Az üzletekben hatalmas választékban kaphatók különféle vérnyomásmérők. Felkaron és csuklón mérő készüléket egyaránt ajánlanak. A csuklón mérők jellemzően kisebbek és olcsóbbak, arra csábítva, hogy ezt vásárold. Rögtön felmerül a kérdés: jól teszed-e?

Előre leszögezem: többnyire nem! Vannak viszont bizonyos esetek, amikor igen!

Ahhoz, hogy érthető legyen az ellentmondás, meg kell értened a vérnyomásmérés részleteit.

A felkaron történő mérés évtizedek óta a vérnyomásmérés alapértelmezett módszere. Az orvosi gyakorlatban ez az elfogadott, úgynevezett „gold standard, azaz arany szabvány”, amihez mindent viszonyítanak.

A csukló a szívtől távolabb található, mint a felkar, artériái szűkebbek és a bőrfelszínhez közelebb helyezkednek el. Az összehasonlító tanulmányok kimutatták, hogy a csuklón mért értékek eltérnek a felkaron mérttől, így gyakran félrevezetők, tévesen keltik a magas vérnyomás betegség hiányának vagy éppen meglétének látszatát.

E tény miatt az orvosi gyakorlatban nem fogadják el és nem is használják a csuklón történő vérnyomásmérést!

Akkor miért készülnek csukló-vérnyomásmérők?

Egyetlen esetben tartom hasznosnak a csukló várnyomásmérőket. Ha felkar olyan vastag, hogy a mandzsetta nem éri körbe és a felkaron mérés lehetetlen. Ilyenkor a csuklón történő mérés az egyetlen kivitelezhető módszer. A csukló általában még nagyon elhízott embereknél is karcsúbb marad és a mandzsetta felhelyezhető. A pontatlanabb mérés is hasznosabb, mintha egyáltalán nem történne ellenőrzés!

A csukló-vérnyomásmérőt forgalmazók gyakran reklámozzák készülékeiket azzal, hogy ezek kisebb helyen elférnek és utazás során ez előnyt jelent. Ez igaz, de csekély kényelem helyett válaszd inkább az egészséged szempontjából fontosabbat: a pontosabb felkaros vérnyomásmérőt!

Javaslatom vérnyomásmérő választáshoz

 • Felkaros vérnyomásmérőt válassz, a karkörfogatodnak megfelelő méretű mandzsettával.
 • Ha a felkarod körfogata nagyobb, mint 42 cm (általában ez a legnagyobb mandzsetta mérete), akkor válaszd a csukló vérnyomásmérőt.
 • Érdemes pár ezer forinttal többet adni egy jó minőségű készülékért, mert egy olcsó vacakkal árthatsz Önmagadnak. Ha a készülék pontatlanul mér, akkor feleslegesen nagy adagban kaphatsz kezelést vagy éppen a szükségesnél kevesebbet. Mindkét esetben súlyos kockázatnak teszed ki magad.

FONTOS: Ha a csuklón mérő készüléket választasz, akkor az eredményeket ne akard „ellenőrizni” a felkaros készülékkel! Az értékek –a fent leírtak ismeretében- nem lesznek azonosak! Rosszul teszed, ha azonos értékeket vársz a felkaron és csuklón mérő készülékektől, továbbá elveszítheted a bizalmad a kezelésben!

Olvasd el a magas vérnyomás betegségről, a kezelésről és a rendszeres vérnyomásmérés fontosságáról szóló cikkem. Magas vérnyomás (hipertónia) és kezelése

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

2 Comments

 1. A vérnyomást mindig a bal karon mérjük. Ez pont azért van, mert bárhol máshol mér, nem ezt az értéket kapja, mint a bal karon. Ennek ezer oka van, például a szívtől való távolság, az aorta kanyarulata, az erek szűkülő keresztmetszete, az időbeli különbség, stb. Azaz „normális”, hogy eltér a két karja közötti nyomás.
  A bal kari adatai alapján nem igényel kezelést, míg a jobb (150-es) értékeknél már szokták javasolni.
  Azaz nem lenne szabad elintézni egy legyintéssel.
  Egy Harward-i tanulmány kimutatta, hogy amíg a különbség nem haladja meg a 15-20%-ot, addig valószínűleg normálisnak tekinthető. Ha nagyobb, mint 20%, akkor már más a helyzet.
  Ha a jobb karjában 150 feletti nyomása van, akkor az agyi erekben és a szívkoszorú és veseerekben is magas lehet. Azaz már magas vérnyomása lehet, de a bal karján történő méréssel még nem igazolható.
  Alapos kardiológiai kivizsgálást kérjen! Ultrahanggal nézzék meg a szívét és a nyaki ereit, kérjen 24 órás vérnyomás (úgynevezett ABPM) vizsgálatot és terheléses EKG-t.
  A terheléses EKG során biztosan kiderül, ha rejtett magas vérnyomása van.
  Utóirat: a túl gyakori mérés és az ezen való „agyalás” a vérnyomás emelkedését eredményezheti. A stressz hatására pillanatok alatt, akár a két mérés közötti egy perc alatt is jelentősen emelkedhet a vérnyomás!

 2. Tisztelt Doktor Úr!

  Otthon rendszeresen ellenőrzöm a vérnyomásomat mindkét karon. A bal karon mért eredmények kivétel nélkül 110/78 és 140/90 között vannak, ez alapján meg is nyugodhatnék. A jobb karon viszont előfordul, hogy 20 egységgel több a szisztolés érték, mint a balon, ez azt jelenti, hogy „belenyal” a 150 feletti tartományba. A háziorvosomnak is mutattam a naplómat. Ő azt mondta, hogy nincs gond, mivel a különbség csak nagyon ritkán éri el a 20 egységet, inkább 10 körüli a jellemző szám. A doki egyébként mindig csak a bal karomon mér. Érdekesség, hogy ha a jobb karomon mérek először, olykor ez az oldal adja az alacsonyabb értéket. Lehet, hogy „felhúzom magam” az első méréssel és ez hatással van a másik oldalon mért eredményre?

  Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

  Üdvözlettel:

  Zoltán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük