EgészségTippek

Hogyan hat az időjárás a szervezetünkre?

Vitathatatlan, hogy az emberi szervezet és az atmoszférában zajló folyamatok között fennáll valamilyen összefüggés – az viszont, hogy ki mennyire érzékeny az időjárás változásaira, a frontokra, emberenként változik. Vajon hogyan hatnak a különböző időjárási viszonyok a testünkben lejátszódó folyamatokra?

Az időjárás változásaira viszonylag sokan reagálnak érzékenyen, de fontos, hogy elkülönítsük ezt a fajta érzékenységet (melyet a szaknyelvben meteoropátiának hívnak) az időjárás változásai során jelentkező panaszoktól. Míg utóbbiról akkor beszélhetünk, ha az időjárás egy már meglévő betegségre (például szív- és érrendszeri zavar, reumás panasz) gyakorol negatív hatást, előbbi esetében pedig a páciensek alacsony ingerküszöbük miatt túl érzékenyen reagálnak az időjárási jelenségekre.

A meteoropátia orvosi szempontból nem tekinthető betegségnek; fennállásakor az érintettek érzékenyek például a hőmérséklet-változásra, a váltakozó légnedvességre, a szelekre és a légnyomás ingadozására is, ami a teljesítő- és koncentrációs képesség romlását eredményezheti, alvászavarral járhat, illetve negatívan befolyásolhatja a közérzetet és a lelkiállapotot is.

Kik a leginkább érzékenyek az időjárási folyamatokra?

A különböző időjárási folyamatokra a legtöbb ember érzékeny valamilyen fokon, azonban a korral nő az érzékenység szintje is. Az idős emberek mellett az időjárásváltozás az újszülöttekre és a gyerekekre is jelentős hatással bír.

A nemi megosztást tekintve a „versenyben” a nők a „győztesek”. A nők mindig erőteljesebben reagálnak az időjárás változásaira, mint a férfiak, mivel ők alkatilag is érzékenyebbek, ingerküszöbük is alacsonyabb. Sokszor még a meglehetősen gyenge változásokat is megérzik, azokat, amelyek a férfiaknál nem váltanak ki semmilyen reakciót.

A szervezet válaszai az eltérő időjárási helyzetekre

Összegyűjtöttem néhány időjárási helyzetet és a hozzájuk tartozó reakciókat, melyeket általában az emberi szervezet produkál.

 • Magas légnyomású állófront enyhe hőmérséklettel és száraz levegővel: frissíti a szervezetet, élénkítő hatással bír rá; enyhén emelheti a vérnyomást.
 • A meleg, enyhe és száraz idő emelkedő hőmérséklettel: nem terheli meg a szervezetet, sőt fokozza a teljesítőképességet és a jókedvet is.
 • A napos, meleg, száraz idő csökkenő légnyomással: erősíti a fejfájást és a migrént, a szív- és keringési zavarokat.
 • Tartósan meleg idő: erősödik a gyulladási hajlam, gyakoribb a szívinfarktus és az embólia.

Mit lehet tenni, ha érzékeny vagy az időjárás változásaira?

Támogasd az immunrendszered, amit a következőkkel tudsz biztosítani:

 • Tartózkodj lehetőleg minél többet friss levegőn.
 • Szellőztesd rendszeresen a lakásod.
 • Táplálkozz változatosan, fogyassz sok zöldséget és gyümölcsöt, összeségében vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag ételeket.
 • Igyál elegendő folyadékot (vizet és ne cukros löttyöket).
 • Sportolj rendszeresen. Főként a kitartást, állóképességet javító sportokat ajánlom, mint nordic walking, kocogás, futás, kerékpározás, úszás.
 • Aludj eleget! Ne becsüld alá az alvás fontosságát!
 • Hagyj időt a pihenésre.
 • Mérsékelten fogyassz alkoholt és egyáltalán ne dohányozz.
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük