A facebook oldalam kommentelői, csoportjaim tagjai gyakran említenek különféle gyógyteákat, melyek segítettek egyes tünetek megszüntetésében. Sokféle reakció van erre is, például sokan kifogásolják, hogyha a gyógytea ilyen jó, akkor az orvosuk miért nem javasolja számukra? Tényleg! Mi a magyarázata, hogy az orvosok nem igazán ajánlják a gyógyteákat? Miért a gyógyszereket preferálják a természetes hatóanyagok helyett? Ezt próbálom megfejteni most.

Mi a gyógyszer?

Egy kicsit messzebbről kell indulni a felvetésem megértéséhez.

A Gyógyszertörvény szerint a gyógyszer olyan anyag vagy anyagok keveréke, amelyet betegség megelőzése, felismerése, kezelése vagy élettani funkció fenntartása, helyreállítása, javítása vagy módosítása céljából emberi szervezetben vagy emberi szervezeten alkalmaznak.

A gyógyszerek tartalmaznak hatóanyagot és segédanyagokat. A hatóanyag felelős a hatás létrehozásáért, általában közvetlenül befolyásolják a szervezet működését. Nagy mennyiségben akár mérgek is lehetnek. A segédanyagokra azért van szükség, hogy a megfelelő gyógyszerformában lehessen adagolni. Például a kenőcsöknél a krémállagú vivőanyagba keverik bele a hatóanyagot. Tablettáknál is segédanyagokat alkalmaznak azért, hogy a tablettaforma létrehozható legyen. A segédanyagoknak többnyire nincs hatása a szervezetre.

Egy gyógyszert akkor lehet eredményesen „gyógyító szer”-ként használni, ha pontos információ van a gyógyhatású anyag mennyiségéről. Az adagoláshoz és optimális hatáshoz tudni kell, hogy mennyit vegyünk be belőle.

A gyógyszer minden egyes tablettája, garantáltan tartalmazza a megadott mennyiségű hatóanyagot. Nincs meglepetés, nincs eltérés. És a gyártó ezt garantálja és a felügyeleti szervek ellenőrzik.

Mi a gyógytea?

Gyógyteának nevezzük a forró vízzel felöntött gyógynövényekből álló italt. A gyógynövény-szaküzletekben és a gyógyszertárakban kaphatsz egyféle növényt tartalmazót és keverékeket is. A betegtájékoztatóban feltüntetik az elkészítés és az alkalmazás módját, valamint az összetételt.

Az elkészítés és az alkalmazás módja nagyon fontos, mert a nem megfelelő módon elkészített gyógytea hatóanyag-tartalma alacsony lehet (és így hatástalan) vagy éppen túl magas (ami meg rosszullétet is eredményezhet).

Itt van a kutya elásva!

A gyógytea hatóanyagai nem kiegyensúlyozottak, messze nem azonosak! Egy növény hatóanyagtartalma függ

 • a termesztés földrajzi helyétől – nyilvánvalóan más az alföldi homokon, az egri vulkanikus talajon vagy éppen a Balaton-felvidéken termesztett növényben (ahogy például a borok ízvilágát is ez határozza meg)
 • a termesztés módjától – a természetben nőtt és ott szedett növény és a nagyüzemi táblákban, műtrágyával termelt között különbség van
 • a szedés és szárítás módjától – más terméket ad a gépi kaszálás és a kézzel, szálanként szedés. Ugyanígy más eredményt ad, ha a szárítás a napon vagy szárító kamrában történik.
 • a csomagolás módjától – a teljes növényt (szárat, levelet, gyökeret) tartalmazó tea hatóanyagai teljesen mások, mint a csak a levelekből állóé.

Az alapanyagban meglevő különbségeket tovább fokozza az elkészítés módja. A gyógytea hatóanyagtartalma függ

 • az alkalmazott anyag mennyiségétől – nem mindegy, hogy egy vagy háromkanálnyi teát teszel ugyanannyi vízbe
 • az alkalmazott forrázóvíz mennyiségétől – ha kétszer több vizet adsz hozzá, akkor hígabb oldatot kapsz, amiben kevesebb a hatóanyag
 • a víz hőmérsékletétől – a langyos víz csak kevés, a forró sokkal több hatóanyagot old ki
 • az elkészítés idejétől – ha csak épp leforrázod a növényt, akkor kevesebb hatóanyag kerül a teába, mintha órákig áztatod

Mivel minden egyes zacskóban más a tea minősége, így minden elkészítés során más eredményt kapsz. A bögrédben levő tea hatóanyag tartalma ismeretlen és bizonytalan. Ebből következik. hogy nem kiszámítható a hatás úgy, mint a gyógyszer esetén. Egészen biztos, hogy a gyógyteát adagról-adagra kicsit másképpen készítesz el és a hatása is csészénként eltér.

Ez a bizonytalanság az oka, hogy a gyógyteákat az orvosok többsége nem szívesen ajánlja. A természetes anyagok helyett a gyógyszereket szeretik, mert ezeknél ismert a hatóanyagmennyiség és „meg tudják becsülni” a várható hatást.

Hogyan bizonyíthatod, hogy ingadozik a hatóanyagmennyiség?

Ez nagyon egyszerű! Végezz néhány kísérletet!

Első teszt

 • Forralj fel fél liter vizet.
 • Fogj két bögrét és tegyél egy-egy teafiltert. Mondjuk az Earl Grey feketetea elég elterjedt, próbáld ezzel.
 • Mindkettőt forrázd le a „lobogó”, forrásban levő vízzel.
 • Az egyikből vedd ki a filtert 10 másodperc után
 • A másikban hagy benne 30 percre.

Eredmény értékelése:

 • Abban a bögrében, amelyben 30 percig ázott a filter, lényegesen sötétebb tea keletkezett.
 • Mindkettőt kóstold meg! A röviden áztatott íze kellemes, míg a 30 perces erőteljes, fanyar, szinte marja a szájnyálkahártyád.
 • A 10 másodperces hatása csekély, esetleg felfrissít. A 30 perces megivása után szívdobogást, lüktető fejfájást, esetleg gyomorégést tapasztalhatsz.

10 másodperc alatt ugyanis csak kevés hatóanyag oldódott ki a teából, míg 30 perc alatt lényegesen több.

Második teszt

 • Fogj két bögrét és tegyél bele egy-egy teafiltert.
 • Forralj vizet.
 • Az egyiket forrázd le a „lobogó”, forrásban levő vízzel.
 • A másikat öntsd le sima csapvízzel.
 • Egyszerre vedd ki a filtert 1 perc után.

Eredmény értékelése:

 • Abban a bögrében, amelyet forró vízzel öntöttél le, lényegesen sötétebb tea keletkezett.
 • Mindkettőt kóstold meg! A hideg vízzel áztatott tea íze alig érezhető, míg a forróvizes íze kellemes.
 • A hidegvizes hatása csekély, a forróvizes felfrissít.

A hideg víz lényegesen kevesebb hatóanyagot old ki a teából.

Ezzel szerintem bizonyítottad, hogy nincs két teljesen egyforma hatóanyagtartalmú tea és ezért az orvosoknak igazuk van, hogy nem adagolható olyan precízen, mint a gyógyszer.

Akkor a gyógytea nem jó semmire?

Nem erről van szó, hanem arról, hogy a gyógyteák hatóanyagtartalma nem kontrollálható olyan precízen, mint a gyógyszereké. Ezért aztán súlyos betegségek kezelése során nem tervezhető a hatásuk. Például a magas vérnyomás kezeléséhez vagy éppen a műtéti altatáshoz nagyon precízen adagolható szer kell. A gyógytea ezt nem teljesíti.

Bár a már meglévő betegségek kezelésében emiatt mérsékelt a szerepük, de ez nem jelenti azt, hogy az egészségmegőrzésben, a betegségmegelőzésben ne lenne helyük!

Például az indiai ayurvéda gyógyászati rendszerben, de a tibeti és kínai tradicionális orvoslásban is az egészség megtartásának három pillére van: a testalkatnak megfelelő táplálkozás, fizikai aktivitás és gyógyteák rendszeres fogyasztása. Azaz a gyógyteák kedvező hatásúak az egészségre.

Ehhez azonban az kell, hogy a gyógytea elkészítésénél nagyon figyelj oda! Mindig a javasolt módon és mindig ugyanúgy (ugyanolyan tea és vízmennyiség, azonos vízhőfok és áztatási idő) készítsd el. Így minden esetben körülbelül hasonló hatást kapsz. A körülbelül a hangsúlyos.

Ez teljesen megfelelő az esetek többségében. Az emésztés segítése, a köhögés csillapítása, az étvágy javítása, az immunrendszer támogatása és számos más célra a gyógytea nagyon hasznos lehet. De ne gyógyszerként gondolj rá, hanem az egészséged segítőjeként, az étrended részeként.

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

2 Comments

 1. A Biolito készülék ‘A’ jelű csatlakozójába dugjon be egy kábelt. A kábel másik vége kettéágazik. Az Incoprobe R szondán levő csatlakozókba ezeket kell bedugni. Mindegy, hogy melyikbe. A lényeg, hogy készülék – egy kábel – két végére csatlakoztatva a szonda.
  A szondára tegyen kontakt gélt és helyezze a végbélnyílásba (tolja be, mint egy kupot), de ne teljesen, kb 3-4 cm-t. Érezni fogja, ha a végbélzáró izom a „helyére” kerül (a szondán levő kis bemélyedés).
  Ezután kapcsolja be a készüléket, válassza ki az inkontinencia formának (stressz – késztetéses – kevert vagy széklet) megfelelő programot és a plusz gombbal emelje az intezitást.
  Mindenki más érzékenységű, így az áramot addig emelje, hogy az izom vibrálását határozottan érezze, de nem okoz kellemetlenséget az áram.
  https://elethosszig.hu/inkontinencia-kezeles-a-gyakorlatban/

 2. Vettem egy Biolito stimulátort inkontinencia kezelésre de nem tudom hogy csatlakoztassam a szondát a készülékhez mit kell az A ill B aljzatba tennem nincs rajzos csatlakoztatás ehhez kérnék tanácsot.IncoProbe R szonda

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük