A női vizelet inkontinencia (vizelet akaratlan elcsepegése) hátterében gyakran a hólyagsüllyedés vagy a méhsüllyedés áll. A hólyag vagy méh kimozdul a helyéről, lejjebb ereszkedik és ránehezedik a medencefenéki izmokra. Ez állandó kellemetlen érzést okozhat, fájdalmas lehet a nemi élet és zavar keletkezik a vizelet és széklettartási funkcióban. A kezelése sokkal nehezebb, mint a „sima” inkontinenciáé.    

Egy kis anatómia

A méh (orvosi nevén uterus) és a húgyhólyag (vesica urinaria) a kismedencében helyezkedik el. A hólyag elöl és alul. Mögötte a hüvely, felette a méh. A hüvely mögött pedig a végbél és a végbélnyílás.

méhsüllyedés és hólyagsüllyedés

A hólyagot és a méhet felülről a hashártya borítja és egyben rögzíti a kismedencébe. Ezen felül a méhet szalagok rögzítik a medence-, illetve a keresztcsonthoz. Úgy képzeld el, ahogy a csillárt a mennyezethez rögzíti egy drót vagy szalag.

A méh a hüvely „tetején ül”, a méhszáj és méhnyak egy picit bedomborodik a hüvely felső részébe. Maga a hüvely rugalmas, de nem merev, így az alátámasztásban kis mértékben vesz rész.

A medencefenéki izmok kb. 10-15cm-rel a méh alatt találhatók. Egy zárólemezt alkotnak a medencecsont alján, így nem engedik, hogy fölülről a hasi szervek, köztük a méh és a húgyhólyag lefelé „kicsússzon”.

Medencefenéki izmok egyes részei gyűrűszerűen körbeveszik a végbélnyílást és a húgycsövet. Ezek a záróizmok biztosítják a vizelet és széklettartást.

a méh anatómiája, felfüggesztése
A méh a kismedencében helyezkedik el. A hashártya beborítja és egyben rögzíti is (széles méhszalag). Ezen felül erős szalagok rögztik a keresztcsonthoz (utero-szakrális szalag) és a medence más területéhez (felfüggesztő szalag). Elsősorban ezek biztosítják a méh helyben maradását. A medencefenéki izmok és a hüvely az alátámasztásban játszik szerepet.

Hólyagsüllyedés és méhsüllyedés

Méhsüllyedés (prolapsus uteri) akkor keletkezik, ha a felfüggesztő szalagok kinyúlnak, elveszítik a tartásukat. A hosszabb szalagok miatt a méh lejjebb ereszkedik a kismedencében.

Ennek következtében először a méhszáj és méhnyak felülről benyomódik a hüvelybe.

Hólyagsüllyedés (prolapsus vesicae urinariae) esetén a hólyag hátsó része lesüllyed és bedomborodik a hüvelybe.

Mi okozza?

Főképp a kismedencei izmok és a támasztószövetek gyengüléséből következik, melynek okai lehetnek:

 • Terhesség, nehéz vajúdás és szülés közben bekövetkező szalag és medencefenéki izom sérülés.
 • Elhízottaknál gyakoribb, mert a zsír nemcsak a bőr alatt halmozódik fel. A hasi szervek között (a mesenteriumban) is vastag zsírréteg keletkezik, ami „súlyként” nehezedik a belekre és belső szervekre, mintegy lehúzza őket a helyükről.
 • Alacsonyabb ösztrogénszint a menopauza után
 • Krónikus székrekedés vagy megerőltetés bélmozgásokkal
 • Krónikus köhögés vagy hörghurut
 • Ismételt nehéz emelés
 • A helyzetet rontja és akár önmagában is okozhatja a testmozgás hiánya, illetve az ülőmunka miatti kedvezőtlen testhelyzet. Ezek a medencefenéki izmok meggyengülését és megnyúlását okozzák, ami csökkenti az alátámasztó erőt.

Tünetek

Enyhe esetekben a hólyag vagy a méh süllyedése nem okoz semmilyen tünetet. Később az alábbiakat észlelheted (többnyire nem mindet egyszerre):

 • Kellemetlen érzet a hüvelyben, a medencében, az alhasban, az ágyékban vagy a deréktájon. Gyakran húzó jellegű fájdalom, mely nemi aktus vagy menstruáció alatt fokozódik.
 • „Nehezéket” vagy nyomást érzékelsz, úgy érzed, hogy valami „ki akar esni a hüvelyedből”.
 • Önvizsgálat vagy akár tisztálkodás során érzed, hogy „valami” dudorodik a hüvelyedben.
 • Súlyos esetben a hüvelyből „kibuggyan” a nyálkahártya vagy maga a méhszáj. Ez kiszáradhat, kidörzsölődik, viszket vagy apró sebek keletkeznek rajta, amelyek akár vérezhetnek.
 • A vizeleted elcsepeg. Emelés, köhögés vagy tüsszentés esetén erősebben.
 • Gyakori vizelési inger kínoz.
 • Ismétlődnek a húgyúti fertőzések, mert a hólyagod nem tud teljesen kiürülni.
 • Zavar keletkezik a székletürítésben.
 • Fájdalmassá válik a nemi érintkezés. Szex közben akaratlanul vizeletszivárgást észlelsz. Esetleg képtelenné válsz az orgazmusra.

Diagnózis

Önvizsgálattal magad is érezheted, hogy a hüvelyed megrövidült, „valami” elölről vagy felülről benyomja. A hólyagsüllyedés esetén a hüvely alsó és középső szakaszán, elölről tapintható, látható a benyomuló hólyag. Méhsüllyedés esetén a hüvely felső része felől, lefelé irányban ereszkedik le a méhszáj és méhnyak, ami tapintható.

Legtöbbször rutin vizsgálatkor vagy szűrés során végzett hüvelytükrözéskor (kolposzkópia) észleli a nőgyógyászod.

Képalkotó eljárásokkal, így ultrahanggal vagy MRI (mágneses rezonancia) vizsgálattal igazolható, de többnyire nem szükséges, hiszen egyértelmű.

Kezelés

A méh és hólyagsüllyedés kezelése kettős.

Egyrészt a medencefenéki izmok visszaerősítésével az „alátámasztást” igyekeznek javítani. Mivel az izom erősítése időigényes, a hatás 2-3 hónap alatt alakul ki (napi kezelés mellett), így a korszerű eszközök segítségével a kezeléseket az otthonodban, neked kell végezni. Ezért nem kell naponta a rendelőbe „bumlizni”.

Súlyos esetben nőgyógyászati plasztikai műtéttel oldják meg a méh vagy hólyag feljebb „húzását”. Sebészi lézerrel vágásmentesen érik el a hüvely rugalmas rostjainak erősödését és az alátámasztás javulását. Az invazív, azaz laparoszkópos vagy hasi műtétekkel a méhre „szalagot varrnak” és a másik végét a csípőcsonthoz vagy más képlethez rögzítik, ezzel húzzák vissza a helyére.

A medencefenéki izmok erősítésére többféle módszer van.

hüvelysúlyok

a hüvelybe helyezett különféle formájú orvosi tárgyak (kúp, kocka, golyó, stb.) megtartása is erősíti a medencefenéki izmokat. A kicsúszás megakadályozása érdekében megfeszíted és ezzel edzed a medencefenéki izmokat. A megfelelő méretű kelléket az orvos írja fel.

speciális pesszáriumpesszárium típusok

a hüvely felső részébe felhelyezett gyűrű alakú, rugalmas eszköz (bár ezt is pesszáriumnak hívják, de különbözik a terheség megelőzéshez használttól!). A pesszárium segíti a méh és a hólyag megtámasztását és megakadályozhatja, hogy a hüvelybe ereszkedjenek. A pesszáriumot kiveheted, tisztíthatod és kis gyakorlás után egyszerűen visszahelyezheted.

intimtorna (gáttorna)

olyan tornagyakorlatok, mely során akaratlagosan kell megfeszítened a medencefenéki izmaidat. A hatás hónapokig tartó “edzés” mellet várható. Naponta 2-3x 30 perc gyakorlatozás az optimális. Az intimtorna a legolcsóbb és legegyszerűbb mód, de a leglassabb és legkisebb eredményt adó is.

biofeedback

olyan berendezés, amely a hüvelybe vagy a végbélnyílásba helyezett érzékelőszondával segíti az intimtornát. Az izom megfeszítését a készülék érzékeli és visszajelez. Például számmal vagy fénnyel jelzi az összehúzódás erejét. Maga a biofeedback készülék nem kezel, hanem segítséget nyújt ahhoz, hogy a gyakorlat leghatékonyabb végrehajtását megtanuld. Biofeedback segítségével az intimtornánál hatékonyabban és gyorsabban érsz el eredményt.

FES, azaz funkcionális elektrostimuláció

a medencefenéki záróizmok edzését helyetted egy készülék végzi. A hüvelyedbe vagy a végbélnyílásodba helyezett elektródán keresztül közvetlenül a medencefenéki izmokat kezeli. Az izmok a stimuláció hatására összehúzódnak-elernydnek, ami az edzéshez hasonló hatású az izomra. A stimulációs kezelés lényegesen hatékonyabb az akaratlagosan végzett intimtornánál, így gyorsabban ad eredményt. De még így is 8-10 hét kezelés kell. Ezután fenntartó kezelésre térhetsz át (heti 1-2 kezelés), hogy a hatás tartósan megmaradjon. (Ha teljesen leállsz a kezelésekkel, idővel az izmok ismét meggyengülnek és a probléma visszatérhet).

biofeedback + FES (funkcionális stimuláció)

a legkorszerűbb és leghatékonyabb, egyben a legdrágább kezelő készülék kombinálja a biofeedback és a funkcionális stimulációs kezeléseket. A hüvelyedbe vagy végbélnyílásba helyezett szonda érzékeli, amikor akaratlagosan megfeszíted az izmokat. Ekkor a stimulátor “rásegít”, azaz hatékonyabbá teszi az izomösszehúzódást. A kombinált biofeedback + stimulátor készülék az inkontinencia kezelés leghatékonyabb házilagos módja.

Garantált-e a stimuláció hatása?

Enyhe esetben igen, míg közepes és súlyos esetben nem!

Az teljesen biztos, hogy a megfelelő tartamú, intenzitású sitmuláció hatására a medencefenéki izmok erősödnek. Ez a hatás az enyhe méhsüllyedés, hólyagsüllyedés esetén önmagában megoldást jelenthet.

A közepes és súlyos esetekben, ha a méh vagy hólyag már a hüvelybemenetnél tapintható vagy akár kiboltosul, akkor a stimuláció csak némi javulást eredményez. Ez valószínűleg nem lesz elég a teljes panaszmentességedhez.

Ez azért van, mert a méh helyben maradását főképp a felülről rögzítő szalagok biztosítják és nem a 10-15 cm-rel alatta levő medencefenéki izmok. Ahogy a csillárt sem a padló tartja, hanem a mennyezetről függő zsinór.

Ha a méh vagy hólyag teljesen leereszkedett, akkor a stimuláció önmagában nem segít. A földre lecsüngő csillárt nem karókkal támasztod alá, hogy visszaemelkedjen a helyére, hanem a függesztőzsinórt rövidíted. Ugyanígy a súlyosan lesüllyedt méhet sem lentről tuszkolod vissza a helyére. Ilyenkor már csak sebészi módszerrel (legyen az lézeres, laparoszkópos vagy hasi műtét), a felfüggesztő szalagok „plasztikájával” oldható meg a probléma.

Ha a méhsüllyedést vagy hólyagsüllyedést időben felfedezik, akkor a stimulációval teljes tünetmentességet érhetsz el. Az elért kedvező állapot rendszeres testmozgás, torna, testsúly csökkentés és az ülő életmód feladása segítségével tartható fenn.

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

20 Comments

 1. A méhtükrözés a méh üregében történő vizsgálatot jelent. Ez nem segít a méhsüllyedés megállapításában.
  A cytológia egy szövettani vizsgálat, így ez sem foglalkozik a méhsüllyedéssel.
  Az ultrahang segíthet, ha kifejezetten a kismedencét vizsgálja. Ha hasi ultrahang vizsgálatot végeznek, akkor a máj, vesék, lép a vizsgálat tárgya, nem tartalmazz a méhet, petefészkeket.
  De a méhsüllyedés legegyszerűbben egyszerű fizikális nőgyógyászati, hüvelyi vizsgálattal állapítható meg. A vizsgáló orvos ezen a módon meg tudja állapítani.
  Azaz egyszerűen keresse fel a nőgyógyászát. A kezelés úgyis hozzá tartozik majd.

 2. Az ultrahang és cytologia vizsgálat során az enyhe-kezdődő süllyedések könnyen észrevehetőek? Vagy érdemes külön kérni pl a méhtükrözést? Előre is köszönöm a válaszát!

 3. Az otthon alkalmazható elektroterápiás eszközökkel a hólyag közvetlenül nem kezelhető.
  A hüvelybe helyezett szonda vagy a medencefenék közeli bőrre helyezett öntapadó elektródák a medencefenéki izomzat állapotát tudják érdemben befolyásolni. Nem vagy nagyon minimális mértékben hatnak a hólyagra.
  Vannak olyan orvosi elektroterápiás módszerek, melyek rendelőben történek. A húgycsövön keresztül felvezetnek a hólyagba egy elektródot és közvetlenül a hólyagizomzatot kezelik annak érdekében, hogy „újratanítsák” a helyes összehúzódást.

 4. Június közepén volt egy teljes kismedencei rekonstrukciós műtétem. Azóta nem tudok kellő mértékben vizeletet üríteni, mert nem marad kellő ideig nyitva a hólyag izomzata. A műtétet gerincbe adott érzéstelenítéssel végezték. Ilyen problémára létezik elektrostimuláció? Köszönöm!

 5. Nem szakterületem a nőgyógyászati sebészet. Csak néhány általános érvényű mondatot tudok választani. Talán segít valamit a dillemájában.
  1., A szalagplasztika általában néhány évre (2-3-4-re) „szól”. A meghúzott szalag ugyanúgy megnyúlik és a probléma kiújul. Azaz ez a módszer nem ad tartós megoldást.
  2., A méheltávolítás több szempontból végleges megoldás. A méh szerepe a magzat kihordása. 60 éves korban úgy gondolom, hogy már nem célja a gyermekvállalás (még akkor sem, ha biológiailag elvben még lehetséges lenne). Ha a menstruációja már korában abbamaradt, akkor teherbe esésre már nincs esély. Azaz tulajdonképpen a a méheltávolítással „nem veszít”. Ez egyben véglegesen megszünteti a problémát, hiszen ha nincs méh, akkor elő sem boltosulhat. A műtétet azonban úgy végezzék, hogy a petefészkek megmaradjanak, mert ez a hormonális egészsége miatt fontos.

 6. Méhsüllyedésem közepes fokú. Reggel nem..estére tapintható a hüvelyben a beboltosulás. Egyik orvos szerint plasztikai szalagfüggesztés elég..másik szerint lapaloszkópos méheltávolítás s háló beikt.vállalná. Fékek a méhelt.tól..60 éves sportos..intimtornát végző..nem elhízott nő vagyok. Kérem szíves véleményét. A lehetséges lézerkezelésekről mi a véleménye?

 7. Forduljon a kezelőorvoshoz vagy a műtétet végző orvoshoz. Nincs rendben, hogy a panaszai erősödtek. Két oka lehet. 1., összefügg a műtéttel és ezt rendbe kell tenni. 2., nem a műtét miatt van, hanem ez egy másik probléma (pl. kezdődő gerincsérv) és akkor más a teendő.
  De csak orvosi vizsgálattal deríthető ki, melyik áll fenn.

 8. Üdvözlöm!13 hete műtöttek hólyag és végbélservvel. Hálót helyeztek el mind a két helyre.kb 3 héttel ezelőttig nem volt különösebben panasz, de azóta a derekam uleskor, hajolaskor nagyon fáj . Idővel javulni fog ez a derékfájás? Nagyon rossz, székelèskor is enyhén fáj.
  Köszönöm szépen a segítséget!

 9. Kevés dolog végleges. A sérvműtét, a méh- és hólyagsüllyedés műtétek jelentős arányban, néhány évvel a műtét után kiújulnak.
  Az, hogy önnél mi a helyzet, csak vizsgálattal lehet kideríteni. Menjen el nőgyógyászához, urológushoz, hogy kiderüljön.

 10. Tisztelt Doktor Úr! 11 éve műtöttek holyagsérvre, helyreállító műtét! Az elmúlt 1.5 évben a hólyagsüllyedésem kiújjult! pár hete érzem a kkezemmel is ha odanyúlok! Erősen meg van süllyedve a húgycső elé és megnéztem, a hólyag falán egy taréjszerű képződményt látok, mintha valami tumor ránőtt volna kívülről a hólyagra! Nagyon meg vagyok ijedve! Nincsenek vizelettartási gondjaim, de nagyon könnyen felfázok, és enyhe alhasi fájdalmaiimis vannak! Sajnos még jó pár hétbe belekerül mire elérkezik az előjegyzési időm! Tudna valamit mondani, hogy mi lehet az a kinövés a hólyagon? Közsönettel, Lili

 11. Keresse fel nőgyógyászát és kérdezze meg tőle ismét. Ha nem reagál, nem ad magyarázatot, akkor forduljon másikhoz.

 12. Jó napot!
  Engem az érdekelne, hogy a hüvelyem elülső falán érzek egy dudort, amin van egy apró luk. Én nem tudom eldönteni, hogy méh vagy hólyag süllyedés e. Orvosom nem reagált mikor rá kérdeztem. 3ik szülésem után vettem észre. Előre is köszönöm!

 13. A méhet felülről több szalag tartja, így nem „kötelező” az egyenletes „meglazulásuk”. HA pedig nem egyformán engednek a függesztő szalagok, akkor a süllyedési is lehet egyik irányban „ferde”. Azaz amit tapasztal, lehet természetes. Azonban fél év alatt sok minden történhet, így akkor jár el helyesen, ha nőgyógyászati vizsgálattal és kismedence-ultrahang vizsgálattal ellenőrzik.

 14. Érintéssel tapasztalom egy ideje a süllyedést, azonban az elmúlt néhány hónapban kifejezetten az egyik oldalra mozdult el a méhszájam. Ijesztő. Ez is a süllyedésnek köszönhető, vagy más állhat mögötte? Fél éve voltam nőgyógyásznál.

 15. A pesszárium (méhszájsapka) egy gumi, szilikon anyag, amit az együttlét előtt helyeznek fel és utána eltávolítható. Azaz ideiglenes eszköz a fogamzás megelőzésére. Más pesszáriumok a méhszáj előreesést akadályozzák, mintegy alátámasztják a méhszájat.
  Ha teljesen műanyagól, szilikonból van, akkor semmi befolyása az elektromos kezelésre.
  A Premium 400-hoz csatlakoztatható testüregi szondákat itt találja: https://www.medimarket.hu/hu-hu/szonda-inkontinencia-kezeleshez/c/1137
  Hüvelyi használatra – inkontinencia kezelésre- a PeriSphera „O” típust javaslom.

 16. Méhsüllyedés esetén, ha pesszáriumot helyezek fel, akkor lehet-e használni a hüvelyi elektrostimulátort? Ha igen, akkor a Prémium 400-ashoz kapható-e ilyen kiegészítő, illetve pontosan melyik?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Üdvözlettel: Ágota

 17. Az inkontinenciáról, formáiról, a kezelés lehetséges módairól több cikket írtam: ide kattintva olvashatja őket. Használja a keresőt az oldalon, hogy az Önt érdeklő témákat megtalálja.

 18. 43 éves nő vagyok. Nekem sajnos nincs gyermekem, nem szültem még és nem is tudni, hogy lehetséges e még.
  Vizelettartási problémáim vannak. A tanácsát szeretném kérni, hogy hogyan kezelhető.
  Köszönöm szépen előre is a választ.

 19. Nem foglalkozok orvosajánlással, így nem tudok a kérdésére tanácsot adni.

 20. Haenyhét allapitottak meg mehsüllyedés de mar erződik ha felnyúlok a meh vagy a holyagom ahogyan irták menses alatt rosszabb de sokszor előtte is hüvelyfal gyengeseget allapitottak meg es mehsülyedést tudnak e Orvost ajánlani aki méh megtartó műtéttel mivel irják a közepes süllyedésnél már kell műtét allami kórhazban végez ilyen jellegű műtétet…Tiszteletem Budainé

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük