Merevedési zavar gyógyszermentes kezelése

Merevedési zavar vagy más néven erektilis diszfunkció a férfiakat érintő probléma. Merevedési zavarról akkor van szó, amikor a nemi vágy (libidó) ellenére sem alakul ki elégséges hímvessző-merevség vagy a merevedés létrejön ugyan, de annak mértéke vagy időtartalma csökkent. Ez lehetetlenné teszi a közösülést vagy eredményes befejezését, jelentősen csökkentve a szexuális együttlétek élvezetét és minőségét.

A merevedés (erekció)

A merevedési folyamatot pszichés és lelki folyamatok indítják el. A nemi vágy hatására a hímvessző véráramlása megnövekszik (hormonok és idegi szabályzók hatására) és egyidejűleg lecsökken a vér kiáramlása. A vér fokozatosan feltölti pénisz ún. barlangos testeit. Az aktus végén a vénák megnyílnak, a vér kiáramlik, megszűnik a merevedés és visszaáll a hímvessző nyugalmi állapota.

A folyamat bármely szakaszának sérülése befolyásolja az eredményt és merevedési zavarhoz vezethet.

Kiket érint a merevedési zavar?

A merevedési zavar előfordulási gyakorisága az életkorral párhuzamosan nő. Napjainkban a 40 év alatti férfiak 5-10%-át érinti a probléma, miközben a 60 év felettieknél már 60% felett van.

Fiatalabb korban kevésbé súlyos és többnyire lelki okokra visszavezethető problémák hozzák létre, melyek még visszafordíthatók.

Az idősek körében gyakoribb a betegségek által okozott merevedési zavar. A 60. életév környékén jelentkező úgynevezett férfiklimax a nemi vágy csökkenésével, a fizikai teljesítőképesség és a közérzet romlásával jár.

Minél előbb fordulj orvoshoz!

A lehető leghamarabb kivizsgálás szükséges, hogy a merevedési zavar hátterében levő esetleges betegségekre fény derüljön, mert kezelésük jelenti az első segítséget. Fontos továbbá, hogy minél tovább vársz arra, hogy “majd elmúlik”, annál inkább rögzül a zavar, azaz mielőbbi megoldásra kell törekedni.

Merevedési zavart okozó állapotok

 • magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek: a merevedési zavar az első figyelmeztető jel is lehet! 1-2 évvel megelőzheti a szövődményeket, mint a szívinfarktus vagy sztroke.
 • cukorbetegség: a cukorbetegség kétszeresére növeli a merevedési zavar előfordulását, mert a merevedésben szerepet játszó kiserek és idegek károsodását okozza.
 • magas vérzsír koncentráció
 • depresszió és egyéb mentális zavar
 • neuropátiás kórképek (sclerosis multiplex, paraplegia)
 • prosztata gyulladás egyik tünete lehet a merevedési zavar, mely az időben elkezdett kezeléssel teljes mértékben gyógyítható. A középkorú vagy idősebb férfiak jóindulatú prosztata megnagyobbodása, illetve a prosztatarák előrehaladott stádiumaiban is jelentkezhet.
 • prosztata műtét során a péniszhez tartó idegek véletlen sérülése akár a merevedés teljes megszűnését okozhatja.
 • máj és vesebetegség
 • gyógyszer mellékhatás (például vérnyomás csökkentők, szívritmus szabályzó szerek, magas vérzsír elleni szerek, gyulladáscsökkentők, antidepresszánsok és kiszáradás)
 • hormonzavarok
 • dohányzás. A naponta 2-10 szálat elszívók 16%-1, a 10 és 20 szál közöttiek 36%-a, míg 20 szál felett szívók 60%-a esetén fordul elő merevedési zavar.
 • a túlzott alkohol- és drogfogyasztásnak is lehetnek káros hatásai a merevedésre.
 • a gerincet érő súlyos baleset a merevedés teljes megszűnését okozhatja

A baj megelőzhető!

Alapigazságnak számít a férfi szervezetet tekintve, hogy ami árt a szívnek, az bizony nem használ az erekciónak sem. Ennek fényében fontos a tudatos táplálkozás, hiszen az egészségtelen étrend kihat a keringési rendszeredre is.

A megfelelő testsúly is jelentős szerepet kap az erekcióban. Az elhízottak egyik gyakori problémája a cukorbetegség. Ennek egyik legkomolyabb szövődménye az idegek degenerációja, mely ronthatja az erekciót (is).

A magas vérnyomás és koleszterinszint azokra az erekre is hatással van, melyek a pénisz vérellátásáért felelősek, így érdemes odafigyelned ezek értékeire is.

A megelőzésben nagy szerepe van a sportnak, különösen a kardiovaszkuláris rendszer erősítésének. A futás, kocogás, de akár a rendszeres séta, az úszás, a könnyed kerékpározás mind ilyen. Erősítik a keringésed, “tornáztatják” és egészségesen tartják az ereidet.

A tesztoszteron felelős a nemi vágyért és az erekcióért is, így e hormon szintjének csökkenése ezek romlásához vezethet.

A merevedési zavarok kezelése

A merevedési zavarok ellen többféle megoldás is rendelkezésedre áll; az állapot súlyossága és annak hátterében meghúzódó ok függvényében szükséges mérlegelni az egyes módszerek között:

 • pszichológiusi támogatás, mely a psychés eredetű (pl.: stressz, önbecsülési zavarok, stb.) problémák oldására hivatott,
 • gyógyszerek, melyek kezelik az alapbetegséget (cukorbetegség, vérnyomás, koleszterinszint, stb.)
 • gyógyszerek, melyek közvetlenül az erekció kiváltására hatnak (Figyelem! A “kék tabletta” veszélyes lehet egyes betegségekben!),
 • péniszbe műtéttel implantált (felfúvódó) eszközök,
 • vákuum készülékek, melyek kívülről, mechanikusan állítanak elő merevedést.

Ha óvakodsz a gyógyszerek mellékhatásától vagy a kissé bizonytalan kimenetelű péniszműtétektől, akkor a teljesen veszélytelen, ám hatékony vákuumos készülékeket javaslom.

Ilyen például a Medintim manuális erekciótámogató készlet vagy modernebb változata, a Medintim aktív erekciótámogató készlet.

Ezek az eszközök vákuumot hoznak létre egy, a péniszre helyezett csőszerű eszköz belsejében. A vákuum hatására a merevedés rövid idő, egy-másfél perc alatt létrejön. Ekkor a hímvessző tövére egy gumigyűrűt kell “felpattintani”, ami nem engedi a merevedés oldódását (azaz nem engedi a vért távozni a péniszből). A merevedés hosszú ideig veszélytelenül fenntartható.

A merevedés eléréséhez szükséges idő rövid, így nem veszélyezteti az együttlét intimitását és a libidó megtartását sem. A vákuumos készülékek teljesen veszélytelenek, bátran bevetheted a merevedési zavarok elleni küzdelemben akkor is, ha egyéb betegség (szívbaj, magas vérnyomás, stb) miatt a speciális potencianövelő gyógyszereket nem használhatod.

Vákuumos módszerrel 97-98%-os az esély a megfelelő merevedés létrehozására, csak azoknál nem működik, akiknél a pénisz barlangos teste sérült, heges, daganat van benne. A túlnyomó többség számára azonban kiváló és teljesen veszélytelen megoldást jelent!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (6)
 • comment-avatar

  Tréfásan kezdem a választ: elindul a cukrászdába, hogy egyen egy finom süteményt. Útközben azonban meggondolja magát és hazamegy. Történt bármi káros? Nem.
  Ha az önkielégítést elkezdi, de nem éri el a csúcsot, nem távoznak “váladékok”, akkor a kellemes érzés elmarad, de egészségét károsító dolog nem történik.
  Azaz ha nem sikerül teljesen az önkielégítés, az legfeljebb bosszantó, semmint káros.
  Megjegyzem: 85 év feletti életkorban a férfiak többsége már nem képes rá. Ha megy, akkor örüljön neki.

 • comment-avatar
  György 3 hónap

  Köszönöm válaszát. Azt szeretném még kérdezni, hogy ha az ember elkezdi az önkielégítést, de az nem nyer olyan befejezést, hogy váladék is távozzon az jó vagy rossz hatású-e?

 • comment-avatar

  A nemi vágy “felébredése” egy reflexes folyamat. Mindenkinek megvan, hogy “mitől indul be”!. Nyilvánvaló, hogy a szexuális beállítottsága szerinti képek nézegetése fokozni tudja a vágyat, azaz segíteni tud a merevedés elérésében.
  Ebben semmi kivetnivaló nincs.
  A legkönnyebben azonban nem a fényképek nézegetésével jön a merevedés, hanem egy hús-vér partner “színre lépésével”, különösen, ha ő is “benne van” a játékban.

 • comment-avatar
  György 3 hónap

  Merevedés elősegítése érdekében célszerű- e szép mesztelen női képek, vagy videók nézegetése? Ez úgy gondolom szexuálisan izgató. A pornót nem szeretem.

 • comment-avatar

  Az internet egy olyan műfaj, ahol bármikor lehet kérdést feltenni és választ küldeni. Nem kell időpontkérés.

 • comment-avatar
  Jenö 3 hónap

  ED-vel szeretnék tanàcsot kapni töled: november 14 utàn.
  Kérnék egy időpontot.