EgészségTippek

Kórházi vagy otthoni kezelés. Mire való?

Kórházba kerültem súlyos állapotban. Néhány nap után az állapotom sokat javult, de nem állt helyre. Ennek ellenére hazaküldtek. Nem értem miért. Mit kell tennem, hogy a korábbi egészségem visszaálljon? Sokan tehetik fel ugyanezt a kérdést. Elmagyarázom, miért történik mindez.

Először is, remélem, hamarosan teljesen felépülsz. De ehhez van még tennivaló és némi időre is szükség lehet.

Miért küldtek haza?

A kórházból történő hazaküldésednek számos oka lehet, beleértve az állapotod javulását, a további ápolás otthoni környezetben való megvalósíthatóságát és az egészségügyi rendszer aktuális kapacitásait. Fontos megjegyezni, hogy a kórházból való távozásod ritkán jelenti azt, hogy már teljesen helyreálltál. Inkábba annyit tesz: az orvosok úgy ítélték meg, a további gyógyulásodat otthon is biztonságosan folytatódhat.

Ezért otthonodban kövesd a kapott orvosi utasításokat, beleértve a gyógyszeres kezelést, a pihenést, az életmódbeli változtatásokat és a rehabilitációt.

Lehet, hogy időnként vissza kell térned az orvoshoz, hogy nyomon kövesse az állapotod. Időről-időre szükség lehet a kezelés módosítására, a változó állapothoz igazítására.

Az egészséges táplálkozás, a pihenés és -ha az állapotod engedi a testmozgás- segíthet a gyorsabb felépülésben.

A betegség és a hosszadalmas gyógyulás mentális stresszt is okozhat, ezért fontos lehet pszichológiai támogatást keresni, ha szükséges.

Az egészségügyi rendszer és a kezelési protokollok országonként eltérők lehetnek, ezért mindig a helyi egészségügyi szolgáltatókra és szakértőkre hagyatkozz az egyéni helyzeteddel kapcsolatos tanácsokért. Ha külföldön élsz, akkor más ellátási renddel találkozhatsz, mint itthon.

Mi a kórházi ellátás célja, feladatköre? 

A kórházi ellátás alapvető célja az akut egészségügyi problémák diagnosztizálása, kezelése és a beteg állapotának stabilizálása. Ennek keretében a következők történhetnek:

 • Diagnosztika: A kórházak rendelkeznek a szükséges eszközökkel és szakértőkkel a betegségek és egészségügyi állapotok pontos diagnosztizálásához.
 • Akut kezelés: Súlyos, életveszélyes állapotok kezelése, amely sürgős orvosi beavatkozást igényelhet.
 • Műtéti beavatkozások: Számos műtéti eljárás, beleértve a sürgős és tervezett műtéteket is, kórházi környezetben történik.
 • Szubakut ápolás és gondozás: Az életveszély elhárítása vagy a műtét után a betegek ápolása, gyógyszerek adagolása és a beteg állapotának folyamatos monitorozása.
 • Tájékoztatás és tanácsadás: A betegek és családtagjaik tájékoztatása a betegségről, a kezelésről és az otthoni rehabilitáció szerepéről.

Mi a rehabilitáció? Miért szükséges?

A rehabilitáció szorosan kapcsolódik a kórházi ellátáshoz, a következő lépés a gyógyulás felé. Különösen olyan esetekben, ahol a beteg hosszabb időn át tartó gyógyulási folyamatot igényel. A rehabilitáció célja:

 • Funkcionális képességek helyreállítása: A fizikai, mentális és/vagy kognitív képességek optimalizálása.
 • Függetlenség növelése: Segítség abban, hogy a beteg minél hamarabb visszanyerje önállóságát és minőségi életvitelét.
 • Krónikus állapotok kezelése: Segítségnyújtás a hosszú távon fennálló vagy maradandó egészségügyi problémák kezelésében.
 • Egészségügyi tanácsadás: Az életmódváltás, a megfelelő táplálkozás és az otthoni gyakorlatok támogatása.

A rehabilitáció lehet kórházi (akut rehabilitáció) vagy ambuláns (otthoni vagy rehabilitációs központban történő), attól függően, hogy a beteg milyen szintű támogatást igényel. A teljes gyógyulási folyamat részeként a kórházi ellátás és a rehabilitáció összehangolt együttműködése kulcsfontosságú a betegek optimális helyreállításában.

Mi a rehabilitációs szakember feladata és mi a tiéd?

A rehabilitáció során számos feladat igényli rehabilitációs szakember, például fizioterapeuta, mozgásterapeuta, medikai fitnesz tréner, logopédus, vagy rehabilitációs orvos jelenlétét. Ezek a szakemberek segítenek a betegnek azokon a területeken, ahol szakértői tudásra és gyakorlati útmutatásra van szükség. Ilyen feladatok lehetnek:

 • Személyre szabott gyógytorna: A terapeuta segít a mozgásszervi problémák kezelésében, erőnlét és mozgékonyság javításában.
 • Beszédterápia: A logopédus a beszéd- és nyelvi zavarokkal, valamint a nyelési problémákkal küzdő betegekkel foglalkozik.
 • Mentális egészség támogatása: A pszichológus segíthet a trauma, a depresszió vagy az alkalmazkodási zavarok kezelésében.
 • Speciális orvosi tanácsadás: A rehabilitációs orvos felügyeli a teljes rehabilitációs folyamatot, beleértve a speciális kezeléseket és a gyógyszeres terápiát.

A beteg maga is sokat tehet az egészségének visszaállítása érdekében, például:

 • Gyakorlatok és önápolás: A szakemberek által javasolt gyakorlatok rendszeres végzése otthon.
 • Egészséges életmód: Egészséges táplálkozás, elegendő folyadékbevitel, megfelelő alvás és stresszkezelés.
 • Célkitűzések és motiváció: Realisztikus célok kitűzése és a gyógyulás felé való elkötelezettség fenntartása.
 • Környezeti módosítások: A lakókörnyezet alkalmazkodása a beteg jelenlegi képességeihez, például biztonsági kapaszkodók felszerelése.
 • Pozitív hozzáállás és támogató közösség: A pozitív gondolkodás és a család, barátok vagy támogató csoportok segítségének elfogadása.

A beteg aktív részvétele a rehabilitációs folyamatban növeli a gyógyulás esélyét és javítja az életminőséget.

Mennyi elegendő?

A rehabilitációs szakemberek túlterheltek, így idejük sok beteg között oszlik meg. 

Ha úgy érzed, hogy a napi 10-15 perc szakemberrel való foglalkozás nem elegendő a mozgékonyságod visszanyeréséhez, akkor több lépést is megtehetsz a helyzet javítása érdekében:

 • Beszélj a kezelőorvosoddal: Jelezd, hogy szeretnél intenzívebb vagy hosszabb terápiát. Lehet, hogy módosítani tudják a kezelési tervedet, vagy további gyakorlatokat javasolhatnak.
 • Otthoni gyakorlatok: A terapeutád otthon végezhető gyakorlatokat tanít számodra. Ezeket naponta többször is végezd. A több, jobb és gyorsíthatja a gyógyulásod.
 • Rendszeresség és elkötelezettség: Legyél következetes az otthoni gyakorlatok végzésében. A rendszeres mozgás és a kitartás kulcsfontosságú a javulásban.
 • Csoportos terápia: A csoportos terápiák segíthetnek javítani és fenntartani a motivációd.
 • Tájékozódás: Informálódj a betegségedről és arról, hogy milyen módszerekkel érhető el javulást.
 • Egészséges életmód fenntartása: A megfelelő testmozgás, táplálkozás, elegendő pihenés és stresszkezelés mind hozzájárul a gyógyuláshoz.
 • Visszajelzés és értékelés: Rendszeresen oszd meg a tapasztalataidat a terapeutáddal, hogy szükség esetén módosítani tudja a kezelési tervet.

Emlékezz: a gyógyulás gyakran lassú folyamat, és minden egyes lépés fontos, amit a javulásod érdekében teszel.  Türelemmel és elkötelezettséggel, valamint a megfelelő támogatással, fokozatosan javulhat az állapotod.

Mi az, ami segíti a gyógyulást?

A gyógyulás egy összetett folyamat, amely magában foglalja a kezelést és azt a biológiai választ, amit a szervezeted a kezelésre ad. Mindkettő fontos szerepet játszik a gyógyulásban.

 • A kezelés szerepe:
  • Célzott beavatkozás: A kezelések, mint például a gyógyszerek, műtéti eljárások, vagy fizioterápia, célzottan a betegség vagy sérülés okának kezelésére irányulnak.
  • Tünetek enyhítése: Segítenek csökkenteni a fájdalmat és a gyulladást, illetve javítani a funkcionális képességeket.
  • Megelőzés és védelem: Néhány kezelési forma, mint például a védőoltások, megelőző jellegűek és segítenek elkerülni az egészségügyi problémák kialakulását.
 • A szervezet biológiai válaszai:
  • Öngyógyító képesség: A szervezet rendelkezik egy természetes képességgel az öngyógyításra. A kezelések főképp ezt a folyamatot segítik elő vagy gyorsítják fel.
  • Immunválasz és gyulladáscsökkentés: A kezelések stimulálják az immunrendszert a fertőzések és gyulladások elleni harcban.
  • Regeneráció: A fizioterápia segít a sérült szövetek regenerálódásában és a mozgási képességek helyreállításában.

A gyógyulás tehát egy kétirányú utca: maga a kezelés és a szervezet biológiai válaszai együttműködnek a betegség legyőzésében és az egészségi állapot javításában.

Ebben a folyamatban fontos a beteg aktív részvétele is, például a kezelési utasítások betartásával, az egészséges életmóddal, és a mentális jóléttel. Minden egyes tényező összességében járul hozzá a teljes gyógyuláshoz.

Mi a helyes kezelési stratégia?

A legmegfelelőbb kezelési stratégia választása az adott egészségügyi állapottól, a betegség súlyosságától, a beteg egyéni szükségleteitől, és a rendelkezésre álló kezelési lehetőségektől függ. Két fő megközelítés létezik: az egyetlen kezelési módszer alkalmazása és a multimodalitásos (több módszer egymás mellett) kezelés.

Egyetlen kezelési módszer

Alkalmazása csak akkor célszerű, ha a betegség specifikus és jól meghatározott és egyetlen, bizonyítottan hatékony kezelés van.  Például, bizonyos fertőzések esetén egy adott antibiotikum lehet a legjobb választás.

Multimodalitásos kezelés

  • Több különböző terápiás megközelítést kombinál, hogy a betegséget több szempontból kezelje.
  • Alkalmazható bonyolultabb, krónikus, vagy több tényező által befolyásolt állapotokban, mint például a krónikus fájdalom, rák, vagy mentális egészségi problémák.
  • Előnye, hogy a különböző terápiák egymást kiegészítve javíthatják a beteg állapotát, és csökkenthetik a mellékhatásokat.

A multimodalitásos kezelés különösen hasznos lehet azokban az esetekben, ahol a betegség több tényezőn is alapul, vagy ahol a kezelésnek nem csak a fizikai, hanem a mentális és érzelmi aspektusokkal is foglalkoznia kell.

Mindig fontos azonban, hogy a kezelési döntések az egyes betegek egyéni szükségleteire szabottak legyenek.

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük