A Dolito egy kétcsatornás TENS készülék, melyet az akut és krónikus fájdalmak csillapítására optimalizálták. Csak fájdalomcsillapító programokkal rendelkezik. Nemcsak állandó frekvenciájú (azaz hagyományos és endorfin) programokat biztosít, hanem modulált (változó paraméterű) TENS programot is, így nemcsak az akut, 2-3 napig tartó fájdalmakra, hanem az artrózis, artritisz, teniszkönyök, íngyulladások, reumás panaszok, stb. esetén is kiválóan alkalmas. A TENS készülékekről további információkat olvashatsz ide kattintva.

Dolito TENS készülék

2 csatornás, azaz egyszerre mintegy 2 tenyérnyi területet kezelhetsz vele. Ilyen a nyak, a karok területe, a deréktáj vagy éppen a térd. Ha azonban a térdfájdalom kétoldali, akkor külön kell kezelned az egyik, majd a másik térdet.

Kétoldali térd, csípő fájdalom vagy nyaktól derékig érő hátfájás esetén a Dolito helyett inkább 4 csatornás készüléket válassz, mert egyetlen kezeléssel sikerrel jársz, sok időt nyersz.

A Dolito fájdalomcsillapító kezeléseket biztosít bármely testtájra, de főképpen a következőkre 

 • Nyaki gerincfájdalom (1.,2. és 4. Program)
 • Háti gerincfájdalom (1., 2. és 4. Program)
 • Deréktáji fájdalom (lumbágó, isiász, gerincsérv) (1., 2. és 4. Program)
 • Ízületi gyulladás (1., 2. és 4. Program)
 • Ínhüvely vagy nyáktömlő (bursa) gyulladás (1., 2. és 4. Program)
 • Keringési problémák (1. és 2. Program)
 • Idegfájdalom, neuralgia (1., 4. Program) – ehhez zokni vagy kesztyű elektróda kiegészítőt javaslok.
 • Izomfájdalom (2., 4. Program)
 • Fantomfájdalom (2., 3. és 4. Program)
 • Törési fájdalom (1., 2. és 4. Program)
 • Medencefenéki izomfájdalom (1., 2., 3., 4. Program)

A Dolito főbb jellemzői

Összesen 5 féle program áll rendelkezésre.

Hagyományos TENS (CONT) vagy más néven magas frekvenciájú TENS

A készülék mindig azonos formájú, időtartamú, gyorsan ismétlődő (magas frekvenciájú) elektromos impulzusokat ad le. A magas frekvenciák legfőbb hatása, hogy blokkolják a fájdalomtovábbító idegpályákat és a fájdalom terjedését. A magas frekvenciájú TENS kezelés fájdalomcsillapító hatása már 15-20 perc után jelentkezik és 2-3 órán át tart.

Ezt a programot akkor használd, ha biztos vagy abban, hogy csak néhány kezelésre lesz szükséged, mert a szabályosan ismétlődő impulzusokhoz a szervezeted gyorsan hozzászokhat és a fájdalomcsillapító hatás néhány nap után csökken.

Ne ezt a programot használd az évek óta gyötrő artritiszes, artrózisos fájdalmak csökkentésére.

Viszont friss fájdalom, idegbecsípődés, friss izomsérülés, húzódás, rándulás, elfeküdt nyak, stb esetén jó választás.

BURST TENS (BURST)

Ebben a programban a készülék másodpercenként kétszer ad le 9-9 lassú (alacsony frekvenciájú) impulzust, mely azonos formájú, időtartamú.

Az alacsony frekvencia legfőbb hatása, hogy képes megnövelni a tested saját fájdalomcsillapító anyagainak, az úgynevezett agyi endorfinoknak a termelését, így a lehető legtermészetesebb úton csökkenti a fájdalmat. Az alacsony frekvenciájú TENS kezelés fájdalomcsillapító hatása 25-30 percnyi kezelés után jelentkezik és 5-6 órán át, egyeseknél akár ennél tovább is tart.

Ezt a programot akkor használd, ha biztos vagy abban, hogy csak néhány kezelésre lesz szükséged, mert a szabályosan ismétlődő impulzusokhoz a szervezeted gyorsan hozzászokhat és a fájdalomcsillapító hatás néhány nap után csökken.

Ne ezt a programot használd az évek óta gyötrő artritiszes, artrózisos fájdalmak csökkentésére.

Viszont friss fájdalom, idegbecsípődés, friss izomsérülés, húzódás, rándulás, elfeküdt nyak, stb esetén jó választás.

HAN mód (változó frekvenciájú TENS kezelés)

Ez a Han professzorról elnevezett üzemmód a szabályosan ismétlődő impulzusokkal kezelés egy változata. Egyesíti a magas és alacsony frekvenciájú kezelések kedvező hatásait. Ezt úgy érik el, hogy az impulzusok frekvenciáját 2 – 100 Hz között folyamatosan, 2-4 másodpercenként változtatják. Ez nemcsak a fájdalomtovábbító idegpályákat és a fájdalom terjedését blokkolja, hanem serkenti a tested saját fájdalomcsillapító anyagainak, az úgynevezett endorfinoknak a termelését. Azaz a fájdalomcsillapító hatása kettős, erősebb és tartósabb lehet, mint az egyetlen frekvenciát alkalmazó kezelések

Szintén a rövidebb tartamú fájdalomcsillapításokra való, mert a változó frekvencia ellenére az idegrendszered 10-15 nap alatt hozzászokhat és a kezelések hatása lassan csökkenhet.

Ne ezt a programot használd az évek óta gyötrő artritiszes, artrózisos fájdalmak csökkentésére.

Kiváló hatású friss gyulladásos panaszok, ínhüvelygyulladás, burzitisz, idegbecsípődés, friss izomsérülés, húzódás, rándulás, elfeküdt nyak, stb esetén

Modulált TENS (MOD)

Ezt az üzemmódot a hozzászokás megelőzése érdekében hozták létre, ezért ez a legalkalmasabb az olyan fájdalmak kezelésére, melyek krónikus betegségből adódóan naponta jelentkeznek és maga a betegség hónapokon vagy éveken keresztül fennmaradhat.

Ezt a programot alkalmazd az artritiszes (gyulladásos), artrózisos (kopásos), reumás ízületi fájdalmak, epikondilitisz (Teniszkönyök), stb. mindennapi kezelésére.

A program folyamatosan változtatja a kezelő impulzus paramétereit (frekvencia, impulzusszélesség és/vagy intenzitás). Így a test egyáltalán nem vagy sokkal később alkalmazkodik az elektromos impulzusokhoz.

Egyéni program létrehozása

Ezen felül lehetőséged van arra is, hogy saját programot hozz létre (például a fizikoterapeutád készíthet ilyet speciális panaszodra).

Dolito készülék műszaki adatai

 • 6 program, köztük 1 testreszabható program
 • 5 különböző üzemmód (Folyamatos (Cont), Burst, HAN, Modulált, W/R)
 • Kettő csatorna
 • Az LCD-képernyőn megjelenik az időzítő és az intenzitás
 • Egyéni kezelési idők 1 perctől 10 óráig
 • Az egyes csatornák használatának ideje és átlagos intenzitása
 • Magas biztonsági szint a felhasználó védelme érdekében
 • Hullámforma: aszimmetrikus, téglalap alakú, kétfázisú, nulla egyenáramú áram
 • Áramerősség: 0 – 80 mA
 • Típus: egyenáram
 • Választható impulzusszélesség: 50 µS-350 µS
 • Frekvencia: 1 – 150 Hz
 • Felfutási idő: 0,1 – 9,9 másodperc
 • 1 db 9V-os elemmel működtethető
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

2 Comments

 1. Valamit félreértett. Én a készülék használatáról írtam. Termékrendeléssel kapcsolatban forduljon annak a webáruháznak az ügyfélszolgálatához, ahol rendelni próbált és kérje segítségüket.

 2. 2022.10.19-én rendeltem egy DOILITO Tens készüléket. Sem visszaigazolást, sem készüléket nem kaptam. Mi lehet az oka, kérem segítsenek!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük