Szűrővizsgálat

Mi a szűrővizsgálat és mire jó?

A betegségek jelentős része nem egyetlen pillanat alatt alakul ki, hanem egy lassú, akár éveken át tartó folyamat során. Előfordulhat, hogy ezidő alatt semmilyen tünetet nem észlelsz. Ebben a korai (úgynevezett preklinikai) szakaszban a betegség még gyökeresen kiirtható, a folyamat megállítható. Ha a betegséget nem fedezik fel, csak a tünetek jelentkezésekor észlelik, akkor többnyire a beavatkozások elkéstek és gyakran nincs lehetőség a folyamat visszafordítására. A szűrővizsgálat olyan eljárás, amely alkalmas a betegségre utaló jelek kimutatására a korai, még tünetmentes fázisban.

Miért kell korán felismerni? Miért nem elég megvárni a tüneteket?

Egy állapot korai észlelése azt jelenti, hogy a megfelelő kezelést a megfelelő időben lehet adni. Például a daganat nagyobb valószínűséggel gyógyítható a korai szakaszban, mint akkor, ha már tünetet és áttétet okoz.

A megelőzés, a korai észlelés és kezelés a beteg számára jobb életminőséget és hosszabb élettartamot eredményezhet.

Az egészségügyi szűrővizsgálat előnyei

 • A szűrés segít kideríteni, hogy van-e olyan betegség vagy állapot, amely korábban nem volt ismert.
 • Akinek a családjában előfordult szív- és érrendszeri betegség, stroke vagy cukorbetegség, a szűrővizsgálat segít időben felismerni az érintettséget.
 • A korai felismerés korai kezelést eredményez. Csökken a szövődmények kockázata, miközben nő a gyógyulás esélye.

Önmagad által végezhető szűrővizsgálat

 • Vérnyomás mérés – valószínűleg ez leggyakoribb szűrővizsgálat, melyet ráadásul nemcsak orvos végezhet, hanem Te magad is. A teszteléshez elég egy pár ezer forintos készülék. Ha magas értéket mérsz, akkor a következő 2-3 napon is ismételd meg. Ha a mérések közül több is magas értéket mutat, fordulj orvoshoz, mert további vizsgálatokat kell végezni.
 • Vércukorszint mérés – egyszerű készülék és tesztcsík segítségével az ujjbegyből vett egyetlen vércseppből meghatározható a vércukorszint. Éhgyomorra végezd a mérést és ne étkezés után! Ha magas értéket mérsz, akkor a következő 2-3 napon is ismételd meg. Ha a mérések közül több is magas értéket mutat, fordulj orvoshoz, mert további vizsgálatokat kell végezni.
 • Emlő tapintás – kiváló önteszt az emlődaganat korai felismeréséhez. Ha csomót észlelsz, fordulj orvoshoz további vizsgálatok miatt.

Gyakoribb orvosi szűrések

 • Fogászati szűrés – 2 évente
 • Látásvizsgálat – 2 évente
 • Koleszterin-teszt – ez egy laboratóriumi teszt, mely során a vér koleszterinszintjét határozzák meg. Az elhízott, dohányzó vagy rendszeres alkoholt fogyasztóknál végezteti az orvos.
 • Mammográfia – 45 év feletti nők esetén kétévente végzendő, illetve ha önvizsgálat során csomót tapintasz, akkor mammográfiás vizsgálatra küldenek először
 • Prosztata vizsgálat – 45 év feletti férfiak esetén kétévente javasolt.
 • Nőgyógyászati szűrés – 21 éves kortől a nőknél évente egyszer nőgyógyászati szűrés javasolt.
 • Csontsűrűség mérés – menopauza után, különösen nők esetén fontos. A csontritkulás korai felismerését célozza.
 • Vastagbél szűrés – 50 éves kor felett kétévente javasolt szűréséen résztvenni, különösen akkor, ha a családban daganatos betegség előfordult.

Ne feledd! Az idejében észlelt betegség nagyobb valószínűséggel gyógyítható, azaz a szűrővizsgálat megmentheti az életed!

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük