Orbánc, a bőr bakteriális fertőzése

Az orbánc, más néven erysipelas, egy baktérium okozta bőrfertőzés, amely általában az arcon, a lábakon, a karokon vagy a bőr más területein jelentkezik. A leggyakoribb kórokozó a Streptococcus pyogenes baktérium, amely a bőr sérüléseiből bejutva okozza a fertőzést.

Hogyan keletkezik orbánc?

Az orbáncot (erysipelas) általában a Streptococcus pyogenes nevű baktériumok okozzák.

Ezek a baktériumok a bőröd sérülésein, repedésein, sebein át jutnak be a testedbe. Kisebb vágások, horzsolások, égési sérülések, sebek vagy akár rovarcsípések is lehetnek „behatolási kapuk”.

Az egészséges bőr rendelkezik egy védőréteggel, amely gátolja a baktériumok bejutását. Azonban, ha a bőr sérült vagy az immunvédelem gyengült, akkor ez a védőréteg is „gyengül” és könnyebben behatolhatnak a baktériumok.

A Streptococcus baktériumok kontakt módon átvihetők. Ha az orbáncos területet megtapogatod és ezután a saját bőröd vagy nyálkahártyádra „kened” a baktériumokat. Az orbánc nem terjed a levegőben, hanem közvetlen érintkezésre van szükség a fertőzött bőrrel. Ha orbáncos bőrt kezelsz, akkor fokozottan figyelj a higiéniára. Használj gumikesztyűt és figyelj a kézfertőtlenítésre.

Az orbánc tünetei

orbánc megjelenése

Az orbánc leggyakrabban az alsó végtagon jelenik meg, de a bőr más területein, így karokon, faron, hason, sőt arcon is megjelenhet. Tünetei alapján általában könnyen felismerhető.

 • Bőrpír: Az érintett területen erős bőrpír jelentkezik. Az orbánc (erysipelas) „nem marad” a behatolás helyén, hanem terjedni kezd.
  A bőr gazdag nyirokér hálózattal rendelkezik és amint a baktériumok a nyirokerekbe jutnak, ezekben kezdenek terjedni.
  Ezért az orbánc egyik jellegzetes tünete, hogy a bőr pirossága a behatolás helyétől a nyirokerek mentén terjed felfelé.
  Régebben ezt „lángnyelv szerű” terjedésnek hívták. Azaz a pirosság egyes nyirokerek mentén feljebb ér, a teteje még keskeny, lefelé egyre szélesedik
 • Duzzanat: Az orbánc területén a bőr megduzzad és feszül. Ez az duzzanat a fertőzött terület környékén is megfigyelhető lehet.
 • Meleg és fájdalom: A bőr meleg tapintású lehet, érzékenység és fájdalom jelentkezik. A fájdalom intenzitása változó lehet, és nyomásra vagy érintésre fokozódhat.
 • Láz és általános tünetek: Az orbánc általában lázzal jár, amely lehet enyhe vagy magas láz. Egyéb általános tünetek közé tartozhatnak hidegrázás, fejfájás, fáradtság és izomfájdalom
 • Hólyagok vagy pustulák: a gyulladt területen apró hólyagok is megjelennek, amelyek tartalmazhatnak áttetsző folyadékot (nyirkot) vagy gennyet.
 • Regionális nyirokcsomó-duzzanat: Ha a fertőzés eléri a közeli nyirokcsomókat, akkor a nyirokcsomók megduzzadhatnak, érzékenyek és fájdalmasak lehetnek.

Az orbánc szövődményei

Az elhanyagolt orbánc súlyos szövődményeket okozhat!

Sepsis (vérmérgezés): Kezelés nélkül vagy ha nem a megfelelő antibiotikumot adják, akkor a baktériumok eljuthatnak a véráramba is, és súlyos szepszist (vérmérgezést) okozhatnak, ami életveszélyes állapot lehet.

Segítsd további cikkek készítését.


Kattints a részletekért!

Bőrproblémák: Az orbánc után a bőrön maradványtünetek maradnak, így elszíneződés, foltok vagy hegek.

Nyiroködéma (lymphedema): Már említettem, hogy az orbáncot okozó kórokozók a nyirokerekben terjednek és gyulladást okoznak bennük. A gyulladás miatti hegesedés károsítja, eltömheti, elzárhatja a nyirokereket. Akár egyetlen orbáncnak maradandó nyiroködéma lehet a következménye. Az ismétlődő orbáncnak pedig szinte biztosan.

A nyirokrendszer feladata a nyirok eltávolítása a szövetekből. A kis nyirokerek „gyűjtik össze” a testben, majd a nagyobb nyirokerekbe továbbítják, amelyek a nyirokcsomókhoz vezetnek. A nyirokcsomók megszűrik a nyirkot, és eltávolítják az immunitás szempontjából fontos sejteket és anyagokat. Ha az orbánc miatti gyulladás tönkreteszi a nyirokereket, a nyirokrendszer normális működése megszűnik. Ödéma (duzzanat) kialakulásához vezet.

Az orbánc miatti nyiroködéma egy végleges, nem gyógyítható állapotot eredményez.

orbánc, erysipelas, a bőr bakteriális fertőzése

Teendők orbánc gyanúja esetén

Azonnal fordulj orvoshoz (kezdheted a háziorvossal, de bőrgyógyásznál is). Minél előbb kezdődik a megfelelő antibiotikum kezelés, annál kisebb a szövődmények kockázata.

Az orbánc otthoni praktikákkal, áztatással, csalánteával, kenőcsökkel NEM KEZELHETŐ!

Ha a tünetek megjelennek, kerüld a terhelést. Még a séta által okozott izommozgás, pumpálás is a  fertőzés terjedését serkenti.

Ne nyomkodd, ne masszírozd, ne vakard az orbáncos területet, mert ezzel szétnyomod, terjeszted a fertőzést.

Tartsd tisztán és szárazon az érintett területet.

Ne kenj rá semmit, ne is dörzsölgesd! A nedves borogatás tovább puhítja a bőrt és ez segíti a baktériumok terjedését.

Hűtsd! A száraz hűtés (semmiképpen ne vizes borogatás legyen) csökkenti a gyulladást és csökkenti a bőr hőmérsékletét, ami kedvezőtlen a baktérium szaporodása szempontjából, ez lassítja a fertőzés terjedését. Száraz hűtésen azt értem, hogy használj jégakkut vagy akár egy zacskó fagyasztott borsót, de ne közvetlenül a bőrre tedd, hanem egy réteg törülköző legyen a bőr és jég között. Így nem ázik fel, de a hűtés kedvező hatása érvényesül.

A hűtés egyszerre 10-15 perc legyen. A hosszabb hűtés fagyásos bőrsérülést okozhat.

Ne hagyd, hogy mások a sebhez nyúljanak puszta kézzel. Ha mégis megtörténik, azonnal mossanak kezet szappannal, langyos vízben és használjanak kézfertőtlenítőt, pl. háztartási hipó oldattal.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (0)