Krónikus betegség. Kinek a feladata a kezelés?

Hazánkban sokakban alakult ki tévképzet az egészségügyi ellátással kapcsolatban. Sokan úgy tartják, hogy a járulékokat befizették (vagy a munkaadójuk befizete a nevükben) és így aztán az orvosok kötelessége meggyógyítani őket. Meggyőződésük része, hogy nekik elég egy-két gyógyszert bevenni, ezen felül pedig semmit nem kell tenniük, csak várni a gyógyulásra. A helytelen táplálkozásról, mozgásszegény életmódról, a káros szenvedélyekről nem mondanak le. Csodálkoznak is, hogy nem éreznek javulást. Ma már nyilvánvaló, hogy a betegségek  túlnyomó többségét az életmódoddal okozod magadnak. Mást nem okolhatsz a megjelenésükért és a gyógyításukban is leginkább csak magadra számíthatsz. A legtöbb krónikus betegség ilyen, melyek megelőzése, illetve fenntartó kezelése nem az orvosok feladata, hanem a Tiéd! 

Mi a krónikus betegség?

A krónikus (más szóval idült vagy tartós) betegség évekig, sőt évtizedekig elhúzódó, hosszan tartó betegséget jelent. A betegség lassú lefolyású, tünetei kevésbé erőteljesek. Néha hosszú hónapokig, sőt évekig tartó nyugalmi szakaszok után a jellemző tünetek ismét fellángolnak. A beteg állapota változik, hol romlik, hol javul.

Általában nem jelent közvetlen életveszélyt, de tünetei megnehezítik az érintett életét, rontják életminőségét.

Hogyan alakul ki a krónikus betegség?

Lehet valamely akut megbetegedés következménye. Például egy túlerőltetés miatti ízületi gyulladást nem kezelnek és az tartósan fennmarad. Az akut betegség esetén az ok kezelése nagyon fontos annak érdekében, hogy a betegség ne alakuljon át krónikussá.

Máskor a betegség évek alatt, lassan alakul ki. Például a rendszeres dohányzás első tünetei akár évtizedekkel az első szál elszívása után jelennek meg, amikor az állapot már visszafordíthatatlan.

A túlsúly lassan terheli túl az ízületeket, vezet kopáshoz és fájdalomhoz. A helytelen táplálkozás miatti érelmeszesedés sem egyik pillanatról a másikra alakul ki, hanem hosszú évek alatt okoz érszűkületet a végtagokban, vesében, szívben vagy agyban.

Krónikus betegség oka többnyire az életmódodban keresendő!

A krónikus betegségek mintegy 80%-ának megjelenése az életmódodra, a mozgáshiányra, a helytelen táplálkozásra és káros szenvedélyekre vezethető vissza. Még olyan betegségek is, mint a rák azoknál fordul elő inkább, akik a genetikai hajlam mellett az életmóddal is növelik a kockázatot. Kivételek persze mindig vannak.

A következmények “vízesése”

Az életmódbeli hibák évek alatt, lassan vezetnek egyre súlyosbodó következményekhez.

Ha például keveset mozogsz, akkor izmaid fokozatosan veszítenek erejükből. A gyenge izom nem tartja a gerinced, a csigolyáid egymásra torlódnak és nyomják a kilépő gerincvelői idegeket. Hátfájás jelentkezik, mely még kevésbé enged mozogni. Hiába a fájdalomcsillapító gyógyszerek sora – a panaszaid csak rosszabbodnak.

Ha egy kicsit több kalóriát fogyasztasz el, mint amennyit leadsz, tested a felesleget zsírként elraktározza. Az elhízás általában lassan alakul ki, évente csak 1-2 kg-mal nő a súlyod. Az ízületeidre nehezedő teher egyre nő, a szívednek nagyobb testet kell vérrel ellátnia, a légzésnek több oxigént kell felvennie, stb. A megjelenő panaszok miatt még kevesebbet mozogsz, így idővel gyorsul a súlygyarapodás.

Ha túl sok állati eredetű terméket eszel, a “rossz” koleszterin felszaporodik, lerakódik az ereid falán, lassan beszűkíti azokat. Néhány évtizeddel később a tünetek megjelenhetnek a végtag artériáidon (érszűkület), a szíveden (infarktus), az agyadban (sztroke) vagy “csak simán” leépülés és elbutulás formájában.

Az ördögi kör

Ha a túlsúlyod miatt az ízületeid fájni kezdenek, a leghatékonyabb kezelés a testmozgás és a felesleges kilók leadása lenne. A túlsúllyal edzés azonban -különösen hirtelen elkezdve- fokozza az ízületek, a keringés és légzés terhelését. A fokozódó ízületi panaszok nem engednek mozogni, a testsúlyod tovább nő. Depresszióssá válsz, melyet evéssel próbálsz “enyhíteni”.

Ez az ördögi kör, amelyben a kedvezőtlen hatások egymást erősítik és ezzel egyre rosszabb helyzetet idéznek elő. A körből kitörni önerőből nehéz vagy lehetetlen.

A krónikus betegségek kezelése

A krónikus betegségek többségében az alkalmazott gyógyszerek nem a betegség okát akarják megszüntetni, hanem a tünetekek “eltüntetni”.

A legtöbb krónikus betegség esetén az életmód megváltoztatásától nagyobb javulást várhatsz, mint a gyógyszerektől. Például a túlsúly csökkenés hatására csökken a vérnyomásod, a szíved terhelése, az ízületeid terhelése, enyhül a cukorbetegséged. A rendszeres testmozgás erősíti az izmaidat, csökkenti a nyak-, hát-, és gerincfájdalmat, mérsékli a keringési problémákat. Ez is egy “kör”, itt azonban a kedvező hatások egymást erősítik.

Nem az orvos feladata a krónikus beteg kezelése!

“Medicus curat – natura sanat” (jelentése: az orvos kúrál – a természet gyógyít) tartja a régi mondás, melyet az orvosi egyetemen az egyik első tanításként kaptam a professzoraimtól. Hippokratésztől, az orvostudomány atyjától kaptam a másikat: “Ha nem változtatsz az életmódodon, nem lehet segíteni rajtad!”

Krónikus betegségben az orvos segítséget ad orvosi tanácsok, útmutatás, irányítás és (tüneti) gyógyszer(ek) formájában, de az állapot megtartása és különösen a javítása a betegtől függ.

Mivel a legtöbb krónikus betegség oka az életmódban keresendő, így más nem is tud helyetted változtatni, helyes útra lépni.

Számos betegség esetén a gyógyszerek nem a betegség okát kezelik, hanem tüneteid próbálják elnyomni. A vérnyomáscsökkentő szerek csökkentik a nyomást, a fájdalomcsillapító néhány órára megszüntetheti a fájdalmat, a szteroidok elfojtják a gyulladásos tüneteket. Attól azonban, hogy gyógyszerrel kikapcsolod a fájdalmat egy időre, még nem oldottad meg a kiváltó okot, például a túlsúlyt vagy gyulladást. Ha pedig nem az okot szünteted meg, akkor a fájdalom ismét és ismét meg fog jelenni.

A gyógyszereket azonban nem szedheted a végtelenségig, egy idő után minden szer esetén számolnod kell kedvezőtlen mellékhatásokkal. Elég csak elolvasnod a gyógyszerekhez mellékelt tájékoztatót. A lehetséges mellékhatások sorolása szinte mindig hosszabb, mint a kedvező hatásoké.

Ez nem azt jelenti, hogy nem szabad gyógyszert szedned! Annyit jelent, hogy krónikus betegségekben csak a gyógyszerektől nem várhatsz lényegi és végleges változást.

Az állapot javítása, a panaszok megszüntetése érdekében neked kell lépéseket tenned. Csökkentened kell az elfogyasztott kalóriamennyiséget, megváltoztatnod az étrended összetevőit, elhagyni a káros szenvedélyeid, beépíteni a mozgást a mindennapi életedbe.

Abban, hogy a Te esetedben mi lenne az optimális teendő, kérd ki egészségügyi szakemberek tanácsát. Azonban sem az orvos, sem a fizikoterapeuta, sem más nem tudja azokat végrehajtani helyetted!

Használhatod-e az interneten kínált, azonnal ható csodaszereket?

Ki kell ábrándítsalak! NEM LÉTEZIK olyan csodálatos otthoni kezelési mód, anyag, eszköz, ami egyetlen vagy akár néhány kezelés után visszafordíthat egy évtizedek alatt kifejlődött állapotot!

Számos olyan módszer, készülék van azonban, melyet rendszeresen alkalmazva kedvezően befolyásolja az állapotod. Több módszert kombinálva erősítheted a hatásokat és sikerrel törhetsz ki a krónikus betegség ördögi köréből.

A megoldás kulcsa a Te kezedben van! Változtasd meg életmódod a saját érdekedben. Más nem teheti meg helyetted!

MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (8)
 • Dr. Zátrok Zsolt

  Az izommerevség fokozódását megfelelő izomstimulációs kezeléssel mérsékelni lehet (természetesen a rendszeres alkalmazástól várható érdemi hatás). Az izomstimuláció esetén az izommerevségnek megfelelően kell beállítani a készüléket! Például izomerősítő kezeléssel rontani lehet az állapotot! Azaz csak hozzáértő útmutatása mellett alkalmazzanak ilyen kezelést! Itt olvashat az izomstimuláció alkalmazási lehetőségeiről.

 • comment-avatar
  Nakcser 5 days

  Kedves Doktor Úr!
  Férjem 53 éves és parkinzon kórban szenved, bal keze a gyógyszer szedése ellenére is szinte folyamatosan remeg. Ha a gyógyszer hatóanyag tartalmát növeljük, erősödik az izmaiban a feszülés, ezzel a remegés is. Érdeklődni szeretnék, hogy milyen életmód váltással tudnánk segíteni az állapotán. Mezőgazdaságban dolgozik, nem dohányzik és nem fogyaszt alkoholt.
  Köszönöm válaszát:
  Nakcser

 • Dr. Zátrok Zsolt

  Mire érti ezt pontosan? Nem világos, hogy egyetért vagy nem! 🙂

 • Dr. Zátrok Zsolt

  🙂 a legegyszerűbb az orrfújás.
  Használhat vény nélküli orrspray-t vagy az orvosi is felírhat ilyeneket. Ezek a szerek a nyálkahártya gyulladását és következményes duzzanatát szorítják vissza (egy időre). Mert az orrdugulás akkor fog megoldódni, ha a fertőzés (vagy éppen allergénnel vaó érintkezés) megszűnik.
  Természetesen az orrdugulást okozhatja mechanikus ajkadály is, pl. orrsövény ferdülés, orrcsont törés utáni duzzanat, polip, stb. Ezekre nem hat az orrcsepp.

 • comment-avatar
  CSODADOKTOR 3 weeks

  ORRDUGULÁS ELLEN MI A TEENDŐ???

 • comment-avatar
  KONCZ KÁROLY 3 weeks

  ÉRDEKES EGÉSZSÉGEL KAPCSOLATOS TANÁCSOK

 • Dr. Zátrok Zsolt

  Köszönöm a visszajelzést. Jólesik, ha jelzik, van értelme annak, amit csinálok! 🙂

 • comment-avatar

  Doktor Úr, nagyon örülök, hogy ilyen szemléletű orvosra bukkantam. Bár sok kollégája, illetve a betegek nagyrésze is így gondolkodnia!

  Egyébként a nyiroködémáról szóló írásain keresztül találtam meg az oldalát.