Megelőzés

Egészséges életmód – a kulcs a betegségek megelőzéséhez

Az, hogy a rendszeres testmozgás és az egészséges étrend nagy mértékben meghatározzák egészségi állapotot, senki számára nem ismeretlen tény; de vajon mennyit teszel egészséged megőrzése érdekében és mennyire vagy tisztában azzal, hogy mivel teszel jót szervezetednek?

Kétségtelen, hogy az internet új korszakot nyitott: ha valamilyen információra szükséged van, szinte az első dolgod, hogy bepötyögj pár kifejezést számítógép vagy mobiltelefon keresőjébe, majd a különböző oldalak közt rátalálsz arra, amely a leginkább relevánsnak tűnik számodra – vagy legalábbis amit annak gondolsz.

A világháló nyilvánvaló előnyei mellett rendelkezik bizonyos hátrányokkal is. Ilyen például, hogy sokszor ellenőrizhetetlen, ám szakértőinek beállított az információforrás. Ezért aztán anélkül látnak napvilágot valótlan tartalmak, hogy a hozzá nem értő célközönség megkérdőjelezné relevanciájukat. Nincs ez másként az egészséges életmód témakörével sem, ahol egész sor „szakértő” tollából olvashatunk egészségügyi tippeket – aminek eredményeképp az egészség iránt érdeklődők valóban szakszerű tájékoztatása még fontosabb feladattá válik.

Kutatás: hogyan viszonyulnak a fogyasztók az egészséghez?

A közelmúltban a TÉT Plaftorm (Táplálkozás, Életmód és Testmozgás Platform Egyesület) reprezentatív kutatásában négy fő témakört vizsgált: az általános táplálkozási ismereteket, az élelmiszervásárlást befolyásoló szempontokat, az élelmiszerbiztonságot és az élelmiszercímkézéssel kapcsolatos kérdéseket. A fogyasztókat a vizsgálat eredményei alapján öt csoportba sorolták:

 • a hedonista kerüli az egészséges ételeket, távol tartja magát az egészséges életmódtól;
 • az érdektelen azt állítja, nincs rá ideje;
 • az egészségproblémás számára az egészséges életmód elérhetetlen, luxus kategóriába tartozik;
 • a próbálkozó egészségesen élne, de nem tudja, hogyan tegye;
 • az egészségtudatos pedig tudatos módon vásárolja és készíti az ételeket, egészségesen él.

Milyen következményekkel járhat a nem megfelelő életmód?

Egészséges életmóddal számos betegség megelőzhető: ezek közé tartoznak a különféle szív- és érrendszeri problémák, melyek következtében – a WHO adatai szerint – 17 millió ember hal meg évente.

Ezen felül a nem megfelelő életmóddal összefüggésben állnak a rosszindulatú daganatos megbetegedések, a 2-es típusú cukorbetegség, a stroke és egyes pszicho-szociális problémák is, melyek mind-mind korai halálozáshoz vezethetnek. Egészséges életmóddal ezen halálozások jelentős része (még a daganatos betegségek 20-40%-a is) megelőzhető lenne.

„Saját házunk tája”: a magyarok és az egészséges életmód

Az egészségtelen táplálkozás és a rendszeres testmozgás hiánya Magyarországon is jelentős probléma: méghozzá olyannyira, hogy hazánkban a felnőttek kétharmada túlsúlyos vagy elhízott. A magyarok étrendjével kapcsolatban általánosan elmondható, hogy

 • sok, főleg állati eredetű zsírt tartalmaz, ami
 • kevés teljes kiőrlésű gabonával és
 • nem elegendő zöldség- és gyümölcsfogyasztással párosul.

A magyar lakosság átlagos energiabevitele annyi energiát biztosít, hogy a kifejezetten aktív életmódhoz is elég lenne; ezzel szemben a többség csak mérsékelten aktív életmódot folytat. Nem meglepő, hogy a túlsúly szignifikáns problémát jelent országunkban: az idősebb férfiak 87%-a, a nők 75%-a rendelkezik súlytöbblettel. Mindemellett a magyarok naponta több mint 5 órán keresztül ülnek, a naponta ajánlott lépésszám mindössze 70%-át teszik meg és csak 10 percet sportolnak.

Mi tehát a teendő?

 • Táplálkozz változatosan, növeld a zöldség- és gyümölcsfogyasztást, a teljes kiőrlésű gabonák, a zsírszegény tej és halak fogyasztását.
 • Mérsékeld az állati eredetű húsok, zsírok, felvágottak, pácolt húsok, a magas só- és cukortartalmú élelmiszerek bevitelét.
 • Mozogj, sportolj rendszeresen. Már napi 20-25 percnyi tempós séta is sokat jelent egészséged megőrzése érdekében!

 

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük