Vércukormérés szúrás nélkül

A cukorbetegségben, különösen annak inzulinfüggő változatában rendszeresen, gyakran naponta többször kell a vércukor szintet ellenőrizni. Ez az ujjbegy megszúrása után kipréselt vércseppből történhet. Nem nagy dolog, mondhatnád, de aki naponta többször veti alá magát a procedúrának másképp gondolhatja. Különösen akkor, ha egyébként irtózik a tűtől és a szúrástól.

Számukra jelenthet megoldást egy izraeli cég által a közelmúltban piacra dobott, szúrás nélküli vércukorszint meghatározást lehetővé tevő készülék. A kisméretű készülék nyílásába be kell helyezni egy ujjunkat és a készülék meghatározza a vércukorszintet, sőt 10 perces folyamatos monitorozásra is képes.

Az egyedülálló mérési módszer validálása már megtörtént és a termék rendelkezik FDA és CE jelezettel is, ami lehetővé teszi a készülék forgalmazását az USA-ban és az EU-ban egyaránt.

glocometercnoga

A készüléket a gyűrűsujjra kell felhelyezni. Mérete alig haladja meg egy gyufásdobozét.

Hogyan működik a készülék?

A készülékben négy fénykibocsátó dióda (LED) található, amelyek meghatározott hullámhosszúságú, a láthatótól az infravörös tartományba eső (600nm-1150nm) fényt bocsát át az ujjbegyen. A szöveten való áthaladás közben a fény bizonyos része elnyelődik, másik része keresztülhalad. A fényforrásokkal szemben egy, a professzionális kamerákban is megtalálható szenzor található, amely valós időben detektálja a fény változásait.

Ezután a Cnoga Medical egyedülálló algoritmusa elemzi a kapott eredményeket és megállapítja az értékek és az élettani paraméterek viszonyát. A szenzor felbontása rendkívül magas. Több mint 68 milliárd kombináció lehetséges, ebből kell az algoritmusnak kiszűrnie a vércukor tartalomnak megfelelő adatokat, azonosítania és mennyiségét meghatároznia. Az eredmény lélegzetelállító: pontos, reprodukálható mérések anélkül, hogy kellemetlen tűszúrásra, vércseppre, tesztcsíkra vagy más egyébre lenne szükség.

A Cnoga Medical víziója szerint technológiájuk tökéletesítésével eljön az idő és a készülékek olyan újabb generációja, ami lehetővé teszi, hogy otthonról, vérvétel nélkül tudsz teljes laborvizsgálatot végezni magadon. Addig azonban még sok idő el fog telni.

Segítsd további cikkek készítését.


Kattints a részletekért!

A vércukor mérésre alkalmas készülék esetén is korai lehet még az öröm, hiszen a készülék ára meglehetősen borsos. Az internetes forgalmazók között végzett kutatás szerint a gyufásdoboz méretű, egyelőre csak a vércukorszint meghatározására képes kütyüért 4000 dollár körüli összeget -nagyjából egymillió forintot- kell leszurkolni, ami egyelőre gátat szabhat a gyors elterjedésének is.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (13)
 • comment-avatar

  Ezen az áron biztos vagyok benne, hogy nem lehetséges. Egy jó minőségű (pontos adatot mutató) pulzusmérő óra sem kapható ennyiért.

 • comment-avatar
  mihály 2 hónap

  Az imént láttam a FB-on egy hirdetést, vércukormérő okosóráról 31.000 Ft-ért. Lehetséges vagy átverés?
  Mihály

 • comment-avatar

  igen. tudomásom szerint a készülék már megvásárolható. Legutóbbi infóm szerint az ára 4500 euro környékén volt, és ez a kétmilliós ár… nos… alapos megfontolást igényel. ide kattintva találja a gyártó weboldalát. Innen elindulva tudhat többet.

 • comment-avatar
  Imre 2 hónap

  Érdeklődnék hogy van-e fejlemény a kvázi tű nélküli cukormérő készülékkel kapcsolatban.

 • comment-avatar

  Nem tudok hazai forgalmazóról, sőt Európában sem találtam. Egyelőre az USA-ból beszerezhető, 450 USD-t találtam egy amerikai webshopban. Ez kicsit gyanús, mert eddig 1500 dollár körüli ár volt az utolsó.
  Támogatás szerintem biztosan nem lesz rá.

 • comment-avatar
  Sz. Zoltán 3 év

  Érdeklődnék, hogy (2020. aug. 31.) most kapható-e Magyarországon és mennyibe kerül? Cukorbetegeknek van-e rá támogatás? Hol lehet majd hozzájutni?

 • comment-avatar

  Semmi bonyolult nincs benne, nem kell tartani tőle. A kalibrálás azt jelenti, hogy kb egy hónapon át a készülék minden méréskor egy hagyományos tesztcsíkos mérést is végez. Azaz megszúrja az ujját, a csíkra cseppent, beteszi a készülékbe, majd ezután a készülék szúrás nélküli mérést végez. Mivel a mérés egyfajta spektrum analízis, így ezekkel a kettős mérésekkel „állítja be” magát a készülék. Aztán egyszercsak nem kér többet tesztcsíkot. Innentől már szúrás nélkül lehet mérni. Egy darabig. A készülék néhány hetente ellenőrzi a kalibrálást – ilyenkor kéri, hogy egy hagyományos tesztcsíkos mérést is végezzen.
  Teljesen biztos vagyok benne, hogy amerikai oldalról rendelve (de még mésik EU-s országból sem) magyar leírást nem kap a készülékkel. Egyszerűen olyan pici ország vagyunk, olyan kevés készülék igénnyel, hogy a gyártók észre sem vesznek minket. A magyar forgalmazók szokták a használati útmutatókat lefordítani és biztosítani. De ehhez itthon kell megvennie. Egyelőre viszont hazai forgalmazóról nem tudok.

 • comment-avatar
  Vajda József 3 év

  Tisztelt DR úr. Érdekelne a cnoga vér cukor mérő kalibrálás folyamata. Én a Diabetes Teststrips Wholesale. Com-on 450$ dollárért néztem ki csak nem tudom van -e magyar nyelvű leírása. Vagy valaki el tudja magyarázni. Válaszát előre is köszönöm. Vajda J.

 • comment-avatar

  Sajnos ez a készülék sem teljesen szúrás nélküli. Kb 1 hónapig kell „kalibrálni”, azaz minden mérés során szúrni is kell. Egy hónap után a készülék „megtanulja” a gazdája paramétereit és utána csak néhány hetente kér 1-1 ismétlő szúrást. Ismereteim szerint hamarosan itthon is kapható lesz, az ára 5-600 ezer forint között várható.

 • comment-avatar
  Vitéz 3 év

  Kicsi unokám két és fél éves. Két óránként kell nézni a vércukorszintjét. Neki megváltás lenne egy ilyen készülék használata. Kérdezném, a kicsinek használható e ez a készülék, megvásárlására lenne e mód és milyen értéken? Előre is köszönöm megtisztelő válaszát.

 • comment-avatar
  Kriszti 3 év

  Elnézést,hogy Bencének címeztem a kérdést!
  Nagyon szépen köszönöm a válaszát!

  Üdvözlettel,

  Kriszti

 • comment-avatar

  A készülékről tudni kell, hogy ára 450 ezer ft körül van.
  Bár „szúrás nélküli”, de ez nem teljesen igaz. Mintegy 30 napig minden mérés során szúrni is kell, azaz a kalibrálás így történik. Időnként a készülék ismét kéri a kalibrációs szúrást.
  Azaz egy kisgyermek el tudja végezni a mérést, ha már a készülék kalibrálása megtörtént. Amikor szúrást is kér a készülék, akkor meg segíteni kel neki. Persze ez egészen kisgyerekre igaz. Egy kisiskolás már maga is elboldogul ezzel.

 • comment-avatar
  Kriszti 3 év

  Kedves Bence!Külföldi oldalon találkoztam evvel a vércukormérővel.Az oldalukon feltehettem kérdést,de sajnos válasz nem érkezett…
  A kérdésem az volt,hogy gyerekek használhatják-e a készüléket.Kisfiam hat éves.Esetleg ebben tudnál nekem segíteni?

  Köszönöm szèpen!