Merevedési zavar vagy más néven erektilis diszfunkció a férfiakat érintő probléma. Merevedési zavarról akkor van szó, amikor a nemi vágy (libidó) ellenére sem alakul ki elégséges hímvessző-merevség vagy a merevedés létrejön ugyan, de annak mértéke vagy időtartalma csökkent. Ez lehetetlenné teszi a közösülést vagy eredményes befejezését, jelentősen csökkentve a szexuális együttlétek élvezetét és minőségét.

A merevedés (erekció)

A merevedési folyamatot pszichés és lelki folyamatok indítják el. A nemi vágy hatására a hímvessző véráramlása megnövekszik (hormonok és idegi szabályzók hatására) és egyidejűleg lecsökken a vér kiáramlása. A vér fokozatosan feltölti pénisz ún. barlangos testeit. Az aktus végén a vénák megnyílnak, a vér kiáramlik, megszűnik a merevedés és visszaáll a hímvessző nyugalmi állapota.

A folyamat bármely szakaszának sérülése befolyásolja az eredményt és merevedési zavarhoz vezethet.

Kiket érint a merevedési zavar?

A merevedési zavar előfordulási gyakorisága az életkorral párhuzamosan nő. Napjainkban a 40 év alatti férfiak 5-10%-át érinti a probléma, miközben a 60 év felettieknél már 60% felett van.

Fiatalabb korban kevésbé súlyos és többnyire lelki okokra visszavezethető problémák hozzák létre, melyek még visszafordíthatók.

Az idősek körében gyakoribb a betegségek által okozott merevedési zavar. A 60. életév környékén jelentkező úgynevezett férfiklimax a nemi vágy csökkenésével, a fizikai teljesítőképesség és a közérzet romlásával jár.

Minél előbb fordulj orvoshoz!

A lehető leghamarabb kivizsgálás szükséges, hogy a merevedési zavar hátterében levő esetleges betegségekre fény derüljön, mert kezelésük jelenti az első segítséget. Fontos továbbá, hogy minél tovább vársz arra, hogy „majd elmúlik”, annál inkább rögzül a zavar, azaz mielőbbi megoldásra kell törekedni.

Merevedési zavart okozó állapotok

 • magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek: a merevedési zavar az első figyelmeztető jel is lehet! 1-2 évvel megelőzheti a szövődményeket, mint a szívinfarktus vagy sztroke.
 • cukorbetegség: a cukorbetegség kétszeresére növeli a merevedési zavar előfordulását, mert a merevedésben szerepet játszó kiserek és idegek károsodását okozza.
 • magas vérzsír koncentráció
 • depresszió és egyéb mentális zavar
 • neuropátiás kórképek (sclerosis multiplex, paraplegia)
 • prosztata gyulladás egyik tünete lehet a merevedési zavar, mely az időben elkezdett kezeléssel teljes mértékben gyógyítható. A középkorú vagy idősebb férfiak jóindulatú prosztata megnagyobbodása, illetve a prosztatarák előrehaladott stádiumaiban is jelentkezhet.
 • prosztata műtét során a péniszhez tartó idegek véletlen sérülése akár a merevedés teljes megszűnését okozhatja.
 • máj és vesebetegség
 • gyógyszer mellékhatás (például vérnyomás csökkentők, szívritmus szabályzó szerek, magas vérzsír elleni szerek, gyulladáscsökkentők, antidepresszánsok és kiszáradás)
 • hormonzavarok
 • dohányzás. A naponta 2-10 szálat elszívók 16%-1, a 10 és 20 szál közöttiek 36%-a, míg 20 szál felett szívók 60%-a esetén fordul elő merevedési zavar.
 • a túlzott alkohol- és drogfogyasztásnak is lehetnek káros hatásai a merevedésre.
 • a gerincet érő súlyos baleset a merevedés teljes megszűnését okozhatja

A baj megelőzhető!

Alapigazságnak számít a férfi szervezetet tekintve, hogy ami árt a szívnek, az bizony nem használ az erekciónak sem. Ennek fényében fontos a tudatos táplálkozás, hiszen az egészségtelen étrend kihat a keringési rendszeredre is.

A megfelelő testsúly is jelentős szerepet kap az erekcióban. Az elhízottak egyik gyakori problémája a cukorbetegség. Ennek egyik legkomolyabb szövődménye az idegek degenerációja, mely ronthatja az erekciót (is).

A magas vérnyomás és koleszterinszint azokra az erekre is hatással van, melyek a pénisz vérellátásáért felelősek, így érdemes odafigyelned ezek értékeire is.

A megelőzésben nagy szerepe van a sportnak, különösen a kardiovaszkuláris rendszer erősítésének. A futás, kocogás, de akár a rendszeres séta, az úszás, a könnyed kerékpározás mind ilyen. Erősítik a keringésed, „tornáztatják” és egészségesen tartják az ereidet.

A tesztoszteron felelős a nemi vágyért és az erekcióért is, így e hormon szintjének csökkenése ezek romlásához vezethet.

A merevedési zavarok kezelése

A merevedési zavarok ellen többféle megoldás is rendelkezésedre áll; az állapot súlyossága és annak hátterében meghúzódó ok függvényében szükséges mérlegelni az egyes módszerek között:

 • pszichológusi támogatás, mely a pszichés eredetű (pl.: stressz, önbecsülési zavarok, stb.) problémák oldására hivatott,
 • gyógyszerek, melyek kezelik az alapbetegséget (cukorbetegség, vérnyomás, koleszterinszint, stb.)
 • gyógyszerek, melyek közvetlenül az erekció kiváltására hatnak (Figyelem! A „kék tabletta” veszélyes lehet egyes betegségekben!),
 • péniszbe műtéttel implantált (felfúvódó) eszközök,
 • vákuum készülékek, melyek kívülről, mechanikusan állítanak elő merevedést.

Ha óvakodsz a gyógyszerek mellékhatásától vagy a kissé bizonytalan kimenetelű péniszműtétektől, akkor a teljesen veszélytelen, ám hatékony vákuumos készülékeket javaslom.

Ilyen például a Medintim manuális erekciótámogató készlet vagy modernebb változata, a Medintim aktív erekciótámogató készlet.

Ezek az eszközök vákuumot hoznak létre egy, a péniszre helyezett csőszerű eszköz belsejében. A vákuum hatására a merevedés rövid idő, egy-másfél perc alatt létrejön. Ekkor a hímvessző tövére egy gumigyűrűt kell „felpattintani”, ami nem engedi a merevedés oldódását (azaz nem engedi a vért távozni a péniszből). A merevedés hosszú ideig veszélytelenül fenntartható.

A merevedés eléréséhez szükséges idő rövid, így nem veszélyezteti az együttlét intimitását és a libidó megtartását sem. A vákuumos készülékek teljesen veszélytelenek, bátran bevetheted a merevedési zavarok elleni küzdelemben akkor is, ha egyéb betegség (szívbaj, magas vérnyomás, stb) miatt a speciális potencianövelő gyógyszereket nem használhatod.

Vákuumos módszerrel 97-98%-os az esély a megfelelő merevedés létrehozására, csak azoknál nem működik, akiknél a pénisz barlangos teste sérült, heges, daganat van benne. A túlnyomó többség számára azonban kiváló és teljesen veszélytelen megoldást jelent!

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

18 Comments

 1. A problémára a német Medintim által gyártott eszközöket ajánlom. Ezek csomagolásában 4 méretben található gumigyűrű.
  A péniszre próbálva kiderül, hogy melyik a megfelelő méret. Az, ami a merevedést fenntartja, de nem szorít fájdalmasan és könnyen eltávolítható.
  Olyan ez, mint a cipővásárlás. Megpróbálunk egy méretet. Ha kicsi, akkor nagyobbat választunk, ha nagy, akkor meg kisebbet.
  Tudom, ez nem túl tudományos, de nem is kell szakorvosi vizsgálat a pénisz átmérő megállapítása érdekében.

 2. A segédeszköz-szettel kapcsolatban kérdezném: a különböző átmérőjű gumigyűrűk közül hogyan választom ki a megfelelő méretet ?
  Amelyik erektált állapotban még nem szorít, vagy kicsit szorítania kell ?

  Köszönöm: Br.

 3. a vákuum készülék egy fizikai eszköz. az esetek 99%-ban képes létrehozni az erekciót. Csak akkor nem tudja ezt megtenni, ha a pénisz barlangos testei olyan mértékben károsodtak, például sérülés miatti annyira hegesek vagy daganat miatt nincs tágulásra alkalmas szövet.
  Ha a pénisz formailag rendben, a barlangos testek épek, akkor a merevedés létrejön.

 4. A vákuum eszköz rendszeres alkalmazása lehet terápiás hatású. Ezért alkalmazzák például prosztata műtétet követően – egyrészt rehabilitációs, azaz a funkció mielőbbi visszanyerési céljából, másrészt az esetleges idegkárosodás miatti merevedési zavar kezelésére.
  Azaz bizonyos merevedési zavarok esetén a vákuum eszköz által ismét és ismét létrehozott merevedés-leeresztés-merevedés terápiás hatású lehet.
  Bizonyos pénisz elváltozásokat ez nyilván nem korrigál, de számos esetben segíthet.

 5. Üdv már 10 éve cukorbeteg vagyok 39 éves .
  3-4 évvel ezelőtt megjelentek merevedési problémáim mostanra már a gyogyszerek sem hatnak

 6. Van-e arra valamilyen tapasztalat, hogy a vákuumos eszköz többszöri használata átmossa annyira a pénisz ereit, hogy egy idő múlva esetleg újra létrejöjjön spontán merevedés?
  Más szóval a vákuumos eszköz lehet-e gyógyító hatású?

  Vagy mindenképpen érdemes párhuzamosan részt venni egyéb orvosi kivizsgáláson, kezelésen?

 7. 🙂 igen. akkor pontatlanul kérdezett.
  Az orgazmus eléréséhez a merevedés létrehozásán át „vezet az út” – a merevedést a vákuum készülékkel biztosan létre lehet hozni.
  A többi viszont már nem a vákuum készüléken múlik.

 8. Köszönöm a választ!
  Rosszul kérdeztem, a férfi részéről történő orgazmusra voltam kíváncsi.
  Szuper!

 9. A vákuum készülék létrehozza az erekciót és ekkor egy gumigyűrűt kell a pénisz tövére helyezni. Ez megakadályozza az erekció megszűnését, de egyben az ejakulációt is, mert a gyűrű leszorítása miatt a sperma nem tud távozni.
  Az orgazmus (kielégülés) megtörténik.
  Ezután a gumigyűrűt le kell venni. Az erekció megszűnik, a sperma „kicsorog”.

 10. A vákuum készülék hatására létrejövő merevedés és szexuális együttlét során az ejakuláció is végbemegy? Vagy az eszköz csak a merevedést segíti?

 11. Nem szakterületem…keressen fel szexuálpszichológust (javaslatom: Klettner Anikó).
  Hogy miért mondom ezt: mivel bizonyos időszakokban van késztetés és merevedés is, aligha szervi bajjal van dolga. Sokkal inkább lelki eredetű a probléma!
  A vágy elvesztését okozhatja honvágy, a kinti stressz, túlhajszoltság.
  Azt is meg kellen vizsgálnia magában, hogy az „5 éve boldog kapcsolatban” mondata igaz-e!
  Mivel a probléma akkor kezdődik, amikor visszatér külföldre, így az ezzel kapcsolatos lelki terhek kiderítése a szexuálpszichológus feladata.
  Szerintem a problémája gyógyszerrel, étrend-kiegészítővel nem megoldható.
  És ami fontos: a lelki problémák miatt keletkező merevedési zavar korán megkezdett terápiával visszafordítható. Kezelés nélkül a merevedési zavar végleges állapotig romolhat.
  Azaz „ne tököljön”! Forduljon szakemberhez!

 12. 28 éves vagyok, külföldön élek, 5eve vagyok boldog kapcsolatban. 
  Az utolsó 1 évben libido probléma kezdődött csökkent vagy az aktusra, merevedési probléma. Meg a reggeli merevedési is megszűnt. Nem vagyok egy nagy sportoló de 170 magas 65 kg. 
  Nem eszek cukrot. Nincs vérnyomás problémám, sem ér problémám . 
  Az probléma fokozatosan lépett fel. A 3ik hónapban haza utaztam Magyarországra kb 3nap után minden a régi volt, reggeli merevedési szex vàgy. Aztán vissza utaztam es ismét hetekre rá a probléma előjött egy gradiens mentén. 
  Ismét haza utaztam es a probléma megszűnt. Aztán amikor vissza jöttem ismét elkezdődött.
  Nem szedek vitaminokat es nem próbáltam semmilyen kiegészítőket. 
  Úgy gondolom valamit ki szeretnek próbálni valami mintha hiányozna hogy be induljon a szexuális vagy es legyen merevedés. 
  Nem szeretnek orvoshoz menni. De szeretném saját magam ki tapasztalni milyen kiegészítőket próbálják ki? 
  Előre is nagyon hálásan köszönöm a válaszát!

 13. Tréfásan kezdem a választ: elindul a cukrászdába, hogy egyen egy finom süteményt. Útközben azonban meggondolja magát és hazamegy. Történt bármi káros? Nem.
  Ha az önkielégítést elkezdi, de nem éri el a csúcsot, nem távoznak „váladékok”, akkor a kellemes érzés elmarad, de egészségét károsító dolog nem történik.
  Azaz ha nem sikerül teljesen az önkielégítés, az legfeljebb bosszantó, semmint káros.
  Megjegyzem: 85 év feletti életkorban a férfiak többsége már nem képes rá. Ha megy, akkor örüljön neki.

 14. Köszönöm válaszát. Azt szeretném még kérdezni, hogy ha az ember elkezdi az önkielégítést, de az nem nyer olyan befejezést, hogy váladék is távozzon az jó vagy rossz hatású-e?

 15. A nemi vágy „felébredése” egy reflexes folyamat. Mindenkinek megvan, hogy „mitől indul be”!. Nyilvánvaló, hogy a szexuális beállítottsága szerinti képek nézegetése fokozni tudja a vágyat, azaz segíteni tud a merevedés elérésében.
  Ebben semmi kivetnivaló nincs.
  A legkönnyebben azonban nem a fényképek nézegetésével jön a merevedés, hanem egy hús-vér partner „színre lépésével”, különösen, ha ő is „benne van” a játékban.

 16. Merevedés elősegítése érdekében célszerű- e szép mesztelen női képek, vagy videók nézegetése? Ez úgy gondolom szexuálisan izgató. A pornót nem szeretem.

 17. Az internet egy olyan műfaj, ahol bármikor lehet kérdést feltenni és választ küldeni. Nem kell időpontkérés.

 18. ED-vel szeretnék tanàcsot kapni töled: november 14 utàn.
  Kérnék egy időpontot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük