Az izzadtságmentes alakformálás az emberek régi vágya. Az elektroterápia egyik módja, az izomstimuláció valóban segíthet könnyebbé tenni és gyorsítani a folyamatot. Ebben a cikkben (a teljesség igénye nélkül) bemutatom, milyen alakformáló programok* találhatók a Globus gyártó elektrostimulátor készülékeiben. Azt is elmondom, hogy mit kell tenned annak érdekében, hogy valóban segítsen. 

Alakformálás és izomstimulátor

Az izomstimulációs programok impulzusai hatására az izmok összehúzódással válaszolnak. A stimulátor által kiváltott összehúzódások akár erőteljesebb izomkontrakciót okozhatnak, mint amikor akaratlagos mozdulatot végzel, például tornázol.

Az izom számára mindegy, hogy az agyadból vagy a stimulátorból indul az izomösszehúzódást aktiváló jel. Mindkét esetben pontosan ugyanaz a folyamat játszódik le az izomban. Ha pedig az összehúzódás azonos, akkor a hatása is azonos lesz.

Ha az izomstimulációval rendszeren és kitartóan stimulálod az izmokat, az eredmény is azonos lesz, mintha a kondiban „gyúrnál”.

Azaz -némi túlzással- a fotelban ülve formálhatod az alakod, nő az izomtömeg, vastagszik a karizom, formálódik a kockahas és a fenék. Ez teljesen biztos.

Azonban van különbség! És itt van a „kutya eltemetve”… A fotelban végzett izomstimuláció során

 • a testsúlyoddal nem „dolgozol”, azaz nem cipeled a saját súlyod. Ezért az energiafelhasználásod lényegesen alacsonyabb, mint például hagyományos edzéssel. Érdemi fogyást csak izomstimulációtól ne várj.
 • a szívműködésed, légzésed, oxigénszállítási kapacitásod egy picit sem javul, így az általános állóképességed sem javul.

Mire jó az alakformáló izomstimuláció?

Az izomstimulátor elsősorban egy kiegészítő eszköz és nem az edzést helyettesíti!

A hagyományos edzés időigényes. A konditeremig utazni (oda-vissza) is idő. 50-60 percnél rövidebb edzéssel fél-egy év is kell a látható eredmény eléréséhez.

Az izomstimulátor támogat abban, hogy rövidítsd az edzésre fordítandó időt. A hagyományos edzéssel kombinálva hatékonyabb edzést biztosít, így kevesebb idő alatt érhetsz el eredményt.

Kiváló szolgálatot tesz akkor, ha nem jutsz le az edzőterembe. Otthon, másfél óra helyett 20-30 perc alatt pótolhatod a kiesett edzést. Ennyi időt akár a gyerekek elaltatás után is tudsz magadra fordítani.

Ha fogyókúrázol, akkor gyorsítja az izomfejlődést, a nagyobb izomtömeg pedig több energiáét fogyaszt, így gyorsabban csökkenhetnek a zsírpárnák is.

Ne feledd azonban, hogy az izomstimuláció is időigényes. Jelentősebb hatás érdekében naponta minimum 40-50 percet kell használni. Ennek bele kell férnie a napi programba. Persze ezt akár az irodában ülve is meg tudod csinálni. A stimulátor készülék elfér a zsebedben, az izmokra ragasztott elektródák pedig nem látszanak a ruha alatt. Ha a munkád lehetővé teszi, akkor ez is időnyerést biztosít.

Mivel a stimuláció nem segíti a szív-légzés állapotának javítását, így hetente minimum 1-2 kardio-edzést is iktass be.

Alakformáló programok

… a hagyományos edzés előtt/helyett:

 • Feszesítés: Főként ülőmunkát végzőknek ajánlott. Ha nem szoktál edzeni és stimulátort sem használtál még, akkor az első 2-3 hétben ezt a programot használd! A program feszesebbé teszi az izomzatot és egyben felkészít az intenzívebb stimulációs kezelésekre.
 • Kocogás: A lábizmokon alkalmazott összehúzódások „helyettesítik” a kocogást. Növeli az izomkapacitást és az aerob állóképessséget a mikrokeringés javítása révén.
 • Anaerob edzés: Hosszú és intenzív stimuláció, ami hozzászoktatja az izmokat a hosszabb erőfeszítésekhez. Akkor használd, ha eddig többnyire csak súlyzóztál (vagy semmit sem csináltál), de szeretnél hosszabb távokat futni, azaz állóképességi edzéseket kezdeni.

… a hagyományos edzés mellett:

 • Formálás: Miután 2-3 hétig Feszesítés programmal már előkészítetted az izmokat, lassan áttérhetsz a Formálás programra. Ez az intenzívebb stimuláció célja az izmok alakjának kiemelése. Ha időd engedi, akkor a feszítés program után végezz egy formálás kezelést, ezzel gyorsíthatod a fejlődésed.
 • Élénkítés: Azok számára ajánlott, akik megfelelő izomtömeggel rendelkeznek. Meggátolja a kevésbé használt izomkötegek „visszaesését”, javítja az izomtónus minőségét.
 • Tömegnövelés: Rendszeresen edzők számára ajánlott, akik tovább szeretnék növelni már meglévő izomtömegüket. A program intenzív összehúzódásokat, majd rövid pihenéseket kombinál.
 • Alakformálás: Kifejezetten az edzőtermi edzések tömegnövelő eredményét támogatja. Rendkívül intenzív munkára ösztönözi az izmokat, ezért fontos, hogy csak erős edzésben levő izmokon alkalmazd. Például kiváló olyan napokra, amikor nem jutsz el edzésre (otthon vagy az irodában is használhatod.
 • Részletek kidolgozása: Úgy erősíti az izomtónust, hogy közben elkerüli a tömegcsökkenést. A már tonizált izmok továbbfejlesztésére specializálódott.
 • Aerob edzés: Javítja az izmok oxigénfelhasználási képességét. Elsősorban a rendszeresen kardiózók számára ajánlott, a leginkább igénybe vett izomcsoportokon. Futók és kerékpározók esetén a combizmokon, úszóknál a váll és felkar izmokon, továbbá a széles hátizmon.
 • Görcsmegelőzés: Javítja az izmok keringését és regenerációját. Relaxál, csökkenti a neuro-muszkuláris aktivitást, ami által csökken a görcsök előfordulása.

Egyéb szépségápolás programok

 • Duzzanatcsökkentés: Mély nyirokmasszázst hajt végre, élénkíti a folyadékelvezetést, a toxineltávolítást és a nyirokkeringést. Duzzadt végtagok és jelentős vízmegtartás esetén ajánlott.
 • Zsírbontás: Alacsony frekvencia használatával pozitív hatással van a helyi anyagcserére, súlycsökkenés érhető el az alkalmazásával.
 • Tonizáló masszázs: Kitágítja az ereket. A javuló keringés aktiválja a sejtfolyamatokat, gyorsítja a szövet regenerációt, javítja az izmok keringését.
 • Terhesség utáni programok: Speciális program szülés utáni regeneráció segítésére. 3 hónappal a szülést követően javasolt elkezdeni. Élénkíti és megerősíti a has izmait.
 • Arc programok: Alacsony intenzitású elektromos impulzusokkal élénkíti és javítja az arc mikrokeringését.
 • Mell programok: Hölgyeknek készült program, a megereszkedett mell emelésére. A mellizmok tónusát, alakját javítva fejti ki hatását.
 • Bőrtónus javítása: Azokra a területekre alkalmazd, ahol erősíteni szeretnéd a bőrszövetet (például hirtelen súlyvesztés esetén vagy terhesség után). A mikrokeringés javítása révén fejti ki hatását.
*Nem minden elektrostimulátor készülék biztosítja az összes programot, a programlisták az egyes modelleknél eltérnek. Fontos, hogy mikor ilyen eszköz vásárlása mellett dönt, olvassa el az adott készülékhez tartozó programlistát, hogy az biztosan megfeleljen a céljainak.
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük