Sok cég szemérmetlenül hazudik az egészségügyi célra ajánlott termékeivel kapcsolatban. Kereskedő cégek kíméletlen reklámkampányokkal olyan készülékeket sóznak a gyanútlan vevőre, ami nem való arra, amire ajánlják. Napjainkban -hatékonysága miatt- egyre népszerűbbek a lágylézer készülékek. Azonban áruk meglehetősen magas. Meg is jelentek a hiénák és színes LED lámpákat adnak el „lézerként”. A fény az fény, gondolhatod… de kb annyira azonos a LED és Dióda lézer, mint a lábbal hajtható műanyag autó és egy Mercedes. Elmagyarázom.

lágylézer vagy LED "lézer"

Kezdjük azzal, hogy átfutjuk a főbb műszaki tudnivalókat.

A LED és a LÉZER közötti különbségek

LED LÉZER
Fényforrás kis méretű, kevés energiát igényel a fény kibocsátáshoz. nagyobb méretű, több energiát igényel fénykibocsátáshoz, mint a LED.
Hatásmechanizmus felmelegíti a szöveteket, kismértékben javítja a felszíni vérkeringést. Nem tud mélyebbre hatolni sejtszintű hatás, a sejt ATP termelésének serkentése révén számos módon hat. nincs melegítő hatása. akár több cm mélyen behatol a szövetekbe.
Egészségügyi hatás nincs vagy elenyésző orvosilag igazolt hatás számos betegségben. Lásd ezt a cikkem. 
Fénysugár A LED sugár nem koherens (a hullámok nem azonos fázisban mozognak) és nem kollimált (széttartó) és szélesebb hullámhossz tartományt generálnak (azaz nem egyszínűek). A lézerfény koherens (azonos hullámfázisban mozognak a fotonok), kollimált (a sugarak párhuzamosak, nem szóródnak) és monokromatikus (egyetlen hullámhosszt tartalmaz).
Kimenő teljesítmény A kimeneti csúcsteljesítmény milliwattban mérhető. A csúcsteljesítmény wattban mérhető (azaz ezerszer erősebb).
Működési elv Elektroluminancia elve alapján működik, azaz a fénykibocsátás töltések/elektronok segítségével történik. A lézer stimulált emisszió elve alapján működik.
Fényszín A LED által kibocsátott fény több színből áll (akkor is, ha egy dominál). A kibocsátott fény egyetlen színből áll.
Típusok Felületi sugárzó és perem sugárzó Félvezető lézer és gázlézer.
Válasz A LED-ek reakciója gyors. A lézerek válasza gyorsabb, mint a LED-eké.
Meghajtóáram A LED-eknek 50-100mA közötti meghajtóáramra van szükségük. A lézerek 5 és 40mA közötti meghajtóáramot igényelnek.
Sávszélesség A LED-ek sávszélessége mérsékelt. A lézer sávszélessége nagyobb.
Feedback A LED esetében nincs szükség visszacsatolásra. A lézerben a megfelelő visszacsatolás elengedhetetlen ahhoz, hogy optikai forrásként kezeljék.
Ár Olcsó Nem olcsó

Ebből persze még nem biztos, hogy érthető a különbség. Nézzük át a legfontosabb paramétereket!

Hullámhossz (azaz a fény színe)

Az orvosi tanulmányok alapján a fény testbe hatoló képessége függ a hullámhossztól. Azaz a 650nm hullámhosszúságú fény kevésbé mélyre tud hatolni a testben, mint például a 808nm-es. Az orvosi lágylézerekben ezt a két hullámhosszt alkalmazzák leginkább. A 650nm-es lézereket a bőr kezelésére alkalmazzák, mivel ez a lézersugár maximum 1-2 cm mélyen képes a testbe hatolni. A 808-as pedig (a készülék energiájától függően) akár 3-8 vagy 10 cm-re is.

lézer behatolásai képesség

A dióda lézerek nagyon precízen csak egyetlen hullámhosszúságú fényt tartalmaznak, így pontosan meghatározható a várható behatolási mélység és ezzel az adagolás is jól kalkulálható.

A LED-ek nem képesek a lézerhez hasonló precíz hullámhossz kibocsátásra, azaz fényük nemcsak 660 nm-es fényt, hanem egy tartományt bocsátanak ki. Így aztán nem lehet pontosan tudni, milyen mélyre jutnak be és az adagolás sem számolható precízen.

Pedig minden gyógykezelés alapja az lenne, hogy tudjuk mekkora adagot adunk be.

Sugár divergencia

A dióda lézer fő erőssége a széttartás nélkül, gyakorlatilag párhuzamosan haladó hullámokból álló fény nyaláb. Nagy mennyiségű energia összpontosítható egy adott területre. Mivel nincs széttartás, így a merőlegesen a felületre tartott fényforrás esetén a visszaverődés is csekély. A kibocsátott energia és a sugárnyaláb átmérője ismeretében pedig nagyon pontosan kiszámítható a szükséges dózis.

A LED forrás egyenetlen és széttartó sugarat bocsát ki. Emiatt nem fókuszálható egy kis területre. A fénysugár egy része merőlegesen juttatható a felszínre, de a széttartás miatt a visszaverődés miatti veszteség magas és nem számítható megfelelő pontossággal a dózis.

kollimált és nem kollimált fénysugár

Sugár inkoherencia

A dióda lézer által kibocsátott fénysugárban a fotonok azonos hullámban mozognak, ami miatt az energia összpontosítható egy adott területre.

A LED forrás által kibocsátott fotonok egymással nincsenek szinkronban.

koherens és inkoherens fénysugár

Kimeneti teljesítmény

Mivel a LED fénysugár széttartó, nem azonos fázisban mozognak a fotonok és nem monokromatikus, így lényegesen alacsonyabb az energiakibocsátása, mint a dióda lézereknek.

Általában a LED 1-5 mWatt, míg a dióda lézer 200-500mW kibocsátási teljesítményű.

A lézer kezelés lényege egy adott energiamennyiség beadása a kezelt területre. Ez az energiamennyiség betegségtől függően 3-5 Joule, de egyes esetekben sokkal magasabb. Porcregenerációra általában 20 Joule, míg fülzúgás (tinnitus) esetén 200 Joule energia beadása szükséges.

Nézzük tehát, hogy milyen kezelési idővel adható be ez a dózis.

1 mW LED 5mW LED 200mW lézer 500mW lézer
3 Joule 3000 másodperc / 50 perc 600 mp / 10 perc 15 mp 6 mp
5 Joule 5000 mp / 83 perc 1000 mp /16.5 perc 25 mp 10 mp
20 Joule 20 000mp / 333 perc /6.5 óra 4000 mp/ 66 perc 100mp / 1.5 perc 40 mp
200 Joule 200 000mp / 3333 perc / 55 óra 40 000mp / 666 perc /11 óra 1000 mp /16perc 400 mp / 6.5 perc

Ezek a kezelési idők egyetlen pont kezelésére érvényesek és nem például az egész térdre. Egy LED készülékkel például egyoldali térdfájdalom esetén minimum 5 ponton kell kezelni, azaz ezek az idők 5x szükségesek!

Például egy 5mW-os LED készülékkel az egyik oldali térdgyulladás (artritisz) kezeléséhez 5x 16 és fél perc, azaz  82.5 perc (majdnem másfél óra) kell. Eközben egy 500mW-os lézerrel maximum 2-3 perc.

LED készülék vásárlását tehát időmilliomosoknak ajánlom elsősorban. De ha a LED készüléket mégis ott tartja másfél óráig, akkor sem lesz olyan hatása, hiszen a LED sugár nemcsak a hatékony hullámhosszt tartalmazza, a széttartás miatt szóródik és az inkoherencia miatt kisebb az energiasűrűsége, azaz kevésbé mélyre jut és eleve kevesebb energia.

Hogyan óvd meg magad a „mellényúlástól”?

Kérdezd a forgalmazót, hogy a készülék LED vagy dióda lézer!?

Nézd meg a műszaki adatokat.

Ha a lézer teljesítmény 200mW alatt van, akkor nagy valószínűséggel LED-del van dolgod! Vannak olyan cégek, akik ezzel is trükköznek és átvernek! Vannak zuhanyfejhez hasonló formájú (és a szakzsargonban zuhanylézernek nevezett) készülékek, amiben 5-10 vagy akár több LED is van. Egyenkénti teljesítményüket külön jelzik, általában 5mW/LED. A forgalmazó aztán a teljesítményt felszorozza a LED-ek számával és úgynevezett „össz teljesítményt” is feltüntet. Ez ezért megtévesztés, mert attól, hogy egymás mellé pakolnak több LED-et, még nem csökken a kezelési idő, csak kevesebb helyen kell kezelned!

Kérd a készülék orvosi megfelelőségi tanúsítványát!
Az orvosi készülék gyártójának igazolnia kell, hogy az adott típusú készülék megfelel az orvostechnikai eszközökről szóló 93/42/EGK rendeletnek.

A forgalmazó (kereskedő) csak olyan készüléket adhat el neked, mely rendelkezik ilyen tanúsítvánnyal.

Fontos, hogy az úgynevezett megfelelőségi igazolásnak (angolul EC declaration of conformity) tartalmazni kell a készülék pontos típusát! Nem elegendő, hogy „lágylézer”, hanem például B-Cure Classic vagy Personal Laser L200.

A 93/42/EGK rendeletet hamarosan felváltja egy új és sokkal szigorúbb szabályozás, az Európai Parlament és Tanács 745/2017 rendelete, röviden (MDR – Medical Device Regulation, azaz Orvosi Készülék Szabályozás).

Átmenetileg még elfogadható, ha a készülékhez a 93/42/EGK rendeletnek megfelelő tanúsítványt adnak. Az EC declaration igazolásnak lejárati ideje van! Figyelj, hogy érvényes legyen!

Ha a készülék tanúsítványa már MDR-nek megfelelő,  az orvosilag ellenőrzött, igazolt hatású készüléket jelent!

A LED készüléket gyártók azért is alkalmaznak apró fényforrásokat, mert az 5mW-nál kisebb teljesítményű eszközt nem kell orvosi eszközként tanúsítvánnyal ellátni.

Összefoglaló

Az ebayen, amazonon és alibabán kapható LED „lézereket” pénzkidobásnak tartom, mert hatásuk nem azonos a dióda lézerek hatásával. A forgalmazók a LED-ek esetén is mindent odaírnak, amit a lézernek tulajdonítható – ez azonban csak marketing. A papír bármilyen hazugságot elbír.

Nagy óvatosságra intek az összes zuhanyfejszerűen kinéző „lézer” esetén. A sok fényforrás nagy valószínűség szerint nem lézer, hanem LED. Ennek pedig nem azonos a hatása a valódi lézerekével.

Ha egészségügyi hatással rendelkező készüléket akarsz, akkor választ a B-Cure, a SafeLaser, a Personal-Laser vagy az Energy-Laser készülékeket. Ezek dióda lézerek és azt az egészségügyi hatást várhatod tőlük, amit egy lézertől kell.

Tudj meg mindent a lágylézerekről

Az alacsony intenzitású lézer (azaz lágylézer) készülék által kibocsátott lézersugár gyógyhatását Mester Endre professzor fedezte fel a Semmelweis Egyetemen. Az 1970-es években bizonyította a lábszárfekély gyógyulását serkentő hatását.

A lágylézer hatékony terápiás eszköz mozgásszervi, fogászati, fül-orr-gégészeti gyulladások gyógyítására, továbbá fekély, seb és hegkezelésre. Iratkozz fel és ingyenesen megkapod a lágylézereket ismertető hírlevelem.

Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

7 Comments

 1. A Thor lézerek úgynevezett LED-del működnek és nem Diódával (mint az „igazi” lézerek).
  A LED fény kevésbé hatékony, mint a dióda lézer.
  Az ön által vett készülék biztosan nem éri el a 3. lézerosztály teljesítményét.
  A 808nm-es része még elég jó, 200mW teljesítményű. A 650-es része azonban 5mW-os…
  Térdfájdalomra, gyulladáscsökkentésre a készüléke jó lehet. Kb a B-Cure Classic (200 ezer forint körüli ár) teljesítményével azonos.
  Térdkopásra azonban nincs hatással. Nem fogja javítani, nem fogja a porcot regenerálni. Erre alkalmatlan.

 2. Térdkopásomra és fájdalomra vásároltam egy Thor-001 zuhanylézert. Cikkei olvasása után elbizonytalanodtam, hogy a készülék megfelel-e a számomra. A leírás szerint 3b osztályú eszköz,van benne 808nm-5x infravörös dióda,egyenként 200mW és 650 nm-11x piros dióda, egyenként 5mW. Hogyan tudnék meggyőzödni, hogy nem gagyi?

 3. 🙂 örömmel hallom. Jó használatot!

 4. Természetesen / B-cure sport/. Voltam egy előadáson,( Ön tartotta masszőröknek) ott sokat tanultam, főleg azt, hogy van új a nap alatt, de ut@na kell járni, kérdezni olvasni, és bizony nem mindig az olcsó az ami kevesebbe kerül.

 5. Remélem lágylézert használ erre és nem LED lámpát! 🙂

 6. Sportsérülés utáni rehabra használom masszőrként saját célra ( térdszalag), kombinálva masszázzsal gyógytornával. Hasznos.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük