EgészségTippekMérföldkő

Orvostechnológia – beköltözik az otthonokba

„Az egészség nem minden, de egészség nélkül minden semmi” – tartja egy kínai mondás. A baj az, hogy általában csak akkor érted meg, amikor elvész az egészséged. Sajnos sokan még ekkor sem. A többség abban a hitben él, hogy az egészség visszaadása az orvosok dolga. Meg vannak győződve, hogy bekapnak pár tablettát vagy elvégeztetnek egy műtétet, minden -évtizedeken át- a testük elleni ártást folytathatnak úgy, mint a betegség előtt. Ez az egészségügyi ellátás és az orvosok szerepének teljes félreértése. A beteg olyat vár el, amit nem is kaphat meg tőlük. Miért? Erről szól az írásom, no meg arról, hogyan kerül képbe az otthoni orvostechnológia.   

Mi a betegség?

Egy figyelmeztető jel, ami felhívja a figyelmet arra, hogy valami nincs rendben veled. Az egészség azonban nemcsak a testi betegség hiánya, hanem a lelki, szellemi, szociális és anyagi jólét állapota.

Az orvosnak maximum a testi tüneteidre van hatása! Nem tudja megoldani helyetted a téged megbetegítő, sorvasztó párkapcsolati, családi, munkahelyi, szociális, anyagi problémáid. Nem tud helyetted mozogni, egészségesen táplálkozni, nem tudja helyetted elhagyni a káros szenvedélyeket, alkoholt, dohányzást, drogokat. Nem tudja helyetted beszedni a gyógyszereket és elvégezni a javasolt gyógytornát, kezelést.

Az orvos nem tud megvédeni magadtól, erre csak Te vagy képes. Ahogy gyógyulni is.

Mi van, ha beteggé válsz?

Ha ismeretlen panasz „üti fel a fejét”, akkor fordulj orvoshoz és kérd a probléma kivizsgálását. Mondj el minden részletet, mert ha valamit elhallgatsz, akkor nehezíted a dolgát és ezzel magad ellen dolgozol.

Ne kezdj önkezelésbe, mert hozzáértés nélkül nagyon könnyen lehet, hogy rossz módszert választasz, ami nem segít, hanem ront a helyzeteden.

Elsőként a panaszaid gyökerét kell megtalálni. Sikeres kezelés akkor várható, ha tudjuk, hogy mit kezelünk. Enélkül minden kezelés csak tüneti és nem oki!

Egy egyszerű példával próbálom megvilágítani a dolgot. Bemész a szerszámboltba és kéred, hogy javasoljanak neked egy szerszámot. Ennyi információ alapján ajánlhatnának ezer dolgot, mondjuk egy kalapácsot. De erre volt-e szükséged?

Ha nem tudod, hogy mit akarsz, akkor hogyan adjanak neked megfelelő eszközt? A jó eladó tehát „diagnosztizálni” kezd (mint az orvos), azaz megpróbálja kideríteni a szükségleted. Kérdéseket tesz fel: mit szeretnél csinálni? Fűrészelni – válaszolod. Fát vagy fémet? Fát-mondod erre. Puhafát, keményfát, deszkát, rönköt vagy csak egy ágat a diófádról? Így jutnak el addig, hogy a feladatnak megfelelő szerszámot vidd haza.

Az egészségügyi panaszaid esetén is ez a teendő. Nem lehet „csak úgy” javasolni egy készüléket, hiszen minden orvostechnikai eszköz másképp működik, másképp hat, másra való. Azután lehet kiválasztani, ha kivizsgálták az okot. Ha ismert a baj (feladat), akkor ennek megfelelően lehet kiválasztani a rendelkezésre álló módszerek és eszközök közül az „idevalót”.

A diagnózis felállítása az orvos feladata, ahogy a terápiás javaslatokat is neki kell adnia. Abban azonban már Te is dönthetsz, hogy a rendelkezésre álló kezelési módok (pl. gyógyszer, műtét, fizioterápia, manuálterápia, természetgyógyászat) közül melyiket vagy melyikeket választod. Az orvosnak tájékoztatni kell(ene) téged a egyes alternatívákról, a várható eredményekről, következményekről. Mert az egyes módok hatásában és mellékhatásaiban is eltérések vannak.

A tartósan fennálló betegségek legtöbbje esetén az orvos csak javasolja a kezelést, de azt Te magadnak kell elvégezned.

Gondolj megint a szerszámboltra: segítenek a megfelelő fűrész kiválasztásában… de aztán kinek kell használnia? A fűrészt neked kell megragadnod, hogy az ágat levágd, a boltos biztosan nem fog elmenni, mert „ez nincs benne a fűrész árában”.

Ha ez nyilvánvaló, akkor értheted, hogy az orvos szerepe nem az, hogy meggyógyuljon helyetted, hanem az, hogy a legmegfelelőbb eszközt adja a kezedbe a kezeléshez. Amit aztán használni már neked kell!

Mi a megoldás?

Hallgasd meg az orvos javaslatait és tartsd be!

A gyógyulás nem megy csettintésre! Azt elhinni, hogy a 30 kg-os túlsúly, az általa okozott magas vérnyomást, térd és csípőfájdalmat, hátfájást, cukorbetegséget az orvos által felírt gyógyszerek egy-két nap alatt eltüntetik, hasonló, mint hinni abban, hogy a gyereket a gólya hozza.

A gyógyulást nem a tabletták fogják elhozni. Sőt… ha csak a tablettákat eszed, akkor a fenti esetben nem is gyógyulsz meg soha.

Ennél több kell. Figyelned kell, mit javasol az orvos és végre is kell hajtanod. Meg kell változtatnod a táplálkozásod, csökkenteni a felesleges kalóriákat, többet kell mozognod. Mire a 30 kg felesleged ledolgozod, a panaszaid jó része is meg fog szűnni. Azért jó része, mert ha nem kezded el idejében, akkor bizony mindet nem tudod elkerülni. Például a hosszú ideje meglevő jelentős túlsúly „szétrágja” a térdízületed… a felesleg késői leadása már nem csinálja vissza.

Ideje lenne jobban megbecsülni az orvost és nem „leszarni”, amit mond. Ha pedig mindent megteszel, akkor ő is sokkal jobban oda fog figyelni rád, mert nem falra hányt borsó, amit beszél.

Hogyan kerül az orvostechnológia az otthonokba?

A betegségek, állapotok jelentős része nem változtatható meg 1-2 nap alatt. A teljes gyógyulás általában hosszabb, akár több hónapos folyamat! Ráadásul a gyógyulást nem a gyógyszer, nem is az ultrahang, mágnes, stb. okozza! Ezek az eljárások csak elindítják a tested gyógyulásos folyamatait.

Ha nem érted, akkor gondolj arra, hogy egy csonttörés esetén mi történik veled! A törés után egy külső gipszrögzítést tesznek rád és anélkül, hogy bármi mást kapnál, hazaküldenek. A tested pedig 3 hónap alatt rendbeteszi ezt a durva sérülést. Pont ugyanígy bánik el sok mással is, ha nem ellene dolgozol, hanem segíted.

A betegségek többsége nem olyan, hogy a gyógyulás alatt a kórházban tartsanak. Amikor egy műtét, sztroke vagy bármi más után elengednek a kórházból, az nem azt jelenti, hogy meggyógyultál, hanem azt, hogy a nehezén túl vagy, a többit már otthon kell befejezned. A műtéti heg 90-100 nap alatt véglegesül. Egy sztroke utáni bénulás megszüntetése és a mozgás újratanulása évekig is eltarthat. A kórházban kapott pár gyógytorna, elektroterápia, stb. kezelés semmit(!) sem ér, ha nem folytatod otthon még hosszú ideig.

De vegyünk egy egyszerűbb esetet. A tavaszi kerti munkák során megerőlteted a könyököd. Teniszkönyök a diagnózis, ami egy makacs gyulladás. Elküldenek fizikoterápiára. Kapsz ultrahangot, elektroterápiát, lágylézert. Akkor „jár le” a 10 kezelés, amikor már érzed, hogy kicsit javulni kezd. Világosan érzed, hogy jó az irány, de még nem gyógyultál meg.

Akkor most mi van?   

„Semmi különös”, csak ennyit biztosít az „ingyenes” a magyar egészségbiztosítás. Ha teljesen meg akarsz gyógyulni, akkor a kezeléseket otthon folytatnod kellene. Sajnos ezt nem nagyon mondják el neked. Így arról sem lehet fogalmad, hogy melyik készülékkel, hogyan folytasd a kezelést. Mert ezzel segíthetnéd az egészséged visszaállítását.

Blogomban ezt a hiányt igyekszem pótolni. Elmondom, megmutatom, hogyan támogathatod a saját gyógyulásod. Írásaim „általánosak”, azaz nem biztos, hogy rád is pont így érvényesek! Öndiagnózis helyett menj el kivizsgálásra! Csak akkor válassz „szerszámot”, ha már tudott, hogy milyen kezelést kell elvégezni. Írásaimban ahhoz kapsz segítséget, hogyan válaszd ki a megfelelő eszközt és hogyan alkalmazd biztonságosan.

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük