Orvostechnikai készülék – a gyógyulás “szerszáma”

Naponta sok kérdést, telefonhívást kapok orvostechnikai készülékekkel kapcsolatban. A feltett kérdések alapján kiderült számomra, hogy a többség nagyon-nagyon keveset tud ezekről az eszközökről és különösen arról, hogy mire valók, hogyan alkalmazandók. Meggyőződésem, hogy sokan a tájékozatlanság miatt “félrekezelik” magukat. Vásárolnak egy eszközt, aztán olyan hatást várnak, amelyre az adott készülék nem is képes, olyan betegség tüneteit akarják kezeleni, amelyre nem alkalmas. Kezdjük az alapoktól!

Hivatalos definíció szerint az otthoni orvostechnikai készülék olyan eszköz, mely az átmeneti vagy végleges egészségkárosodással, fogyatékossággal élő ember személyes tulajdonában van és amely használata során nem igényli egészségügyi szakember folyamatos jelenlétét.

Leegyszerűsítve a dolgot, valójában “szerszámok” ezek, melyekkel a tested különféle “hibás működéseit”, állapotait tudod “megszerelni”, “beállítani”, “finomhangolni”. Az egyes orvostechnikai készülékek eltérő felhasználásra készülnek, azaz más és más panasz, tünet, állapot kezelésére.

Vegyünk egy hétköznapi példát, ami megvilágítja a lényeget. Kés, kanál és villa – mindegyik egyaránt evőeszköz. Kaphatsz kicsit és nagyot. Szedéshez, húshoz, halhoz, süteményhez, desszerthez, mártáshoz. A villa nem helyettesíti a kanalat, ahogy a kanál sem a villát. A késsel sem tudsz leves enni, sem a kanállal húst szelni. Egy többfogásos ebédhez többféle evőeszközt terítesz. Az egyes eszközöknek eltérő a funkciója, de a maga képességeivel mindegyik hozzájárul ahhoz, hogy mindent a szádba juttass és jóllakj. Ha egy étkezéshez csak kanalat kapsz, akkor a levest könnyen elfogyasztod, a főzeléket is belapátolod, de sült feldarabolása már nem megy, legfeljebb marcangolni tudod a húst. Ha a kanál mellett késed és villád is van, akkor gyorsabban és hatékonyabban fogyaszthatod el az ebéded.

Fordítsuk le mindezt orvosi készülékekre.

Az egyik csillapítja a fájdalmat, a másik nem. Az egyik jó gyulladáscsökkentő, a másik mérsékelten, a harmadik meg egyáltalán nem. Az egyik serkenti a sebgyógyulást, a másik nem. Az egyes orvosi eszközök tehát más és más oldalról segítik a gyógyulásod. Alkalmazhatod őket egyenként is, de többféle eszköz egymást hatását erősíti és gyorsítja a gyógyulásod. Például a TENS készülék csökkenti az ízületi fájdalmat, de nincs gyógyító hatása és így a fájdalmad mindig visszatér. Ha lágylézert is alkalmazol, ez serkenti a gyógyulási folyamatokat, csökkenti a gyulladást. A két készülékkel együtt jobb eredményt érsz el.

Mielőtt otthoni orvosi készüléket vásárolsz, érdemes alaposan tájékozódnod. Elsősorban azt kell tudnod, hogy a kiválasztott eszköz valóban alkalmas-e arra, amire használni szeretnéd. Például a TENS-től gyulladáscsökkentő hatást várni az olyan, mint desszertes kanállal felvágni a pulykasültet.

Blogomban arról írok, hogy az egyes eszközöktől mit várhatsz, hogyan alkalmazd őket, mely másik módszerrel kombinűlva erősítheted a hatásukat. Ez tünetenként, betegségenként más és más lehet.

Mire alkalmazható az orvostechnikai készülék

A technológia gyorsan fejlődik, így a mai otthoni orvostechnikai eszközökkel olyan hatékonyan kezelhetsz, mint amit tíz-tizenöt évvel ezelőtt még a kórházi készülékek sem tudtak. Biztonságos és egyszerű alkalmazásuk lehetővé teszi, hogy az orvos jelenléte nélkül alkalmazd őket gyógyulásod érdekében.

A modern eszközök betegségek kezelése mellett betegségek megelőzésére, az egészség megőrzésére is alkalmasak. Rendszeres alkalmazásukkal javíthatsz az életminőségeden.

 • Segítik a betegségek megelőzését.
 • Segítik az egyes betegségek korai felismerését.
 • Lehetővé teszik a meglévő betegség, állapot és a gyógykezelés hatásának ellenőrzését.
 • Segítenek egyes betegségek, állapotok kezelésében, javításában vagy legalább a rosszabbodás megakadályozásában.

Otthoni orvostechnikai készülék néhány csoportja, a teljesség igénye nélkül

 • A TENS készülék elektromos impulzusok segítségével biztosít hatékony és tartós fájdalomcsillapítást. Leghatékonyabb a mozgásszervi eredetű fájdalmakra. A gyógyszerekkel szemben a TENS kezelés előnye a teljes mellékhatásmentesség, miközben a fájdalomcsillapító hatás néhány órától, akár egy napig is tarthat. Nincs viszont gyógyító hatása, azaz maga  fájdalmat kiváltó betegség nem javul tőle.
 • A mikroáramú (MENS) kezelés a TENS-nél is hatékonyabb fájdalomcsillapító módszer. A legutóbbi tanulmányok szerint a mikroáramú kezelést kapók 91%-a számolt be a fájdalom teljes megszűnéséről 10 kezelés után. Fő előnye, hogy amíg a TENS nem gyógyítja magát a betegséget, csak fájdalmat csillapít, addig a mikroáramú kezelés gyógyító hatású is! A mikroáram helyreállítja a beteg sejtmembrán megváltozott elektromos potenciálját, serketi az ATP termelést és a fehérjeszintézis, regenerálja a sejtet – nagyon hatékonyan gyógyít. Mikroáramot gyulladás, sérülés, szakadás, húzódás, kopás és számos más állapotban alkalmazhatod.
 • Az izomstimulátor izom- és ízületi fájdalmakban alkalmazható. Kezelheted vele az izomsorvadást, izomgyengeséget. Emellett az izomteljesítményt fokozó edzések kiegészítésére is kiváló.
 • Az iontoforézis segítségével hatóanyagokat juttathatsz a bőrbe és az ízületekbe. Általában sportsérülések, ízületi fájdalmak kezelésére, kozmetikai szerek hatásának növelésére alkalmazzák. Kiváló a más kezelésre nem reagáló tenyér-talp és hónalj izzadás kezelésére.
 • A terápiás ultrahang az izom- és ízületi fájdalmak, izommerevség enyhítése, gyulladás csökkentése mellett szépségápolásra (pattanásos bőr, cellulit, narancsbőr kezelés, zsírcsökkentés) is alkalmas.
 • A lágylézer készülékek ízületi fájdalmakban (rheuma, artrózis, íngyulladás, állkapocs-ízület gyulladás, stb.) hatékonyan csökkentik a fájdalmat és a gyulladást, serkentik a sejtregenerációt és ezzel a gyógyulást. Gyorsítja a hegek gyógyulását, beleértve a más kezelésre nem gyógyuló sebek (fekélyek) gyógyulását is. Kiváló ajakherpesz kezelésére, övsömörre, arcidegzsábára.
 • A hidegterápiát az izmok és ízületek friss sérüléseinél, gyulladásainál alkalmazhatod.
 • A mélymeleg terápiával a mozgásszervi fájdalmak, az ín- és izommerevség (pl. artrózis, sarkantyú, Achilles-ín fájdalmak, Dupuytren-kontraktúra, stb) enyhíthető.
 • Az infralámpa az izom- és ízületi fájdalomcsillapítás mellett arc- és homloküreg-gyulladás, fülgyulladás, nátha kezelésére is használható.
 • A párásító segítségével növelheted a levegő páratartalmát, ami segíti a különböző légúti betegségek megelőzését, kezelését.
 • Az inhalátor, más néven gyógyszerporlaszó a légúti betegségek kezelésében játszik létfontosságú szerepet. A készülék a gyógyszerből belélegeztető permetet hoz létre és így a hatóanyag közvetlenül a tüdőbe juttatható. Asztmás rohamban, fulladásos kórképekben azonnali hatást biztosít.
 • A sóterápiás készülék elsődlegesen a megelőzést biztosítja. Szénanátha, asztma, krupp, bronchitisz, COPD, cisztás fibrózis, tüdőgyulladás, nátha, influenza akut tünetei esetén erősíti az orvosi terápia hatását és kevesebb gyógyszerre van szükség. Kiváló továbbá allergiák, ekcéma, psoriázis esetén is.
 • A mágnesterápiás készülék egy nemzetközileg elismert fizikoterápiás eszköz, melyet a tartósan fennálló mozgásszervi betegségek kezelésére alkalmaznak az orvosi gyakorlatban is. Itthon sajnos egyes “átverős” értékesítést folytató cégek lejáratták ezt a módszert és méltatlanul háttérbe szorult.
 • A nyirokmasszázs gép hatékony megoldás a limfödéma (nyiroködéma, nyirokpangás) fenntartó, otthoni kezelésére. Orvosilag ajánlott a visszérbetegség okozta panaszok kezelésére, beleértve a lábszárfekélyek gyógyulásának serkentését is, továbbá a trombózis utáni állapot kezelésre.
 • A paraffin kezelés  csökkenti a reumás ízületi fájdalmat, továbbá száraz, töredezett bőr kezelésére is kiváló .
 • A defibrillátor elektromos sokkal biztosítja a hirtelen szívhalál áldozatainak újraélesztését. Minél több helyen lenne szükség ilyen berendezésre, hiszen hazánkban évente mintegy 80 ezer ember hal meg hirtelen szívhalálban, jellemzően fiatalon, váratlanul. Defibrillátorral legalább egy részük megmenthető lenne. Defibrillátor nélkül esélytelenek.
 • Az otthoni EKG készülékkel bármikor rögzíthető az EKG görbe. Szívritmuszavar vagy szívtáji fájdalom esetén a felvétellel segítheted az orvosod munkáját.
 • A pulzoximéter biztosítja a vér oxigéntelítettségének megfigyelését, mely szív- és légúti betegségben szenvedők számára nagy fontosságú.
 • A vércukorszintmérő a cukorbetegek számára biztosítja a vércukorszint és a kezelés ellenőrzését.
 • A vérnyomásmérő olyan automata működésű készülék, mely meghatározza a vérnyomást; ezáltal segíti a hipertónia (magas vérnyomás) korai felismerését. A már kialakult betegség kezelését pedig rendszeresen ellenőrizheted vele.

A korszerű orvostechnikai készülékek ma már a mindenki számára elérhetők. A gondosan kiválasztott eszköz biztonságos és hatékony segítséget nyújt a betegség és tünetek kezelésében. A kezelési célodnak legmegfelelőbb eszköz kiválasztásához kérd hozzáértő segítségét!


Összeállítottam egy tájékoztatót a lágylézer kezelésről, mely ingyenes és kérésedre elküldöm.

Add meg mail címed és pillanatokon belül megkapod.

*A "Kérem a tájékoztatót" gomb lenyomásával hozzájárulsz ahhoz, hogy az általad önkéntesen megadott adatokat a Scart Kft. mint adatkezelő kezelje a hozzájárulásod visszavonásáig abból a célból, hogy az orvostechnika témával kapcsolatban érdekességeket, tanácsokat valamint esetenként reklámcélú levelet küldjön. Az Adatkezelési szabályzatot itt éred el.

Legyen az első hozzászóló on "Orvostechnikai készülék – a gyógyulás “szerszáma”"

Hozzászólás írása

E-mail cím (nem publikus)


*