Kismillió fogyókúra ötlettel találkozhatsz. Reklámoznak mindenféle étrendet, edzésrendszert, meg persze csodabogyókat, amitől egy hét alatt 20 kg-ot lefogysz. Etetnek mindenféle shake-ekkel, kivonattal, hitegetnek fotelben ülve is ható módszerrel. Véleményem szerint ezek közül egyik sem ad megoldást, mert kampányszerűek, rövid ideig követhetők. A többségnek nem diétára, hanem életmód és táplálkozás változtatásra lenne szüksége a fogyáshoz. A siker receptje sokak (de sajnos nem mindenki) számára pofonegyszerű lenne! Elmondom a „nagy titkot”!

Mi működteti a tested?

Tested működéséhez energiára van szükség. Kell ahhoz, hogy sejtjeid működjenek, megújuljanak. Még alvás közben is energiát használsz fel, mert sejtjeid ilyenkor is „élnek”, működnek, hogy regenerálják a tested az egész napos meló után.

Az energiát a tested állítja elő azokból a táplálékokból, melyeket a szádon át bejuttatsz. Mindegy, hogy húst, zöldséget, gabonát, gyümölcsöt vagy cukrot eszel, végső soron energiává (és persze salakanyagokká) alakul.

Nagyjából olyan a folyamat, mint ahogy a kályhában történik. A papír, a fa, a szén egyaránt meleget ad. Azonban az egyik többet, a másik kevesebbet. A táplálékok hasonlók, egységnyi cukorban például sokkal több az energia, mint ugyanannyi sárgarépában.

Az egyszerre bevitt életből csak egy adott mennyiségű energia nyerhető ki. Ha ez kifogy, akkor energiahiány keletkezik. Ilyenkor erőteljes jelzést kapsz (éhség), ami arra ösztönöz, hogy „rakd meg a tüzet”, azaz az energia előállításhoz alapanyagokat vegyél magadhoz. Az éhségérzet szinte kényszerít, hogy egyél.

Mitől függ az energiaszükséglet?

Az, hogy a tested mennyi energiát igényel két dologtól függ.

 • Az alapanyagcserétől, ami az alapvető életfunkcióid fenntartásához szükséges energiamennyiség.
 • A napi tevékenységedtől, azaz ennek fenntartásához szükséges energiamennyiségtől.

Ha irodai munkád van és egész nap ülsz, akkor kevés, ha pedig egész nap zsákot hordasz, akkor sok energiát használsz fel. Minél többet mozogsz, annál több energiát használsz.

Az egyensúly jelentősége

A természetben általános, hogy az élőlények egyensúlyra törekednek, azaz annyit táplálkoznak, amennyi szükséges az életük fenntartásához, aktivitásuk megtartásához és maradnak tartalékaik arra is, hogy veszély esetén a menekülni tudjanak.

A vadállatoknál megfigyelheted, hogy a nyári időszakban sokat esznek és híznak. Ilyenkor bőséges a táplálék, tartalékokat kell képezniük azokra az időszakokra, amikor nincs táplálék és ezeket a raktárakat fogják felhasználni.

Ha tehát a felhasználtnál több energia kerül a testbe, akkor raktározni kezd, „elteszi nehezebb időkre”, mint nagymama a befőttet.

Zsír formában nagy mennyiségű energia tárolható, így a feleslegben bevitt energia zsírként „végzi” valahol a testeden.

Míg az állatok a téli éhezés elkerülése miatt „képeznek” zsírpárnákat, addig napjaink emberének erre már nem lenne szüksége. Az élelmiszerboltok egész évben nyitva állnak. A bőséges és energiában dús táplálkozás ma már a többség számára elérhető. És sokan élnek is vele. Nemcsak azért, hogy átvészeljék a téli napokat.

Mitől hízom?

A hízás az energiaegyensúlyod felborulását jelzi. Ha elkezd növekedni a tested zsírtartalma, azt jelzi, hogy többet eszel-iszol, mint amire a testednek szüksége van.

Nem kereshetsz kifogást!

A testedbe csak és kizárólag Te juttathatsz energiát, mégpedig a táplálkozással. Senki nem ehet helyetted. Ez megmásíthatatlan TÉNY!

Vannak olyanok, akik hormonproblémára, gyógyszerekre hivatkoznak, mondván attól híznak. Ez azonban ebben a formában nem igaz!

Az igaz, hogy egyes betegségek, gyógyszerek csökkentik az energiaigényt vagy éppen fokozzák az étvágyat. Pl. az alulműködő pajzsmirigy esetén a betegnek a szokásosnál is kevesebb energiára van szüksége és a betegek többsége elhízik. De a túlsúly nem magától a hormonproblémától keletkezik, hanem attól,  hogy többet energiát vesznek fel, mint amennyit leadnak.

Attól sem lehet elhízni, ha egy gyógyszer „étvágyat csinál”. Ezt a késztetést akarattal le lehet győzni.

Természetesen ezekben az esetekben az érintettnek sokkal-sokkal nehezebb dolga van, de ettől még nem mutogathat másokra az elhízásával kapcsolatban. Attól, amit én eszek meg, nem más fog elhízni, hanem csakis én magam!

Mi a fogyás nagy titka?

Ennél semmi sem egyszerűbb! Kevesebb energiát vigyél be a testedbe, mint amire a tested fenntartásához, továbbá a napi aktivitás energiaigényének fedezéséhez kell!

Mi a legegyszerűbb fogyókúra módszer?

Vegyél egy mérleget. Állj rá és mérd meg a súlyod. Írd fel egy papírlapra.

Egy hét múlva ismét mérj és hasonlítsd össze az eredményt.

 • Ha nem változott, azt jelenti: annyit ettél, amennyit a tested felhasznált.
 • Ha nőtt, akkor azt jelenti, hogy többet ettél, mint amennyi szükséges lett volna.
 • Ha a súlyod csökkent, akkor többet használtál fel, mint amennyit bejuttattál.

A fogyáshoz semmi mást nem kell tenned, mint hosszú időn át kevesebbet egyél-igyál, mint ami elhasználsz.

A naponta többszöri mérés tök felesleges. A súlyod a tested víztartalma függvényében egy napon belül is változik. Akár több kiló különbséget okozhat a verítékezés, légzés, vizelet és széklet alakulása. És persze a megivott, megevett mennyiség is változékony. Azaz néhány naponta elég mérni és a trendet (azaz az értékek alakulási irányát) figyeld!

Miért nehéz a fogyás?

A fogyókúra sikeréhez erős önkontrollra van szükség, és nem csak egy napig. Nos… ez a legnehezebb!

Az ételek többsége finom. Az étkezés az élvezetek forrása. A modern táplálékok többsége rendkívül energiadús, így egész kis mennyiség elég lenne belőlük. Az éttermek többsége sem a minőségre megy, hanem a „látvánnyal” és az adagok méretével próbálja megfogni a vendéget.

Önsanyargatás nélkül hetente kb. fél kg-ot lehet fogyni. Azaz egy hónapban 2, egy év alatt 15-20 kg-ot. Ha jelentős a felesleged, akkor évekig is eltarthat a leadása.

Fogyni csak olyan módszerrel lehet, amit hosszú időn át tudsz csinálni. A 600 kcal/nap étrend az önkínzás magasiskolája és nem is fogod tovább bírni, mint 1-2 hét. Alig várod, hogy leteljen és ismét ehess. Így néhány nap múltán már ismét a régi súlyodnál vagy.

Javaslatom

Manapság van egy csomó olyan weboldal vagy mobilapp, ahol vezetni tudod az energiaegyensúlyod. Dokumentálj minden falat ételt, italt, minden testmozgást, aktivitást. Ne hagyj ki semmit, csak magadat csapnád be.

Nagyon hasznos, hogy azonnali visszajelzést kapsz az energia egyensúlyodról. Látod, hogyan viszonyul egymáshoz az elfogyasztott és leadott energiád.

Érdemes egy vagy több társat „bevenni” a fogyókúra tervedbe. Amikor kibuksz, akkor ők pont átsegítenek a mélyponton, aztán máskor fordítva, épp te segítesz nekik.

Semmi mást nem kell tenni, csak figyelj, hogy a leadott energia minden nap több legyen, mint az elfogyasztott.

Ilyen „egyszerű” a fogyás receptje!

Mi van, ha a kalóriaszámolás ellenére nem fogysz!?

Előfordulhat, hogy precízen számolod a kalóriákat. Odafigyelsz a leadás és bevitel egyensúlyára. A napi egyenleged negatív, azaz többet adsz le, mint amit beviszel és mégsem moccan a súlyod tapodtat sem.

Ha ezt tapasztalod, akkor ez azt mutatja, hogy az étrended összetevőit rosszul válogatod meg. Minden valószínűség szerint gyakran eszel-iszol magas szénhidráttartalmú ételt-italt, még késő este is. Hogy ez miért rossz? A tested számára a szénhidrát lebontás nagyon könnyű és ha van cukor a véredben, akkor ebből állítja elő az energiát.

Normális esetben ha a cukor elfogy, akkor a test átáll zsírok bontására. Ehhez azonban egyes embereknek napokra van szüksége. Ha tehát egész nap falod a cukrokat (mégoly kis mennyiségben is), a tested soha nem áll át, hogy a korábban felhalmozott zsírodból egy grammot is elbontson.

Ha tehát ezt tapasztalod, akkor fordulj táplálkozási szakemberhez. Segít meghatározni, hogy miből álljon az étrended, mikor és mennyi szénhidrátot, zsírt és fehérjét fogyassz. Fontos továbbá a napi koplalás beiktatása, ami azt jelenti, hogy lehetőleg este 6 előtt legyen az utolsó étkezésed és reggeliig ne is egyél, nassolj. Az egészséges sejteknek ennyi éhezés elég, hogy a zsírok bontásába kezdjenek, azaz éhezni nem fogsz, viszont a zsírmennyiséged is csökken. De erről majd külön cikkben írok.

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

4 Comments

 1. Ugyan nem ez a lényeg és egyetértek a leírtakkal, de a hízik az ikes ige és ilyen lendülettel illik az ikes igék ragozását is ismerni. Tehát nem hízok hanem hízom.
  Azonkívül ha a cikk tegez, akkor a fórum miért magáz? Szerintem az utóbbi a helyes, meg a következetesség!

 2. Gratulálok a fogyáshoz és kitartáshoz! A jó példa fontos és az azonos célt kitűző társaság is segít a fókusz megtartásában!

 3. 60 kilót adtam le kitartással, és úgy nagyjából a fent leírtakkal. Persze tudnám árnyalni a képet (tapasztalatokkal), de nem célom itt okoskodni.

  Te, aki ezt olvasod, és megfogadod Zsolt tanácsát, várlak szeretettel a legnagyobb ilyen jellegű magyar közösségben, a Kaloriabazison és Facebookon a támogató csoportban (tippek, példák, társak, segítség a hogyanban).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük