Ezt az írásom is az „élet inspirálta”. Egy anyuka küldött rémült levelet. Gyermekét az oviban összeszedett nátha és enyhe torokfájás miatt orvoshoz vitte és a rendelőből 3 féle gyógyszer receptjével „távoztak”. Szteroid inhalátort, asztma ellenes szert (hörgőtágítót) és antibiotikumot kaptak. A hölgy rémülten kérdezte, hogy akkor most asztmás lenne a gyermeke? 

Egyáltalán szükség van-e orvosi kezelésre nátha esetén? Máris leszögezem, hogy az esetek döntő többségében biztosan nem. Hogy miért mondom mindezt? Megtudod az írásomból.

Általános tudnivalók a nátháról

Úgy tűnik, hogy napjainkban a kisgyermekes anyukák „rémálma” a nátha vagy más néven megfázás. A gyermek egyet tüsszent és rohannak is a doktorhoz…aztán csodálkoznak a felírt antibiotikumok, szteroidok, asztma ellenes szerek, köptetők, stb. láttán.

A nátha (más néven megfázás vagy felső légúti fertőzés) a kisgyermekek egyik leggyakoribb betegsége. Akkortájt kezdődik, amikor a gyermek közösségbe (bölcsibe, oviba) kerül. Innentől évente több megfázáson is áteshet, jellemzően az őszi és téli időszakokban.

A nátha oka egy vírusfertőzés. A kórokozók az orr és torok nyálkahártyájára jutva gyulladást, irritációt okoznak.

Legtöbbször úgynevezett rhinovírusok állnak a háttérben, de több mint 200 különböző vírus okozhatja.

Hogyan alakul ki a nátha?

A betegség kialakulásához a gyermeknek kapcsolatba kell kerülnie a nátha vírusával. Jellegzetes, ahogy a csoportban az egyik gyermek megfázása „végigsöpör” a teljes közösségen.

A vírusokat tüsszentéssel vagy köhögéssel „köpik” a levegőbe azok a gyermeket, akik legkorábban fertőződtek. A vírusokat a köhintés „kisodorja” a torkukból és így a levegőbe kerülnek. Amikor a közelben levő többi gyerek belélegzi ezt a levegőt, a vírust is beszívja és az beragad az orr vagy torok nyálkahártyájába.

Másik út, hogy a vírusok „leülepednek” és megtelepednek a játékokon, tárgyakon. A vírus a játékról a kezekre kerül, majd mivel a gyerekek gyakran érintik a szemüket, szájukat, orrukat, így végül mindenkibe „belebújik”.

Miért a kisgyermekeknél gyakori a nátha?

A gyerekek immunrendszere születéskor még fejletlen. Az életük során -ahogy a különböző kórokozókkal találkoznak- egyre erősebb és erősebb védekezőrendszer alakul ki. De gyermekkorban még nem olyan olyan erőteljes, mint egy felnőtté.

Az ellenállóképesség éppen az ilyen kis náthák során keresztül erősödik meg. Ezért van az, hogy a megfázások gyakorisága 6-8 éves kor után a csökkenni kezd (hiszen erősödik, „tanul” az immunrendszerük).

Mikor a leggyakoribb a megfázás?

A légúti betegségek többnyire ősszel és télen fordulnak elő, amikor a gyermekek többet tartózkodnak zárt térben. Ha a helyiség levegőjének páratartalma alacsony, a nyálkahártyák kiszáradnak és nagyobb a fertőzés kockázata.

A bölcsődében, oviban, napköziben a megfázás könnyen terjed, mert sok gyermek tartózkodik egy szűkebb térben.

Ezen felül a kisgyermekek hajlamosak megfeledkezni a kézmosás fontosságáról és a vírust maguk „kenik” a játékokról a szemükbe, orrukba vagy szájukba. Ez a kórokozó terjedésének leggyakoribb módja.

A nátha tünetei

A megfázás tünetei 1-3 nappal azután kezdődnek, hogy a gyermek kapcsolatba került a vírussal. Ha a csoportban beteget látsz, akkor készülhetsz arra, hogy a te gyermeked is hamarosan „beszerzi” a kórokozót.

A tünetek általában egy hétig tartanak, ritkán hosszabban. Minden gyermeknél eltérőek lehetnek, mert eltérő az immunrendszerük „ereje” is.

Enyhe esetekben

 • Orrdugulás
 • Vízszerű, tiszta orrfolyás
 • Nehéz alvás
 • „Nyűgösség”
 • Tüsszögés
 • Köhögés
 • Enyhe torokfájás
 • Hőemelkedés

Az enyhe nátha kezelése

A nátha (megfázás) nem gyógyítható! Nincsenek olyan szerek, amik a vírust elpusztítják! Minden nátha esetén kapott gyógyszer csak a tünetek enyhítését célozza, nem a kezelést!

Mindezek ellenére a nátha az esetek döntő hányadában veszélytelen!

A legtöbb gyermek magától meggyógyul! Kell hozzá néhány nap, hogy az immunrendszere felismerje a vírust, majd ellenanyagokat kezdjen termelni ellene és legyűrje a fertőzést. De ez természetes folyamat és magától meg fog történni! Így lesz egyre ellenállóbb és ellenállóbb!

Nátha enyhe tünetei esetén nem kell orvoshoz rohangálnod, mert a gyógyszerek érdemben nem segítenek, nem gyorsítják a gyógyulást! Mivel ezektől az enyhe tünetektől megrémülve, kétségbeesetten rohansz orvoshoz, ezért „megnyugtatásodra” ír fel köptetőt, antibiotikumot, ezt meg azt. Nem pedig a betegség miatt. Neked írja pszichoterápiaként, hogy megnyugodj, mindent megtettél.

Valójában akkor jársz el helyesen, ha enyhe náthatünetek esetén nem rohansz orvoshoz és nem tömöd a gyereket felesleges gyógyszerekkel!

Mikor fordulj orvoshoz?

A nátha egyes esetekben súlyossá válhat és szövődmények is jelentkezhetnek. A súlyos esetek ritkábbak, mint az enyhe lefolyású betegségek!

Figyeld a gyermeked állapotát, reakcióit és ha a tünetek néhány nap után nem enyhülnek vagy az alábbi tüneteket tapasztalod, akkor fordulj a gyermekorvosodhoz.

 • Erős torokfájás, nyelési nehézség
 • Láz és hidegrázás
 • Izom és csontfájdalom
 • Fejfájás, esetleg szédülés
 • Hányás és hasmenés
 • Az orrváladék sárgává vagy zölddé válik
 • „Elesettség”, bágyadtság, a gyerek nem játszik.

Ilyen állapotokban már szükség lehet kezelésre! De csak ekkor.

Ha például az orrváladék elszíneződik, vagy a torokban gennycsorgás látható, akkor ez bakteriális felülfertőződésre utal, ezekre már hat az antibiotikum, és megfelelő szert választva kezelni is kell.

A láz a test természetes válasza a fertőzésre, így csak akkor csökkentsd, ha 38,5 fok fölé emelkedik.

Mit tehetsz Te a náthás gyermekedért?

A legtöbbet azzal, ha hőemelkedéssel nem viszed oviba. Ha már egy napja lázmentes, akkor visszatérhet.

Sok folyadékot, például hársfa vagy csipkebogyó teát, meleg és könnyű levest adsz neki. Ezzel megelőzöd a folyadékvesztést (kiszáradást), amit a hőemelkedés okoz.

Hagyd pihenni! Betegen ne rángasd el vásárolni, moziba, rokonokhoz, sőt az edzésedre se vidd magaddal.

Az orrdugulás enyhítésére használj sóoldatot, sós orrspray-t. Vény nélkül kaphatsz ilyet és ez biztonságos.

Tartsd távol gyermeked a dohányfüsttől. A füst súlyosbítja az orr- és torokirritációt.

Ne adj neki vény nélküli náthaellenes szereket, torokfájdalom csillapítókat! Ezeket szabadon megkaphatod patikában, benzinkúton, de ezek nem gyermeknek valók, hanem felnőtteknek!

Figyelem!  Az antibiotikumok hatástalanok a vírusok ellen. Mivel a náthát vírus okozza, így enyhe náthában antibiotikumot szedni hiba.

Arra koncentrálj, amit fentebb javasoltam,  és legyél türelmes, a betegség magától elmúlik.

Az „immunerősítés” szerepe

A reklámokból dől rád a sok immunerősítő szer. Szedesd ezt, szedesd azt a gyerekeddel és erősödik az immunrendszere…. hát ez korlátozottan igaz.

Amint fentebb írtam, az immunrendszert nem gyógyszerek, hanem a kórokozókkal való találkozás „tapasztalatai” erősítik. Amikor egy korábban még ismeretlen kórokozó bekerül a testbe, az elkezd ellenanyagokat termelni ellene. Ez alapján „megjegyzi magának” azt a bacit, vírust, amivel már „harcolt”. Ha legközelebb ilyen akar megbetegíteni, akkor csekély az esélye.
Tehát a kórokozókkal való találkozás hatására erősödik az immunrendszer, és néhány nap alatt le is gyűri ezeket. Tehát nem kell pánikolni egy kis óvodai vírustól!

Más kérdés, hogy az immunrendszer akkor tud megfelelő hatékonysággal működni, ha az ellenanyag termeléshez minden szükséges táp- és ásványi anyag, vitamin, nyomelem, stb. a rendelkezésére áll. Ezeket egyensúlyban levő, változatos táplálkozással mind elfogyasztja a gyermeked, azaz általában nem kell külön pótolgatni.

De ha pl. a gyerek nem hajlandó főzelékeket, gyümölcsöt megenni, akkor sajnos a vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket adnod kell, mert ezek szükségesek a védekezőrendszer hatékonyságához. Ilyenkor ajánlom, hogy ne csak egy-egy kiragadott elemet adj (pl. ne csak cinket vagy C-vitamint), hanem olyan komplexet adj, amiben mindenből van egy kicsi (vitamin, ásvány, nyomelem).

Azt tartom jó módszernek, ha gyerekedet nem arra szoktatod, hogy kicsi gyerekkorától naponta tablettákat szedjen, hanem arra, hogy mindenféle táplálékot, főzeléket, gyümölcsöt megegyen. Ezzel fogod leghatékonyabban támogatni az immunrendszere fejlődését és ettől lesz ellenállóbb a betegségekkel szemben.

Természetesen ez általános tanács! Lehetnek olyan egyének, akikre speciális betegség miatt ez nem igaz és kénytelenek gyógyszereket szedni.

SaltDome – egy valóban hasznos készülék a megelőzésben

Az immunrendszert más módszerekkel is támogathatod. A sóterápia például segít a légutakba került kórokozók, szennyeződések semlegesítésében, azaz közvetetten segíti a védekezést. Annál hatásosabb, minél hosszabban tartózkodsz a sós levegőben. Ezért alvás közben, a gyermek ágya feletti polcon vagy szekrényen működtess egy SaltDome sóterápiás készüléket.

A sóterápia nemcsak segít a nátha tüneteinek enyhítésében, hanem ahogy ezt például a Semmelweis Egyetem kutatói is bizonyították, a sóterápiával kezelt gyerekek ritkábban betegszenek meg náthában (és más felső légúti betegségekben) és ezek lefolyása is enyhébb, mint azoknál, akik nem kaptak kezelést. A só természetes anyag, semmilyen mellékhatása sem lehet (ha a sós levegő káros lenne, akkor a tengerpartok környéke lakhatatlan lenne).

Használj  sóterápiás készüléket a gyermek szobájában!

További fontos lépés, hogy tanítsd meg a gyermeked arra, hogy gyakran mosson kezet. Ez a legjobb módszer a kórokozó terjedésének megállítására. Megfelelő kézmosás során szappanozza be a kezét, majd dörzsölje 15-20 másodpercen át, öblítse le, majd száraz papírkendővel törölje le. A mosdóban mindenki által használt textil törölközők a fertőzés melegágyai, ne használja ezeket.

Tanítsd meg arra, hogy köhögés vagy tüsszentés előtt emelje a kezét a szája elé (így maga sem „köp” vírusokat a levegbe). Még jobb, ha nem közvetlenül a kezét, hanem egy papírzsepit használ.

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük