Haraminé Papp Ildikó hónapokkal ezelőtt szenvedett balesetet. Lába több helyen eltört, a hosszas rögzítés és kényszerű mozgáshiány pedig kedvezőtlen szövődményekhez vezetett. De a rehabilitáció időszaka sem volt problémamentes. A rendelőkben (egészségügyis múltja ellenére sem) kapott érdemi tanácsot, így maga kezdett utánajárni annak, hogyan gyorsíthatná a gyógyulást és hogyan számolhatná fel a szövődményeket otthon. Ennek történetét mesélte el. 

Dr. Zátrok Zsolt (ZZs): Milyen törtést szenvedett és milyen kezelést kapott?

Haraminé Papp Ildikó (HPI): Egy fura balesetem volt. Séta közben a saját kuvasz kutyám „ütött el”. Egy másik kutyával kergetőztek és oldalról, nagy sebességgel nekem rohant. A feje nagyot koppant a térdemen. Hatalmas fájdalmat éreztem, mint kiderült nem is véletlenül. Eltört a sípcsontom és a térdkalácsom, 7 cm-es repedés keletkezett a combcsontomon és egy térdszalag is leszakadt. 

ZZs: Hát ez is mutatja, hogy a kutyatartás nem tréfadolog! Elnézést  a viccelődésért! Milyen kezelést és rehabilitációs javaslatokat kapott a rendelőben?

HPI: A traumatológus megnézte a lábamat, legfeljebb 10 perc volt az egész vizit. Begipszelték 4 napra, majd ezt levették és rögzítőbe tették az egész lábam, amit éjjel-nappal viselni kellett, nem vehettem le 3 hónapig.

20 évig ápolónő-főnővér voltam. Régen az egészségügyben mindent megtettünk a betegért, de jelen egészségügyi helyzetben elfásult egészségügyi személyzetet látok, nagyon megváltozott az egészségügy. Sajnos semmilyen felvilágosítást, segítséget nem adtak az orvosok. 

Így az interneten keresgéltem kétségbeesetten, milyen megoldásokat ajánl a mai orvostudomány. Eközben találtam meg a MediMarket.hu oldalt és kezdtem tanulmányozni a készülékeket. Így fedeztem fel, hogy a mágnesterápia gyorsítja a csontképződést, lágylézer serkenti a vizenyő és a gyulladás megszüntetését. A fájdalmat a TENS-MENS készülékkel lehet csillapítani, az izmok sorvadását pedig izomstimulátorral lehet megelőzni. 

ZZs: Igen, a korszerű technológia elég sokféle lehetőséget biztosít! Nem is könnyű kiigazodni, mikor melyiket. Mi mellett döntött?

HPI: Elsőként a csontosodás elősegítése volt a célom, így a Globus Magnum XL mágnesterápiás készüléket választottam, az egész test kezelését lehetővé tevő matraccal. Nagyon meg voltam elégedve vele, mert az első és igen látványos hatása az ödéma, a duzzanat megszüntetése volt. Többször kértem tanácsot Öntől is és mindig kaptam tanácsot, útbaigazítást, ha elakadtam a használatban. A mágnesterápia egyébként a férjemnek is igen hasznosnak bizonyult. Csípőprotézis beültetése volt a balesetem előtt 1 héttel volt, így most ő használja a matracot a protézis beépülésének gyorsítására, elégedetten. 

Időközben a sok fekvés miatt a jobb lábam combizmai sorvadni kezdtek, a balhoz képest szinte a felére csökkent a combvastagságom. A mágneses készülékkel kapcsolatos kedvező tapasztalatok fokozták a bizalmam az otthoni orvosi készülékekkel kapcsolatban és ismét kutatni kezdtem. Így akadtam az ön blogjára. Olvastam az inaktivitás által okozott izomsorvadásról és az izomstimulációról. Ezért választottam a Genesy 300 Pro multifunkciós készüléket.

ZZs: A Genesy 300 Pro egy kiváló, sokoldalú készülék. Mennyire találta nehéznek a használatát? Hogyan boldogult vele?

HPI: A készülékhez kaptam egy nagyon jó kis kézikönyvet. Ezt tanulmányoztam és ez alapján kezdtem bele a kezelésekbe. Először csak egy programot próbáltam, aztán fokozatosan napról napra egyre többet használom. Napi 3-szor kezeltem magam, 3-4 izomkezelő és fájdalomcsillapító programot is végigcsináltam, hiszen ágyban feküdtem, mozogni csak járókerettel, egy lábon szökdécselve tudtam. 

Úgy találtam, hogy jók a gépekhez a leírások, a programok ismertetése. Külön anatómiai ábrák vannak, hogy hova kell elhelyezni az elektródákat. Ha ezt követi az ember lépésről-lépesre, akkor nem lehet baj. 

Az külön előny, hogy amikor elakadtam, hívhattam az ügyfélszolgálatot és ön nagyon érthetően és segítőkészen elmondta a dolgokat. Akár többször is, ha valamit nem értettem.

ZZs: És mi a tapasztalata? Segít az izomstimuláció az izomsorvadás megállításában? Gyorsítja a felépülést?

HPI: Rövidesen 4 hónapja lesz, hogy háromszoros törést szenvedtem le és 1 hónapja vették le a rögzítőt. A stimulátort kb egy hónapja használom, napi rendszerességgel. A gyógytornász, akihez járok meglepetten vette észre, hogy a hosszú inaktivitás ellenére milyen könnyen megoldom a feladatokat és mennyire jól tudom mozgatni a lában. Kisebb az ízület mozgáskorlátozottsága, mint hasonló esetekben szokott. Mondtam neki, hogy izomstimulátort használok és egyetértett.

ZZs: Melyik programokat használja leggyakrabban?

HPI: Még most, 4 hónap után is gyakran fáj a térdem, de nem szedek semmilyen fájdalomcsillapítót. A mikroáramú „akut fájdalomcsillapító” és a „térdrándulás kezelő” programokat használom gyógyszer helyett, mert ezek után nem fáj egy jó darabig. 

A combizmaim kezelésére a „bemelegítés” és „állóképességi erő” programokat, továbbá a „Quadriceps sorvadás” programokat használom.

ZZs: Volt-e más haszna annak, hogy ilyen sokoldalú készüléket választott?

HPI: Bizony! Amikor levették a rögzítőt, kezdetben járókerettel tudtam mozogni. Ez a szokatlan terhelés először a másik térdemre és a gerincemre „ment rá”. A hátfájás miatt a „merev nyak”, „lumbágó” és „akut fájdalom” programokat sűrűn használtam. Könnyebben és fájdalommentesen tudtam mozogni és nem fájdalomcsillapítókon éltem.

Ezután jött a következő probléma. A járókeretre nehezedő súlyom miatt a kézfejem izületei kezdtek fájni és teniszkönyököm is kijött. A fenti módon kezelve, ezekre is kiváló volt a készülék. Most már nem fájnak, tudok velük dolgozni.

Zátrok Zsolt: Története szerintem nagyon tanulságos lehet mások számára. Egyrészt szemlélteti, hogy egy orvosi szempontból rendbetett (rögzített) törés után a kényszerű inaktivitás hogyan indítja be következmények sorozatát. Másrészt azt is mutatja, hogy az otthoni használatra tervezett készülékekkel rengeteget tehet a saját gyógyulása és rehabilitációja érdekében, továbbá azt is, hogy egy izomstimulátor mennyire sokoldalúan használható. Köszönöm, hogy megosztotta a történetét!

Haraminé Papp Ildikó a Magnum XL mágnesterápiás készüléket és emellett a Genesy 300 Pro multifunkciós stimulátort használja a baleset utáni rehabilitációja támogatására.

csonttörés és következményei felszámolás izomstimulátorral

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

2 Comments

 1. a fájdalomcsillípító programokat, továbbá a zúzódás és ödéma programokat.
  Ezek csökkenti a fájdalmat és a friss törés miatti szövetsérülést, vérzést, duzzanatot.
  Egyik mikroáramú program sem segíti a törés gyógyulását. Ahhoz kell 10-14 hét.

 2. Kedves Doktor úr!
  Borda repedésre, törésre milyen mikroáramú kezelést javasol?
  Jelenleg a zúzódás programot használom.
  Üdv
  Robert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük