A fülzúgás általában az időskorban jelentkező kellemetlen jelenség, mely a 60 év felettiek jelentős részét érinti. Az állapot megszüntetésének lehetséges módjait folyamatosan kutatják. A technológiai fejlődés teszi lehetővé, hogy olyan eszközöket is alkalmazhass az otthonod kényelmében, amelyek néhány éve még nem is léteztek. Ilyen például a lágylézer készülék. Az elmúlt években több ausztriai, németországi és dániai vizsgálat, klinikai esettörténet bizonyította a fülzúgás lézeres kezelésének hatékonyságát. A kezelést kapó betegek több mint 50%-ánál javította a panaszokat. Elsősorban azokban az esetekben lehet sikerre számítani, ahol az érelmeszesedésre, a belső fül vérkeringésének romlására vezethető vissza a tinnitus (fülzúgás). 

A fülzúgás kezelésére alkalmas készülékek

A tinnitus kezelésére alkalmas készülékeket a dán Energy-Laser készít: a Personal Laser L400 és az Energy Laser L500 Pro hatása orvosilag igazolt a fülzúgás kezelésére. E készülékek képesek rövid idő alatt, nagy energiamennyiséget bejuttatni a hallójáratba, ami a sikeres kezelés alapfeltétele.

Personal Laser L400 lágylézer

 • 3. lézer teljesítmény osztálypersonal laser L400 lágylézer készülék 808nm lézer
 • 808 nanométeres lézersugár
 • CW (folyamatos) lézer
 • 400 mW teljesítmény
 • 12.5 mp / 5 Joule

A kezelés előtt

Csak akkor kezelj, ha a tinnitus diagnózisát orvos állapította meg és kizárta az akusztikus neurinóma vagy az otoszklerózis lehetőségét.

A hallójáratot alaposan ki kell tisztítani, el kell távolítani a fülzsírt kezelés előtt.

Kényelmes ülőpozícióban kezelj és viseld a készülékhez kapott védőszemüveget.

Először az egyik füled kezeld: menj végig az 1. és utána a 2. fázison. Utána végezd el ugyanezt a másik füleden is.

A tinnitus lézeres kezelése – 1.fázis

Az első feladat a fül körüli akupunkturás pontok kezelése.

Kapcsold be a lágylézert és az ábrán megjelölt pontokat kezeld 3-4 sípolás /pont energiával.

A készüléked a felszínre merőlegesen tedd a bőrre és tartsd ott addig, amíg az készülék a szükséges energiamennyiséget beadja.

Az egyes készülékek között a különbség az „erősségben”, azaz a kibocsátott energia nagyságában van. Minél nagyobb teljesítményű egy készülék, annál rövidebb idő kell ugyanannyi energia beadásához.

Mindegyik javasolt készülék 10 másodpercenként sípol egyet. A teljesítmény és a kezeléshez szükséges energia alapján kiszámolhatod, mikor kell áthelyezned a kezelőfejet a következő pontra.

  Personal-Laser L400 Energy-Laser L500 Pro
lézer típus foly. (CW) (CW)
teljesítmény 400mW 500mW
4 Joule beadás 10 mp 8 mp
kezelési pont váltás 4 sípolás 3 sípolás

Az ábrán látható pontokon kezelj, a pontok sorrendjében.

tinnitus fülzúgás kezelési akupunkturás pontok

A tinnitus lézeres kezelése – 2.fázis

A második szakasz a hallójáraton keresztül a belső fül kezelése. Célja a belső fül vérkeringésének javítása.

Fontos: Ne használj fényt fókuszáló feltétet, azaz ne legyen a készüléken optikai kiegészítő. Ha van rajta ilyen, vedd le.

Irányítsd közvetlenül a hallójáratba a lézersugarat.

A szükséges energia 30-40 Joule.

Tinnitus kezelése lágylézerrel

fülzúgás, tinnitus kezelése lágylézer készülékkel
tinnitus-fülzúgás kezelése, a belső fül lézerkezelése
  Personal-Laser L400 Energy-Laser L500 Pro
teljesítmény 400mW 500mW
40 Joule beadás 125 mp / 2 perc 80 mp /1.5 perc
kezelés tartama 10 sípolás 8 sípolás

Ez hosszú idő és „sok energia”. A hallójáratba „világítás” során nagyon lassan, de folyamatosan mozgasd a készüléked. Néhány fokban döntsd meg a készüléked és a végével írj le apró köröket. Erre azért van szükség, hogy az energia ne egyetlen pontra jusson, hanem mindenfelé a belső fülön. Ha a kezelési idő letelt, ismételd meg az egészet a másik füleden is.

A lézerterápia során egyes betegek hőt, pattogást vagy „hajókürt” hangját érzékelik. Jelenleg az orvosi gyakorlat ezt pozitív jelnek tekinti, ami arról árulkodik, hogy kezelés hatásár a vérkeringés fokozódik, azaz a lézerterápia segít a páciensnek.

Eddig ismeretlen okból a bal fül reagál gyorsabban a lézerterápiára.

A tinnitus kezelést hetente 2-3 alkalommal kell elvégezni.

A terápia vezetése

Fontos tudni, hogy a javuláshoz szükséges energia és kezelési gyakoriság egyénre jellemző. Mindenki számára meg kell találni a megfelelő dózist és „ritmust”. Ez minden egyes beteg számára döntő fontosságú a kezelési eredmény érdekében.

A kezelést mindig a minimális dózissal (akupunkturás pontokon 4 Joule, hallójáratban 20 Joule) kell kezdeni.

Ha az első 1-4 kezelés után nem tapasztalható reakció, ajánlott az újraértékelés. Módosítani kell a dózist, új kezelési ütemtervre lehet szükség. Máskor azonban esetleg szünetet kell beiktatni a kezelésbe.

Norvégiai tapasztalatok azt mutatják, hogy a kezdeti dózisra nem reagáló betegeknél a kezelési idő egy perccel hosszabbították. Ezután jellemzően 5-15 kezelés után pozitív eredményeket érnek el.

Általában 5-10 kezelés után jelenik meg a lézerterápia hatása, azonban a maximális (elérhető) javulásig több idő kell. A szükséges kezelések száma páciensenként változik. Egyes esetekben a fülzúgás 15-20 kezelés után eltűnik, más esetekben 30-50 kezelésre van szükség. A német tapasztalatok szerint a fülzúgás 1-3 év után is eltűnhet.

Ha a páciens már az első kezelési alkalom után kellemetlenséget vagy rosszabbodást tapasztal, a lézerterápia időtartamát a következő 3-5 kezelés során csökkenteni kell. Majd fokozatosan ismét növelhető.

Ritkán előfordul, hogy a fülzúgás sikeres lézerterápiája után idővel a tinnitus ismét visszatér. Ezeket a visszaeséseket a fent leírtak szerint kell ismét kezelni.

Ne feledd! Mindkét fület kezelni kell, akkor is, ha csak egyik zúg!

Nyak és hát sérülés eredetű fülzúgás kezelése

Ha a fülzúgást a nyak (pl. ostorcsapás) sérülése, a hátizmok sérülése, az állkapocs- vagy arcizmok merevsége, feszülése vagy ezek kombinációja okozza, akkor ajánlott a lézerterápiát masszázzsal kombinálni. Ilyenkor a fül mögötti csontot kezeld lézerterápiával (4-8J energiával).

Tudj meg mindent a lágylézerekről

Az alacsony intenzitású lézer (azaz lágylézer) készülék által kibocsátott lézersugár gyógyhatását Mester Endre professzor fedezte fel a Semmelweis Egyetemen. Az 1970-es években bizonyította a lábszárfekély gyógyulását serkentő hatását.

A lágylézer hatékony terápiás eszköz mozgásszervi, fogászati, fül-orr-gégészeti gyulladások gyógyítására, továbbá fekély, seb és hegkezelésre. Iratkozz fel és ingyenesen megkapod a lágylézereket ismertető hírlevelem.

Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.</a

Egyéb otthoni gyógymódok

Gingko biloba

A Ginkgo biloba kivonata önmagában kevés betegnél ad egyértelműen pozitív eredményt, de a lézerterápia és a Ginkgo biloba kombinációját egyre több tinnitus terapeuta ajánlja. Az ajánlások szerint napi 200mg Ginkgo Biloba kivonat tűnik jó hatásúnak.

B12-vitamin

Izraeli vizsgálatok szerint a fülzúgásban szenvedő betegek nagy részének alacsony a B 12 vitamin szintje. Ezért a B 12-vitamin pótlása hasznos lehet.

Kalcium

Tanulmányok szerint egyes betegek számára előnyös a kalcium bevitele, pl. napi 2 gramm kalcium egy hónapig, majd napi 1 gramm.
A kalcium hatással van a vérkeringésre, valamint az idegrendszerre és a vérre. A halolajnak ugyanilyen pozitív hatásai lehetnek.

Fehér zaj

Az alvászavarok gyakran összefüggnek a fülzúgással. Számos vizsgálat rávilágít arra, hogy a fehér zaj (rádióállomások közötti zümmögés) elterelheti a figyelmet a fülzúgásról.
A módszer egyszerű: az éjjeliszekrényre helyezz egy rádiót és állítsd be két rádióállomás közé, hogy csak a rádió gyenge zümmögését halld, a hangot halkítsd le. A figyelem „elterelődik” a fülzúgásról, és könnyebb az elalvás.

Bár a rádió-tv bekapcsolva tartása, így a halk háttérzene vagy a beszéd is előnyös lehet, de a tudatalatti gyakran megpróbálja „megérteni” a hangokat, ami inkább stresszes, mint pihentető állapotot okoz (ezért jobb a fehér zaj, mint a bekapcsolva hagyott tv-rádió).

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

6 Comments

 1. Mivel tapasztalt valamilyen javulást, így érdemes lehet folytatni a kezeléseket legalább 45-60 napig. Nem foglalkozok készülék bérbeadással.

 2. Kedves Zsolt!
  Nagyon köszönöm a válaszát a korábbi fülzúgásos kérdésem illetően. Voltam természetesen fül-orr gégésznél, aki azt mondta, hogy nincs organikus oka a fülzúgásnak. Egy nagyon megterhelő, stresszes élethelyzetben jött ki egyik napról a másikra, a bal fülemen, de ezzel együtt az egész bal oldalon feszülését éreztem a nyaki, válli részen, hajlamos vagyok oda begyűjteni a feszültséget. A Safe lasert a Bemerrel együtt használtam, így javasoltál, de közben még gyógynövényeket is szedtem, masszázsra jártam, tornáztam, mindent bevetettem, hogy jobb legyen a helyzet, és jobb is lett, de még mindig nem múlt el teljesen a tünetem. Sokkal elviselhetőbb, de nagyon szeretném végleges megszüntetni a fülemben lévő hangot. Ezért is figyelmet fel az Ön által javasolt készülékre, közben el is olvastam a cikkét. Lehet, hogy meg kellene vele próbálkozzam. A kérdésem az lenne, hogy Öntől lehet bérelni? A Bemert is fogom újra bérelni hamarosan, szeretnék még egy hónapot próbálkozni vele, és arra gondoltam, hogy közben megpróbálkoznék még ezzel a lézerrel is.
  Mit javasol, hogy látja?
  Köszönettel veszem a válaszát és minden jót kívánok,
  Ildikó

 3. A lágylézer csak azokban az esetekben tud valamilyen javulást hozni, ahol a fülzúgás oka a középfül vérellátási zavara.
  Azt, hogy önnek milyen típusú, eredetű a fülzúgása, a kezelőorvosa tudja megmondani.
  Ha a Bemer és a lágylézer segített valamilyen mértékben, akkor érdemes lehet rendszeresen és tartósan használni azt az eszközt, ami segítséget jelentett.
  A Safelaser egy kis teljesítményű készülék, a fül kezeléséhez külön optikai kiegészítő kell, így ezek együttes ára 500 ezer fölött van.
  A cikkben is említet Personal Laser L400 kettővel magasabb készülék katagóriába tartozik. Nem kell külön kiegészítő a fülzúgás kezeléshez. Nagyobb teljesítményű, hatékonyabb, mint a Safelaser, és mégis olcsóbb.

 4. Nagyon sok helyen a Safe Lasert hirdetik fülzúgás kezelésére, én is használtam már, de sajnos nem segített. Próbáltam a Bemert is, illetve több természetes gyógymódot, sokkal halkabb már a zaj a fülemben, de teljesen nem szűnt meg. A kérdésem, hogy az Ön által javasolt készüléket lehetséges bérelni? A Safe Laser helyett ha jól értem ön ezt javasolja? Köszönettel várom válaszát, Ildikó

 5. nem alkalmas a fülzúgás kezelésére. Egyszerűen azért, mert túl nagy területet kezel egyszerre, így nem lehet „bevilágítani vele” a hallójáratba.
  A Personal Laser L400 készüléket válassza helyette.

 6. Ez inkább kérdés lenne. Alkalmas-e a B-Cure készülék fülzúgás kezelésére?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük