EgészségTippekTáplálkozás

A nagy dózisú vitamin segíti az immunrendszert! Tényleg így van-e?

Magas dózisban szedek „x” vagy „y” vitamint az immunrendszerem erősítésére. Jól teszem-e? – Sokszor fordulnak hozzám megerősítést várva ilyen kérdésekkel. A válaszom többféle szokott lenni, mert vannak esetek, amikor kifejezetten szükséges egyetlen adott anyag bevitele. Máskor ez teljesen értelmetlen, néha pedig káros. Elmagyarázom.

A leírtak a személyes véleményemet, tapasztalatomat és magam által is követett elveket tartalmazzák. Nem tudományos magyarázatra törekszem, hanem arra, hogy az élettanban, biokémiában járatlanok számára is érthető legyen.

A test egy komplex rendszer

A tested sokmilliárd sejtből áll. E sejtek szövetekbe csoportosulnak és ennek megfelelően egyedi feladatokat látnak el. A csontépítő és csontbontó sejtek a csontjaid felépítéséért és a terhelésnek megfelelő átépítéséért felelnek. Az izomsejtek az izmokban csoportosulnak és a mozgást biztosítják, a vérsejtek a vért alkotják és a tápanyagokat, oxigént szállítják oda- és el. Az idegsejtek az agyban, gerincvelőben és idegekben találhatók és a működés irányításában játszanak szerepet. Sokféle sejt és szövet van, mindegyik más „csinál”.

A szövetek nem külön-külön működnek, hanem egymással szoros kapcsolatban, együttműködésben, egymást segítve vagy éppen ellensúlyozva.

Kicsit hasonlít ez a társadalom felépítéséhez. Vannak a politikusok, üzletemberek, jogászok, hivatalnokok, tanárok, rendőrök, munkások… sok-sok funkció, melyek egy adott feladatot látnak el, de összességében a teljes társadalom működéséhez szükségesek. Mivel az emberek élete véges, így a „kieső” tagokat újabbak pótolják. A tested éppen így működik.

A sejtjeid élettartama véges (általában néhány nap, hét), folyamatosan pusztulnak. Azonban a tested tartalmaz egy önjavító, helyreállító rendszert, amely az elhalt sejtet lebontja és újabbal helyettesíti. Az egész életed folyamán így tartja fenn a működést. Kijavítja a hibákat, sérüléseket, betegségek által okozott elváltozásokat.

Mi kell ehhez a csodához?

A tested sejtjeinek a működéséhez energiára, oxigénre, vízre, táp- és ásványi anyagokra, vitaminokra, nyomelemekre van szüksége (mindegyikből egy bizonyos mennyiségre).

Minden egyes sejted tartalmaz mitokondriumot. Ezekből néhány, de akár több ezer is lehet egy sejtben. A mitokondrium a sejt energiatermelő központja, így érthető, hogy ott van több, ahol intenzívebb az anyagcsere. Az energiát főképp szénhidrátok, zsírok és kisebb részben fehérjék lebontásából származó „tüzelőanyag” elégetésével állítja elő.

Az alapanyagokat a táplálkozással juttatod be a testbe és az emésztés során bontod le olyan molekulákra, amelyeket aztán a tested felhasznál az energiatermelő és felépítő folyamatokban.

A megújulás, a fehérjék előállítása szintén a sejtekben történik. Azon belül is a riboszómákhoz és a Golgi-készülékhez. A sejtmagban levő DNS, az abból készült másolat (mRNS) segítségével pontosan az a fehérje készül a sejtben, ami a helyreállításhoz szükséges.

Építeni azonban csak akkor lehet, ha minden szükséges alapanyag rendelkezésre áll! Ha valami hiányzik, akkor elakad a folyamat. Ha például nincs elég energia, aminosav, vitamin, ásványi anyag, akkor „nincs miből” létrehozni az újat.

A tested működését a legkisebb mennyiségben jelen levő anyag mennyisége határozza meg. 

Mit jelent ez?

Megpróbálom egy példával elmagyarázni.

Gondold el a házépítést. Vásárolsz egy csomó téglát, van áram, víz, betonkeverő, jön a kőműves a szerszámaival és a segédmunkásokkal. De elfelejtetted a habarcsot… Mennyi téglát fognak egymásra rakni? Egyet sem, hiszen nincs habarcs. Hiába hozol dupla mennyiségű téglát, ez nem segít, hiszen a habarcs hiányzik.

De problémához vezetne az is, ha tégla és habarcs elegendő lenne, de a kőműves nem hoz szerszámot. Bár enélkül is rakhatja a falat, de sokkal kevesebbet fog haladni és a minőség sem az elvárt lenne.

A testedre vissza térve: ha a táplálkozásoddal nem juttatsz be elegendőt mindenféle alapanyagból, akkor nem fog (nem tud) megfelelően működni. Ha pedig nem működnek az újraépítő, önkijavító, azaz öngyógyító folyamatok, akkor a tested működése is „döcögni kezd”, majd a betegség állapotába kerül.

Az egyensúly a lényeg

A helyes működéshez elsősorban kiegyensúlyozott táplálkozásra van szükség, hogy minden anyagból annyi legyen, amennyi a tested folyamatos és hatékony működéséhez kell.

Kevés bevitel

Ha keveset viszel be, akkor hiányozni fog a megfelelő működéshez. Ennek következménye, hogy nem pótlódnak az elpusztult szövetek, romlik a szervek működése, csökken az immunrendszered védelmi képessége, nem gyógyulnak a gyulladások és sebek, lassan forrnak össze az eltört csontok. Számtalan működési zavar lehetséges attól függően, hogy melyik anyagból vagy anyagokból van hiány.

Túlzott bevitel

Ha valamiből túl sokat viszel be, akkor az felesleges és raktározni kell.

Vegyük például az energiaszükségletet. Legkönnyebben szénhidrátokkal viheted be. Ezeket a tested glükózra bontja és a sejtek a mitokondriumokban égetik el és hozzák létre az energiát ATP formában. Ha túl sok szénhidrátot fogyasztasz, attól nem lesz több energiád, mert a felesleget a tested zsír formában elraktározza, azaz elhízol. Az elhízás pedig számtalan betegség forrása.

De nézzünk egy másik példát. A kálium ionnak nagyon fontos szerepe van a sejtműködésben. Alapvetően szükséges az izmok, a szív és az idegek megfelelő működéséhez. Ahhoz is, hogy az idegsejtek továbbítsák az elektromos impulzusokat. Ha ezt tudod, akkor azt gondolhatod, nosza együnk meg pár kanállal belőle. Ilyen adagban azonban káros!!!! A hiperkalémia (azaz a kálium túlzott mennyisége a vérben) súlyos zavarokat okozhat. Enyhe esetben csak a kardiológus vehet észre apró eltéréseket az EKG-n, de okozhat szívritmuszavart, súlyos esetben pedig megállíthatja a szíved (azaz kálium túlfogyasztással megölheted magad).

Véleményem

A fentiek alapján nem vagyok híve semmilyen túlzásnak.

Nagy dózisban egyetlen anyagot (például B, D vagy C-vitamint) hiánytünetek gyors megszüntetésére és csak néhány napon át érdemes szedni.

Kifejezetten butaságnak tartom tartósan, heteken át csak D-vitamint szedni (például covid elleni védelmet feltételezve neki). Ez olyan, mintha a házépítéshez 3x több téglát vásárolnál és azt várnád, hogy ettől gyorsabban készül el. A több téglától nem lesz hamarabb a beköltözés. Sok-sok minden kell ehhez és mindenből egy kicsi. Épp annyi, amiből fokozatosan „összeáll” az egész. Míg téglából, cserépből akár több ezer darab is kellhet, addig csaptelepből, wc-csészéből csak 1-2, esetlen néhány.

A testednek az alapvetően fontos anyagok (szénhidrátok, zsírok, fehérjék) mellett tucatnyi féle vitaminra, ásványi anyagokra és mikroelemekre van szüksége a megfelelő működéshez és a regenerációs, öngyógyító folyamatok egészségéhez. Ezért aztán mindenféléből kell valamennyi. Nem attól fog hatékonyan működni a tested, hogy egyes anyagokat „túltolsz”, hanem attól,  hogy mindent biztosítasz neki.

Ezt a változatos, zöldségeket, gyümölcsöket bőven tartalmazó étrend önmagában is biztosíthatja, különösen falusi környezetben, ahol magad termelheted meg a bioterményeket.

Ha attól tartasz, hogy valamiből kevés van és mindenképpen pótolni szeretnél, akkor ne egyet „ragadj ki” a sok közül! A változatos étrend mellett olyan étrendkiegészítőnek lehet értelme, ami A-tól Z-ig az összes vitamint, ásványt és mikroelemet tartalmazza kis adagban. Így mindenből lesz elegendő és a tested is megfelelően tud működni.

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük