Vénás elégtelenség, azaz visszérbetegség

Ha a nap végére „elnehezül a lábad”, feszülést érzel a bokád környékén, a zoknid pereme „árkot” vág a bőrödbe, akkor valószínűleg Te is érintettje vagy az egyik népbetegségnek. A visszérbetegség vagy más néven alsó végtagi vénás elégtelenség első tüneteit észleled. Ez egy állapot, melynek okait a mozgáshiányos életmódban, az ülő-álló munkában, illetve az örökletes tényezőkben keresd. Nyilván számos krémet, gélt, gyógyszert kipróbáltál már, de nem kaptad meg a hőn áhított eredményt. A fájdalom és az esztétikailag nem túl szép, kiduzzadt erek továbbra is megmaradtak. A megoldás a rendszeres testmozgás (séta, kocogás, kerékpározás, stb.) lenne, de erre nem tudsz vagy akarsz időt szakítani. 

Vénáid (a visszerek) felelősek testedben a vér összegyűjtéséért és továbbításáért a szíved irányába. Az alsó végtagban a vér felfelé „pumpálása” az izmok összehúzódása, azaz a mozgás hatására történik. A lábizmaid megfeszülésük során összenyomják a közöttük futó vénáid, mintegy kipréselik belőlük a vért és az így felfelé mozdul.

A kevés mozgás, az állandó ülés vagy éppen ácsorgás tehető felelőssé a vénás elégtelenség kialakulásáért és a tünetekért is, hiszen mozgás nélkül a vér az ereidben marad, pang. Egyre jobban feszíti és kitágítja a vénáid falát és nem tudnak záródni a vénáidban levő „kapuk”, a vénabillentyűk sem. Ha ez hosszabb időn át, rendszeresen ismétlődik, akkor végül az erek kanyargósan megvastagodnak, kidagadnak.

Kezdetben ez „csak” esztétikai probléma, azonban rövidesen feszülő fájdalom jelenik meg, a lábad „nehézzé” válik – általában ez a visszérbetegség első tünete is. Később a problémáid fokozódhatnak. A feszülés miatt romlik a vérkeringés és súlyos esetben nehezen gyógyuló seb, azaz fekély kialakulásához vezethet.

A kanyargós erekben lelassuló véráramlás jó feltételt teremt a vérrögképződésre (trombózis), ami ha a mélyben futó vénákba is terjed, az életveszélyes embolizáció valószínűségét is fokozza.

A vénás elégtelenség kezelése

Sokan úgy végeztetik a visszér műtéteket, mintha nem lenne holnap…. én megfontoltságot javaslok.

A műtéttel valóban el lehet tünteti a kidagadó eret. Ez azonban csak kozmetikai megoldás, hiszen a kiváltó okot egyáltalán nem szünteti meg! A felületi vénákból a mélyben futó vénákba helyezi át a bajt, ami még nagyobb kockázattal jár. Ezért enyhe és közepes visszeresség esetén is alaposan fontold meg a műtétet! Az életmódváltással több hasznot hajtasz magadnak!

A visszérbetegség megelőzésének és a tüneteid mérséklésének leghatékonyabb és legolcsóbb módja a rendszeres testmozgás lenne. A rendszeres séta, kocogás vagy kerékpározás elegendő lenne a legtöbb esetben. Már említettem, hogy a visszérbetegség az ülő-álló munkát végzők között a leggyakoribb (irodai munka, szalag melletti munka, stb). Ha teheted, válts munkahelyet, munkakört. Olyat, ahol kevesebbet ücsörögsz és ácsorogsz.

Segítsd további cikkek készítését.


Kattints a részletekért!

Ha nincs módod munkahely váltásra és az edzést nem tudod megoldani, akkor mindenképpen használj valamilyen technikai eszközt, amivel a nap végén kezeled a lábizmaid és csökkented a feszülést! A rendszeres használatukkal megelőzhetsz egy sor nemkívánatos szövődményt.

Veinoplus V.I. visszérkezelő készülék

Nem nagyon csodálkozom, ha a napi műszak végére megjelenő fájdalom miatt nincs kedved vagy erőd a mozgáshoz. Ha ez a helyzet, akkor a számodra a Veinoplus V.I. visszérkezelő stimulátor a legegyszerűbb otthoni kezelési mód. Klinikai vizsgálatokkal igazolt a hatékonysága, csökkenti az alsó végtagi vénás elégtelenség (visszeresség) által okozott tüneteket és rendszeres használat esetén megelőzi a szövődményeket.

A készülék a sétát vagy futást „modellezi”, a természetes mozgáshoz hasonlóan fejti ki hatását. A vádlid izmaira kell öntapadó elektródákat ragasztanod, az impulzusok hatására az izmaid ismételten összehúzódnak. Összenyomják a vénákat és nyirokereket, így a véred felfelé, a szíved irányába pumpálják. Javul a lábad vénás- és egyidejűleg a nyirokkeringése is. Csökken a duzzanat, feszülés és fájdalom.

Enyhe panaszokra napi 1 kezelés elegendő és a fájdalomcsökkenést azonnal érezheted. Súlyos, fekéllyel járó esetben napi 3 vagy akár több kezelést javaslok. A fekély esetén a gyógyulás első jeleit 15-30 nap kitartó kezelés után várhatod.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (8)
 • comment-avatar

  Ha a daganat a lábszár izmait, csontját érinti, akkor nem. Ha a daganat nem a lábszáron, lábon van, akkor nyugodtan. A csontritkulás nem akadálya a kezelésnek.

 • comment-avatar
  Éva 1 év

  Ezt a készüléket lehet-e annak használni akit tumoros betegséggel kezeltek és erős csontritkulása is van, melyre injekciót is kap a gyógyszerek mellett?

  Köszönettel: Éva

 • comment-avatar

  A gyógypapucsok feladata a lábboltozat megtámasztása, segítése. Használatukkal megelőzhető-késleltethető a lábboltozat süllyedés, azaz lúdtalp kialakulás.
  Visszerekre a gyógypapucsnak, gyógycipőnek nulla a hatása. Ha visszerei vannak, a műszak végére a lába nehéz, ég, fáj – nos erre semmilyen cipő nem hat. Ahogy írtam a cikkben is. Az ácsorgás a legrosszabb hatású a láb vénáira. Rendszeres séta, kocogás, felpolcolás segít. Munka közben ezt többnyire nem tudja megtenni. Így marad a munka utáni testedzés. Vagy ha mozogni nem akar, akkor helyettesítheti a Veinoplus VI készülékkel vagy a Power Q2200 nyirokmasszázs géppel.

 • comment-avatar
  Szilvia 2 év

  Èrdekelne hogy a gyógypapucsokról mit gondol? Szàmít e hogy munkahelyen milyen
  lábbelibe dolgozok?Àllómunkàt vègzek.

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 4 év

  A „kipróbálás” egy olyan évek óta tartó állapotban, mint a visszeres elégtelenség nem sok eredménnyel jár. Nincsenek csodaszerek, amik elfújják egy pillanat alatt azt, ami évek alatt alakult ki.
  A Veinoplus VI készülék orvosilag igazolt hatású eszköz, azonban ehhez kitartó, rendszeres használatra van szükség.

 • comment-avatar
  Szabó Julianna 4 év

  Hol lehet a készüléket megnézni, esetleg kipróbálni.Feltétlenül érdekelne a készülék megvásárlása céljából.

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 4 év

  Igen, a Veinoplus V.I. készüléket pont azok számára ajánlom, akik nem tudnak fizikai aktivitással javítani az állapotukon. A készülék „pótolja” a séta, járás hiányát. Ha nincs pacemakere vagy más ellenjavallat, akkor alkalmazza a készüléket, akár 2-3 alkalommal is. Javítani fogja a kezelt végtag keringését, csökkenti az ödémát és a panaszokat.

 • comment-avatar
  Ibolya 4 év

  Édesanyám 91 évében jár és nála jelentkeznek ezek a tünetek, régóta visszeres mindkét lába. nehezen jár, kis távolság megtétele után megáll, duzzadt, fezsülő érzés van az alsó lébszárban. talpa zsibbad. az orvos vizhajtót adott neki amitől rosszul lett. jó-e lehetne neki ez a készülék?