Krónikus betegség. Kinek a feladata a kezelés?

Mint hazánk lakóinak többsége, így valószínűleg Te is úgy hiszed, hogy mivel az egészségügyi járulékokat befizetted, ezért csak és kizárólag az orvosok feladata (kötelessége) meggyógyítani téged. Neked pedig elég egy-két szem gyógyszert bevenni és semmi teendőd sincs, mint a fotelben ülve várni a gyógyulásodra. Az egészségtelen táplálkozásod, a mozgásszegény életmódod nem adod fel, a káros szenvedélyeidről semmiképp nem mondanál le. Ennek ellenére csodálkozol, hogy a tablettáktól nem érzel javulást!? Ideje megtudnod, hogy a betegségeid többségét magadnak okozod – az életmódoddal! Nem okolhatsz másokat a bajok kialakulásáért és a gyógyításukban is főképp magadra számíthatsz. A krónikus betegségek megelőzése nem orvosi feladat és kialakulásuk után az orvos szerepe a kezelési útmutatás biztosítása. A végrehajtás azonban csakis a Tiéd! 

Kattints a részletekért!

Mi a krónikus betegség?

A krónikus (más szóval idült vagy tartós) betegség évekig, sőt évtizedekig elhúzódó, hosszan tartó betegséget jelent. A betegség lassú lefolyású, tünetei kevésbé erőteljesek. Néha hosszú hónapokig, sőt évekig tartó nyugalmi szakaszok után a jellemző tünetek ismét fellángolnak. Az állapot változik, hol romlik, hol javul.

Általában nem jelent közvetlen életveszélyt, de tünetei megnehezítik az életed, rontják életminőséged.

Miért alakul ki a krónikus betegség?

Krónikus betegség lehet egy akut megbetegedés következménye. Például túlerőlteted a kezed és teniszkönyököd keletkezik. Ha nem pihenteted, nem kezeled, akkor a gyulladás tartósan fennmarad. Az akut betegség esetén a kiváltó ok mielőbbi megszüntetése, kezelése biztosítja, hogy az állapot ne alakuljon át krónikussá.

Máskor a betegség évek alatt, lassan alakul ki. Például a rendszeres dohányzás következményei csak évtizedekkel az első szál elszívása után jelennek meg. Ekkorra pusztul el annyi a tüdődből, ami már tüneteket okoz. Ha panaszaid vannak, akkor a tüdőd többnyire már visszafordíthatatlan károkat szenvedett.

A túlsúly is ilyen alattomos. Lassan túlterheli az ízületeket és ez vezet fájdalomhoz, gyulladáshoz, a porc elkopásához, majd mozgásképtelenséghez.

A betegségek és a táplálkozás közötti összefüggés is ismert. Minél több szénhidrátot eszel, annál inkább számíthatsz ízületi gyulladásokra és daganatokra. A túlzó húsfogyasztás (az átlag magyar többszörösét fogyasztja a normálisnak) is hasonlót eredményez.

A káros táplálkozás miatti érelmeszesedés sem egyik pillanatról a másikra alakul ki. Hosszú évek alatt hozza létre az érszűkületet a végtagokban, vesében, szívben vagy agyban. A végeredmény pedig infarktus, sztrók, veseelégtelenség, elbutulás.

Krónikus betegség okát az életmódodban keresd!

A krónikus betegségek mintegy 80%-ának megjelenését az életmódodra, a mozgáshiányra, a helytelen táplálkozásra és káros szenvedélyekre vezetheted vissza. Még olyan betegségek is, mint a rák azoknál fordul elő inkább, akik a genetikai hajlam mellett az életmóddal is növelik a kockázatot. Kivételek persze mindig vannak.

A következmények „vízesése”

Az életmódbeli hibák évek alatt, lassan vezetnek egyre súlyosbodó következményekhez.

Ha például keveset mozogsz, akkor izmaid fokozatosan veszítenek erejükből. A gyenge izom nem tartja a gerinced, a csigolyáid egymásra torlódnak, szétlapítják a porckorongokat, ami nyomja a gerincből kilépő ideget. A hátfájás még kevésbé enged mozogni. A fájdalomcsillapító gyógyszerek tömege ellenére a panaszaid csak rosszabbodnak.

Ha egy kicsit több kalóriát fogyasztasz el, mint amennyit leadsz, tested a felesleget zsírként elraktározza. Az elhízás általában lassan alakul ki, évente csak 1-2 kg-mal nő a súlyod. Az ízületeidre nehezedő teher egyre nő, a szívednek nagyobb testet kell vérrel ellátnia, a légzésnek több oxigént kell felvennie, stb. A megjelenő panaszok miatt még kevesebbet mozogsz, így idővel gyorsul a súlygyarapodás.

A véredben felszaporodó egyes anyagok lerakódnak az erek falán, lassan beszűkítik azokat. Később a tünetek megjelenhetnek a végtag artériáidon (érszűkület), a szíveden (infarktus), az agyadban (sztroke) vagy „csak simán” leépülés és elbutulás formájában.

Az ördögi kör

Ha a túlsúlyod miatt az ízületeid fájni kezdenek, a leghatékonyabb kezelés a testmozgás és a felesleges kilók leadása lenne. A túlsúllyal edzés azonban -különösen hirtelen elkezdve- fokozza az ízületek, a keringés és légzés terhelését. A fokozódó ízületi panaszok nem engednek mozogni, a testsúlyod tovább nő. Depresszióssá válsz, melyet evéssel próbálsz „enyhíteni”.

Ez az ördögi kör, amelyben a kedvezőtlen hatások egymást erősítik és ezzel egyre rosszabb helyzetet idéznek elő. A körből kitörni önerőből nehéz vagy lehetetlen.

A krónikus betegségek kezelése

A krónikus betegségek többségében az alkalmazott gyógyszerek nem a betegség okát akarják megszüntetni, hanem a tüneteket „eltüntetni”.

A legtöbb krónikus betegség esetén az életmód megváltoztatásától nagyobb javulást várhatsz, mint a gyógyszerektől. Például a túlsúly csökkenés hatására csökken a vérnyomásod, kisebb teher hárul a szívedre és ízületeidre, enyhül a cukorbetegséged.

A rendszeres testmozgás erősíti az izmaidat, csökkenti a nyak-, hát-, és gerincfájdalmat, mérsékli a keringési problémákat. Ez is egy „kör”, itt azonban a kedvező hatások egymást erősítik.

Nem az orvos feladata a krónikus beteg kezelése!

„Medicus curat – natura sanat” (jelentése: az orvos kúrál – a természet gyógyít) tartja a régi mondás, melyet az orvosi egyetemen az egyik első tanításként kaptam a professzoraimtól. Hippokratésztől, az orvostudomány atyjától kaptam a másikat: „Ha nem változtatsz az életmódodon, nem lehet segíteni rajtad!”

Krónikus betegségben az orvos tanácsai, útmutatása, irányítása fontos. Kaphatsz tőle (tüneti) gyógyszer(eke)t is. De az állapot megtartása és különösen a javítása főképp attól függ, hogy megfogadod, végrehajtod-e a javaslatait. 

Már említettem, hogy a legtöbb krónikus betegség oka az életmódban keresendő. Logikus következtetés, hogy az orvos nem tud változtatni rajta, csak TE magad!

A gyógyszerek többsége nem a betegség okát „akarja megszüntetni”, hanem a tüneteid próbálják elnyomni. A vérnyomáscsökkentő szerek csökkentik a nyomást, a fájdalomcsillapító néhány órára megszüntetheti a fájdalmat, a szteroidok „elfedik” a gyulladás tüneteit.

Attól azonban, hogy gyógyszerrel kikapcsolod a fájdalmat egy időre, még nem oldottad meg a kiváltó okot, például a túlsúlyt vagy gyulladást. Ha pedig nem az okot szünteted meg, akkor a fájdalom ismét és ismét meg fog jelenni.

A gyógyszereket sem szedheted a végtelenségig, egy idő után mindegyik esetén számolnod kell mellékhatásokkal. Elég csak elolvasnod a dobozban levő gyógyszertájékoztatót. A lehetséges mellékhatások sorolása szinte mindig sokkal hosszabb, mint a várható kedvező hatásoké.

Ez nem azt jelenti, hogy ne szedj gyógyszert! Azt jelenti, hogy a krónikus betegséged javulásában pusztán a gyógyszerektől nem várható lényegi javulás.

Neked kell lépéseket tenned! Csökkenteni kell az elfogyasztott kalóriamennyiséget, megváltoztatnod az étrended összetevőit, elhagyni a káros szenvedélyeid, beépíteni a mozgást a napi programodba.

Hogy a Te esetedben mi lenne az optimális teendő? Ebben az orvosod, gyógytornászod tanácsaira támaszkodj.

Azonban sem az orvos, sem a fizikoterapeuta, de senki más sem tudja megcsinálni helyetted! Az életed, betegséged a saját kezedben van!

blank

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (12)
 • comment-avatar

  Ezt Ön is könnyen megítélheti. Ha tegnap kezdődött, akkor akut, ha még hónapok óta gyötri magát, akkor krónikus (tartósan fennálló). Ez mindössze ennyit jelent.

 • comment-avatar
  Marika 3 év

  Krónikus betegségnek tartja e a doktor úr az aszthmát a pajzsmirigy alulműködést az allergiát ill. ételallergát a zöldhályogot ?
  Válaszát előre is köszönöm !

 • comment-avatar

  Azt hiszem, hogy elnézhette a diagnózist. Valóban „relatív”-at írtak? Vagy Reaktív szerepel a lapján?

 • comment-avatar
  Adrienn 3 év

  Enyhe Krónikus relatív gastritist irtak fel a papiromra. Ez mit jelent pontosan ? Milyennek a kilátásaim? Élhetek teljes életet?

 • comment-avatar

  Az izommerevség fokozódását megfelelő izomstimulációs kezeléssel mérsékelni lehet (természetesen a rendszeres alkalmazástól várható érdemi hatás). Az izomstimuláció esetén az izommerevségnek megfelelően kell beállítani a készüléket! Például izomerősítő kezeléssel rontani lehet az állapotot! Azaz csak hozzáértő útmutatása mellett alkalmazzanak ilyen kezelést! Itt olvashat az izomstimuláció alkalmazási lehetőségeiről.

 • comment-avatar
  Nakcser 4 év

  Kedves Doktor Úr!
  Férjem 53 éves és parkinzon kórban szenved, bal keze a gyógyszer szedése ellenére is szinte folyamatosan remeg. Ha a gyógyszer hatóanyag tartalmát növeljük, erősödik az izmaiban a feszülés, ezzel a remegés is. Érdeklődni szeretnék, hogy milyen életmód váltással tudnánk segíteni az állapotán. Mezőgazdaságban dolgozik, nem dohányzik és nem fogyaszt alkoholt.
  Köszönöm válaszát:
  Nakcser

 • comment-avatar

  Mire érti ezt pontosan? Nem világos, hogy egyetért vagy nem! 🙂

 • comment-avatar

  🙂 a legegyszerűbb az orrfújás.
  Használhat vény nélküli orrspray-t vagy az orvosi is felírhat ilyeneket. Ezek a szerek a nyálkahártya gyulladását és következményes duzzanatát szorítják vissza (egy időre). Mert az orrdugulás akkor fog megoldódni, ha a fertőzés (vagy éppen allergénnel vaó érintkezés) megszűnik.
  Természetesen az orrdugulást okozhatja mechanikus ajkadály is, pl. orrsövény ferdülés, orrcsont törés utáni duzzanat, polip, stb. Ezekre nem hat az orrcsepp.

 • comment-avatar
  CSODADOKTOR 4 év

  ORRDUGULÁS ELLEN MI A TEENDŐ???

 • comment-avatar
  KONCZ KÁROLY 4 év

  ÉRDEKES EGÉSZSÉGEL KAPCSOLATOS TANÁCSOK

 • comment-avatar

  Köszönöm a visszajelzést. Jólesik, ha jelzik, van értelme annak, amit csinálok! 🙂

 • comment-avatar

  Doktor Úr, nagyon örülök, hogy ilyen szemléletű orvosra bukkantam. Bár sok kollégája, illetve a betegek nagyrésze is így gondolkodnia!

  Egyébként a nyiroködémáról szóló írásain keresztül találtam meg az oldalát.