A becslések szerint Magyarországon évente 16-20 ezren kapnak mélyvénás trombózist, aminek a szövődményeibe több ezren halnak bele – pedig a trombózis és veszélyes szövődménye, a tüdőembólia elkerülhető lenne! Erről az „alattomos rosszakaróról”, a mélyvénás trombózisról írok.

Mit is jelent pontosan a mélyvénás trombózis?

Ha szervezeted valamely vénájában „megalvad a vér”, vérrög (ún. trombus) alakul ki, akkor trombózisról beszélünk. Két formája van a felületesen futó vénákat érintő, illetve a mélyben levő vénákat érintő. A felületes vénák trombózisa enyhébb, gyakran „lábon kihordható”, magától is megszűnik. A mélyvénás trombózisnak azonban nagy figyelmet kell szentelni, mert súlyos, az életet veszélyeztető következményekkel is járhat!

A mélyvénában kialakuló trombus a véna falához tapad és egyre növekszik. Ha leszakad belőle egy darabka, azt a véráram a szívbe, majd onnan a tüdőbe sodorja. Ezt tüdőembóliának nevezik. A vérrög elzárja a tüdő egyik artériáját. A következmény attól függ, mekkora a vérrög. Nagyméretű rög azonnal súlyos, életveszélyes állapot kialakulásához vezet. Nagy tüdőér elzáródása azonnali halált okozhat.

a visszeresség megelőzése a fizikai aktivitás fokozásával - mélyvénás trombózis

A vénák behálózzák a testedet. Összegyűjtik az elhasznált vért és visszaszállítják a szívedbe, majd innen a tüdőben friss oxigént vesz fel. A verőereid (artériák) juttatják ismét a szerveidhez. A felületes vénák értelmeszerűen a bőr, a nyálkahártyák és a testfelszínhez közeli területek vérét gyűjtik és szállítják. A mélybe fordulnak és a vastag mélyvénákhoz csatlakoznak. Ezek futnak végül a szívedhez.

A vénáidban a vér passzívan áramlik. Mozgás közben az izmaid összehúzódnak, összenyomják a vénákat és kipréselik belőlük a vért. A vár mindig a szív felé halad, mert a vénákban levő billentyűk kapuként vagy zsilipként csak abba az irányba engedik áramlani.

trombózis kialakulásának folyamata

A mélyvénás trombózis potenciális okai

A mélyvénás trombózisnak számos hajlamosító tényezője ismert – önmagában egyik sem jelent egyenes utat a betegség kialakulásához, több faktor együttes jelenléte viszont már komolyabb kockázattal jár.

 • az érfal sérülése,
 • a véráramlás megváltozása, lelassulása,
 • a vér összetételének megváltozása, az alvadékonyság fokozódása.

A mélyvénás trombózis rizikófaktorai pedig a következők lehetnek:

 • Hosszabb ideig tartó immobilitás: ha lábaid hosszabb időn keresztül nem mozgatod, akkor lelassul a vér áramlása, aminek következményeképp megalvadhat a véred. Huzamosabb ágynyugalom, pl. csonttörés miatti begipszelés, műtét utáni kórházi bennfekvés okozhatja.
 • Már a hosszú ideig tartó ülés is veszélyt jelenthet: ha például vezetés vagy repülés közben hosszabb ideig nem használod a lábaid, a vénás vér a lábadban „reked”.
 • A vénák sérülése vagy műtéte is fokozhatja a véralvadék kialakulásának kockázatát; az altatás pedig kitágíthatja a vénákat, ami szintén ehhez az eredményhez vezethet.
 • terhesség fokozza a kismedence és a lábak vénáira nehezedő nyomást.
 • Vannak olyan daganatos megbetegedések, melyek esetében megemelkedik a véralvadást elősegítő anyagok mennyisége a szervezetben.
 • Szívelégtelenség esetén a szív nem pumpálja olyan hatékonyan a vért, mint ahogy szükséges lenne, így lassul a véráramlás.
 • A pacemaker vagy a centrális vénába helyezett katéter irritálhatja az erek falát, lassíthatja a véráramlást.
 • A fogamzásgátló tabletták fokozhatják a vér alvadási készségét és ezzel a mélyvénás trombózis kockázatát.
 • A dohányzás nagymértékben befolyásolja a véralvadást és -keringést.
 • A súlyos elhízás szintén rossz hatással van a vérkeringésre.
 • Ha elszenvedtél már mélyvénás trombózist vagy tüdőembóliát, akkor nagyobb a valószínűsége annak, hogy újra felüti a fejét.
 • Mindezek mellett az öröklött véralvadási zavar vagy a családban már korábban előforduló mélyvénás trombózis és tüdőembólia is nagy szerepet játszhatnak a betegség kialakulásában.

Figyelmeztető jelek

A mélyvánás trombózis sokszor alattomosan, észrevétlenül alakulhat ki – az esetek többségénél nincsenek markáns előjelei. Ha azonban a következő tünetek együttesét tapasztalod, haladéktalanul fordulj orvoshoz (a lehető legkevesebb mozgással):

 • bokád, lábfejed, lábszárad megdagad
 • erős fájdalom jelentkezik ugyanott
 • bőr kipirosodik, meleg tapintatúvá válik .

Teendők a tünetek megjelenése esetén

Fontos, hogy a mélyvénás trombózis akut kezelése csak és kizárólag kórházban történhet, ahol a szakemberek vérhígító és vérkeringést javító gyógyszerekkel avatkoznak be. Ebben az időszakban Te magad nem sokat tehetsz.

A kórházból kikerülve szedd pontosan a vérhígító gyógyszereid, járj kontrollra és két további feladatod marad: Enyhíts a maradványtüneteket és előzd meg a kiújulást!

Szerencsére az orvostechnika is „a Te oldaladon áll”. Többféle, otthonodban is veszélytelenül használható készülék segít ebben.

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

10 Comments

 1. A mélyvénás trombózis „örök nyomot hagy” maga után. A trombózis után egy olyan állapot marad vissza, amit „trombózis utáni állapotnak” hívnak. Ennek része a lábdagadás, feszülés, a rossz vénás keringés. Emiatt a harisnyát élete végéig nem hagyhatja majd el. Illetve nem érdemes elhagyni, mert a panaszok fokozódását okozza majd.
  Ha a kapott harisnya nagyon szorít, okozhatja pl. hogy ritkán viselik és így dagad a láb vagy néhány kilót felszedett a párja. Az enyhébb szorítású harisnya kevesebbet segít. Ha viszont nagyon kellemetlen a viselése, akkor vissza kell menni gondozóba és megbeszélni a kezelőorvossal a teendőket.

 2. A férjem másfél éve tüdőembóliat és mélyvénás trombózist kapott.Eliqvis verhígítot szed és combig érő kompressziós harisnyát használ kettes erősségűt.Kérdésem az lenne hogy ,meddig kell használni a harisnyát vagy gyengébb harisnya is elég volna?Tisztelettel Mónika.

 3. Így látatlanban nem szokásom „lődözni” és távgyógyítóként tetszelegni. Egy problémát akkor lehet hatékonyan kezelni, ha megkeressük az okát és az oknak megfelelő kezelést adunk. A lábfej hidegségét, zsibbadását több dolog is okozhatja, például egy kényelmetlen cipő, gerinctáji idegbecsípődés, piriformis szindróma, kezdődő cukorbetegség, korábbi törés, sérülés. Ha a kivizsgálással végzett és tudja a diagnózist, akkor tudok konkrét eszközt javasolni.

 4. Hideg zsibbadt lábfej. Dagadás nincs. Van-e gyógyszer vagy más a gyógyítására??????

 5. Sajnos nem tudok távdiagnosztizálni. Akár azok az anyagok is kiválthatnak gyulladást, amit az „elinjekciózásnál” alkalmaztak. Ha a gyulladás nem múlik, akkor mielőbb mutassa meg hozzáértőnek.

 6. Seprűvéna elinjekciózása óta enyhén fáj a térd hajlatom, nem melegebb de enyhén mintha keményebb lenne.lehet ez trombózis jele.? Októberben kell visszamennem utókezelésre seprűvéna ügybe. Ráérek vagy sűrgősen nézesssem meg előbb? Egyáltalán lehet köze hogy ott egy vastagabb visszért is injekcióztak ?? (45 éves hölgy )

 7. Szégyen a magyar egészségügy! Ha nem lóg ki a beled, akkor leszarnak. Mivel ennél a betegségnel csak a végső stádiumban lóg ki, ezért a szakrendelésen elhajtanak a halál faszába. Hiába mondod, hogy sürgős. Maszekba az összes pénzéhes orvos azt intézi, amit a munkaidejében kellene. De ott csak játsza az agyát. Rohadjon meg az összes!!! Majd rajzolok magamnak véralvadás gátlót.

 8. Ha tréfálni szeretnék, akkor azt mondom, kérdezze meg attól a lányától, aki már elvégeztette, hogy hol járt vizsgálaton.
  Blogomat technikai eszközökről, azok használatáról írom. Nem foglalkozok orvosajánlással, nem rendelkezek rendelői adatbázissal. Így nem tudom, hogy az ország közel százezernyi orvosi praxisában, rendelőjében, magánpraxisában mit, hol vizsgálnak, kezelnek, így nem tudok ebben segíteni.
  Forduljon háziorvosához, nőgyógyászához vagy érszebészhez. Ők általában rendelkeznek ezekkel az információkkal. Köszönöm.

 9. Tisztelt Dr. Zátrok Zsolt!
  Lányom fogamzásgátló tablettát szeretett volna feliratni, azonban előtte megcsináltatott egy trombozis vizsgálatot. Kiderült, hogy erős hajlama van a trombózisra, oda kell figyelni az életmódjára, nem szedhet fogamzásgátló tablettát és véhigítót kell szednie a terhesség alatt. Az orvos szerint ez genetikailag örökölhető betegség, ezért a másik két lányomnál is szeretném elvégeztetni a szűrést. Segítségét szeretném kérni, hogy hol lehet ezt a vizsgálatot elvégezni.
  Köszönettel: Rózsahegyi Márta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük