Az orbánc, más néven erysipelas, egy baktérium okozta bőrfertőzés, amely általában az arcon, a lábakon, a karokon vagy a bőr más területein jelentkezik. A leggyakoribb kórokozó a Streptococcus pyogenes baktérium, amely a bőr sérüléseiből bejutva okozza a fertőzést.

Hogyan keletkezik orbánc?

Az orbáncot (erysipelas) általában a Streptococcus pyogenes nevű baktériumok okozzák.

Ezek a baktériumok a bőröd sérülésein, repedésein, sebein át jutnak be a testedbe. Kisebb vágások, horzsolások, égési sérülések, sebek vagy akár rovarcsípések is lehetnek „behatolási kapuk”.

Az egészséges bőr rendelkezik egy védőréteggel, amely gátolja a baktériumok bejutását. Azonban, ha a bőr sérült vagy az immunvédelem gyengült, akkor ez a védőréteg is „gyengül” és könnyebben behatolhatnak a baktériumok.

A Streptococcus baktériumok kontakt módon átvihetők. Ha az orbáncos területet megtapogatod és ezután a saját bőröd vagy nyálkahártyádra „kened” a baktériumokat. Nem terjed a levegőben, hanem közvetlen érintkezésre van szükség a fertőzött bőrrel. Ha orbáncos bőrt kezelsz, akkor fokozottan figyelj a higiéniára. Használj gumikesztyűt és figyelj a kézfertőtlenítésre.

Az orbánc tünetei

Leggyakrabban az alsó végtagon jelenik meg, de a bőr más területein, így karokon, faron, hason, sőt arcon is megjelenhet. Tünetei alapján általában könnyen felismerhető.

orbánc, erysipelas, a bőr bakteriális fertőzése

 • Bőrpír: Az érintett területen erős bőrpír jelentkezik. Az orbánc (erysipelas) „nem marad” a behatolás helyén, hanem terjedni kezd.
  A bőr gazdag nyirokér hálózattal rendelkezik és amint a baktériumok a nyirokerekbe jutnak, ezekben kezdenek terjedni.
  Ezért az orbánc egyik jellegzetes tünete, hogy a bőr pirossága a behatolás helyétől a nyirokerek mentén terjed felfelé.
  Régebben ezt „lángnyelv szerű” terjedésnek hívták. Azaz a pirosság egyes nyirokerek mentén feljebb ér, a teteje még keskeny, lefelé egyre szélesedik
 • Duzzanat: Az orbánc területén a bőr megduzzad és feszül. Ez az duzzanat a fertőzött terület környékén is megfigyelhető lehet.
 • Meleg és fájdalom: A bőr meleg tapintású lehet, érzékenység és fájdalom jelentkezik. A fájdalom intenzitása változó lehet, és nyomásra vagy érintésre fokozódhat.
 • Láz és általános tünetek: Az orbánc általában lázzal jár, amely lehet enyhe vagy magas láz. Egyéb általános tünetek közé tartozhatnak hidegrázás, fejfájás, fáradtság és izomfájdalom
 • Hólyagok vagy pustulák: a gyulladt területen apró hólyagok is megjelennek, amelyek tartalmazhatnak áttetsző folyadékot (nyirkot) vagy gennyet.
 • Regionális nyirokcsomó-duzzanat: Ha a fertőzés eléri a közeli nyirokcsomókat, akkor a nyirokcsomók megduzzadhatnak, érzékenyek és fájdalmasak lehetnek.

Az orbánc szövődményei

Az elhanyagolt orbánc súlyos szövődményeket okozhat!

Sepsis (vérmérgezés): Kezelés nélkül vagy ha nem a megfelelő antibiotikumot adják, akkor a baktériumok eljuthatnak a véráramba is, és súlyos szepszist (vérmérgezést) okozhatnak, ami életveszélyes állapot lehet.

Bőrproblémák: Az orbánc után a bőrön maradványtünetek maradnak, így elszíneződés, foltok vagy hegek.

Nyiroködéma (más néven limfödéma): Már említettem, hogy az orbáncot okozó kórokozók a nyirokerekben terjednek és gyulladást okoznak bennük. A gyulladás miatti hegesedés károsítja, eltömheti, elzárhatja a nyirokereket. Akár egyetlen orbáncnak maradandó nyiroködéma lehet a következménye. Az ismétlődő orbáncnak pedig szinte biztosan.

A nyirokrendszer feladata a nyirok eltávolítása a szövetekből. A kis nyirokerek „gyűjtik össze” a testben, majd a nagyobb nyirokerekbe továbbítják, amelyek a nyirokcsomókhoz vezetnek. A nyirokcsomók megszűrik a nyirkot, és eltávolítják az immunitás szempontjából fontos sejteket és anyagokat. Ha az orbánc miatti gyulladás tönkreteszi a nyirokereket, a nyirokrendszer normális működése megszűnik. Ödéma (duzzanat) kialakulásához vezet.

Az orbánc miatti nyiroködéma egy végleges, nem gyógyítható állapotot eredményez.

orbánc megjelenése

Teendők orbánc gyanúja esetén

Azonnal fordulj orvoshoz (kezdheted a háziorvossal, de bőrgyógyásznál is). Minél előbb kezdődik a megfelelő antibiotikum kezelés, annál kisebb a szövődmények kockázata.

Az orbánc otthoni praktikákkal, áztatással, csalánteával, kenőcsökkel NEM KEZELHETŐ!

Ha a tünetek megjelennek, kerüld a terhelést. Még a séta által okozott izommozgás, pumpálás is a  fertőzés terjedését serkenti.

Ne nyomkodd, ne masszírozd, ne vakard az orbáncos területet, mert ezzel szétnyomod, terjeszted a fertőzést.

Tartsd tisztán és szárazon az érintett területet.

Ne kenj rá semmit, ne is dörzsölgesd! A nedves borogatás tovább puhítja a bőrt és ez segíti a baktériumok terjedését.

Hűtsd! A száraz hűtés (semmiképpen ne vizes borogatás legyen) csökkenti a gyulladást és csökkenti a bőr hőmérsékletét, ami kedvezőtlen a baktérium szaporodása szempontjából, ez lassítja a fertőzés terjedését. Száraz hűtésen azt értem, hogy használj jégakkut vagy akár egy zacskó fagyasztott borsót, de ne közvetlenül a bőrre tedd, hanem egy réteg törülköző legyen a bőr és jég között. Így nem ázik fel, de a hűtés kedvező hatása érvényesül.

A hűtés egyszerre 10-15 perc legyen. A hosszabb hűtés fagyásos bőrsérülést okozhat.

Ne hagyd, hogy mások a sebhez nyúljanak puszta kézzel. Ha mégis megtörténik, azonnal mossanak kezet szappannal, langyos vízben és használjanak kézfertőtlenítőt, pl. háztartási hipó oldattal.

Tudj meg többet a nyiroködémáról és kezelési lehetőségeiről

A nyiroködéma a végtagok (lábak, kar), ritkábban törzs, fej duzzanata, amit a nyirok kóros felszaporodása okoz.
Lehet veled született vagy életed során „szerzett”, azaz baleset, de többnyire műtét vagy daganat miatti sugárkezelés következménye.
Jelenleg még nem gyógyítható, de a tüneteket folyamatos kezeléssel visszaszoríthatod.

Ebben segítenek írásaim és filmjeim. Iratkozz fel és díjmenetesen megkapod.

Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.</a

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

11 Comments

 1. Nincs könnyű helyzetben.
  Az antibiotikum hatása a baktériumok pusztítása. Nemcsak az orbáncot okozó, hanem más -például a teste számára fontos és hasznos bél- baktériumokat is elpusztít.
  A felesleges és tartós antibiotikum terápiának szinte biztosan emésztési problémák lesznek a következményei.
  Sokkal inkább arra lenne szükség, hogy az orbáncos területről mintát vegyenek és baktérium „tenyésztést” végezzenek. Ennek az a célja, hogy meghatározza azt a baktériumtörzset, ami a visszatérő fertőzést okozza és olyan antibiotikumot mutasson ki, amely elpusztítja ezt a kórokozót.
  Az antibiotikumot „nem hasraütésre” kellene választania (az orvosnak), hanem a tenyésztés és antibiotikum érzékenység meghatározás alapján.

 2. Nagyon köszönöm megtisztelő válaszát. Természetesen minden erőmmel azon vagyok, hogy a testsúlyomat redukáljam. Ha szabad, még két dolgot szeretnék kérdezni. Az egyik, hogy mivel 1 év alatt ilyen sűrűn lángolt fel az orbánc nálam, a bőrgyógyász antibiotikum profilaxist javasol, melyet legalább fél évig szednem kellene csökkentett dózisban. Őszintén szólva kicsit tartok tőle, milyen hatással lesz ez a szervezetemre. Önnek erről mi a véleménye? A másik kérdésem az lenne, nem szeretnék okoskodni, hiszen nem vagyok orvos, de több külföldi oldalon olvastam, hogy az orbánc azért lángol fel időről időre, mert az alkalmazott antibiotikum nem takarítja ki teljesen a baktériumokat a szervezetből, azok alvó állapotba kerülnek és amikor megfelelő a környezet számukra, újra szaporodni kezdenek. Tehát ez egy ördögi kör. Ön mit gondol erről? Köszönöm.

 3. Az erősen elhízott ember bőrredői szinte állandóan összeérnek, az összetapadó bőrredők ideális helyet jelentenek a baktériumok számára: mindig nedves és meleg hely, ahol gyorsan tudnak szaporodni.
  Az elhízáshoz a legtöbb esetben magas vércukorszint is „tartozik”, ami fokozza a fertőzéshajlamot és egyben rontja a gyógyulást.
  Ami eddig volt, azzal nem nagyon tud mit kezdeni.
  Ami lesz… ezzel még lehet.
  Nyilván a testsúly csökkentés együtt jár a bőrredők kevesbedésével, egyben javul a vércukorszint és összességében csökken a fertőzés kockázata.

 4. Üdvözlöm! Nagyon hasznos a fenti cikk, köszönöm. Én 1 éve „ismerkedtem” meg az orbánccal, nekem a hasam alsó régiójában jött elő, sajnos 1 év alatt már negyedszerre. Persze nem tünt el nyomtalanul, a bőröm azóta is elszineződött, illetve ödémás is. Teljesen el vagyok keseredve, ugyanis az első fertőzés óta mindent próbálok megtenni azért, hogy ne újuljon ki, sikertelenül. Antibakteriális tusfürdővel fürdök, Octenisepttel fújom minden nap a területet, testápolózom és még így is idővel mindig kiújul. Sajnos extrém túlsúlyos vagyok, gondolom ez sem segít a helyzeten. Ön szerint mit tehetnék még megelőző intézkedésként azon kívül, hogy rendezem a testsúlyomat? Vagy ez már életem végéig elkísér?

 5. Nem lehet utólag, látatlanban megválaszolni, hogy mi is történt. Akár több probléma együttes jelenléte is lehetséges. Nyilvánvaló, hogy egy olyan súlyos döntést, mint a láb amputációja nem hoznak meg „csak úgy”. Csakis alapos indokkal lehet ilyet javasolni, végezni.
  Az orbánc miatt soha nem amputálnak, csakis akkor történik ilyen, ha a végtag súlyosan (és a mélyben) fertőzéses vagy nincs vérkeringése vagy ezek kombinációja. A kékes elszíneződés azt jelenti, hogy a szövetek elhaltak, ami súlyos keringési zavarra utal.
  Ez ilyen nem gyógyul magától.

 6. Köszönöm a válaszát ! A férjemnek nem volt ilyen dagadt a lába, láza se volt, csak rettenetesen nedvedzett, nem győztem cserélgetni a kötéseket. Igaz beütötte, de semmi nyoma nem volt, nem látszott seb, lehet belül történt valami vele, ő azt is tagadta, hogy belerúgott valamibe, de hallottam, hogy szitkozódik. Már tudott járókerettel mendegélni a lakásban, hirtelen jött ischaemiás sztrók, nyaki verőér dugulás miatt bénult le a jobb lába, keze. Viszont azt észrevettem, ha állt a lábain, a béna oldalon a lábujjai kékre váltottak, szinte a keringés ütemére, aztán normális színűre. Lehet mégiscsak keringési elakadása volt, nem is orbánc ?

 7. Igen. A béna lábon nagyobb a kockázat. De azért, mert a bénult láb ügyetlenebb, érzéketlen. A beteg észre sem veszi, hogy beütötte, megcsípte, megszúrta valami, hogy seb keletkezett. És így szinte észrevétlenül alakul ki.
  A súlyos fertőzés az életét veszélyezteti. Ha a gyógyszerek nem hatnak, akkor a láb eltávolítása az egyetlen mód, hogy az életét megmentsék.
  Mivel megtörtént, így már nincs értelme azon gondolkodni, mi lett volna ha…

 8. Nem teljesen pontosan értette.
  Az orbánc egy fertőzés. A kórokozók megfelelő kezeléssel elpusztíthatók. Általában az orbánc pár napig tart. Néhány hónap múlva megjelenhet újra, de az már egy másik fertőzés.
  A sokszori orbánc lassan tönkreteszi a nyirokereket és a nyirokkeringést ott, ahol előfordul.
  Ez azonban már maradandó állapot. Tehát az orbánc átmeneti, de ismétlődhet, az általa okozott nyiroködéma azonban már nem gyógyítható, végleges állapot.
  A nyiroködéma esetén a kezelés így történhet: A nyiroködéma kezelése a mindennapokban

 9. Egy béna lábon az orbánc nagyobb veszélyt jelent, mert a sürgősségin amputációt javasoltak ? Sajnos ez meg is történt, mert az antibiotikum és a felírt kenőcsök 2 hét után se gyógyították a lábat, üszkösödésre hivatkoztak. Azóta is csak a kétely, hátha nem is kellett volna a csonkítás.

 10. Köszönöm ezt a cikket! Nagyon hasznos dolgokat tanultam belőle, de egyáltalán nem lettem tőle boldog!
  Ha jól értem, az orbánctól megszabadul egyáltalán nem lehet? Ez elkísér bennünket a sírig? Egy előző cikkében olvastam, hogy az ödémát masszírozással lehet valamennyire elviselhetővé tenni, itt viszont azt olvasom, hogy az orbáncot nem szabad masszírozni!
  Akkor most mit lehet tenni, hogy a lymfödéma (amit az orbánc okoz) elviselhető legyen?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük