A közelmúltban egy hozzátartozóm ápolásakor szembesültem azzal, hogy a sérülés, baleset miatti kiterjedt sebek otthoni átkötése, tisztítása, megfelelő ellátása nagyon nem egyszerű. Orvosként (mivel nem sebész vagyok) nem foglalkoztam sebkezeléssel. Rögtön átéreztem azonban, hogy milyen nehézségbe ütközhet a laikus, akire váratlanul ráterhelődik egy súlyos beteg otthoni ellátása, sebének kezelése. Balogh Gabriella krónikus sebkezelési specialista segítségét kértem, hogy segítsen eligazodni az otthoni kötözés és sebkezelés rejtelmeiben.

Dr. Zátrok Zsolt (ZZs): Hogyan válik valaki sebkezelő specialistává?

Balogh Gabriella (BG): Egész életemben egészségügyben dolgoztam vagy azzal szoros kapcsolatos munkát végeztem.

Pályámat aneszteziológus asszisztensként agy-gerinc sebészeten kezdtem, majd szülészeten folytattam hosszú időn át. 

Kipróbáltam magam más területen is. Egy orvostechnikai cég szolgáltatási igazgatójaként feladatom volt magas színvonalú ápolási eszközök, elektromos betegágyak, felfekvés megelőző és kezelő eszközök kölcsönzése magánszemélyeknek és intézményeknek. Akkoriban ez új dolog volt hazánkban, így ki kellet találni és létrehozni a teljes szolgáltatási rendszert. Nagyon izgalmas dolog valami újat, elsőként kialakítani, megteremteni a kultúráját, kidolgozni a kiszállítás, a tisztítás rendjét, stb..

Aztán ismét változott az életem és egy kórházhoz tartozó sebészeti szakrendelőben helyezkedtem el, és már 7 éve dolgozom ott. A legkisebb sebektől a legsúlyosabb fekélyekig, minden megfordul nálunk. Ezen felül egy nívós budai magánrendelő sebészeti és proktológiai rendelésén is dolgozok keddenként, egy kedves, agilis sebész kollégám asszisztenseként. 

Az elmúlt időszakban a pandémia miatt a legtöbb rendelés, ambulancia korlátozottan működött. Így merült fel egyre nagyobb igény a krónikus sebek állami egészségügyi rendszeren kívüli ellátására is. 

Így kaptam lehetőséget kezdetben külön nekem ajánlott betegek ellátására hétfőn délutánonként krónikus seb specialistaként betegeket fogadni és ellátni a már említett budai magánrendelőben, nagyon ritkán házhoz is elmentem.

A gyógyult betegek, hozzátartozók öröme ad erőt ahhoz, hogy tovább folytassam ezt a nehéz, sok türelmet, kreativitást és szakmai tapasztalatot igénylő feladat végzését.

ZZs: A technológia rohamosan változik, így gondolom itt is segít a sokéves egészségügy tapasztalatod?

BG: Maximalista vagyok. Úgy gondolom, hogy nekem, mint szolgáltatást végzőnek tisztában kell lennem a legmodernebb módszerekkel és ehhez szükséges anyagokkal, eszközökkel. Így tudok segítséget nyújtani a hozzám fordulókhoz.

Egy általános sebészeti rendelésen olykor kevés idő jut egy betegre, ilyenkor nincs elég idő ezekben elmélyülni. Egyéni kezelés esetén lehetséges a probléma megismerésébe teljes odafigyeléssel elmélyülni, lásd. előzmények, előző kivizsgálások stb., beleásni magunkat és megtalálni a megfelelő megoldást a súlyosabb sebbel rendelkező beteg számára is. 

Még az orvostechnikai cégnél történő 12 éves munkám alatt, a felfekvés elleni megelőző és gyógymatracokkal való foglalkozás idején rászántam az időt és feltérképeztem, kihez fordulhatok segítségért, hogy szakmai tudást, gyakorlatot szerezzek.

Egy  nagy budai kórház decubitus (felfekvés) specialista nővérétől például nagyon sok segítséget kaptam. Sokszor fordultam hozzá. A különböző osztályokra kísértem elmentem el, figyeltem mit csinál a sebekkel. Megtanított az akkori intelligens kötszerek használatára a sebellátás alapvetőségeire. Mely intelligens kötözőanyagot mely stádiumban, hogyan használjuk, hogy igazán hatékonyak legyenek. Ezek voltak a kezdetek.

Már ekkor felvettem a kapcsolatot a legnagyobb intelligens kötözőanyag forgalmazó cégekkel, hogy tudjam hová irányíthatom a betegeket a kötözőanyagokért.

Itt tovább képeztem magam, tovább ápoltam a jó kapcsolatot és az együttműködést a kötszer forgalmazó cégekkel, akik sokszor ajánlanak betegeknek, akik őket megkeresik és segítséget kérnek tőlük. Ez úton is köszönöm mindenkori és gyors segítségüket, amit kaptam tőlük!

Tapasztalatokkal felvértezve, jó kötözőanyagok anyagok birtokában, könnyebb a munka és  már öröm látni minden egyes gyógyulást. A seb kiterjedésének csökkenését vagy a beteg örömét, hogy „már nem fáj”!

Ma már részt vehetek a piacon újonnan megjelenő és bevezetésre váró intelligens kötszerek kipróbálásában és véleményezésében. Természetesen sebész kolléga közreműködésével is. (Esettanulmányok készítése, OEP ellenjegyzés engedélyeztetés benyújtásában való segítség.)

ZZs: A közelmúltban én is kértem a segítséged, mert még orvosként is teljesen elvesztem a kötszerek és segédanyagok tengerében.

BG: A seb-kezelési módszerek dinamikusan változnak, gyorsan jelennek meg az újabb és hatékonyabb kötszerek, eljárások.

Egyáltalán nem mindegy, hogy futószalagon azt mondják „Betadint rá, gézlapot és kötést! Kontroll ekkor és ekkor” vagy maximalista módon megfigyelve a seb aktuális állapotát, figyelembe véve az alapbetegséget választunk kötözőanyagot.

Aztán ott van a „titkos adalék”, a beteg szervezete, gyógyulási folyamatai. Ezek mindig egyediek és nem kiszámíthatók előre. Gyakori, hogy a megkezdett kezelés módosítása szükséges, akár az intelligens kötözőanyag akár a kezelés módja terén.

Minden seb más, néha 2-3 kötözőanyagot is kipróbálva érjük el a hámosodási folyamatot, amelyhez rengeteg türelem kell a mi és a betegek részéről is. Csak, hogy tisztán lásd, van intelligens kötszer ami feltisztítja a sebalapot. Van ami hámosít, de hámosodás csak tiszta sebalapról indulhat meg.

Ami különösen fontos, hogy a beteggel és a hozzátartozóval megtanítsuk hogyan kell nekik kezelni a sebet, mit kell tenni otthon. Mert ha nem tartja be a megbeszélteket, nem következik be  a vágyott javulás.

A betegekkel és az őket segítő hozzátartozókkal egy nem hivatalos „szakmai teamet” képezünk. Csak együttes munkával, odafigyeléssel és fegyelmezettséggel kaphatunk pozitív eredményt.

Az első találkozás mindig hosszabb. Ilyenkor a sebeket centiméterrel lefényképezzük, statust rögzítünk, áttekintjük az előzményeket, alapbetegségeket. Ez mind-mind befolyásolja a kötszer választást és a terápiás folyamat felállítását.

ZZS: A sebkötözés anyagait ki biztosítja?

BG: Az intelligens kötözőanyagokat az OEP havi keretben finanszírozza, így be kell tartani időintervallumokat és volumenkorlátokat. Amíg nem vagyok teljesen biztos abban, melyik kötözőanyag lesz a megfelelő, addig nem írjuk fel receptre.

Bár nem vagyok orvos, azonban nagy tapasztalatom (közel 30 év) van műtét utáni sebek és krónikus sebek ellátása terén, valamint ismerem a határaim, lehetőségim. Tudom, mikor kell segítséget kérnem más szakemberektől.

Például a szennyezett sebek kezelésének első lépése a tisztítás. Ebben sebész kollégák segítenek, ők biztosítják a „hátországot” számomra. Rájuk mindig számíthatok és együtt is sok tapasztalatot szereztünk ezeknek a speciális sebek gyógyítása területén. Az ő segítségükkel tudunk intelligens, a sebeknek aktuálisan leginkább megfelelő kötözőanyagokat OEP finanszírozottan 30 naponta felírni a betegek számára. Szükség esetén lehetőség van online, akár video konzultációra is. Például -mikor ellátom a beteget- online készenlétben vannak, hogy szükség esetén segítségemre legyenek.

Kiemelkedő színvonalú magánrendelőben is dolgozom, ahol diabetológushoz. érsebészhez, bőrgyógyászhoz tudom irányítani az olyan betegeket, akiknél a seb egy betegség következménye. Ilyen esetekben a betegség orvosi kezelése, beállítása az alap ahhoz, hogy a krónikus sebek mielőbb és biztosan gyógyulásnak induljanak. Ezeken a viziteken -ha a beteg úgy kívánja-, én is jelen vagyok, hogy így egyeztethessük a kezelési tervet.

Mivel gyógyászati segédeszköz forgalmazó képzettségem is van, így segítséget tudok nyújtani, milyen egyéb – a gyógyulást segítő- eszközöket szerezzenek be a betegek.

De ami még fontosabb, hogy a két legnagyobb intelligens kötözőanyag forgalmazóval hosszú évek óta jól működő kapcsolatom van. Így alapjában ezeknek a kötözőanyagoknak a beszerzése gyors, későbbiekben pedig a betegeknek a hatályos jogszabályoknak megfelelően felírjuk ezeket és magukkal hozzák a kötéscserékre, sebkontrollokra.

ZZs: Gyerekkoromban nagyanyám mindig sebhintőport használt, majd gézzel kötötte be a sebet. Ez még ma is így van?

BG: Igazi sebellátó megborzong a nyílt sebre tett bármely sebhintőportól, paradicsomtól, denevér szárnytól.😊

Legyen világos a kép! Nem horzsolásokkal, apró sebekkel foglalkozom. Egy tenyérnyi lábszárfekély az én területem, a nehezen vagy egyáltalán nem gyógyuló sebek. Ezekre teljesen más szabályok vonatkoznak, mint a háztartási apró sebekre.

De nem kerülöm ki a választ! 

Egyre inkább kiszorulnak a Betadin és egyéb szerek. Érdemes kímélő fertőtlenítőt tartani a házi elsősegély ládikában. Minél hypoallergénebb, annál jobb, kevés alkohol tartalommal.

A gyógyszertárakban örömmel ajánlanak vízálló sebtapaszt a kis sérülésekre. De ha ezt tovább fent hagyja a beteg, nem szellőzik, nem tud gyógyulni alatta a seb.

Népszerűek az úgynevezett szigetkötszerek, könnyen felhelyezhetők, praktikusak, de a ragasztós részük allergizálhat, irritálhat. Sokaknak erősen kipirosodik a bőre. Ilyen esetben másik gyártó termékére kell váltani, a piros területet pedig Bepanten kenőccsel kezelni. Ezek vény nélkül kapható szerek.

Idősebb betegnek nem ajánlott a seb ragasztóval történő fedése. A pergamen-vékony, száraz bőrön hamar hámhiány alakulhat ki.

Ilyen betegeknek úgynevezett öntapadós, egymás rétegeihez tapadó, rugalmas pólyához hasonlítható rögzítő kötszerek használata javasolt, ezt tegyük a gézre, intelligens kötszerre, mellyel (nem szorosan) körbe tekerik a kart, lábat és önmagán tapadva megtartja az alatta lévő kötözőanyagot.

A krónikus sebkezelésnél szabályok vannak. Annak eldöntése, hogy milyen szert kell alkalmazni és melyik másikkal lehet együtt,  a szakemberek dolga. Nagyobb sérülés, nehezen gyógyuló seb esetén mindenképp kérje szakember segítségét.

ZZs: Ugyanazok a kötszerek kaphatók a patikában, mint amit a kórházakban használnak? Ha nem, akkor hogyan tudja folytatni a beteg otthon azt a sebkötözést, amit a kórházban elkezdtek?

BG: Minden kórház más kötözőanyagot használ a fantázianevet és a kötszerforgalmazót tekintve. A lényeg a tudásuk és a rajtuk lévő hatóanyagok, valamint ezek szakszerű használata.

Szigorú jogszabályok vonatkoznak a felírhatóságra, a havi darab számra stb. Ezeket mi tudjuk. Ha recept nélkül vásárolják meg ezeket a kötszereket 4-5x többe kerülnek.

A sebészeti osztályokról távozáskor az osztályos orvosok, illetve a járóbeteg sebészeti szakrendelők írhatják fel ezeket. Otthon fekvő beteg esetén a háziorvosoknak is van jogosultságuk felírni bizonyos kötözőanyagokat.

A háziorvos ezen felül elrendelheti a beteg otthonápolási szolgálat általi kötözését is (11 alkalom/hó felírható). Ez OEP finanszírozott otthoni ápolási szolgálat keretein belül történik, a beteget a sebkötöző nővér az otthonában keresi fel.

ZZs: Már említetted, hogy a komoly, súlyos sebek kezelésével foglalkozol. Pontosítsuk tehát, hogy milyen esetekben kereshetnek meg a betegek?

BG: Krónikus sebellátási specialistaként tevékenykedem. Azaz szakterületem a nehezen gyógyuló, krónikus sebek gondozása, szükség esetén orvosi segítség bevonásával.

Minden esetben, a magánrendelésen vagy otthonukban ellátott betegnél is részletes ambuláns lapot készítek, részletes státusszal, a sebek pontos lemérésével.

Rendszeresen méret rögzítéssel lefényképezem a sebeket és ezeket betegenként külön mappában rögzítem dátum szerint.

Elsőre sok és összetett feladatnak tűnhet. A találkozások ily módon nem rövidek. Erre kérem számítsanak!

Azonban erősségem a türelem, a szakmai tapasztalat, a maximalizmus és a kitartás.

Megemlítek néhányat azok közül, amikkel hozzám fordulhatnak.

 • Műtét utáni sebellátás, sebkezelés, illetve előzőleg nálunk feltárt tályogok kontroll kezelése, ha szükséges.
 • Krónikus seb kezelés, így
  • Bármely nehezen gyógyuló seb.
  • Decubitusok, nyomási (felfekvési) fekélyek.
  • Demarkálódott vagy még nem demarkálódott krónikus sebek.
  • Diabeteses láb.
  • Láb és lábszár fekélyek.
  • Alsó végtag amputáció utáni sebkötözések, kötözőanyagok elrendelése.
 • Részleges égési sebek a már nem akut ellátást igénylő fázisban.
 • Sebellátás oktatása: betegek és hozzátartozók megtanítása a helyes sebkezelésre, illetve intelligens kötszer használatára.
 • Kompressziós pólyák felhelyezésének bemutatása, vényfelírás és a betegek, illetve hozzátartozó betanítása a helyes alkalmazásukról. Akár érsebész által felírt kompressziós pólya, akár sebész által is felírható kompressziós pólya.

Az általam leírt információk töredékei annak, amit tudniuk lehet az ellátásról.

Ezért indítottam el blogom (Krónikus Sebellátás blog), ahol bemutatom a jellemző eseteket. A gyógyulási folyamatot és a végeredményt képekkel, rövid, közérthető leírásokkal ismertetem.

Magammal szembeni elvárás, hogy folyamatosan új lehetőségeket keressek és képezzem magam e téren is.

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

7 Comments

 1. Nagyapámnak nedvezdő, fekélyes sebe miatt kellett amputálni a lábát.
  Talán nem kellett volna ennek megtörténnie, ha már akkor is van ilyen profi kezelésre lehetőség.
  Jó munkát, Gabriella, sok „életmentést” kívánok!

 2. Köszönöm a véleményét. Egyetértek.

 3. Igazán rendkívüli, amit Gabriella tud és tesz. Nagy szakmai hozzáértéssel rendelkezik, és mindezt sok türelemmel, empátiával és kedvesen teszi. Mindenkit arra bíztatok, hogy forduljanak hozzá bizalommal.

 4. A műtéti sebek nem tartoznak a krónikus és súlyos sebek közé. Általában nem szükséges semmilyen kötszert felhalmozni. A műtét után az osztályon biztosítják a friss seb megfelelő kötését és átkötését. Akkor adják haza, ha a seb legfeljebb tisztántartást és fedést igényel. Amikor távozik az osztályról, az orvos javasolja, hogy ehhez milyen kötszerre van szükség, sőt felírják.
  Varratszedés után (azaz általában 7-10 nappal a műtét után) már nem szükséges kötés, hiszen a seb záródott.
  A cikkben említett súlyos sebek nem ilyenek, hanem hónapok óta nem záródnak, váladékoznak, nem akarnak gyógyulni.

 5. T Dr Úr!T Gabriella!Jövő é elején műtik a párom csípőjét; protézis fog kaoni.A kérdésem; van valamilyen sebkezelési technika, kötszer amiről gondoskodhatok előre ill.van – e valami amivel elősegíthetem majd a gyógyulását?? Köszönöm.Angelika

 6. Minden valószínűség szerint igen. A nagyvárosok lakói ebben biztosan előnyben vannak. Azonban nem ismerem az ország összes rendelőjét, orvosát, szakápolóját. Így helyben kell megtudakolni. Ma úgy tűnik, sokszor magának a betegnek kell „kijárnia” az ellátást, megtalálni a kezelőket. Blogomban én arról írok, hogy van ilyen lehetőség.

 7. Vidéki nagyvárosban is elérhető ilyen szintű sebkezelés?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük