„Körte molett” vagyok. Miért ne csapd be magad?

„Kedves Doktor úr! Körte molett vagyok, csípőm körfogata 169 cm, szeretnék nyirokmasszázs gépet. Van ekkora méretre?” – hangzott a hozzám intézett kérdés. Ahogy olvastam, elsőre megmosolyogtatott, aztán meghökkentett és végül elszomorított. Elmagyarázom, hogy miért kerültem erre az „érzelmi hullámvasútra”. 

Körte molett – mosolyt csal az arcra

Még nem figyeltem fel korábban a „körte molett” kifejezésre. Nem emlékszem, hogy hallottam-e.

Elsőre azt gondoltam, hogy a kérdésfeltevő kicsit viccesen említi a tényt, a csípő-fenék-deréktáján van egy kis felesleg. Itt még mosolyogtam…

A molett szó egyik értelmezése: „Telt idomú, gömbölyded, kövérkés (nő, testalkat), aki általában alacsony termetű; dundi.”

Máshol így írják le: „Molettnek nevezzük azt a testalkatot, amelyen egy kevés “felesleg” található. A molett testalkat nagyon dekoratív tud lenni, öltözködés szempontjából. A molett távol áll a ducitól, kövértől.”

169 cm – meghökkentő adat

Aztán megláttam a számadatot. 169. Centiméter. A csípő körfogat…

Ilyenkor az agy „kereső módba kapcsol”. Lepörgeti, hogy mi is az átlagos érték, mi a saját adat, mivel kellene összevetni… aztán…lassan felszalad a szemöldök, elkerekedik a szem….pár pillanat után „leesik”, hogy ennek a körfogatnak még a lemérése is problémás lehetett. Mert a szokásos „szabócenti” hossza 150 cm, így nem elég, hogy körbeérjen ekkora testet.

A 169 cm messze nem fér bele sem a „molett”, de még csak a ” töltött galamb” vagy enyhe túlsúly kategóriákba sem.

Segítsd további cikkek készítését.


Kattints a részletekért!

Ekkora csípő körfogatot csakis súlyos elhízásban lehet mérni. Ilyen nem alakul ki csak „úgy”, észrevétlenül meg végképp.

Elszomorított az önámítás

Mire idáig jutottam az olvasással és értelmezéssel, addigra a mosolyom lehervadt, a felszaladó szemöldököm is visszaereszkedett és ezen az érzelmi hullámvasúton a helyükre ült valami szomorúság, kedvetlenség.

Szomorú vagyok, amikor egy ember magát is becsapja, még magának sem vallja be: súlyosan elhíztam.

Mert a kövérség betegségek melegágya, ami előbb vagy utóbb, de biztosan megkeseríti majd az életed. Fiatal korban még küzd a test, hogy a túlsúly borzasztó romboló erejét ellensúlyozza. 50 év felett azonban a plusz kilók lassan, de biztosan maguk alá gyűrik az egészséged és megkeserítik a mindennapjaid. Erről is olvashatsz erről a cikkemben.

Ahhoz, hogy a súlyfeleslegtől megszabadulhass, két dolog alapvetően fontos.

Az első, hogy legalább magadnak bevalld, túlsúlyos, kövér, elhízott vagy.

Ez nagyon fontos a másodikhoz: tenned kell az elhízás ellen. Több testmozgással és az étkezésed módosításával.

Egyébként biztosan a kilók győznek.  És Te veszítesz!

blank

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (0)