A különböző híradásokban többször láthatsz szkafanderszerű öltözetben ücsörgő sportolókat, de többnyire elmaradt annak említése, hogy mire is jó ez a „ruha”. Nem űrutazásra! A módszer a pneumatikus kompresszió és oka az izomregeneráció gyorsítása, javítása.

A versenysportban minden másodperc, sőt századmásodperc számít! Sok-sok sportoló edz keményen és készül a versenyekre. Az edzések során az izomműködéshez energiát biztosító anyagcsere folyamatokban sok bomlástermék (metabolit) keletkezik. Különösen akkor, ha magas intenzitáson, az aerob-anaerob határon történik az edzés. Az egyik legismertebb ilyen anyag a tejsav. Ha felszaporodik az izmokban, az izmok fáradságát, merevségét okozza (edzetlenség esetén az izomlázat). Ilyen állapotban a következő edzésen vissza kell venni az edzésintenzitásból. Ha nem tesszed, az könnyen sérüléshez vezet. Ha viszont az edzésintenzitást csökkented, akkor a teljesítményjavulás elmarad – ezzel búcsút is inthetsz a jó eredménynek.

Nem kell azonban sportolónak lenned, hogy egy fizikai aktivitás utáni napon kellemetlen fáradtsággal a tagjaidban ébredj. 35 év felett, különösen a rendszertelenül sportolsz, tapasztalhatod, hogy egy baráti focimeccs vagy kosarazás, vagy éppen egy kis kerékpározás után „nem esik jól” a séta sem, a combod még a lépcsőn lefelé is kellemetlenül feszül, szinte fáj. Ezt az izmaidban maradt metabilitoknak „köszönheted”.

Az izomregeneráció jelentősége

A sportolók régóta tudják, hogy nagyon fontos a metabolitoktól való megszabadulás. Az edzést követő „levezetés” régi módszer, ami alacsonyabb intenzitású mozgásokból áll: lassú kocogás, majd az edzésen leginkább megdolgozott izmokra koncentráló nyújtó, lazító gimnasztika.

Hosszú Katinka hidegvizes kádfürdői is a regenerációt szolgálják. Napjainkban a hagyományos módszerek helyett vagy részben mellette egyre terjednek az eszközös regenerációs módszerek, mint az izomstimuláció vagy éppen a kompresszió (nyomás) terápia.

A gyorsabb izomregeneráció nagyon fontos a sportban. Aki gyorsabban regenerálódik, tartósabban tud magas intenzitású edzést végezni. Mivel az izomerő és izomteljesítmény leginkább magas intenzitáson növelhető, így aligha kérdéses, hogy a gyorsabb regeneráció érdekében érdemes mindent megmozgatni, mindent bevetni.

A regeneráció másik fontos szerepe, hogy mérsékelheted a sérülések előfordulását. A merev, fáradt izmok ugyanis könnyebben sérülnek.

A regeneráció tehát a sport elengedhetetlenül fontos, integráns része. Az aktivitást követően azonnal, de maximum 90 percen belül végezd.

Pneumatikus kompresszió – hogyan történik?

A kompressziós készülékhez a lábak, törzs és karok kezelését biztosító mandzsettákat csatlakoztathatsz. Nyilván attól függően kell ezeket alkalmazni, hogy mit edzettél – ha felsőtestre dolgoztál, akkor ezután értelemszerően a kar-törzs kezelésére van szükség.

A mandzsetták több szakaszból, úgynevezett légrekeszből állnak. A készülék ezeket a légrekeszeket egyenként vagy csoportosan, az előre beállított sorrendben fújja fel a beállított nyomásra.

Összenyomja az izmokat és a bennük levő ereket. A felfújás sorrendjének állításával a szövetek közötti víz, továbbá a kapillárisokban, vénákban levő vér „irányítható és terelhető”.

Fellazítja a merev izmokat, eltávolítja a felesleges vért és folyadékot, miközben „magával viszi”, mintegy kinyomja az izmokból a metabolitokat, tejsavat is.

Mikor érdemes használnod?

Pneumatikus kompressziót minden edzést követően, a leginkább igénybe vett izmaidon kell alkalmazni. Nemcsak a lábra, hanem a karra és a törzsre is vannak mandzsetták, így bárhol kezelhetsz. Sérülés után mindig alkalmazható, mert passzívan átmozgatja az izmokat, javítja a mikrocirkulációt és ezzel gyorsítja a gyógyulást.

Hasznos segítség nemcsak az edzések, hanem az olyan versenyek során is, ahol sorozatterhelés történik (pl. a vívók egymást követő asszói vagy a küzdősportok egyes mérkőzései között). Optimálisabb regenerációt tesz lehetővé a masszázs és más egyéb technikák kiegészítéseként.

Amerikában már annyira népszerű, hogy nemcsak a sportklubok alkalmazzák, hanem a fitnesztermekben az edzést követően úgynevezett Recovery szolgáltatásokat (masszázs, szauna, izomstimuláció, pneumatikus kompresszió, jégkád) is választhatsz.

Készítettem egy videót, amiben a Power Q-1000 Premium pneumatikus kompressziós (más néven nyirokmasszázs) gépen keresztül részletesen bemutatom a kompressziós regenerációt, érdemes megnézned.

Power Q-1000 Premium nyirokmasszázs gép

  • magas tudású nyirokmasszázs géppower q-1000 premium nyirokmasszázs gép
  • 4 légkamrás mandzsetták lábra, karra, csípőre
  • a nyiroködéma minden súlyossági formájára
  • kezelési nyomás légrekeszenként állítható
  • nyomástartási idő állítható
  • 6 kezelőprogram
  • egyszerű programozás és kedvenc program elmentése

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük