Méhsüllyedés és kezelése

blank

A női vizelet inkontinencia (vizelet akaratlan elcsepegése) hátterében gyakran a hólyagsüllyedés vagy a méhsüllyedés áll. A hólyag vagy méh kimozdul a helyéről, lejjebb ereszkedik és ránehezedik a medencefenéki izmokra. Ez állandó kellemetlen érzést okozhat, fájdalmas lehet a nemi élet és zavar keletkezik a vizelet és széklettartási funkcióban. A kezelése sokkal nehezebb, mint a “sima” inkontinenciáé.    

Egy kis anatómia

A méh (orvosi nevén uterus) és a húgyhólyag (vesica urinaria) a kismedencében helyezkedik el. A hólyag elöl és alul. Mögötte a hüvely, felette a méh. A hüvely mögött pedig a végbél és a végbélnyílás.

méhsüllyedés és hólyagsüllyedés

A hólyagot és a méhet felülről a hashártya borítja és egyben rögzíti a kismedencébe. Ezen felül a méhet szalagok rögzítik a medence-, illetve a keresztcsonthoz. Úgy képzeld el, ahogy a csillárt a mennyezethez rögzíti egy drót vagy szalag.

A méh a hüvely “tetején ül”, a méhszáj és méhnyak egy picit bedomborodik a hüvely felső részébe. Maga a hüvely rugalmas, de nem merev, így az alátámasztásban kis mértékben vesz rész.

A medencefenéki izmok kb. 10-15cm-rel a méh alatt találhatók. Egy zárólemezt alkotnak a medencecsont alján, így nem engedik, hogy fölülről a hasi szervek, köztük a méh és a húgyhólyag lefelé “kicsússzon”.

Medencefenéki izmok egyes részei gyűrűszerűen körbeveszik a végbélnyílást és a húgycsövet. Ezek a záróizmok biztosítják a vizelet és széklettartást.

a méh anatómiája, felfüggesztése

A méh a kismedencében helyezkedik el. A hashártya beborítja és egyben rögzíti is (széles méhszalag). Ezen felül erős szalagok rögztik a keresztcsonthoz (utero-szakrális szalag) és a medence más területéhez (felfüggesztő szalag). Elsősorban ezek biztosítják a méh helyben maradását. A medencefenéki izmok és a hüvely az alátámasztásban játszik szerepet.

Hólyagsüllyedés és méhsüllyedés

Méhsüllyedés (prolapsus uteri) akkor keletkezik, ha a felfüggesztő szalagok kinyúlnak, elveszítik a tartásukat. A hosszabb szalagok miatt a méh lejjebb ereszkedik a kismedencében.

Ennek következtében először a méhszáj és méhnyak felülről benyomódik a hüvelybe.

Hólyagsüllyedés (prolapsus vesicae urinariae) esetén a hólyag hátsó része lesüllyed és bedomborodik a hüvelybe.

Mi okozza?

Főképp a kismedencei izmok és a támasztószövetek gyengüléséből következik, melynek okai lehetnek:

 • Terhesség, nehéz vajúdás és szülés közben bekövetkező szalag és medencefenéki izom sérülés.
 • Elhízottaknál gyakoribb, mert a zsír nemcsak a bőr alatt halmozódik fel. A hasi szervek között (a mesenteriumban) is vastag zsírréteg keletkezik, ami “súlyként” nehezedik a belekre és belső szervekre, mintegy lehúzza őket a helyükről.
 • Alacsonyabb ösztrogénszint a menopauza után
 • Krónikus székrekedés vagy megerőltetés bélmozgásokkal
 • Krónikus köhögés vagy hörghurut
 • Ismételt nehéz emelés
 • A helyzetet rontja és akár önmagában is okozhatja a testmozgás hiánya, illetve az ülőmunka miatti kedvezőtlen testhelyzet. Ezek a medencefenéki izmok meggyengülését és megnyúlását okozzák, ami csökkenti az alátámasztó erőt.

Tünetek

Enyhe esetekben a hólyag vagy a méh süllyedése nem okoz semmilyen tünetet. Később az alábbiakat észlelheted (többnyire nem mindet egyszerre):

 • Kellemetlen érzet a hüvelyben, a medencében, az alhasban, az ágyékban vagy a deréktájon. Gyakran húzó jellegű fájdalom, mely nemi aktus vagy menstruáció alatt fokozódik.
 • “Nehezéket” vagy nyomást érzékelsz, úgy érzed, hogy valami “ki akar esni a hüvelyedből”.
 • Önvizsgálat vagy akár tisztálkodás során érzed, hogy “valami” dudorodik a hüvelyedben.
 • Súlyos esetben a hüvelyből “kibuggyan” a nyálkahártya vagy maga a méhszáj. Ez kiszáradhat, kidörzsölődik, viszket vagy apró sebek keletkeznek rajta, amelyek akár vérezhetnek.
 • A vizeleted elcsepeg. Emelés, köhögés vagy tüsszentés esetén erősebben.
 • Gyakori vizelési inger kínoz.
 • Ismétlődnek a húgyúti fertőzések, mert a hólyagod nem tud teljesen kiürülni.
 • Zavar keletkezik a székletürítésben.
 • Fájdalmassá válik a nemi érintkezés. Szex közben akaratlanul vizeletszivárgást észlelsz. Esetleg képtelenné válsz az orgazmusra.

Diagnózis

Önvizsgálattal magad is érezheted, hogy a hüvelyed megrövidült, “valami” elölről vagy felülről benyomja. A hólyagsüllyedés esetén a hüvely alsó és középső szakaszán, elölről tapintható, látható a benyomuló hólyag. Méhsüllyedés esetén a hüvely felső része felől, lefelé irányban ereszkedik le a méhszáj és méhnyak, ami tapintható.

Legtöbbször rutin vizsgálatkor vagy szűrés során végzett hüvelytükrözéskor (kolposzkópia) észleli a nőgyógyászod.

Képalkotó eljárásokkal, így ultrahanggal vagy MRI (mágneses rezonancia) vizsgálattal igazolható, de többnyire nem szükséges, hiszen egyértelmű.

Kezelés

A méh és hólyagsüllyedés kezelése kettős.

Egyrészt a medencefenéki izmok visszaerősítésével az “alátámasztást” igyekeznek javítani. Mivel az izom erősítése időigényes, a hatás 2-3 hónap alatt alakul ki (napi kezelés mellett), így a korszerű eszközök segítségével a kezeléseket az otthonodban, neked kell végezni. Ezért nem kell naponta a rendelőbe “bumlizni”.

Súlyos esetben nőgyógyászati plasztikai műtéttel oldják meg a méh vagy hólyag feljebb “húzását”. Sebészi lézerrel vágásmentesen érik el a hüvely rugalmas rostjainak erősödését és az alátámasztás javulását. Az invazív, azaz laparoszkópos vagy hasi műtétekkel a méhre “szalagot varrnak” és a másik végét a csípőcsonthoz vagy más képlethez rögzítik, ezzel húzzák vissza a helyére.

A medencefenéki izmok erősítésére többféle módszer van.

hüvelysúlyok

a hüvelybe helyezett különféle formájú orvosi tárgyak (kúp, kocka, golyó, stb.) megtartása is erősíti a medencefenéki izmokat. A kicsúszás megakadályozása érdekében megfeszíted és ezzel edzed a medencefenéki izmokat. A megfelelő méretű kelléket az orvos írja fel.

speciális pesszáriumpesszárium típusok

a hüvely felső részébe felhelyezett gyűrű alakú, rugalmas eszköz (bár ezt is pesszáriumnak hívják, de különbözik a terheség megelőzéshez használttól!). A pesszárium segíti a méh és a hólyag megtámasztását és megakadályozhatja, hogy a hüvelybe ereszkedjenek. A pesszáriumot kiveheted, tisztíthatod és kis gyakorlás után egyszerűen visszahelyezheted.

intimtorna (gáttorna)

olyan tornagyakorlatok, mely során akaratlagosan kell megfeszítened a medencefenéki izmaidat. A hatás hónapokig tartó “edzés” mellet várható. Naponta 2-3x 30 perc gyakorlatozás az optimális. Az intimtorna a legolcsóbb és legegyszerűbb mód, de a leglassabb és legkisebb eredményt adó is.

biofeedback

olyan berendezés, amely a hüvelybe vagy a végbélnyílásba helyezett érzékelőszondával segíti az intimtornát. Az izom megfeszítését a készülék érzékeli és visszajelez. Például számmal vagy fénnyel jelzi az összehúzódás erejét. Maga a biofeedback készülék nem kezel, hanem segítséget nyújt ahhoz, hogy a gyakorlat leghatékonyabb végrehajtását megtanuld. Biofeedback segítségével az intimtornánál hatékonyabban és gyorsabban érsz el eredményt.

FES, azaz funkcionális elektrostimuláció

a medencefenéki záróizmok edzését helyetted egy készülék végzi. A hüvelyedbe vagy a végbélnyílásodba helyezett elektródán keresztül közvetlenül a medencefenéki izmokat kezeli. Az izmok a stimuláció hatására összehúzódnak-elernydnek, ami az edzéshez hasonló hatású az izomra. A stimulációs kezelés lényegesen hatékonyabb az akaratlagosan végzett intimtornánál, így gyorsabban ad eredményt. De még így is 8-10 hét kezelés kell. Ezután fenntartó kezelésre térhetsz át (heti 1-2 kezelés), hogy a hatás tartósan megmaradjon. (Ha teljesen leállsz a kezelésekkel, idővel az izmok ismét meggyengülnek és a probléma visszatérhet).

biofeedback + FES (funkcionális stimuláció)

a legkorszerűbb és leghatékonyabb, egyben a legdrágább kezelő készülék kombinálja a biofeedback és a funkcionális stimulációs kezeléseket. A hüvelyedbe vagy végbélnyílásba helyezett szonda érzékeli, amikor akaratlagosan megfeszíted az izmokat. Ekkor a stimulátor “rásegít”, azaz hatékonyabbá teszi az izomösszehúzódást. A kombinált biofeedback + stimulátor készülék az inkontinencia kezelés leghatékonyabb házilagos módja.

Garantált-e a stimuláció hatása?

Enyhe esetben igen, míg közepes és súlyos esetben nem!

Az teljesen biztos, hogy a megfelelő tartamú, intenzitású sitmuláció hatására a medencefenéki izmok erősödnek. Ez a hatás az enyhe méhsüllyedés, hólyagsüllyedés esetén önmagában megoldást jelenthet.

A közepes és súlyos esetekben, ha a méh vagy hólyag már a hüvelybemenetnél tapintható vagy akár kiboltosul, akkor a stimuláció csak némi javulást eredményez. Ez valószínűleg nem lesz elég a teljes panaszmentességedhez.

Ez azért van, mert a méh helyben maradását főképp a felülről rögzítő szalagok biztosítják és nem a 10-15 cm-rel alatta levő medencefenéki izmok. Ahogy a csillárt sem a padló tartja, hanem a mennyezetről függő zsinór.

Ha a méh vagy hólyag teljesen leereszkedett, akkor a stimuláció önmagában nem segít. A földre lecsüngő csillárt nem karókkal támasztod alá, hogy visszaemelkedjen a helyére, hanem a függesztőzsinórt rövidíted. Ugyanígy a súlyosan lesüllyedt méhet sem lentről tuszkolod vissza a helyére. Ilyenkor már csak sebészi módszerrel (legyen az lézeres, laparoszkópos vagy hasi műtét), a felfüggesztő szalagok “plasztikájával” oldható meg a probléma.

Ha a méhsüllyedést vagy hólyagsüllyedést időben felfedezik, akkor a stimulációval teljes tünetmentességet érhetsz el. Az elért kedvező állapot rendszeres testmozgás, torna, testsúly csökkentés és az ülő életmód feladása segítségével tartható fenn.

blank

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (8)
 • comment-avatar

  A méhet felülről több szalag tartja, így nem “kötelező” az egyenletes “meglazulásuk”. HA pedig nem egyformán engednek a függesztő szalagok, akkor a süllyedési is lehet egyik irányban “ferde”. Azaz amit tapasztal, lehet természetes. Azonban fél év alatt sok minden történhet, így akkor jár el helyesen, ha nőgyógyászati vizsgálattal és kismedence-ultrahang vizsgálattal ellenőrzik.

 • comment-avatar
  Luca 1 hónap

  Érintéssel tapasztalom egy ideje a süllyedést, azonban az elmúlt néhány hónapban kifejezetten az egyik oldalra mozdult el a méhszájam. Ijesztő. Ez is a süllyedésnek köszönhető, vagy más állhat mögötte? Fél éve voltam nőgyógyásznál.

 • comment-avatar

  A pesszárium (méhszájsapka) egy gumi, szilikon anyag, amit az együttlét előtt helyeznek fel és utána eltávolítható. Azaz ideiglenes eszköz a fogamzás megelőzésére. Más pesszáriumok a méhszáj előreesést akadályozzák, mintegy alátámasztják a méhszájat.
  Ha teljesen műanyagól, szilikonból van, akkor semmi befolyása az elektromos kezelésre.
  A Premium 400-hoz csatlakoztatható testüregi szondákat itt találja: https://www.medimarket.hu/hu-hu/szonda-inkontinencia-kezeleshez/c/1137
  Hüvelyi használatra – inkontinencia kezelésre- a PeriSphera “O” típust javaslom.

 • comment-avatar
  Ágota 7 hónap

  Méhsüllyedés esetén, ha pesszáriumot helyezek fel, akkor lehet-e használni a hüvelyi elektrostimulátort? Ha igen, akkor a Prémium 400-ashoz kapható-e ilyen kiegészítő, illetve pontosan melyik?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Üdvözlettel: Ágota

 • comment-avatar

  Az inkontinenciáról, formáiról, a kezelés lehetséges módairól több cikket írtam: ide kattintva olvashatja őket. Használja a keresőt az oldalon, hogy az Önt érdeklő témákat megtalálja.

 • comment-avatar
  Zsóka 1 év

  43 éves nő vagyok. Nekem sajnos nincs gyermekem, nem szültem még és nem is tudni, hogy lehetséges e még.
  Vizelettartási problémáim vannak. A tanácsát szeretném kérni, hogy hogyan kezelhető.
  Köszönöm szépen előre is a választ.

 • comment-avatar

  Nem foglalkozok orvosajánlással, így nem tudok a kérdésére tanácsot adni.

 • comment-avatar
  Budainé 1 év

  Haenyhét allapitottak meg mehsüllyedés de mar erződik ha felnyúlok a meh vagy a holyagom ahogyan irták menses alatt rosszabb de sokszor előtte is hüvelyfal gyengeseget allapitottak meg es mehsülyedést tudnak e Orvost ajánlani aki méh megtartó műtéttel mivel irják a közepes süllyedésnél már kell műtét allami kórhazban végez ilyen jellegű műtétet…Tiszteletem Budainé