A depresszió lehangolt állapotba „nyom le”. Egyre kevésbé bízol abban, hogy van remény a láthatáron. A kétségbeesés hatására elveszíted érdeklődésed a munkád, a környezeted, de még a barátaid, családod iránt is. Nem találod a kiutat a levertségből és nem bírsz lendületet venni, hogy megoldd a problémákat. A depresszió egy betegség, melyben az agyadban felborulnak bizonyos folyamatok. Maguk a problémák többnyire feldolgozhatók lehetnének, mégsem boldogulsz velük. Segítségre, kezelésre van szükséged.  

Mikor gondolj depresszióra?

Mindenki életében vannak nehezebb periódusok, melyekből úgy érzi, képtelen kitörni vagy továbblépni segítség nélkül. Egy idő után azonban „helyükre kerülnek” a dolgok és felülkerekedik rajtuk.

Depresszióról akkor van szó, amikor a kedvetlen állapotból tartósan nem tudsz „kikeveredni” és egyre jobban korlátoznak a mindennapi feladataid elvégzésében és a kapcsolataid kezelésben egyaránt.

Depresszióra utal, ha az alábbiak nem javulnak, sőt súlyosbodnak:

 •  motiválatlanság, céltalanság
 • döntésképtelenség/rendkívül nehéz döntéshozatal
 • dekoncentráltság
 • frusztráció, önértékelési zavarok, szélsőségek
 • alvászavarok
 • szexuális problémák, libidó (nemi vágy csökkenése), merevedési zavar
 • alacsony energiaszint, csökkent munkaképesség
 • étvágytalanság vagy épp falánkság
 • megmagyarázhatatlan szorongásérzés
 • indokolatlan lelkifurdalás
 • szuicid (öngyilkos) gondolatok

A fentiekhez fizikai panaszok is társulhatnak, de legtöbbször a vizsgálatok nem mutatnak ki eltérést:

 • szédülés/bizonytalanságérzés
 • emésztési problémák, hasi fájdalom
 • fejfájás
 • intenzív szívdobogásérzés, mellkasi nyomás (szívinfarktushoz hasonló tünetek)
 • ízületi fájdalmak.

Hogyan alakul ki a depresszió?

A depresszió számos okra vezethető vissza. Leggyakrabban az agyi ingerületátvivő anyagok (szerotonin, noradrenalin, dopamin) termelésének és szabályozásának felborulása okozza. Ide vezethet az élettani napi ritmus (cirkadián ritmus, bioritmus) felborulása és a stresszrendszer fokozott aktivitása is.

A hangulatod és érzelmeid alapvetően elektrokémiai folyamatok során keletkeznek az agyad különböző területeinek összehangolt működése során. Bizonyított tény, hogy az agy egyes területei között az ingerületátvitel 98%-a elektromágneses impulzusok útján zajlik. Ezek az elektromos jelek az EEG (ElektroEnkefaloGráf) készülék segítségével rögzíthetők is.

Depresszió esetén az agyadban „összezavarodik” az információk elektromos továbbítása, így felborul a szabályozó hormonok és a neurotranszmitterek (idegi ingerület átvivő anyagok) közötti egyensúly is.

Szokásos kezelés

Ma az uralkodó vélemény szerint a depressziót a neurotranszmitterek (szerotonin, noradrenalin, dopamin) problémája okozza. Ezért kezelésként kémiai anyagokat, úgynevezett antidepresszáns (depresszió ellenes) gyógyszerkészítményeket adnak a betegeknek. Ezek tartós szedése azonban hozzászokást (sőt függőséget), továbbá számos mellékhatást eredményez.

Jó hír a kezelésben! Nurosym tVNS stimulátor!

A Nurosym egy klinikailag validált és tanúsított, szabadalmaztatott orvosi eszköz, amelyet neuromodulációra terveztek.

A Nurosym a tVNS (bőrön át történő elektromos vagus ideg stimuláció) technológiát használja az idegrendszer modulálására és az ideghálózat működésének helyreállítására. A vagus ideget megcélozva speciálisan tervezett jeleket küld az agyba, hogy megváltoztassa a fizikai és mentális állapotokat és helyreállítsa az egészséget.

Ez az innovatív technológia hosszú-covid, pitvarfibrilláció, szorongás, depresszió, stressz és krónikus fáradtság esetén biztosít előnyös hatásokat. Emellett további kutatások folynak a Nurosym többféle alkalmazásának értékelésére.

A Nurosym egy klinikailag validált és tanúsított orvosi eszköz, amely otthonában kényelmesen használható. Nem invazív és gyógyszermentes alternatívát kínál a betegek életminőségének javítására.

Ide kattintva vásárolható meg a Nurosym készülék.

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük