Hogyan hat az időjárás a szervezetünkre?

Vitathatatlan, hogy az emberi szervezet és az atmoszférában zajló folyamatok között fennáll valamilyen összefüggés – az viszont, hogy ki mennyire érzékeny az időjárás változásaira, a frontokra, emberenként változik. Vajon hogyan hatnak a különböző időjárási viszonyok a testünkben lejátszódó folyamatokra?

Az időjárás változásaira viszonylag sokan reagálnak érzékenyen, de fontos, hogy elkülönítsük ezt a fajta érzékenységet (melyet a szaknyelvben meteoropátiának hívnak) az időjárás változásai során jelentkező panaszoktól. Míg utóbbiról akkor beszélhetünk, ha az időjárás egy már meglévő betegségre (például szív- és érrendszeri zavar, reumás panasz) gyakorol negatív hatást, előbbi esetében pedig a páciensek alacsony ingerküszöbük miatt túl érzékenyen reagálnak az időjárási jelenségekre. A meteoropátia orvosi szempontból nem tekinthető betegségnek; fennállásakor az érintettek érzékenyek például a hőmérséklet-változásra, a váltakozó légnedvességre, a szelekre és a légnyomás ingadozására is, ami a teljesítő- és koncentrációs képesség romlását eredményezheti, alvászavarral járhat, illetve negatívan befolyásolhatja a közérzetet és a lelkiállapotot is.

Kik a leginkább érzékenyek az időjárási folyamatokra?

A különböző időjárási folyamatokra a legtöbb ember érzékeny valamilyen fokon, azonban a korral nő az érzékenység szintje is; de az idős emberek mellett az időjárásváltozás az újszülöttekre és a gyerekekre is jelentős hatással bír. A nemi megosztást tekintve a „versenyben” a nők kerülnek ki „győztesen”: ők mindig erőteljesebben reagálnak az időjárás változásaira, mint a férfiak, mivel ők alkatilag is érzékenyebbek, ingerküszöbük is alacsonyabb – így sokszor még a meglehetősen gyenge változásokat is megérzik, azokat, amelyek a férfiaknál nem váltanak ki semmilyen reakciót.

A szervezet válaszai az eltérő időjárási helyzetekre

Összegyűjtöttünk néhány időjárási helyzetet és a hozzájuk tartozó reakciókat, melyeket általában az emberi szervezet produkál.

 • Magas légnyomású állófront enyhe hőmérséklettel és száraz levegővel: frissíti a szervezetet, élénkítő hatással bír rá; enyhén emelheti a vérnyomást.
 • A meleg, enyhe és száraz idő emelkedő hőmérséklettel: nem terheli meg a szervezetet, sőt fokozza a teljesítőképességet és a jókedvet is.
 • A napos, meleg, száraz idő csökkenő légnyomással: erősíti a fejfájást és a migrént, a szív- és keringési zavarokat.
 • Tartósan meleg idő: erősödik a gyulladási hajlam, gyakoribb a szívinfarktus és az embólia.
 • Nedves, meleg levegő csökkenő légnyomással, felhőkkel:

Mit lehet tenni, ha érzékenyek vagyunk az időjárás változásaira?

 • Erősítsük immunrendszerünket.
 • Tartózkodjunk lehetőleg minél többet friss levegőn, szellőztessünk rendszeresen otthonunkban.
 • Táplálkozzunk változatosan, együnk vitaminokban gazdag ételeket.
 • Igyunk elegendő folyadékot.
 • Sportoljunk rendszeresen (főként kitartást, állóképességet javító sportokat).
 • Aludjunk eleget, ne becsüljük alá az alvás fontosságát.
 • Hagyjunk időt magunknak a pihenésre.
 • Kerüljük az alkoholt, ne dohányozzunk.

Összeállítottam egy tájékoztatót a lágylézer kezelésről, mely ingyenes és kérésedre elküldöm.

Add meg mail címed és pillanatokon belül megkapod.

*A "Kérem a tájékoztatót" gomb lenyomásával hozzájárulsz ahhoz, hogy az általad önkéntesen megadott adatokat a Scart Kft. mint adatkezelő kezelje a hozzájárulásod visszavonásáig abból a célból, hogy az orvostechnika témával kapcsolatban érdekességeket, tanácsokat valamint esetenként reklámcélú levelet küldjön. Az Adatkezelési szabályzatot itt éred el.

Legyen az első hozzászóló on "Hogyan hat az időjárás a szervezetünkre?"

Hozzászólás írása

E-mail cím (nem publikus)


*