Impotencia – a férfiak rettegett ellensége

Az impotencia a férfiak számára kétségkívül azon betegségek között van, amelyet szeretnének a lehető legmesszebb elkerülni életük során; ennek ellenére orvosi felmérések szerint manapság minden második 30 évnél idősebb férfi küzd merevedési problémákkal. Mi állhat a potenciazavar hátterében, hogyan lehet megelőzni, illetve – ha megjelent, akkor – kezelni ezt a problémát?

A merevedési zavar és az impotencia fogalma

A péniszt teljes hosszában egy rendkívül tágulékony, rugalmas, szivacsszerű szövet alkotja. Szexuális izgalom esetén a vér ezekbe a szövetekbe áramlik, ami kitágítja a szivacsos szerkezeteket. Mire a „szivacs” megtelik vérrel, létrejön az erekció, azaz a hímvessző megmerevedése.

Merevedési zavarról (erektilis diszfunkcióról) akkor beszélünk, amikor megfelelő libidó (nemi vágy) ellenére sem alakul ki elégséges hímvesszőmerevség vagy a merevség létrejön ugyan, de annak mértéke vagy/és időtartama csökken.

Ha a merevedési elégtelenség már nemcsak hátráltatja a közösülést, hanem egyenesen lehetetlenné is teszi azt,  impotenciát (közösülési képtelenséget) jelent.

A merevedési zavarok háttere

A potenciazavar a 65 év feletti korosztálynál a leggyakoribb, de gyakorlatilag bármely életkorban felütheti a fejét. A kiváltó okoktól függően az impotencia lehet átmeneti vagy krónikus. (Fontos megjegyezni, hogy átmeneti zavar bárkinél előfordulhat, korosztálytól függetlenül – így időszakos, ritka előfordulása nem tekintendő kórosnak.) A betegség kialakulásában fizikális és nem fizikai jellegű okok egyaránt szerepet játszhatnak.

Nem fizikai természetű okok

 • a pszichés problémák, mint például a stressz, a szorongás vagy a fáradtság;
 • a negatív érzések a szexuális partner iránt vagy felől, például az érdektelenség vagy az elutasítás.

Az impotencia fizikális okai közé tartozhat

 • a cukorbetegség,
 • a magasvérnyomás betegség,
 • a kardiovaszkuláris (szív- és érrendszeri) megbetegedések,
 • a magas vérzsír-koncentráció,
 • néhány vényköteles gyógyszer mellékhatása (vérnyomáscsökkentők, szívritmus-szabályozó gyógyszerek, magas vérzsír elleni szerek, gyulladáscsökkentők, antidepresszánsok),
 • a prosztatabetegség és a prosztataműtét utáni állapot,
 • a pénisz vérellátási zavarai,
 • a szívinfarktus, az agyvérzés,
 • olyan baleset, mely gerincvelő-sérülést eredményez,
 • a szklerózis multiplex, a depresszió és egyéb mentális zavar,
 • a hormonális zavarok és
 • az alkoholizmus, a kábítószer-használat.

A baj megelőzhető!

Alapigazságnak számít a férfi szervezetet tekintve, hogy ami árt a szívnek, az bizony nem használ az erekciónak sem. Ennek fényében fontos a tudatos táplálkozás, hiszen az egészségtelen étrend kihat a keringési rendszeredre is.

A megfelelő testsúly is jelentős szerepet kap az erekcióban. Az elhízottak egyik gyakori problémája a cukorbetegség. Ennek egyik legkomolyabb szövődménye az idegek degenerációja, mely ronthatja az erekciót (is).

A magas vérnyomás és koleszterinszint azokra az erekre is hatással van, melyek a pénisz vérellátásáért felelősek, így érdemes odafigyelned ezek értékeire is.

Segítsd további cikkek készítését.


Kattints a részletekért!

A megelőzésben nagy szerepe van a sportnak, különösen a kardiovaszkuláris rendszer erősítésének. A futás, kocogás, de akár a rendszeres séta, az úszás, a könnyed kerékpározás mind ilyen. Erősítik a keringésed, „tornáztatják” és egészségesen tartják az ereidet.

A tesztoszteron felelős a nemi vágyért és az erekcióért is, így e hormon szintjének csökkenése ezek romlásához vezethet.

A merevedési zavarok kezelése

A merevedési zavarok ellen többféle megoldás is rendelkezésedre áll; az állapot súlyossága és annak hátterében meghúzódó ok függvényében szükséges mérlegelni az egyes módszerek között:

 • pszichológiusi támogatás, mely a psychés eredetű (pl.: stressz, önbecsülési zavarok, stb.) problémák oldására hivatott,
 • gyógyszerek, melyek kezelik az alapbetegséget (cukorbetegség, vérnyomás, koleszterinszint, stb.)
 • gyógyszerek, melyek közvetlenül az erekció kiváltására hatnak (Figyelem! A „kék tabletta” veszélyes lehet egyes betegségekben!),
 • péniszbe műtéttel implantált (felfúvódó) eszközök,
 • vákuum készülékek, melyek kívülről, mechanikusan állítanak elő merevedést.

Ha óvakodsz a gyógyszerek mellékhatásától vagy a kissé bizonytalan kimenetelű péniszműtétektől, akkor a teljesen veszélytelen, ám hatékony mechanikus készülékeket javaslom.

Ilyen például a Medintim manuális erekciótámogató készlet vagy modernebb változata, a Medintim aktív erekciótámogató készlet.

Ezek az eszközök vákuumot hoznak létre egy, a péniszre helyezett csőszerű eszköz belsejében. A vákuum hatására a merevedés rövid idő, egy-másfél perc alatt létrejön. Ekkor a hímvessző tövére egy gumigyűrűt kell „felpattintani”, ami nem engedi a merevedés oldódását (azaz nem engedi a vért távozni a péniszből). A merevedés hosszú ideig veszélytelenül fenntartható.

A merevedés eléréséhez szükséges idő rövid, így nem veszélyezteti az együttlét intimitását és a libidó megtartását sem. A vákuumos készülékek teljesen veszélytelenek, bátran bevetheted a merevedési zavarok elleni küzdelemben akkor is, ha egyéb betegség (szívbaj, magas vérnyomás, stb) miatt a speciális potencianövelő gyógyszereket nem használhatod.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (0)