Fekély kezelés

Cukorbeteg láb kezelése otthon

A cukorbetegség rettegett szövődménye a cukorbeteg láb, mely kezdetben „csak” fájdalmakban, érzészavarban nyilvánul meg, de idővel komolyabb következményei alakulhatnak ki. A fokozódó keringési zavar miatt a szövetek kis területen elhalnak és bőrseb (fekély) alakul ki. A folyamat súlyosbodva akár a lábujjakra, sőt a lábfejre kiterjedő szövetelhalást okozhat. A cukorbeteg láb kezelése, a súlyos következmények elkerülése zömében rajtad múlik. Azon, hogy mennyit és hogyan táplálkozol, mennyit mozogsz, tartod-e az orvosi utasításokat.  

Mitől függ a cukorbetegség kezelés sikere?

A cukorbetegség orvosi kezelése két fő részből áll.

Az első és legfontosabb része, hogy az orvos megértesse veled, a cukorbetegséged tőled függ, te tehetsz a legtöbbet az egyensúlyban tartása érdekében.

A második lépés, hogy megértesse veled, hogy az orvosi kezelés (legyen az tabletta vagy akár inzulin injekció) semmit sem ér, ha te ott folytatod az életmódod, ahol a cukorbetegség kiderülése előtt abbahagytad.

Tanácsom: felejtsd el azt, ami volt! Úgy már nem folytathatod! Vagy ha igen, akkor a cukorbeteg láb (és sok más szövődmény) áldozata leszel.

Mi a kezelés célja?

A cukorbetegség kezelésének célja a vércukorszint normál tartományban tartása.

Ebben a gyógyszerek, sőt még az inzulin is másodlagos! A legfontosabb az, hogy mennyi és milyen összetételű táplálékot teszel a szádba és milyen a fizikai aktivitásod.

Kaphatod bár a legjobb inzulint, ha össze-vissza eszel, nem mozogsz, nem tartod az utasításokat, akkor nincs az a csodadoktor, aki a cukroddal elboldogul.

A cukorbeteg láb megjelenését, a további rettegett szövődményeket, a fekélyeket, a lábujjaid elüszkösödését és egyenkénti amputációt csak így kerülheted el.

Ha nem vigyázol, a szövetelhalás kialakult, akkor már csak az „elment szekér után futhatsz”.

 • A diabéteszes sebek kezelése a sebek tisztán, fertőzésmentesen tartásából áll. Eltávolítják az elhalt részeket, fertőtlenítik és kötözik.
 • Az antibiotikum alkalmazására fertőzött seb esetén kerül sor, kombinálva a sebkezeléssel
 • cukorbeteg diabeteszes láb gangréna vagy szövetelhalásMűtétre (az elhalt szövetek amputációjára) akkor van szükség, ha a fertőzés következtében
  • tályog keletkezik
  • a fertőzés kiterjed a csontokra vagy ízületekre
  • jelentős nekrózis (szövetelhalás), gangréna (üszkösödés) vagy nekrotizáló fasciitis jelentkezik.

Cukorbeteg láb fizikoterápiás kezelése

Ha elszalasztottad a megelőzést és a tünetek kialakultak, akkor is van még lehetőség a tünetek mérséklésére.

 • A fizikoterápiás módszerek alkalmazásával
  • megállíthatod, lassíthatod a szövődmények előrehaladását,
  • és enyhítheted a fájdalmakat, érzészavart, görcsöket és keringési zavart.
 • El kell sajátítanod a sebes, fekélyes láb kezelését.
  • tanuld meg a láb- és sebápolás fontos lépéseit
  • sajátítsd el azokat a módszereket, amelyekkel az amputációt elkerülheted.

Kevés olyan eszköz van, melyeket otthon bevethetsz. Ezek egyike sem a cukorbetegség gyógyítását célozza, hanem tüneti hatásúak, melyekkel a panaszokat enyhítheted és a rosszabbodást lassíthatod.

TENS kezelés Neuropátia tüneteinek enyítésére

A diabeteszes neuropátia által okozott (legtöbbször éjszakai) fájdalmak, érzészavarok, zsibbadás, csalánozó érzés megszüntetésére a TENS kezelést szokták alkalmazni zokni vagy kesztyű elektródák segítségével. A TENS kezelés tüneti hatású, azaz magát a betegséget nem gyógyítja, nem javítja.

Cukorbeteg láb vérkeringés javítás

Az izomstimuláció azok számára fontos, akik már nem tudnak naponta 8-10 ezer lépést megtenni, hogy a lábuk vérkeringését fenntartsák. Ha a mozgás (séta, kerékpározás) elmarad, akkor nincs, ami javítsa a láb vérkeringését és ezért mesterségesen, géppel kell pótolni azt.
Erre az izomstimulátor készülék az alkalmas, például az Elite SII vagy az ennél nagyobb tudású eszközök bármelyike. A lábizmok stimulálása „pótolja” az elmaradt testmozgást és az izmok keringést javító funkcióját.

Cukorbeteg fekélyek és lágylézer kezelés

A lágylézer kezelést közvetlenül a fekélyre kell irányítani. A lézer energia támogatja, serkenti a sejtregenerációs folyamatokat. A kitartó kezelés hatására a seb széle felől lassú hámosodás indul és az akár másfél-két éve nem záródó seb 1-2 hónap alatt begyógyul. A lágylézerrel kezelt fekélyek jelentősen gyorsabban gyógyulnak, mint kezelés nélkül. A lágylézer a neuropátiás tüneteket is enyhítheti. Sajnos ez a kezelés sincs hatással sem a vércukorszintre, sem pedig az általa okozott általános érbetegségre, így a fekély máshol ismét megjelenthet. Ennek kezelésében ismét bevethető a készülék.

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük