Orbánc, a bőr bakteriális fertőzése

Az orbánc, más néven erysipelas, egy baktérium okozta bőrfertőzés, amely általában az arcon, a lábakon, a karokon vagy a bőr más területein jelentkezik. A leggyakoribb kórokozó a Streptococcus pyogenes baktérium, amely a bőr sérüléseiből bejutva okozza a fertőzést.

Kattints a részletekért!

Hogyan keletkezik orbánc?

Az orbáncot (erysipelas) általában a Streptococcus pyogenes nevű baktériumok okozzák.

Ezek a baktériumok a bőröd sérülésein, repedésein, sebein át jutnak be a testedbe. Kisebb vágások, horzsolások, égési sérülések, sebek vagy akár rovarcsípések is lehetnek „behatolási kapuk”.

Az egészséges bőr rendelkezik egy védőréteggel, amely gátolja a baktériumok bejutását. Azonban, ha a bőr sérült vagy az immunvédelem gyengült, akkor ez a védőréteg is „gyengül” és könnyebben behatolhatnak a baktériumok.

A Streptococcus baktériumok kontakt módon átvihetők. Ha az orbáncos területet megtapogatod és ezután a saját bőröd vagy nyálkahártyádra „kened” a baktériumokat. Az orbánc nem terjed a levegőben, hanem közvetlen érintkezésre van szükség a fertőzött bőrrel. Ha orbáncos bőrt kezelsz, akkor fokozottan figyelj a higiéniára. Használj gumikesztyűt és figyelj a kézfertőtlenítésre.

Az orbánc tünetei

orbánc megjelenése

Az orbánc leggyakrabban az alsó végtagon jelenik meg, de a bőr más területein, így karokon, faron, hason, sőt arcon is megjelenhet. Tünetei alapján általában könnyen felismerhető.

 • Bőrpír: Az érintett területen erős bőrpír jelentkezik. Az orbánc (erysipelas) „nem marad” a behatolás helyén, hanem terjedni kezd.
  A bőr gazdag nyirokér hálózattal rendelkezik és amint a baktériumok a nyirokerekbe jutnak, ezekben kezdenek terjedni.
  Ezért az orbánc egyik jellegzetes tünete, hogy a bőr pirossága a behatolás helyétől a nyirokerek mentén terjed felfelé.
  Régebben ezt „lángnyelv szerű” terjedésnek hívták. Azaz a pirosság egyes nyirokerek mentén feljebb ér, a teteje még keskeny, lefelé egyre szélesedik
 • Duzzanat: Az orbánc területén a bőr megduzzad és feszül. Ez az duzzanat a fertőzött terület környékén is megfigyelhető lehet.
 • Meleg és fájdalom: A bőr meleg tapintású lehet, érzékenység és fájdalom jelentkezik. A fájdalom intenzitása változó lehet, és nyomásra vagy érintésre fokozódhat.
 • Láz és általános tünetek: Az orbánc általában lázzal jár, amely lehet enyhe vagy magas láz. Egyéb általános tünetek közé tartozhatnak hidegrázás, fejfájás, fáradtság és izomfájdalom
 • Hólyagok vagy pustulák: a gyulladt területen apró hólyagok is megjelennek, amelyek tartalmazhatnak áttetsző folyadékot (nyirkot) vagy gennyet.
 • Regionális nyirokcsomó-duzzanat: Ha a fertőzés eléri a közeli nyirokcsomókat, akkor a nyirokcsomók megduzzadhatnak, érzékenyek és fájdalmasak lehetnek.

Az orbánc szövődményei

Az elhanyagolt orbánc súlyos szövődményeket okozhat!

Sepsis (vérmérgezés): Kezelés nélkül vagy ha nem a megfelelő antibiotikumot adják, akkor a baktériumok eljuthatnak a véráramba is, és súlyos szepszist (vérmérgezést) okozhatnak, ami életveszélyes állapot lehet.

Bőrproblémák: Az orbánc után a bőrön maradványtünetek maradnak, így elszíneződés, foltok vagy hegek.

Nyiroködéma (lymphedema): Már említettem, hogy az orbáncot okozó kórokozók a nyirokerekben terjednek és gyulladást okoznak bennük. A gyulladás miatti hegesedés károsítja, eltömheti, elzárhatja a nyirokereket. Akár egyetlen orbáncnak maradandó nyiroködéma lehet a következménye. Az ismétlődő orbáncnak pedig szinte biztosan.

A nyirokrendszer feladata a nyirok eltávolítása a szövetekből. A kis nyirokerek „gyűjtik össze” a testben, majd a nagyobb nyirokerekbe továbbítják, amelyek a nyirokcsomókhoz vezetnek. A nyirokcsomók megszűrik a nyirkot, és eltávolítják az immunitás szempontjából fontos sejteket és anyagokat. Ha az orbánc miatti gyulladás tönkreteszi a nyirokereket, a nyirokrendszer normális működése megszűnik. Ödéma (duzzanat) kialakulásához vezet.

Az orbánc miatti nyiroködéma egy végleges, nem gyógyítható állapotot eredményez.

orbánc, erysipelas, a bőr bakteriális fertőzése

Nyiroködéma

A nyiroködéma a végtagok (lábak, kar), ritkábban törzs, fej duzzanata, amit a nyirok kóros felszaporodása okoz. Lehet veled született vagy életed során "szerzett", azaz baleset, de többnyire műtét vagy daganat miatti sugárkezelés következménye. Jelenleg még nem gyógyítható, de a tüneteket folyamatos kezeléssel visszaszoríthatod.

Ebben segítenek írásaim és filmjeim. Iratkozz fel és díjmenetesen megkapod.

Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.


Teendők orbánc gyanúja esetén

Azonnal fordulj orvoshoz (kezdheted a háziorvossal, de bőrgyógyásznál is). Minél előbb kezdődik a megfelelő antibiotikum kezelés, annál kisebb a szövődmények kockázata.

Az orbánc otthoni praktikákkal, áztatással, csalánteával, kenőcsökkel NEM KEZELHETŐ!

Ha a tünetek megjelennek, kerüld a terhelést. Még a séta által okozott izommozgás, pumpálás is a  fertőzés terjedését serkenti.

Ne nyomkodd, ne masszírozd, ne vakard az orbáncos területet, mert ezzel szétnyomod, terjeszted a fertőzést.

Tartsd tisztán és szárazon az érintett területet.

Ne kenj rá semmit, ne is dörzsölgesd! A nedves borogatás tovább puhítja a bőrt és ez segíti a baktériumok terjedését.

Hűtsd! A száraz hűtés (semmiképpen ne vizes borogatás legyen) csökkenti a gyulladást és csökkenti a bőr hőmérsékletét, ami kedvezőtlen a baktérium szaporodása szempontjából, ez lassítja a fertőzés terjedését. Száraz hűtésen azt értem, hogy használj jégakkut vagy akár egy zacskó fagyasztott borsót, de ne közvetlenül a bőrre tedd, hanem egy réteg törülköző legyen a bőr és jég között. Így nem ázik fel, de a hűtés kedvező hatása érvényesül.

A hűtés egyszerre 10-15 perc legyen. A hosszabb hűtés fagyásos bőrsérülést okozhat.

Ne hagyd, hogy mások a sebhez nyúljanak puszta kézzel. Ha mégis megtörténik, azonnal mossanak kezet szappannal, langyos vízben és használjanak kézfertőtlenítőt, pl. háztartási hipó oldattal.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (7)
 • comment-avatar
  Gabriella 4 hónap

  Hálásan köszönöm a válaszát !

 • comment-avatar

  Nem lehet utólag, látatlanban megválaszolni, hogy mi is történt. Akár több probléma együttes jelenléte is lehetséges. Nyilvánvaló, hogy egy olyan súlyos döntést, mint a láb amputációja nem hoznak meg „csak úgy”. Csakis alapos indokkal lehet ilyet javasolni, végezni.
  Az orbánc miatt soha nem amputálnak, csakis akkor történik ilyen, ha a végtag súlyosan (és a mélyben) fertőzéses vagy nincs vérkeringése vagy ezek kombinációja. A kékes elszíneződés azt jelenti, hogy a szövetek elhaltak, ami súlyos keringési zavarra utal.
  Ez ilyen nem gyógyul magától.

 • comment-avatar
  Gabriella 4 hónap

  Köszönöm a válaszát ! A férjemnek nem volt ilyen dagadt a lába, láza se volt, csak rettenetesen nedvedzett, nem győztem cserélgetni a kötéseket. Igaz beütötte, de semmi nyoma nem volt, nem látszott seb, lehet belül történt valami vele, ő azt is tagadta, hogy belerúgott valamibe, de hallottam, hogy szitkozódik. Már tudott járókerettel mendegélni a lakásban, hirtelen jött ischaemiás sztrók, nyaki verőér dugulás miatt bénult le a jobb lába, keze. Viszont azt észrevettem, ha állt a lábain, a béna oldalon a lábujjai kékre váltottak, szinte a keringés ütemére, aztán normális színűre. Lehet mégiscsak keringési elakadása volt, nem is orbánc ?

 • comment-avatar

  Igen. A béna lábon nagyobb a kockázat. De azért, mert a bénult láb ügyetlenebb, érzéketlen. A beteg észre sem veszi, hogy beütötte, megcsípte, megszúrta valami, hogy seb keletkezett. És így szinte észrevétlenül alakul ki.
  A súlyos fertőzés az életét veszélyezteti. Ha a gyógyszerek nem hatnak, akkor a láb eltávolítása az egyetlen mód, hogy az életét megmentsék.
  Mivel megtörtént, így már nincs értelme azon gondolkodni, mi lett volna ha…

 • comment-avatar

  Nem teljesen pontosan értette.
  Az orbánc egy fertőzés. A kórokozók megfelelő kezeléssel elpusztíthatók. Általában az orbánc pár napig tart. Néhány hónap múlva megjelenhet újra, de az már egy másik fertőzés.
  A sokszori orbánc lassan tönkreteszi a nyirokereket és a nyirokkeringést ott, ahol előfordul.
  Ez azonban már maradandó állapot. Tehát az orbánc átmeneti, de ismétlődhet, az általa okozott nyiroködéma azonban már nem gyógyítható, végleges állapot.
  A nyiroködéma esetén a kezelés így történhet: A nyiroködéma kezelése a mindennapokban

 • comment-avatar
  Gabriella 4 hónap

  Egy béna lábon az orbánc nagyobb veszélyt jelent, mert a sürgősségin amputációt javasoltak ? Sajnos ez meg is történt, mert az antibiotikum és a felírt kenőcsök 2 hét után se gyógyították a lábat, üszkösödésre hivatkoztak. Azóta is csak a kétely, hátha nem is kellett volna a csonkítás.

 • comment-avatar
  Imre 4 hónap

  Köszönöm ezt a cikket! Nagyon hasznos dolgokat tanultam belőle, de egyáltalán nem lettem tőle boldog!
  Ha jól értem, az orbánctól megszabadul egyáltalán nem lehet? Ez elkísér bennünket a sírig? Egy előző cikkében olvastam, hogy az ödémát masszírozással lehet valamennyire elviselhetővé tenni, itt viszont azt olvasom, hogy az orbáncot nem szabad masszírozni!
  Akkor most mit lehet tenni, hogy a lymfödéma (amit az orbánc okoz) elviselhető legyen?