A különböző sóterápiás módszerek célja azonos: a sós levegő jótékony hatásainak alkalmazása. Napjainkban számos sóterápiás módszer létezik. Ezeket fogom most körbejárni.

A 19. század közepén egy lengyel orvos, Felix Botchkowski észrevette, hogy a sóbányákban dolgozó munkások között alig fordul elő légúti betegség (miközben épp ellenkezője történik például a szénbányászok esetén). 1843-ban könyvet írt a magas sótartalmú levegő jótékony hatásairól. Tanítványa, M. Poljakowski megalapította a még ma is üzemelő velickói fürdőt Krakkó mellett, ahol sóterápiás kezeléseket biztosítanak. Napjainkban számos só-szanatórium üzemel Európa területén (Ausztriában, Lengyelországban, Romániában, Oroszországban, illetve további országokban).

A speleoterápia (a görög speleos=barlang szóból) avagy barlangterápia a földalatti sóbányák sókristályokban gazdag levegőjét használja legúti betegségek kezelésére. Az eljárást a korai 19. század óta alkalmazzák Európa régi sóbányáiban. 

Sóterápiás módszerek és sóterápiás készülékek

Nézd meg hogyan és mire alkalmazd a sóterápiát és a sóterápiás készüléket.

A speleoterápia ma hatékony és klinikailag alátámasztott kezelésként ismert – ide kattintva olvashatsz arról, hogy milyen hatást várhatsz tőle.

A barlangterápia hátránya, hogy keveseknek van elérhető közelségben. A kedvező hatások csak kúraszerű alkalmazás (egymás követő napokon hosszabb időt kell eltölteni a sóban dús levegőn) esetén érvényesülnek. Kevesen engedhetik meg maguknak, hogy odautazzanak és heteket töltsenek el egy sóbarlangban.

Ezért próbálkoznak olyan módszerekkel, amelyek elérhetővé és olcsóbbá teszik a sóterápia élvezetét. Nézzük át a legismertebbeket.

Mesterséges sószobák, másnéven halokamrák

Sószoba sóterápia lehetőségeiA modern sókamrákban egy készülék, a halogenerátor állítja elő a finom (5 mikron alatti) sókristályokat és ezt fújja a kamrába. Itt a sókamrák falait borító kősó inkább csak dekoráció, alig járul hozzá az egészségügyi hatáshoz.

A halogenerátor nélküli sószobák fala egyszerűen sótéglákkal fedett. Az ilyen halokamrákban alacsonyabb a levegő kősókoncentrációja, mint halogenerátorosakban, mert a sókristályok „nem ugranak ki maguktól a sótéglából”. Ez azt jelenti, hogy a sótéglás szobákban jóval több időt kellene tölteni, mint halogenerátorosban.

Átlagos óradíj a sószobában 1-2 ezer forint – egy főre. Az első észlelhető hatásig minimum 10-15 óra kell a sós levegőn. Minél nagyobb a kihagyás, annál kisebb a hatás is. Lehetőleg egymás követő napokon menj és ne havonta egyszer. A havi egyszeri szószobázást az egészségedre hatástalannak tartom.

Előnyök (igazi halokamra):

 • Könnyen használható
 • Rövid, de intenzív terápia
 • Professzionálisan irányított, hatásos kezelés
 • Bizonyos kamrák helyet adnak testmozgás végzésére, amely segíti a sókristályok mélyebbre hatolását a légutakban.

Hátrányok:

 • Drága. 1 000-3 000 Ft/ kezelés, illetve a jótékony hatás kiváltásához átlagosan 6-12 kezelés szükséges.
 • Ehhez hozzájönnek még az utazási költségek a legközelebbi halokamrához
 • A halokamrát majdnem biztosan meg kell osztanod másokkal.
 • Ha passzív sókamrába mész, ami „csak” sótéglákat tartalmaz, akkor a hatás lényegesen alacsonyabb.

Sóinhalátor vagy sópipa

keramia sopipaHordozható, tenyérben elférő, kősóval töltött műanyag (esetleg kerámia) készülékek. A készülék felrázásának hatására „töredeznek le  belőle” apró sódarabok. Ezek mérete elég nagy és ezért nem tudnak a tüdő mélyébe jutni. Csak a felső légutak kezelésére alkalmas.

Előnyök:

 • Kicsi és hordozható készülékek
 • Olcsó, ára néhány ezer forint.

Hátrányok:

 • Sókristályai 8 mikronnál nagyobbak. Ezért nem jutnak le a légutakba, már a garatban megtapadnak. A szájüreg, garat és esetleg a melléküregek gyulladásaiban hatékonyak.
 • Akut és krónikus légúti betegség kezeléséhez nem megfelelő.
 • A légzéstechnika miatt nehezen használható 5 év feletti gyermekek és néhány felnőtt számára
 • Sóérzékenyek számára túl magas lehet a sókoncentráció, ha minden belélegzés előtt felrázzák a készüléket. Ez legfőképp a keramiás sóinhalátorra érvényes, amelyek sok sókristályt generálnak felrázás hatására.

Sólámpák

sólámpaSókristályból készített lámpák. A belsejükben levő izzó hőjének hatására „szakadnak” ki belőle a sókristályok. Ha folyamatosan világít, és néhány centiméterre fekszel tőle néhány órát naponta, akkor lehet valami hatása. Ha csak ott van a szobában és néhány naponta bekapcsolod pár percre, akkor nulla hatása lesz az egészségedre. Inkább meditációhoz, kellemes hangulat létrehozásához javaslom, mint egészségügyi céllal.

Előnyök:

 • Esztétikus, fényt és hangulatot is biztosít, jó benyomást kelt az embereken
 • Folyamatos „melegen tartás” esetén újratöltés nélkül is kibocsát némi sókristályt

Hátrányok:

 • Nem biztosít elegendő sókristályt az érdemi egészségügyi hatáshoz.

Salin, Salin Plus, Salin S2, Rosalina sóterápiás készülékek

Salin készülékE sóterápiás készülékcsalád kisebb (Salin és Rosalina) és nagyobb (Salin Plus) méretű készülékeket tartalmaz. Belsejükben egy sóval átitatott filter található. A mögötte levő apró ventillátor ebből „fújja” ki a sókristályokat a szobalevegőbe. Ez „száraz” technológia vagyis „só-port” fúj a levegőbe. Nem módosítja a szobalevegő páratartalmát. Ez előnytelen központi fűtéses, távfűtéses lakásokban, amelyekben a levegő eleve száraz és ez az oka a légúti panaszoknak.

A gyártói adatok szerint az első napon 0.2 gramm/nap sómennyiség jut a levegőbe, a további 10 napon már csak 0.1g/nap. A kibocsátott sómennyiség csökkenésével a terápiás hatás is zuhan.

Hogy értsd, miért történik mindez, végezz egy egyszerű kísérletet. Ne a szobában, hanem az erkélyen csináld! Tegyél egy kávéskanálnyi sót a nyitott tenyeredbe és fújj rá egyszer. Elég sok só fog távozni. Fújj rá mégegyszer! Alig maradt a tenyereden. Kicsit sarkítva a dolgot, így működik a sóbetét.

A gyártó 5 havonta javasolja a filter cseréjét, azaz szerintük évente 2 és fél plusz filtert kell venned. Nos… az egyébként olcsó készülék itt mutatja meg a „foga fehérjét”. A sóbetétet már meglehetősen borsos áron „mérik” és ha tényleg hatást akarsz, akkor sokat kell költened a betétcserére.

FIGYELEM! A Salin S2 készüléket sóterápiás készüléknek hívják és ekként hirdetik. De semmi köze a sóterápiához! Ez egyszerűen egy légtisztító készülék, ami beszívja a szoba levegőjét és egy sós filteren keresztül fújja ki. Nincs aktív sókibocsátása, így légúti tünetek kezelésében a hatása messze elmarad a sós levegőt aktívan előállító és kibocsátó készülékektől.

Előnyök: 

 • Alkalmasak otthoni használatra, aktív felhasználói beavatkozás nélkül működtethetők
 • Amíg van só a filterben, addig orvosilag igazolt hatású, nincs ismert mellékhatása
 • Alkalmas krónikus légúti betegségek kiegészítő kezelésére, a fellángolások megelőzésére
 • Órákon át tartó kezelést is lehetőve tesz.
 • A Salin/Rosalina készülékek ára kedvező, legtöbbször 13-19 ezer forint között mozog.

Hátrányok:

 • „száraz” technológia, nem emeli a páratartalmat, így az eleve száraz levegőjű lakásokban kevésbé tud hatni
 • A Salin Plus ára már közelíti a 30 ezret.
 • A sófiltert a gyár szerint 5 havonta kell cserélni, azaz évente 2 és fél filter fogy.
 • A Salin/Rosalina filtere 4500 ft, azaz az készüléken felül még évente számolj 10 ezer forintot a betétre – már ha hatást is szeretnél.
 • A Salin Plus-é 9 ezer, azaz a készüléken felül még évente 22 ezerrel számolj.
 • A készülék által kifújt levegő sókoncentrációja nem egyenletes. Az első napokban magas a sókoncentráció, majd 1-2 nap után már megfelződik és folyamatosan csökken. Minél tovább használod, annál kevesebb sókristályt juttat a levegőbe. A sókoncentrációval a terápiás hatás is zuhan.
 • A sófilter érzékeny a páratartalomra. Nedvesség hatására a sókristályok összetapadnak és ezt már nem tudja kifújni a készülék. Mivel a filter állapota nem ellenőrizhető, így nem tudod, hogy kezelsz-e vagy csak „zümmög” a készülék.
 • Ventillátora kissé zajos.

SaltDome sóterápiás készülék

SaltDome ultrahangos sóterápiás készülékA SaltDome sóterápiás készülék otthoni használatra készült. Más elven dolgozik, mint az eddig említett készülékek, leginkább a profi halokamrákra hasonlít a működése. A sóoldaltból ultrahangos porlasztó készíti a sópárát, amiben a sórészecskék 5 mikronnál kisebb méretűek. Egészen a tüdő legmélyére is eljutnak.

A SaltDome sóterápiás készülék nem párásító, csak minimális (néhány milliliter vízpárát képez). Ez a kis mértékű páratartalom emelés elegendő azonban a hatás erősödéséhez. Kiemelkedően fontos ez a száraz levegőjű lakásokban (távfűtés, padlófűtés, légkeverés, stb). A száraz levegő kiszárítja a légúti nyálkahártyát és eleve köhögést okoz. Ezen felül a kiszáradt nyálkahártyán könnyebben megtelepednek a kórokozók is.

Azzal, hogy  a SaltDome „vízpárába csomagolja” a sórészecskéket, nagyban fokozza a hatást is.

A páratartalom tartós emelkedésére az asztmások és a COPD-sek köhögése fokozódhat. Ha ilyet tapasztalsz a készülék használata közben, akkor a készüléken állíts alacsony párakibocsátás funkciót és rövidebb működési időt (6 óra helyett 1-3 órát).

A SaltDome esetén külön előny, hogy NINCS SÓBETÉT, így nincsenek „rejtett költségek”! Természetes és adalékmentes kősóval használhatod. Legjobbnak a Parajdi sót tartom, mert a himalájai kősót sajnos már hamisítják (tengeri sóhoz piros festéked adnak, hogy rózsaszínű legyen).

A készülék tartályába vizet kell tölteni, ebben kell feloldani a javaslatban levő sómennyiséget. Adagolókanál jár a géphez! Bár kevésnek tűnhet a mennyiség, de nem kell több a gyógyító hatáshoz!

Ventillátora szinte hangtalan, csak a nagyon éberen alvókat zavarja meg. Egyenletes sókoncentrációt biztosít mindaddig, amíg a sóoldat ki nem fogy. Ekkor leáll és újratöltheted.

Ideális az éjszakai, alvás közbeni használatra. Beállítható 1-3-6 órás vagy akár folyamatos működés. A páraszintet nem befolyásolja, a só nem rakódik le a bútorokon, nem károsítja az elektromos készülékeket.

Előnyök:
 • Kiváló megelőzésre (nátha, influenza, asztmás roham, légúti allergia, stb. esetén)
 • Az orvosi terápia kiegészítésére használhatod COPD, tüdőgyulladás, asztma, cisztás fibrózis, stb esetén
 • Nincs sóbetét! Természetes, adalékmentes kősóval működtetheted, amiből fél kg több évre elegendő!
 • Biztonságosan használhatják csecsemők, gyerekek, felnőttek, idősek, sőt a házikedvencek is
 • Akár 6 órás éjszakai működés.
 • Állandó sókoncentrációt biztosít, nincs koncentráció ingadozás vagy csökkenenés!
Hátrányok:
 • Folyékony sóoldat miatt némiképp körülményesebb a kezelése.
 • Asztmás és COPD-s betegnek a túl hosszú használat inger-köhögést válthat ki. Ezt a páratartalom bizonyos szint fölé emelkedése váltja ki. Ha ilyen jelentkezik, rövidebb ideig legyél a sópárában.
 • Rendszeres újratöltést igényel, egy tartállyal akár 5-7 napig is működik. Ajánlott azonban rövidebb időnként cserélni a vizet vagy kevesebbet tölteni bele.
 • A sóoldat a kórokozók többségét elpusztítja, de elővigyázatosságból a tartályt rendszeresen tisztítsd.

Összegzés

Sóbarlangba, sószobába lehetőleg kúraszerűen, egymást követően 10-15 alkalommal kell menni. Ennek van érdemi hatása az egészségre. Egy főre egy kúra 10-15 ezer forint is lehet, egy családnak ez már 50-60, plusz az oda-vissza utazás. Egy családi kúra árából több sóterápiás készüléket is beszerezhet. Ráadásul a saját készüléket akkor használod, amikor akarod és a használati időd sincs megkötve.

A sópipa sóterápiás készülék hasznos lehet néhány esetben, de megelőzésre nem alkalmas. Hátránya a nagy sórészecskeméret, továbbá csak néhány légvétel erejéig használható. Nem életszerű az, hogy valaki órákig a sópipával a kezében ücsörögjön. A használati javaslat szerint 15-60 percig kellene „pipázni”. A sópipát inkább garat, szájüreg, melléküreg gyulladás, COPD esetén érdemes használni, az orvosi terápiát kiegészítő kezelésre.

A sólámpa szép lakásdísz lehet, de alig több ennél. Ha folyamatosan világít (melegszik) és 1 méteres távolságon belül tartózkodsz pár órát, akkor a nullánál némiképp több a hatása. De akkor jársz el helyesen, ha a sólámpától nem vársz érdemi hatást az egészséged szempontjából.

A Salin és Salin Plus készülékek ellene szól az üzleti modell, amiben értékesítik. A készülék megvétel még alacsonynak tűnik, azonban a sóbetétet 5 havonta cserélni kell. Ennek éves költsége magasabb, mint a készülék megvételi ára. Ha tehát hatást szeretnél ezektől a készülékektől, akkor rendszeresen kel betétet vásárolnod. Aranyáron.

A technológia gyengéje, hogy nem egyenletes a kibocsátott sókoncentráció. A friss filter kezdetben magas koncentrációt biztosít, ami gyorsan zuhan. Oda a terápiás hatás.

Külön említem a Salin S2 légtisztító készüléket. Ezt sok webáruház sóterápiás készülékként árusítja, ami közelít a vevő becsapása szinthez (mert ez egy sima légtisztító, gyógyhatás nélkül). Ilyet ne vegyél, ha léguti tüneteid, allergiád van.

SaltDome sóterápiás készülék egyenletes sókibocsátást biztosít. Egy tartálynyi sóoldalthoz egy csapott adagolókanálnyi só kell. Nincs sóbetéte, így nincsenek további „lehúzó tételek”. Természetes, adalékmentes kősóval -pl. himalájai vagy parajdi- üzemeltetheted.

Az egyenletes sókibocsátás és tartós vagy akár folyamatos működés miatt nagyszerű az éjszakai, alvás közbeni használatra.

Ideális nátha, influenza, légúti allergia, asztmás roham megelőzésre. Krónikus betegségekben, így COPD, tüdőgyulladás, asztmás és allergiás roham, cisztás fibrózis, stb esetén hasznos kiegészítője az orvosi terápiának.

SaltDome sóterápiás készülékSaltDom ultrahangos sóterápiás készülék

 • ultrahangos porlasztás, 5 mikronnál  kisebb  szemcseméret
 • 1-3-6 órás működés, automatikus kikapcsolás
 • 10-20 ml/óra párakibocsátás
 • fényterápia

Véleményem

Ha úgy döntesz, hogy élvezni akarod a sóterápia kedvező hatásait, akkor véleményem szerint a SaltDome sóterápiás készülék a legjobb választás, mert

 • működése csendes, nem zavarja a nyugodt alvást
 • egyenletes sómennyiséget biztosít a levegőben (ami a terápiás hatás szempontjából igen fontos)
 • minimális mértékben, de emeli a szoba páratartalmát, ami előnyös
 • ideális megelőzésre
 • segíti a betegségkezelést
 • nincsenek rejtett költségek, nincs cserélendő drága sóbetét
 • üzemeltetése hosszú távon olcsó és egyszerű

Tudj meg mindent a sóterápiáról

A sós levegő kedvező hatása régóta ismert. Már az ókori görögök alkalmazták. Az 1850-es években lengyel orvosok fedezték fel újra, mikor észrevették, hogy a sóbányászok között nem vagy alig fordulnak elő légúti betegségek. Ha voltál már tengerparti nyaraláson, akkor te is tapasztalhattad, hogy az itthon kínzó szénanáthád a tengerparton gyorsan megszűnt vagy ekcémád visszahúzódott. A sóterápia számos betegség megelőzésére és az orvosi kezelés kiegészítésére használható. Például nátha, influenza, krupp, por-, pollen-, állatszőr allergia, továbbá COPD, asztma, cisztás fibrózis, tüdőgyulladás, stb. esetén.

Ha szeretnél többet megtudni a sóterápiáról és alkalmazásáról, akkor kérd ingyenes tájékoztatómat.

Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.</a

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

23 Comments

 1. A Salin készülék egy olyan betétet tartalmaz, ami sószemcséket tartalmaz. A betét mögött, a készülékben egy ventillátor van, ami kifújja a sót a betétből. A gyártó saját adatai szerint az első két hétben sok só távozik (több, mint ami a terápiás hatáshoz szükséges), ezután gyorsan csökken a levegőbe kerülő só mennyisége. 2-3 hónap alatt kiürül. Azaz a Salin gyengéje, hogy nem egyenletes a sókibocsátása. Soha nem tudni, mennyi só kerül belőle a levegőbe és mikor fogy ki. Ha nem cseréli 2-3 havonta a betétet, akkor pedig abban a hiszemben használja az eszközt, hogy kapja a jótékony sót, pedig nem.
  A Salin sószemcséket bocsát ki a levegőbe, ez jut a tüdőbe. Megtapad a légutakon. A hatás lényege, hogy vizet von el a sejtekből! Ezért tudja elfolyósítani a nyákot. De azzal, hogy a testből, sejtekből szívja el a vizet, így kiszárítja a légutakat, ami kirepedezhet és ronthatja az állapotot.
  A Saltdome ezzel szemben sóoldatot használ. MIvel a só egyenletesen oszlik el a vízben, így minden pillanatban egyenletes sókibocsátása. Amikor a víz kifogy a tartályból, akkor ön pontosan tudja, hogy nem kap kezelést. Újra kell tölteni. De a hatás egyenletes az első pillanattól.
  A Saltdome rendkívül kevés párát bocsát ki, összesen 10-20 millilitert óránként. Hogy érthető legyen a mennyiség ez egy kisméretű injekciós fecskendő mennyisége – azaz minimális. Ez olyan csekély mennyiség, ami érdemben nem emeli a szoba páratartalmát, azonban a só hatását fokozza! Hiszen a sórészecskét vízmolekulák „kísérik”. Amikor a só a légutakra kerül, víz is érkezik vele. Ezért a Saltdome nem okozza a légutak kiszáradását, ami nagyon fontos.
  A Saltdome úgy működik, hogyha éjjel az ágya mellé teszi, akkor egy kedvező sópára-felhőben tud aludni. Teljesen felesleges külön sóbarlangot építeni, hiszen a Saltdome akár a hálószóbában megteszi ezt.
  A Saltdome előnye az egyenletes sókibocsátás (a Salin esetén soha nem tudni, hogy mennyit bocsát ki), a minimális pára (nem szárítja ki a légutakat), nincs drága sóbetét (a Salin esetén több ezer egy sóbetét, amit 2-3 hónapig használhat – A Saltdome-hez ugyanennyiért több évre elegendő sót vásárolhat.).

 2. Azt az információt kaptam kezelőorvosomtól, hogy a krónikus bronchitisre a száraz sóterápia jó. A SaltDome – ha jól értelmeztem – párás sós levegőt állít elő, ez akkor nem megfelelő nekem? Jelenleg a Salin plust használom, de szeretnék készíteni otthonra egy sókabint, ahol a kritikus időszakokban kúraszerűen naponta eltöltenék 1-2 órát. A kapható sókabinok – sógenerátorral – 3 milliós nagyságrendet képviselnek, így ez nem megvalósítható számomra, de egy gyógykuckót elkészítenénk otthonra. Köszönöm válaszát.

 3. A tüdőbetegségek többségében a sóterápia segíti az orvosi terápiát, azok kiegészítéseként alkalmazható. Minden olyan állapotban hasznos, ahol a tüdőben sok váladék képződik, a hörgők gyulladása van, bármely felülfertőződéstől kell tartani.
  Az ön által említett kórképekben is segítséget jelenthet, hozzájárulhat a kellemetlen tünetek enyhítéséhez.

 4. Doktor úr, édesanyám 81 éves, ágyhoz van kötve. Korral összefüggő tüdőfibrózisban és enyhe bronchiectasisban szenved. Ön szerint ez az eszköz segíthet a terápiájában? Másrészt a tüdőgyógyászok nem adnak nekem semmilyen valódi alternatívát a speciális gyógyszerekből erre a problémára. Mit javasol?

 5. Az, hogy jól teszi-e attól függ, hogy mi a betegsége!
  Asztma vagy COPD esetén a Sóterápia és a párásítás együtt nagyon magas páratartalmat fog csinálni, így a köhögése fokozódhat, sőt rohamszerűen erősödhet. Ha asztmája vagy COPD-je van, akkor CSAK A SÓTERÁPIÁS készüléket használja, ez minimális páratartalom emelkedést okoz.
  Amennyiben allergiás légúti panasza van, kruppos gyereket kezel… nos akkor használhatja együtt a két eszközt. A sóterápiás készülék legyen a fejéhez közel és a párásító a szoba másik sarkában. Amennyiben ilyenkor is a köhögés fokozódását észleli, akkor csökkentse a pára mennyiséget, azaz a párásítót csak 10-20 percig működtesse.

 6. Kérdésem hogy egy szobán belül használok párásitót és SALTDOME készüléket,a párásitás rontja e a sóterápia hatását?A két készülék távolsága kb.3m,a SALTDOME az ágynál a fajemnél helyezkedik el.
  Válaszát előre is köszönöm László

 7. Az információim szerint átmenetileg nem kapható. Várhatóan néhány hét múlva kapnak új szállítmányt.

 8. Hol lehet a Saltair Domot megvásárólni vagy az uv változatát.

 9. Udvozlom! Hol lehet ilyen gepet (Saltair UV) rendelni, vagy ehhez hasonlot?

 10. Köszönöm szépen a válaszát Doktor Úr! Felkeresem a szakszervizet. Üdvözlettel Zné

 11. A műszaki eszközök elhasználódnak és meghibásodhatnak (ugyanúgy, ahogy az emberi test is megbetegszik). Az ezzel kapcsolatos problémákat a szakszerviz szokta megoldani. Keresse fel a készülékével a szervizt, ahol megoldják a problémáját. A Saltairben egy apró ventillátor van, hosszú használat során a sópárából só rakódhat le rajta, ami miatt dörzsölődik, egyre erősebb hangot ad. A ventillátor cseréje 1-2 ezer forint lehet.

 12. 2 éve hasznàlom a Saltair sóterápiàs kèszülèket, sokàig meg is voltam elégedve vele. Sajnos megvàltozott, felerősödött a hangja, nem igazán lehet aludni tőle. Szeretnèm megkérdezni, mi lehet ennek az oka? A baràtaim is sajnos ugyanigy jàrtak vele. Előre is köszönöm szìves vàlaszàt, segìtsègèt. Tisutelettel ZLajosnè

 13. Tudta, hogy a nap egy nukleáris reaktor? Hogy a kozmoszból folyamatosan erős radioaktív sugárzás éri a földet? A sugárzás egy részét az ózonréteg kiszűri, de a többi folyamatosan bombázza a földet?
  Tudta, hogy minden növény, állat, ember kapja ezt a sugárzást? Tudja, hogy bármely növény vagy hús elfogyasztásával radioaktív anyagot (is) magához vesz?
  Természetesen ez a radioaktiv sugárzás is hozzájárul az öregedésünkhöz, a betegségekhez és végül halálunkhoz.
  De amíg a test regenerációs folyamatai legyűrik a kedvezőtlen hatásokat, addig Ön, én és emberek milliárdjai is életben vagyunk.
  Sok dezinformációs oldal van, ahol hetet-havat összehordanak a hiszékenyeknek számára, hogy legyen mitől parázni. Ne dőljön be minden hülyeségnek, hanem olvasson utána!
  Ilyen baromságnak tartom az orvosi tisztaságú sót is.

 14. Kedves Dr. Úr!

  Egy-két cikkben olvastam, hogy a készülékekhez inkább orvosi tisztaságú sót használjunk, mivel a himalájai és parajdi só egyéb anyagokat is tartalmazhat (akár radioaktív anyagot) ami az emberi szervezetre akár veszélyes lehet. Ebben kérném a véleményét.

 15. Már nem rendelek a „hagyományos” értelmeben. Csak tanácsadással foglalkozok.

 16. A Libairator a sópárát „dörzsöléssel” állítja elő, azaz szárazon. Az egész készülék alig nagyobb mint egy gyufásdoboz. Ebből következik, hogy csak egy parányi ventillátor lehet benne, ami kifújja a levegőt. HA tehát messzebb van a készüléktől, mint fél-1 méter, akkor alig jut oda a sóból. Ez az egyik hátránya szerintem. A másik pedig, hogy a só egy idő után kifogy belőle (a gyártó szerint ez 3 év) és el kell dobnia a készüléket. A Saltair várható élettartamát 6 év, ami azt jelenti, hogy ugyanannyi időre 1/4-del olcsóbb.
  A Libairator egyetlen szempontból lehet előnyös, ha autóban akarja használni, mert nincs benne víz, így ott is működtethető.

 17. A LibAirator készülék ezekhez viszonyítva mennyire hatásos? Asztmás kisgyerek szobájában szeretném éjszaka használni.

 18. A sóterápia nem befolyásolja magát a tüdőfibrózist, hanem annak tüneteinek enyhítésében segít. Azaz a sóterápiától (ahogy sajnos ma semmilyen más terápiától sem) várhatja magának a fibrózisnak a javulását.
  A tünetek azonban enyhíthetők, azaz könnyebben oldódik, szakad fel a váladék, csökken a kínzó köhögés, kevesebb a felülfertőződés.
  Ezek együttesen sokat javítanak a közérzeten.
  Ahogy a cikkben is javasoltam, a Saltair készüléket tartom messze a leghatékonyabbnak, mert ezzel juttathatja a legtöbb sópárát a légutai mélyére.

 19. A sóterápia nem befolyásolja magát a tüdőfibrózist, hanem annak tüneteinek enyhítésében segít. Azaz a sóterápiától (ahogy sajnos ma semmilyen más terápiától sem) várhatja magának a fibrózisnak a javulását.
  A tünetek azonban enyhíthetők, azaz könnyebben oldódik, szakad fel a váladék, csökken a kínzó köhögés, kevesebb a felülfertőződés.
  Ezek együttesen sokat javítanak a közérzeten.

 20. Tüdőfibrózis meglétét hogyan befolyásolja a sóterápia! Ha késleltet, melyik a leghatásosabb? Köszönöm!

 21. Tüdőfibrózis meglétét hogyan befolyásolja a sóterápia!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük