„Kedves Doktor úr! Körte molett vagyok, csípőm körfogata 169 cm, szeretnék nyirokmasszázs gépet. Van ekkora méretre?” – hangzott a hozzám intézett kérdés. Ahogy olvastam, elsőre megmosolyogtatott, aztán meghökkentett és végül elszomorított. Elmagyarázom, hogy miért kerültem erre az „érzelmi hullámvasútra”. 

Körte molett – mosolyt csal az arcra

Még nem figyeltem fel korábban a „körte molett” kifejezésre. Nem emlékszem, hogy hallottam-e.

Elsőre azt gondoltam, hogy a kérdésfeltevő kicsit viccesen említi a tényt, a csípő-fenék-deréktáján van egy kis felesleg. Itt még mosolyogtam…

A molett szó egyik értelmezése: „Telt idomú, gömbölyded, kövérkés (nő, testalkat), aki általában alacsony termetű; dundi.”

Máshol így írják le: „Molettnek nevezzük azt a testalkatot, amelyen egy kevés “felesleg” található. A molett testalkat nagyon dekoratív tud lenni, öltözködés szempontjából. A molett távol áll a ducitól, kövértől.”

169 cm – meghökkentő adat

Aztán megláttam a számadatot. 169. Centiméter. A csípő körfogat…

Ilyenkor az agy „kereső módba kapcsol”. Lepörgeti, hogy mi is az átlagos érték, mi a saját adat, mivel kellene összevetni… aztán…lassan felszalad a szemöldök, elkerekedik a szem….pár pillanat után „leesik”, hogy ennek a körfogatnak még a lemérése is problémás lehetett. Mert a szokásos „szabócenti” hossza 150 cm, így nem elég, hogy körbeérjen ekkora testet.

A 169 cm messze nem fér bele sem a „molett”, de még csak a ” töltött galamb” vagy enyhe túlsúly kategóriákba sem.

Ekkora csípő körfogatot csakis súlyos elhízásban lehet mérni. Ilyen nem alakul ki csak „úgy”, észrevétlenül meg végképp.

Elszomorított az önámítás

Mire idáig jutottam az olvasással és értelmezéssel, addigra a mosolyom lehervadt, a felszaladó szemöldököm is visszaereszkedett és ezen az érzelmi hullámvasúton a helyükre ült valami szomorúság, kedvetlenség.

Szomorú vagyok, amikor egy ember magát is becsapja, még magának sem vallja be: súlyosan elhíztam.

Mert a kövérség betegségek melegágya, ami előbb vagy utóbb, de biztosan megkeseríti majd az életed. Fiatal korban még küzd a test, hogy a túlsúly borzasztó romboló erejét ellensúlyozza. 50 év felett azonban a plusz kilók lassan, de biztosan maguk alá gyűrik az egészséged és megkeserítik a mindennapjaid. Erről is olvashatsz erről a cikkemben.

Ahhoz, hogy a súlyfeleslegtől megszabadulhass, két dolog alapvetően fontos.

Az első, hogy legalább magadnak bevalld, túlsúlyos, kövér, elhízott vagy.

Ez nagyon fontos a másodikhoz: tenned kell az elhízás ellen. Több testmozgással és az étkezésed módosításával.

Egyébként biztosan a kilók győznek.  És Te veszítesz!

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

2 Comments

  1. A TENS egy fájdalomcsillapító módszer. A fájdalomcsillapító gyógyszerek helyett alkalmazható a mozgásszervi eredetű fájdalmak csillapítására, azaz gerincfájdalom, ízületi fájdalom, izomfájdalom esetén.
    belső szervekre nem hat és gyógyító hatása sincs.

  2. Nagyon jó volt olvasni egy őszinte ember.
    Roviden 2000-ben porckorongservre műtötték a műtét következtében belső hegesedes alakult ki. Reuma kezelessel karban tartottuk, de közben autoimmun beteg lettem és a gyógyvíz, fizioterápiás stb már ártott. Pl vasculitis..miastenia Most innen a heggesedestol kiindulva a bal lábbamban végig az idegszal begyulladt. A kapott gyógyszer nem igen hasznal{ideggyogyasz) irta xefo rapid
    Tens készülékem van azt használható erre??? Több gondom is van autoimmun nal( kesobb) 73 éves vagyok. Medrol komoly sulyfolosleget is okozott.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük