A horkolásgátlás lehetőségeinek ismerete sokak számára jelent segítséget, hiszen a lakosság mintegy 40%-a horkol. A horkoló hang rengeteg ember életét keseríti meg. Leginkább az ágytárs szenved, ébren hánykódik vagy (ha teheti) külön szobába költözik, míg a zaj okozója békésen alussza álmát. 

A horkolásgátlás fontosságát a horkolás jelentős előfordulási gyakorisága adja. Körülbelül kétszer több férfi horkol, mint nő. A horkolók jelentős része „pozícionális” horkoló, azaz bizonyos testhelyzetben, főleg hanyatt fekve horkol, más pozícióban nem. Az életkor előrehaladtával a horkolás előfordulása és erőssége is növekszik. A horkolók általában fáradtan ébrednek, dekoncentráltak, szexuális problémákkal küzdenek. A következmények elkerülése érdekében az alvás megfigyelésének és a horkolásgátlásnak is nagy figyelmet kell szentelni.

horkolás és sóterápia

Mi a teendő horkolás esetén?

Ismert tény, hogy a horkolás az elhízottaknál jelentősen gyakrabban fordul elő. Az alkohol, a dohányzás és az esti túlétkezés fokozza a tüneteket. Az első és legfontosabb teendő tehát az önvizsgálat: mit tehetsz Te magad a horkolás megszüntetése érdekében.

A horkolás leküzdésében a mérsékelt szerep jut az orvoslásnak, azonban hosszabb ideje fennálló horkolás esetén javasolt felkeresni egy alvásvizsgáló laboratóriumot, hogy megállapítsák, társul-e a horkoláshoz alvási apnoe. Ha igen, akkor a kezelés módját az alváslabor szakemberei határozzák meg.

Fontos tudnod, hogy a horkolással járó alvási apnoe esetén az összetapadó légutak miatt a légvételek hosszú másodpercekig kimaradhatnak. A légzés ismétlődő leállása oxigénhiányos állapotot idéz elő. Ez évek alatt lassan, alattomosan vezet súlyos tünetekhez (szív- és érrendszeri betegségek, mentális leépülés, stb.). Horkolás esetén a mielőbbi orvoshoz fordulás a helyes magatartás. Ha párod erősen horkol és a fentebb leírt egyéb tüneteket is tapasztalod, mielőbb vedd rá, hogy szakemberhez forduljon! Az alvási apnoéval külön cikkben foglalkozok majd.

A horkolásgátlás általános lehetőségei

 • Meg kell szabadulnod a felesleges kilóktól
 • A rendszeres testedzés fokozza a nyaki izmok tónusát és mérsékli a problémát
 • Hagyd abba a dohányzást
 • Lefekvés előtt ne egyél nagyobb mennyiségű ételt
 • Mérsékeld az alkohol, a nyugtatók és altatók fogyasztását
 • Fogászati eszközök (a szájban, orrnyílásban kell tartanod őket az alvás alatt)
 • Sós levegő terápia. Bár nem csodaszer, a sós levegő terápia segít a krónikus horkolás tüneteinek csökkentésében. A SaltDome sóterápiás készülék segítségével előállított sópára javítja és elmélyíti a légzést. A sórészecskék mélyen hatolnak a tüdőbe, megtisztítják azt a nyálkától, baktériumoktól és csökkentik a gyulladásokat. A légutak tisztulnak és az allergiás tünetek enyhülnek. Emellett eltávolítja a tüdőbe kerülő szennyeződéseket, port és pollent a levegőből, ezzel elősegítve a légúti problémák megelőzését. 
 • Műtéti megoldások (maradandóak, csak indokolt esetben válaszd)
 • A horkolásgátló „óra” egy pár ezer forintért kapható, ötletes készülék. Alvás közben a csuklódon kell viselni, mint egy karórát. Ha horkoló hangot észlel, akkor enyhe „áramütést ad a bőrödre”. Ez olyan enyhe, hogy nem ébredsz fel, de az agyad „felismeri” és tudja, hogy meg kell fordulnod. Ez a trükk kockázatmentes, de csak pozícionális horkolás esetén veszed hasznát. Azaz, ha minden testhelyzetben horkolsz, akkor nem segít.
blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

2 Comments

 1. erre a problémára mind a Bemer, mind a mágnesterápia teljesen hatástalan. Akárhányszor kezelhet velük, ezektől nem fog változni a kötőszövet állapota.
  Ez egy alkati sajátosság, amin nem lehet fizikoterápiával változtatni.

 2. Laza kötőszövetre illetve laza ízületekre a BEMER vagy a hagyományos mágnesterápia jobb(rendszeres használat mellett, természetesen)?

  Köszönöm a választ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük