A lábszárfekély egy nem vagy csak igen lassan gyógyuló sebet jelent a lábadon. Az esetek 80-90%-ban visszérbetegség következményeként jelentkezik, kisebb arányban artériás eredetű. A bőr elvékonyodik, bereped, gyógyulni „alig akar”. Ha pedig mégis, hajlamos kiújulni. Ezernyi cikket olvashatsz erről, de alig említik, hogy mit tehetsz a javulás érdekében.  

Hogyan történik a sebgyógyulás?

Amikor véletlenül elvágtad az ujjad, akkor tapasztalhattad, hogy a seb 2-3 nap alatt összeforrt és alig egy héttel később mintha ott sem lett volna – begyógyult. De mitől?

A tested fantasztikus „öngyógyító” képességgel rendelkezik. Egy sérülés jelzést küld a védekező rendszerednek. Először a véralvadásért felelős rendszer lép működésbe és elzárják az elvágott erecskéket. Így eláll a vérzésed.

Ezután a sérült területen fokozódik a vérkeringés. Magával hoz egy csomó a fehérvérsejtet, amelyek elpusztítják a sebbe került kórokozókat és idegen anyagokat. A friss vérben sok az oxigén és a tápanyag, ezek kellenek ahhoz, hogy a sebet összezáró anyagok képződjenek. Az egészséges vérkeringés a feltétele a seb záródásának.

Az egészet képzeld el úgy, mint amikor a vihar kidönt a kertedben egy öreg fát. Normál esetben feldarabolod az ágakat és a törzset, majd rakásba hordod a darabokat. Ezután a hátrahagyott gödörbe földet talicskázol, elegyengeted a helyét és beveted fűvel. Alig néhány nap és nyoma sem marad a kidőlésekor keletkezett lyuknak. Ha azonban nincs szerszámod a daraboláshoz, nincs erőd, hogy elhord, nincs mivel betemetned és fűmagot sem találsz, akkor a fa és a lyuk hosszan fogja rontani a kerted látványát. Ha azonban egy barátod áthozza a szerszámait és segít, akkor megint helyreáll a rend.

Ilyen a lábszárfekély is! Ha a vénás vagy artériás vérkeringésed beteg, akkor nehezen gyógyul a sebed. Ezért kell segítséget hívnod a vérkeringés javítása érdekében.

Tudtad, hogy mitől kering a véred?

Ezernyi orvosi oldalt találsz, ahol minden gyógyszert, kötszert, műtétet elmesélnek neked. De a legalapvetőbb információról nem nagyon találsz semmit vagy nem magyarázzák el a jelentőségét.

A véred egész életed során, folyamatosan kering a testedben. A szíved az artériáidba pumpálja a véred, ami eljut a tested minden sejtjéhez. A vénáid és a nyirokereid együtt gyűjtik össze, de az izmaid pumpálása tereli vissza újra a szívedbe.

Az izomrostjaid egy része (10-15%-a) állandóan összehúzódott állapotban van. Bár nem érzed, de ez az izomtónus még alvás közben is pumpálja a véred.

Amikor felkelsz és tevékenykedni kezdesz, ennyi nem elég. Több vér kerül a végtagjaidba és függőleges helyzetben nehezebb a szívedbe visszajuttatni. Ezért van szükséged a mozgásra.

Tevés-vevés közben az izmaid összehúzódnak. Ilyenkor kinyomják az erekből a vért, pont úgy, ahogy a piros aranyat kinyomod a tubusból! Miközben az izom pihen, az ereid ismét megtelnek. A vénák és nyirokerek is úgy vannak kialakítva, hogy csak visszafelé, a szíved irányába engedik haladni a véred.

Kevés testmozgás = rossz vérkeringés

A fentiekből már értheted, ha nem mozgatod meg alaposan, rendszeresen az izmaidat, ez megteremti a feltételt a rossz vérkeringés kialakulásához és így a fekélyképződésnek is.

Naphosszat az iróasztalodnál vagy a TV előtti fotelben ülve „önszántadból” rongálod a vérkeringésed.

Ha nem adod meg a testednek, ami kell, akkor az megbosszulja magát.

A fekély (és ezernyi más betegség) megelőzésének legjobb módja a rendszeres testmozgás!

NEM KELL SPORTOLÓNAK LENNED!

Sétálj esténként 30-40 percet a környéken. Túrázz rendszeresen, nordic walkingozz, kocogj, kerékpározz, ússz, jógázz, tornázz, táncolj. Tök mindegy! A lényeg, hogy az izmaidat minden nap alaposan átmozgasd.

Ez „megpörgeti” a vérkeringésed is. Megelőzheted a fekélyt, az érszűkületes panaszokat és sok-sok mást is.

Mit tehetsz a lábszárfekély gyógyulásáért?

Ha nem sikerült megelőznöd és kialakult a fekély, akkor már nehéz a dolgod. Mozogj annyit, amennyit fájdalommentesen képes vagy.

Ha mozogni már nem bírsz, akkor alkalmazz modern orvosi eszközt, helyettesítsd az izommozgást funkcionális stimulátorral, például az Elite SII megfelelő erre.

Az ilyen kezelés hatására az izmaid ritmusosan összehúzódnak, aminek a hatása azonos, mint a járásé, sétáé. Serkenti a vérkeringésed, így a lábszárfekély gyógyulási esélyeit javítod.

Figyelem, ha pacemakered vagy beültetett defibrillátorod van, akkor elektromos kezelést ne alkalmazz!

Hogyan kell kezelni?

Nagyon egyszerűen. A készülék elektródáit felragasztod a vádli izmaidra, kiválasztod a kezelőprogramot, majd úgy állítod be az áramerősséget, hogy az izmaidban nagyon határozott, de nem fájdalmas összehúzódásokat érezz.

Minél súlyosabb az állapot, annál gyakrabban kell az izmokat alaposan megtornáztatnod. Mint láthatod, még ilyen hatalmas fekély esetén is kezelhetsz! Készítettem egy ábrát arról, hova ragaszd az elektródákat.

Az első kezelések során a fájdalmad fokozódhat. Ennek az az oka, hogy a meggyorsuló vérkeringés elkezdi kimosni a fekélyből a felgyülemlett toxinokat (méreganyagok, melyek az elpusztult sejtek rothadása miatt keletkeznek) és ez fájdalmat kelt. Ne aggódj! Ez a gyógyulás megkezdődésének jele. Néhány nap után a fájdalom megszűnik.

A gyógyuláshoz azonban idő kell, nem megy percek, sőt még napok alatt sem. De ha segíted a vérkeringésed, akkor gyógyulással hálálja meg. Ugyanúgy, ahogy a barátod segítségével hamarabb eltünteted a kidőlt fa helyét.

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

10 Comments

  1. 🙂 tetszik ez a „mikimausz ér” kifejezés…mondjuk értelme az nincs 🙂
    A cikkben látja, hogyan kell felhelyezni a lábszárra az elektródákat. A készülékén a Programlista / Orvosi kezelések / Rehabilitáció / Duzzadt bokák programot válassza. Ez keringésjavító hatású kezelés, ami segíti a gyógyulást. Naponta 2-3 alkalommal érdemes használni. Várhatóan 6-12 hétre lehet szükség a fekélygyógyulásig (ha a seb átmérője nagyobb, mint 2-3cm, akkor több). A program futási ideje előre beállított, azaz addig kell hagyni a készüléket, amíg ez letelik.

  2. Férjem lábán komoly viszértágulat van. Műteni kell, a mikimausz ér el van szakadva ez vár műtétre. Most egy lábszár fekély alakult ki nála, amivel hétfőn megy orvoshoz. Vettem nemrég magamnak egy Genesy 300 gépet. Ezzel tudjuk-e kezelni, és ha igen, akkor hogyan, melyik programmal, és hová tegyük a tappancsokat? Válaszát előre is nagyon köszönöm! Andi

  3. Úgy látom, hogy keveri a fogalmakat. Ami nem is csoda, mert a panaszai alapján többféle érprobléma is lehet a lábával.
    A barnás folt a visszér elégtelenség szokásos tünete. Ebben a cikkben írtam róla. Olvassa el.
    A járás közben keletkező és a mozgást szinte lehetetlenné tevő fájdalom oka legtöbször az érszűkület. Itt olvashat róla.
    A fekély pedig nem egy barna folt, hanem egy seb, ami a keletkezése után „nem hajlandó” begyógyulni. Akár hónapokig, sőt évekig nyitva lehet és váladékozik. Erről itt olvashat.

  4. Németországban élek és csak keveset tudok németül beszélni.Nekem a jobb lábamon van a lábszáron egy kb 10cm-es barna folt körbe.Elmentem vele bőrgyogyászkoz Ö felirt nekem egy kompresszios harisnyát és csinált nekem egy allergia tesztet amiről kiderült hogy nem vagyok alergiás semmire sem.És hogy tudjuk mitől alakult ki a folt a lábamon.kb 3 honapja találtam az interneten egy Ér Sebészetei Klinikát ahol lábszár fekékyről irtak hogy nehéz láb miatt lehetséges őket felkeresni ez is hozzá tartozik a lábszár fekélyhez és ez nekem is meg van,ha sétálok körülbelül 500-600m-ert akkor nehéz a jobb lábamat emelni még a lépcsön is felmenni és én a 3-dik emeleten lakom. és volt már ugy hogy két kézzel kapaszkodtam a korlátba amig feltudtam menni.Ott a doki rá sem nézett a lábamra csak annyit kérdezett hogy mióta van meg nekem ez a folt és hogy fáj e és ennyi ezzel elküldött egy lábszárorvoshoz egy héttel később aki ugyan meg nézte a lábam és csak annyit mondott hogy ez nem hozzá tartozik.Szeretném öntöl Doktor Úr meg kérdezni hogy mitől alkul ki egy Lábszár fekély,hogyan lehetséges kezelni és mikor mulik el teljesen.

  5. A cikk elolvasását és értelmezését javaslom!
    A fekélyt a vérkeringés zavara okozza. EZ egy mechanikai probléma. A vér nem tud megfelelően visszaáramlani a szív irányába, a lábban „leáll” a vér áramlása. Egy kisebb seb, akár egy szúnyog csípése is elindíthat fekély kialakulását. Vérkeringés hiányában a sebhez nem tudnak eljutni a gyógyulást segítő anyagok.
    A megoldás a vérkeringés serkentése. Ebben a gyógyszerek, kenőcsök a nullától egy picit több segítséget adnak, hatásuk elenyésző. A megoldás a sok séta, kerékpározás vagy ezek mesterséges pótlása, például a lábszárizmok elektrostimulációs tornáztatása vagy kompressziós masszázs (nyirokmasszázsként ismert). Ezek a megoldások nagyságrendileg jobban hatnak a vérkeringésre és lényegesen nagyobb hatásuk van a fekély gyógyulására, mint bármely gyógyszernek.
    A kisebb fekély esetén is több hétig tartó kitartó kezelésre van szükség, hogy a keringés meginduljon, helyreálljon, a sérült sejtek elkezdjék a regenerációt (begyógyulást) biztosító anyagok termelését.

  6. Édesapámnak március óta lábszárfekélye alakult ki, magasvérnyomásos, gyengék az érfalak, asztmás(62 éves). Az lenne a kérdésem, hogy milyen fájdalomcsillapítót ajánlana neki? (Eddig szedte a Panadolt és az Apranax 275 mg tablettát de sajnos nem hat neki. Vett be Dolgit max 800 mg-os tablettát de kiderült hogy azt nem szedheti viszont az jó volt.) Milyen krémmel kellene kennie? Várom válaszát.

  7. Mindegy, hogy hol van a seb, a tappancsot mindig a vádli izomra kell helyezni. Az izmok tornáztatása biztosítja a vérkeringés javulását és ez vezet a sebgyógyulás gyorsításához. A cikkben levő kép szerint ragassza fel az elektródát. Nézze meg továbbá ezt a filmemet!

  8. Mamának a sarkán van kb. 1,5cm-es ilyesmi seb.
    A tappancsokat most hova kell helyezni?

  9. A szívinfarktus utáni szívizom gyengeség azt jelenti, hogy mivel a szívizomzatának egy része elpusztult, így a szív már soha nem lesz olyan erős, mint korábban. Az elhalt rész gyógyul ugyan, de nem szívizom keletkezik az elpusztult szívizom helyet, hanem kötőszövet, ami csak kitölti a területet, de nem húzódik össze, azaz nem dolgozik úgy, mint az ép szívizom. A bokatáji ödéma a gyenge szívteljesítmény miatt alakult ki. Idővel a szív alkalmazkodni fog a helyzethez, azaz kicsit javulhat az ödéma, de lehet az is, hogy megmarad.
    Amputációra nem ödéma, hanem érszűkület miatt szokott sor kerülni.

  10. kerem dr ur . kerdesem? asziv infarktustol aes annak elegtelensegebol eredoen vissza maradt viz felhalmazodas a labszarakon vegleg megmarad ? rs milessza vege. amputacio?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük