Szív (kardiális)

Magas vérnyomás (hipertónia) és kezelése

A magas vérnyomás (orvosi nevén hipertónia) ma a magyar emberek leggyakoribb betegsége! Amikor ’91-ben végeztem az egyetemen, a hivatalos adatok szerint mintegy 1.6 milló főt érintett hazánkban. Ma majdnem 3-szor ennyi, 4.2 millió vérnyomás beteget tartanak nyilván. Véleményem szerint ennek két fő oka van. Egyrészt az életmód, másrészt a súlyosan elhibázott orvosi kezelési protokollok! De ne rohanjunk előre, menjünk sorjában! Cikkem végére megérted majd. 

Mi a magas vérnyomás (hipertónia)?

A magas vérnyomás (hipertónia) olyan állapot, amikor a szív által pumpált vérnek az artériák falára kifejtett nyomása magasabb, mint az egészséges szint.
A WHO (Egészségügyi Világszervezet) kampányaiban a rendszeresen 140/90Hgmm feletti vérnyomást tekinti betegségnek. Az ilyen vagy ennél magasabb értékek egyértelműen szövődmények kialakulásához vezetnek.

A kardiológusok még ennél is alacsonyabb, 120/80-es értéket tekintik normálisnak. Ha ennél magasabb értéket kapnak, akkor gyorsan kimondják a magas vérnyomás diagnózist és gyógyszeres kezelést írnak elő.

A magas vérnyomást egy egyszerű, felkaron mérő vérnyomásmérő készülékkel magad is időben felfedezheted.

Ebben a cikkemben arról írok, hogyan kell mérni annak érdekében, hogy értékelhető és összehasonlítható eredményt kapj.

Ebben a cikkben pedig azt magyarázom el, hogy az orvosok miért a felkaron történő mérést fogadják el.

Fehérköpeny hipertónia? Mi az?

Egyes embereknél az orvosi rendelő megközelítése, az orvos meglátása, az egész rendelői helyzet erős stresszt okoz.

Igen gyakori, hogy akár extrém magas értékeket mér ilyenkor az orvos és amennyiben nem veszi észre a beteg szorongását, akár gyógyszert is ad.

Figyelem! Egyetlen -rendelői- alkalommal mért magas érték nem biztos, hogy betegség!!! Egyetlen mérés alapján tilos tartós gyógyszeres kezelést kezdeni. Akkor beszélhetünk betegségről, ha a mért értékek rendszeresen, eltérő napszakokban is magasak.

Miért nem egészséges a magas vérnyomás?

Azért nem egészséges, mert az artériáidban uralkodó állandó  magas vérnyomás évek alatt lassan, de biztosan- komoly szív- és érrendszeri betegséghez vezet. A magas nyomás a szívkamrák falának túlerőltetését és idővel károsodását okozza. Az artériák fala fokozatosan egyre merevebbé válik és ezek a beszűkült erek nehezebben juttatják el a szükséges oxigént és tápanyagot a szervekhez. Ez pedig azt jelenti, hogy a magas nyomás napról napra roncsol egy kicsit.

Tünetek – a „csendes gyilkos”

A magas vérnyomás nem fáj! Általában hosszú ideig tünetmentes, ezért nem ismerik fel idejében.

Épp ez jelenti a legnagyobb kockázatot, hiszen „megbújva” roncsol és napról-napra növeli a szívinfarktus, stroke, veseelégtelenség, szívelégtelenség, retinopathia (a szem ideghártyájának károsodása) és más betegségek kialakulásának esélyét.

Ezért nevezik „csendes gyilkos„-nak.

Jelezhetik a következő tünetek:

 • Fejfájás: Az emelkedő nyomás miatt az agyi erekben növekvő nyomás válthatja ki.
 • Szédülés: A nyomás emelkedése miatt az egyensúly szerv vérellátása romlik és ez váltja ki az egyensúlyzavart, szédülést.
 • Látászavarok: A magas vérnyomás károsítja a szem ereit, ami homályos látást, apró látótér kieséseket (fekete foltok a látómezőben) okozhat.
 • Szívdobogás érzése: a magas nyomás fenntartása növeli a szív munkáját, ami még nyugalomban is a szapora szívveréshez vezet.
 • Orrvérzés: a magas nyomás miatt a felszínesen futó és sérülékeny orrnyálkahártya erek megrepedhetnek és gyakori orrvérzést okozhat.
 • Fáradtság, a terhelhetőség csökkenése: ez összefügg a pulzusszámmal is. A magas nyomás növeli a szív munkáját, A terhelésre ez tovább emelkedik, ami miatt csökken a fizikai terhelhetőséged. És nyugalomban is fáradtságot érzel.

A tünetek mögött levő betegségre általában csak akkor derül fény, ha orvos megméri a vérnyomásod.

Ha azonban egy egyszerű vérnyomásmérővel rendszeresen (néhány hetente) megmérnéd, akkor idejében felfedezhetnéd!

A magas vérnyomás kockázati tényezői

A magas vérnyomás oka az esetek döntő többségében (legalább 90%) nem derül ki. Ilyenkor ismeretlen eredetű, „esszenciális” hipertóniaként kezelik.

Egyetértés van azonban abban, hogy a magas vérnyomás hátterében egyénenként eltérő mértékben, de az alábbi kockázati tényezők játszanak szerepet:

 • Genetikai hajlam: A magas vérnyomás öröklődhet, így ha valakinek a családjában már volt magas vérnyomás, akkor ő is hajlamosabb lehet rá. Önmagában a genetikai hajlam még nem jelenti azt, hogy a magas vérnyomás meg is jelenik, mert az életmóddal ez megakadályozható.
 • Stressz: növeli a vérnyomást. Az állandó feszültség a szervezet „védekező” reakciója a külső fenyegetésre, ami a vérnyomás gyors és jelentős emelését okozza. A tartós stressz miatti magas vérnyomás idővel véglegesen megmarad.
 • Mozgáshiány: a szív- és érrendszer egészséges működését a rendszeres testmozgás biztosítja. Mozgáshiány esetén a szív és az erek rugalmassága, teljesítőképessége is romlik.
 • Elhízás: A túlsúly miatt a szívnek többet kell dolgoznia, hogy a vért a megnövekedett test minden szegletébe eljuttassa.
 • Alacsony rosttartalmú étrend: közvetetten növeli a vérnyomást, mert ez a típusú étrend magasabb kalóriatartalmú, túlsúlyhoz és a szív túlterheléséhez vezet.
 • Szénhidrátok: a magas cukortartalmú táplálkozás fokozza a zsírraktározást és az elhízást
 • Magas vércukor szint: károsítja az ereket és növeli az érelmeszesedés kockázatát.
 • Magas vérzsírszint: a magas LDL koleszterin szint miatt lerakódások (plakk-ok) keletkeznek az artériákban, elzárják az ereket, ami nehezíti a vér áramlását.
 • Magas sóbevitel: a nátrium megköti a vizet a szervezetben, ami növeli a vér mennyiségét
 • Dohányzás: a dohányfüstben található egyes anyagok szűkítik az ereket. Minden egyes elszívott szál után órákig érszűkület következik. Nem nehéz belátni, hogy az óránként elszívott cigi hatása milyen káros – az erek soha nem tudnak normális, ellazult állapotba kerülni.

Milyen szövődményei lehetnek?

A hosszú távon fennálló magas vérnyomás legnagyobb veszélye, hogy jelentősen növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Mivel az erek az egész tested behálózzák, így bárhol megjelenhetnek.

Leggyakrabban ezekkel a szövődményekkel találkozhatsz:

 • Szívinfarktus: a magas vérnyomás károsítja a szívizmokat ellátó, tápláló ereket (szívkoszorú erek). Ezek károsodása növeli a szívinfarktus kockázatát.
 • Stroke: a magas vérnyomás károsítja az agyi ereket. Bekövetkezhet egyes erek megrepedése (agyvérzés) vagy elzáródása (elzáródásos stroke). Ezek roncsolják az agyállományt és bénulást, beszédzavart, stb. okozhatnak.
 • Veseelégtelenség: ha a veseerek érintettsége a legerősebb, akkor a vese lassú pusztulása lehet a következmény, ami veseelégtelenséghez (azaz a veseműködés leállásához) vezethet.
 • Szívelégtelenség: a tartósan magas nyomás növeli a szív munkáját és idővel (különösen ha szívinfarktus, cukorbetegség, mozgáshiány, elhízás is társul) tönkreteszi a szívizmokat.
 • Retinopátia: a szem ereinek károsodása a szem ideghártyájának pusztulását okozza, ami látásromlást, sőt akár vakságot eredményezhet.
 • Perifériás érbetegség: A magas vérnyomás károsíthatja az ereket más testrészekben is, mint például a lábakban. Ez a perifériás érbetegség, ami járás közbeni lábfájdalmat, járási nehézséget okoz, végül akár amputációhoz vezethet.
 • Demencia (azaz szellemi leépülés, elbutulás): a magas vérnyomás károsítja az agyi ereket, ami az agy oxigénellátási zavarát, lassú pusztulását okozza, aminek eredménye a fokozatos szellemi leépülés.

A magas vérnyomás a tested minden artériáját károsítja valamilyen mértékeben. Azonban egyénenként eltér, hogy hol jelennek meg az első szövődmények!

Attól, hogy neked jelenleg „csak” lábfájdalmat okoz, nem jelenti azt, hogy holnap nem kapsz szívinfarktust vagy sztrókot! Ha a fenti szövődmények közül már volt „dolgod” valamelyikkel, akkor a tested egy „időzített bomba”. Bármely pillanatban megjelenhet további szervek érintettsége is.

A magas vérnyomás megelőzésére és kezelésére azért van szükség, hogy ezeknek az életveszélyes szövődményeknek ne tedd ki magad.

A diagnózis felállítása

Már írtam, hogy egyetlen magas érték alapján nem szabad sem kimondani a betegség meglétét, sem kezelést indítani.

A magas vérnyomás betegség diagnózisát csak minimum 24 órás vérnyomás monitorozás, úgynevezett ABPM vizsgálat eredményeinek kiértékelése alapján lehet kimondani.

Ha a kezelőorvosod nem végez ABPM vizsgálatot az nem jó jel!

Mi az ABPM?

Az ambuláns vérnyomás monitorozás (ABPM vizsgálat) olyan módszer, amely lehetővé teszi a vérnyomás mérést a napi tevékenységed közben, akár munka közben is.

Az ABPM módszer lényege, hogy hordozható készüléket viselsz, amely automatikusan méri a vérnyomást bizonyos időközönként, nappal általában 10, míg éjjel 30 percenként. Egy vizsgálat minimum 24 órás, de akár 7 napos is lehet. Minél hosszabb, annál pontosabb képet ad a vérnyomásodról. Általában elegendő a 24 órás mérés.

Az ABPM segítségével az orvos pontosabban tudja meghatározni a vérnyomás napi ingadozását, a vérnyomás alacsony és magas értékeit. Az adatok alapján precízebben lehet megmondani, hogy melyik szert hány órakor és milyen adagban kell bevenni a kívánt hatás érdekében.

Az ABPM vizsgálat nélkül az orvos nem ismeri a vérnyomásod pontos részleteit, így „vakon” állítja be a kezelésed. Lehet, hogy túlkezel, lehet, hogy alulkezel, de ABPM vizsgálat nélkül a helyes beállítás valószínűsége csekély.

Keress olyan orvost, aki a magas vérnyomás diagnózist ABPM vizsgálatra alapozva hozza meg és a kezelés ellenőrzésére is évről évre ABPM vizsgálatot biztosít.

Hogyan kezelhető a magas vérnyomás?

A magas vérnyomás kezelésének protokollja eltérhet az egyes esetekben, de általában az alábbi lépésekből áll:

Életmódváltás

A magas vérnyomás kezelésében az életmódváltás játssza a legfontosabb szerepet (és nem a gyógyszerek)!

Tény, hogy a magas vérnyomás kialakulásához a legtöbb esetben olyan -az életmód miatt kialakult- magatartások vezetnek, mint mozgáshiány, elhízás, egészségtelen táplálkozás, káros szenvedélyek, túl sok stressz, kevés alvás.

Ezek a tényezők befolyásolhatók, megváltoztathatók.

Életmódváltás – az egyetlen módszer a magas vérnyomás gyógyítására!

A magas vérnyomás betegség gyógyításának egyetlen lehetséges módja az egészséges életmódra átállás, a betegséget okozó magatartás megszüntetése. A test elleni ártalmak miatt kialakult magas vérnyomás betegség – időben észbe kapva és életmódot váltva- még visszafordítható. Ha már szervi szövődmények is kialakultak, ezek már nem szüntethetők meg, azonban a további romlás ekkor is megállítható.

A magas vérnyomás betegség kezelésében ajánlott a rendszeres testmozgás, a stressz kezelése, a megfelelő mennyiségű alvás és az egészséges étrend. A káros szenvedélyek, így a  dohányzás és az alkoholfogyasztás kerülése is fontos.

A magas vérnyomás kezeléséhez szükséges életmódváltáshoz kérj segítséget medical fitnesz szakembertől!

A magas vérnyomás kezelésében ezeken érdemes változtatni:

 • Rendszeres testmozgás. Csökkenti a vérnyomást és ezzel szív terhelését. Hatékonyabbá teszi a szívműködést és javítja az erek rugalmasságát, egyen csökkenti az érelmeszesedést, a zsíranyagcsere-zavarokat és az elhízást.
 • Stressz kezelése, megszüntetése.
 • Megfelelő mennyiségű alvás biztosítja a test regenerációját, segít a stresszcsökkentésben is.
 • Egészséges étrend. A magas szénhidrát, nátrium és transzsír tartalmú, feldolgozott ételek kerülése csökkenti a vérnyomást, akadályozza az elhízást.
 • Káros szenvedélyek elhagyása, főképp a dohányzás és az alkoholfogyasztás kerülése.

Az idejében elkezdett életmódváltás segít kontrollálni a vérnyomást, de fontos megjegyezni, hogy az életmód változtatások kedvező hatásának megjelenéséhez gyakran hosszabb idő szükséges. Például 50 kg testsúlytöbblettől és káros hatásaitól reálisan 2 év alatt lehet megszabadulni. Ezért sok esetben a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek is szükségesek lehetnek a vérnyomás alacsonyan tartásához.

Gyógyszeres kezelés

Ha az életmódváltás nem elég a vérnyomás csökkentéséhez, akkor kell gyógyszeres kezelést indítani.

Életmódváltás nélkül a magas vérnyomás betegség egy krónikus állapottá válik, amely életed végéig tart. A vérnyomáscsökkentő szerek célja a vérnyomás mesterségesen alacsony szinten tartása, annak érdekében, hogy csökkentsék a szív- és érrendszeri szövődmények kockázatát.

A vérnyomáscsökkentő szerek többféle típusa létezik és a kezelőorvosod általában több -de eltérő módon ható- gyógyszert ír fel egyidejűleg. Ezek együttesen segítik a megfelelő vérnyomás elérését.

Vérnyomáscsökkentő – nulla gyógyító hatás

A vérnyomáscsökkentő szerek tüneti terápiát biztosítanak. Segítenek csökkenteni a vérnyomást, de semmilyen módon vagy mértékben nem gyógyítják a magas vérnyomás betegséget.

Azaz nem célozzák, hogy „megszabadulj a betegségtől”, csak a tünetek „eltüntetése” a céljuk.

Gondold végig: ha a vérnyomáscsökkentők gyógyítanák a betegséget, akkor a betegek száma nem növekedne, hanem folyamatosan csökkenne. Ezzel szemben a valóság, hogy rohamosan nő a számuk.

Monitoring

A magas vérnyomás kezelésének egyik leglényegesebb eleme a rendszeres vérnyomásmérés és az értékek alakulásának követése.

Naponta többszöri mérés jelentősége

A magas vérnyomás gyakran tünetmentes és ha csak nagyon ritkán végzel mérést, akkor lehet, hogy nem fogod észrevenni a vérnyomás emelkedést és későn fogsz reagálni.

Ha magas vérnyomásod van, naponta többször mérd meg a vérnyomásod. Lehetőleg mindig azonos időpontokban (például 8, 14 és 20 órakor). Mindig azonos (ülő) testhelyzetben és nyugalomban. Az értékeket vezesd egy füzetben.

Gyorsan rájössz majd, hogy a vérnyomás napközben is ingadozik (cirkadián ritmus) és ezt a változást figyelni kell.

Ezek az adatok kiemelkedően fontosak egy alapos kezelőorvos számára. Így pontosan fel tudja mérni a kezelésed hatékonyságát és a legjobb kezelési stratégiát alakíthatja ki.

Minden egyes gyógyszer a bevétel után egy adott idővel kezd hatni és ez csak egy bizonyos ideig tart. A rendszeres mérési adatok megmutatják, hogyan hatnak rád az egyes szerek. Precízebben meghatározható, hogy melyik gyógyszert (és mennyit) kell reggel, délben, este vagy más napszakban bevenned.

A vérnyomás értékek ingadozása a napi tevékenységeidnél is szerepet játszhatnak. Például megmutatják, mikor ér túl sok stressz, illetve mikorra kell a testmozgást beilleszteni a napi programodba.

A vérnyomásértékek hosszú távú trendje

Az értékek trendjének (azaz hosszú távú változásainak) figyelése segíti annak megértését, hogy a vérnyomásod hogyan reagál az életmódváltásra és a gyógyszeres kezelésre.

A kezelőorvos általános célja, hogy alacsony vérnyomás értékeid legyenek. Ezért ha a vérnyomásértékeid hosszú távon nem csökkennek, akkor a kezelőorvosodnak más kezelési lehetőségeket kell mérlegelnie. Például másik gyógyszerre váltás vagy további életmódváltoztatások ajánlása, bevezetése.

A trendek figyelése segít meghatározni a kockázati tényezőket és a szövődmények kialakulásának esélyét.

Magas vérnyomással kapcsolatos javaslataim

 • Ha elmúltál 40 éves, vegyél egy vérnyomásmérőt és 2-.3 havonta ellenőrizd a vérnyomásod. Lehetőleg a napnak ugyanabban az időpontjában, ülve, nyugalomban mérj.
 • Ha rendszeresen 140/90 Hgmm-nél magasabb értéket mérsz (akár az első vagy a „per érték” magas), kezdj gyakoribb mérést. Napi 3, legfeljebb 6 alkalommal mérj, azonos időpontokban és jegyezd fel az értékeket.  4-5 nap után már látható a „nagyobb kép”.
 • Ha az értékek legfeljebb 150-160 / 80-100-ig ugranak fel, keress egy Medical Fitnesz szakembert, aki megtanít azokra az életmódváltoztatásokra, melyek segítenek a folyamat megállításában és visszafordításában.
 • Ha az értékek között 160/ 100 feletti értékek vannak, keresd fel a háziorvosod is, mert az életmódváltás mellett gyógyszeres kezelésre is szükség lehet.

Miért tartom elhibázottnak a kezelési gyakorlatot?

A cikkem felvezetőjében már írtam, hogy véleményem szerint annak, hogy közel 4 millió magyar szenved vérnyomásbetegségben két fő oka van:

 • az magyar emberek súlyosan egészségtelen életmódja és
 • a teljesen hibás orvosi kezelési gyakorlat.

A magyar emberek nagy többsége nem mozog eleget, egészségtelen ételeket és sok kalóriát fogyaszt el,  túlsúlyos. Ennek ellenére hülyének tartja, aki azt állítja, hogy ettől lennének panaszai. Mindenki hibás (főleg az orvosok), de ő aztán nem.

A magyar háziorvosok jelentős része 60 év feletti. A magas vérnyomással kapcsolatos ismereteit 40-50 éve szerezte, azóta leginkább az új gyógyszerekkel frissítette.
Fásultak a rendelőjükbe tülekedő betegáradattól. Naponta 60-80 olyan beteggel találkoznak, akik többsége olyan panasszal jön, amit maguknak okoztak az életmóddal. Évtizedek óta semmit sem tettek az egészségük érdekében, de minden nap ellene. Mégis azonnali csodatételt várnak az orvostól.
Az orvos unja, hogy olyan betegeknek magyarázzon, akik egy szavát sem hiszik és arra meg végképp nem hajlandók, hogy bármilyen életmódbeli változást indítsanak.
Ezért aztán a magyar háziorvos súlyosan gyógyszerpárti. Egy recept felírása két percig sem tart és már meg is szabadul a betegtől.

A magas vérnyomásos beteg gyógyszeres kezelést vár el, mert pár pirulát bekapni nem nagy feladat…az életmódváltás viszont minden, csak nem könnyű. Ezért aztán vérnyomáscsökkentőt kap. Pedig a magas vérnyomás betegség gyógyszerrel nem gyógyítható, csak a tünetek nyomhatók el vele. Azaz soha nem szabadul meg a magas vérnyomástól és a betegségtudattól.

A magas vérnyomás megszüntetésének egyetlen lehetséges módja az egészséges életmódra átállás lenne, azaz a betegséget okozó magatartás megszüntetése.

Remélem, hogy ebben a cikkben elég érthetően elmagyaráztam neked, miért lenne fontos a számodra, hogy az életmódváltásban bízz és ne a gyógyszerekben!

Időben térj észhez és változtass! Az életed a saját kezedben van!

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük