Vigyázz! Átvernek! LED lámpa vagy Dióda lézer – mi a különbség?

Sok cég szemérmetlenül hazudik az egészségügyi célra ajánlott termékeivel kapcsolatban. Kereskedő cégek kíméletlen reklámkampányokkal olyan készülékeket sóznak a gyanútlan vevőre, ami nem való arra, amire ajánlják. Napjainkban -hatékonysága miatt- egyre népszerűbbek a lágylézer készülékek. Azonban áruk meglehetősen magas. Meg is jelentek a hiénák és színes LED lámpákat adnak el „lézerként”. A fény az fény, gondolhatod… de kb annyira azonos a LED és Dióda lézer, mint a lábbal hajtható műanyag autó és egy Mercedes. Elmagyarázom.

lágylézer vagy LED "lézer"

Kezdjük azzal, hogy átfutjuk a főbb műszaki tudnivalókat.

A LED és a LÉZER közötti különbségek

LED LÉZER
Fényforrás kis méretű, kevés energiát igényel a fény kibocsátáshoz. nagyobb méretű, több energiát igényel fénykibocsátáshoz, mint a LED.
Hatásmechanizmus felmelegíti a szöveteket, kismértékben javítja a felszíni vérkeringést. Nem tud mélyebbre hatolni sejtszintű hatás, a sejt ATP termelésének serkentése révén számos módon hat. nincs melegítő hatása. akár több cm mélyen behatol a szövetekbe.
Egészségügyi hatás nincs vagy elenyésző orvosilag igazolt hatás számos betegségben. Lásd ezt a cikkem. 
Fénysugár A LED sugár nem koherens (a hullámok nem azonos fázisban mozognak) és nem kollimált (széttartó) és szélesebb hullámhossz tartományt generálnak (azaz nem egyszínűek). A lézerfény koherens (azonos hullámfázisban mozognak a fotonok), kollimált (a sugarak párhuzamosak, nem szóródnak) és monokromatikus (egyetlen hullámhosszt tartalmaz).
Kimenő teljesítmény A kimeneti csúcsteljesítmény milliwattban mérhető. A csúcsteljesítmény wattban mérhető (azaz ezerszer erősebb).
Működési elv Elektroluminancia elve alapján működik, azaz a fénykibocsátás töltések/elektronok segítségével történik. A lézer stimulált emisszió elve alapján működik.
Fényszín A LED által kibocsátott fény több színből áll (akkor is, ha egy dominál). A kibocsátott fény egyetlen színből áll.
Típusok Felületi sugárzó és perem sugárzó Félvezető lézer és gázlézer.
Válasz A LED-ek reakciója gyors. A lézerek válasza gyorsabb, mint a LED-eké.
Meghajtóáram A LED-eknek 50-100mA közötti meghajtóáramra van szükségük. A lézerek 5 és 40mA közötti meghajtóáramot igényelnek.
Sávszélesség A LED-ek sávszélessége mérsékelt. A lézer sávszélessége nagyobb.
Feedback A LED esetében nincs szükség visszacsatolásra. A lézerben a megfelelő visszacsatolás elengedhetetlen ahhoz, hogy optikai forrásként kezeljék.
Ár Olcsó Nem olcsó

Ebből persze még nem biztos, hogy érthető a különbség. Nézzük át a legfontosabb paramétereket!

Hullámhossz (azaz a fény színe)

Az orvosi tanulmányok alapján a fény testbe hatoló képessége függ a hullámhossztól. Azaz a 650nm hullámhosszúságú fény kevésbé mélyre tud hatolni a testben, mint például a 808nm-es. Az orvosi lágylézerekben ezt a két hullámhosszt alkalmazzák leginkább. A 650nm-es lézereket a bőr kezelésére alkalmazzák, mivel ez a lézersugár maximum 1-2 cm mélyen képes a testbe hatolni. A 808-as pedig (a készülék energiájától függően) akár 3-8 vagy 10 cm-re is.

lézer behatolásai képesség

A dióda lézerek nagyon precízen csak egyetlen hullámhosszúságú fényt tartalmaznak, így pontosan meghatározható a várható behatolási mélység és ezzel az adagolás is jól kalkulálható.

A LED-ek nem képesek a lézerhez hasonló precíz hullámhossz kibocsátásra, azaz fényük nemcsak 660 nm-es fényt, hanem egy tartományt bocsátanak ki. Így aztán nem lehet pontosan tudni, milyen mélyre jutnak be és az adagolás sem számolható precízen.

Segítsd további cikkek készítését.


Kattints a részletekért!

Pedig minden gyógykezelés alapja az lenne, hogy tudjuk mekkora adagot adunk be.

Sugár divergencia

A dióda lézer fő erőssége a széttartás nélkül, gyakorlatilag párhuzamosan haladó hullámokból álló fény nyaláb. Nagy mennyiségű energia összpontosítható egy adott területre. Mivel nincs széttartás, így a merőlegesen a felületre tartott fényforrás esetén a visszaverődés is csekély. A kibocsátott energia és a sugárnyaláb átmérője ismeretében pedig nagyon pontosan kiszámítható a szükséges dózis.

A LED forrás egyenetlen és széttartó sugarat bocsát ki. Emiatt nem fókuszálható egy kis területre. A fénysugár egy része merőlegesen juttatható a felszínre, de a széttartás miatt a visszaverődés miatti veszteség magas és nem számítható megfelelő pontossággal a dózis.

kollimált és nem kollimált fénysugár

Sugár inkoherencia

A dióda lézer által kibocsátott fénysugárban a fotonok azonos hullámban mozognak, ami miatt az energia összpontosítható egy adott területre.

A LED forrás által kibocsátott fotonok egymással nincsenek szinkronban.

koherens és inkoherens fénysugár

Kimeneti teljesítmény

Mivel a LED fénysugár széttartó, nem azonos fázisban mozognak a fotonok és nem monokromatikus, így lényegesen alacsonyabb az energiakibocsátása, mint a dióda lézereknek.

Általában a LED 1-5 mWatt, míg a dióda lézer 200-500mW kibocsátási teljesítményű.

A lézer kezelés lényege egy adott energiamennyiség beadása a kezelt területre. Ez az energiamennyiség betegségtől függően 3-5 Joule, de egyes esetekben sokkal magasabb. Porcregenerációra általában 20 Joule, míg fülzúgás (tinnitus) esetén 200 Joule energia beadása szükséges.

Nézzük tehát, hogy milyen kezelési idővel adható be ez a dózis.

1 mW LED 5mW LED 200mW lézer 500mW lézer
3 Joule 3000 másodperc / 50 perc 600 mp / 10 perc 15 mp 6 mp
5 Joule 5000 mp / 83 perc 1000 mp /16.5 perc 25 mp 10 mp
20 Joule 20 000mp / 333 perc /6.5 óra 4000 mp/ 66 perc 100mp / 1.5 perc 40 mp
200 Joule 200 000mp / 3333 perc / 55 óra 40 000mp / 666 perc /11 óra 1000 mp /16perc 400 mp / 6.5 perc

Ezek a kezelési idők egyetlen pont kezelésére érvényesek és nem például az egész térdre. Egy LED készülékkel például egyoldali térdfájdalom esetén minimum 5 ponton kell kezelni, azaz ezek az idők 5x szükségesek!

Például egy 5mW-os LED készülékkel az egyik oldali térdgyulladás (artritisz) kezeléséhez 5x 16 és fél perc, azaz  82.5 perc (majdnem másfél óra) kell. Eközben egy 500mW-os lézerrel maximum 2-3 perc.

LED készülék vásárlását tehát időmilliomosoknak ajánlom elsősorban. De ha a LED készüléket mégis ott tartja másfél óráig, akkor sem lesz olyan hatása, hiszen a LED sugár nemcsak a hatékony hullámhosszt tartalmazza, a széttartás miatt szóródik és az inkoherencia miatt kisebb az energiasűrűsége, azaz kevésbé mélyre jut és eleve kevesebb energia.

Tudj meg mindent a lágylézerekről

Az alacsony intenzitású lézer (azaz lágylézer) készülék által kibocsátott lézersugár gyógyhatását Mester Endre professzor fedezte fel a Semmelweis Egyetemen. Az 1970-es években bizonyította a lábszárfekély gyógyulását serkentő hatását.

A lágylézer hatékony terápiás eszköz mozgásszervi, fogászati, fül-orr-gégészeti gyulladások gyógyítására, továbbá fekély, seb és hegkezelésre. Iratkozz fel és ingyenesen megkapod a lágylézereket ismertető hírlevelem.

Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.

blank

Hogyan óvd meg magad a „mellényúlástól”?

Kérdezd a forgalmazót, hogy a készülék LED vagy dióda lézer!?

Nézd meg a műszaki adatokat.

Ha a lézer teljesítmény 200mW alatt van, akkor nagy valószínűséggel LED-del van dolgod! Vannak olyan cégek, akik ezzel is trükköznek és átvernek! Vannak zuhanyfejhez hasonló formájú (és a szakzsargonban zuhanylézernek nevezett) készülékek, amiben 5-10 vagy akár több LED is van. Egyenkénti teljesítményüket külön jelzik, általában 5mW/LED. A forgalmazó aztán a teljesítményt felszorozza a LED-ek számával és úgynevezett „össz teljesítményt” is feltüntet. Ez ezért megtévesztés, mert attól, hogy egymás mellé pakolnak több LED-et, még nem csökken a kezelési idő, csak kevesebb helyen kell kezelned!

Kérd a készülék orvosi megfelelőségi tanúsítványát!
Az orvosi készülék gyártójának igazolnia kell, hogy az adott típusú készülék megfelel az orvostechnikai eszközökről szóló 93/42/EGK rendeletnek.

A forgalmazó (kereskedő) csak olyan készüléket adhat el neked, mely rendelkezik ilyen tanúsítvánnyal.

Fontos, hogy az úgynevezett megfelelőségi igazolásnak (angolul EC declaration of conformity) tartalmazni kell a készülék pontos típusát! Nem elegendő, hogy „lágylézer”, hanem például B-Cure Classic vagy Personal Laser L200.

A 93/42/EGK rendeletet hamarosan felváltja egy új és sokkal szigorúbb szabályozás, az Európai Parlament és Tanács 745/2017 rendelete, röviden (MDR – Medical Device Regulation, azaz Orvosi Készülék Szabályozás).

Átmenetileg még elfogadható, ha a készülékhez a 93/42/EGK rendeletnek megfelelő tanúsítványt adnak. Az EC declaration igazolásnak lejárati ideje van! Figyelj, hogy érvényes legyen!

Ha a készülék tanúsítványa már MDR-nek megfelelő,  az orvosilag ellenőrzött, igazolt hatású készüléket jelent!

A LED készüléket gyártók azért is alkalmaznak apró fényforrásokat, mert az 5mW-nál kisebb teljesítményű eszközt nem kell orvosi eszközként tanúsítvánnyal ellátni.

Összefoglaló

Az ebayen, amazonon és alibabán kapható LED „lézereket” pénzkidobásnak tartom, mert hatásuk nem azonos a dióda lézerek hatásával. A forgalmazók a LED-ek esetén is mindent odaírnak, amit a lézernek tulajdonítható – ez azonban csak marketing. A papír bármilyen hazugságot elbír.

Nagy óvatosságra intek az összes zuhanyfejszerűen kinéző „lézer” esetén. A sok fényforrás nagy valószínűség szerint nem lézer, hanem LED. Ennek pedig nem azonos a hatása a valódi lézerekével.

Ha egészségügyi hatással rendelkező készüléket akarsz, akkor választ a B-Cure, a SafeLaser, a Personal-Laser vagy az Energy-Laser készülékeket. Ezek dióda lézerek és azt az egészségügyi hatást várhatod tőlük, amit egy lézertől kell.

blank

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (4)
 • comment-avatar

  🙂 örömmel hallom. Jó használatot!

 • comment-avatar
  Tamas 4 hónap

  Természetesen / B-cure sport/. Voltam egy előadáson,( Ön tartotta masszőröknek) ott sokat tanultam, főleg azt, hogy van új a nap alatt, de ut@na kell járni, kérdezni olvasni, és bizony nem mindig az olcsó az ami kevesebbe kerül.

 • comment-avatar

  Remélem lágylézert használ erre és nem LED lámpát! 🙂

 • comment-avatar
  Tamas 4 hónap

  Sportsérülés utáni rehabra használom masszőrként saját célra ( térdszalag), kombinálva masszázzsal gyógytornával. Hasznos.