Lábszárfekély – mit tehetsz a gyógyulás érdekében?

A lábszárfekély egy nem vagy csak igen lassan gyógyuló sebet jelent a lábadon. Az esetek 80-90%-ban visszérbetegség következményeként jelentkezik, kisebb arányban artériás eredetű. A bőr elvékonyodik, bereped, gyógyulni “alig akar”. Ha pedig mégis, hajlamos kiújulni. Ezernyi cikket olvashatsz erről, de alig említik, hogy mit tehetsz a javulás érdekében.  

Hogyan zajlik a sebgyógyulás?

Amikor véletlenül elvágtad az ujjad, akkor tapasztalhattad, hogy a seb 2-3 nap alatt összeforrt és alig egy héttel később mintha ott sem lett volna – begyógyult. De mitől?

A tested fantasztikus “öngyógyító” képességgel rendelkezik. Egy sérülés jelzést küld a védekező rendszerednek. Először a véralvadásért felelős rendszer lép működésbe és elzárják az elvágott erecskéket. Így eláll a vérzésed.

Ezután a sérült területen fokozódik a vérkeringés. Magával hoz egy csomó a fehérvérsejtet, amelyek elpusztítják a sebbe került kórokozókat és idegen anyagokat. A friss vérben sok az oxigén és a tápanyag, ezek kellenek ahhoz, hogy a sebet összezáró anyagok képződjenek. Az egészséges vérkeringés a feltétele a seb záródásának.

Az egészet képzeld el úgy, mint amikor a vihar kidönt a kertedben egy öreg fát. Normál esetben feldarabolod az ágakat és a törzset, majd rakásba hordod a darabokat. Ezután a hátrahagyott gödörbe földet talicskázol, elegyengeted a helyét és beveted fűvel. Alig néhány nap és nyoma sem marad a kidőlésekor keletkezett lyuknak.

Ha azonban nincs szerszámod a daraboláshoz, nincs erőd, hogy elhord, nincs mivel betemetned és fűmagot sem találsz, akkor a fa és a lyuk hosszan fogja rontani a kerted látványát. Ha azonban egy barátod áthozza a szerszámait és segít, akkor megint helyreáll a rend.

Ilyen a lábszárfekély is! Ha a vénás vagy artériás vérkeringésed beteg, akkor nehezen gyógyul a sebed. Ezért kell segítséget hívnod a vérkeringés javítása érdekében.

Tudtad, hogy mitől kering a véred?

Ezernyi orvosi oldalt találsz, ahol minden gyógyszert, kötszert, műtétet elmesélnek neked. De a legalapvetőbb információról nem nagyon találsz semmit vagy nem magyarázzák el a jelentőségét.

A véred egész életed során, folyamatosan kering a testedben. A szíved az artériáidba pumpálja a véred, ami eljut a tested minden sejtjéhez. A vénáid és a nyirokereid együtt gyűjtik össze, de az izmaid pumpálása tereli vissza újra a szívedbe.

Az izomrostjaid egy része (10-15%-a) állandóan összehúzódott állapotban van. Bár nem érzed, de ez az izomtónus még alvás közben is pumpálja a véred.

Amikor felkelsz és tevékenykedni kezdesz, ennyi nem elég. Több vér kerül a végtagjaidba és függőleges helyzetben nehezebb a szívedbe visszajuttatni. Ezért van szükséged a mozgásra.

Tevés-vevés közben az izmaid összehúzódnak. Ilyenkor kinyomják az erekből a vért, pont úgy, ahogy a piros aranyat kinyomod a tubusból! Miközben az izom pihen, az ereid ismét megtelnek. A vénák és nyirokerek is úgy vannak kialakítva, hogy csak visszafelé, a szíved irányába engedik haladni a véred.

Kevés testmozgás = rossz vérkeringés

A fentiekből már értheted, ha nem mozgatod meg alaposan, rendszeresen az izmaidat, ez megteremti a feltételt a rossz vérkeringés kialakulásához és így a fekélyképződésnek is.

Naphosszat az iróasztalodnál vagy a TV előtti fotelben ülve “önszántadból” rongálod a vérkeringésed.

Ha nem adod meg a testednek, ami kell, akkor az megbosszulja magát.

A fekély (és ezernyi más betegség) megelőzésének legjobb módja a rendszeres testmozgás!

NEM KELL SPORTOLÓNAK LENNED!

Sétálj esténként 30-40 percet a környéken. Túrázz rendszeresen, nordic walkingozz, kocogj, kerékpározz, ússz, jógázz, tornázz, táncolj. Tök mindegy! A lényeg, hogy az izmaidat minden nap alaposan átmozgasd.

Ez “megpörgeti” a vérkeringésed is. Megelőzheted a fekélyt, az érszűkületes panaszokat és sok-sok mást is.

Mit tehetsz a lábszárfekély gyógyulásáért?

Ha nem sikerült megelőznöd és kialakult a fekély, akkor már nehéz a dolgod. Mozogj annyit, amennyit fájdalommentesen képes vagy.

Ha mozogni már nem bírsz, akkor alkalmazz modern orvosi eszközt, helyettesítsd az izommozgást funkcionális stimulátorral.

Az ilyen kezelés hatására az izmaid ritmusosan összehúzódnak, aminek a hatása azonos, mint a járásé, sétáé. Serkenti a vérkeringésed, így a lábszárfekély gyógyulási esélyeit javítod.

Ha vénás eredetű fekélyed van, akkor a VeinoPlus V.I. készüléket, ha artériás (érelmeszesedés) okozza, akkor VeinoPlus Arterial-t használj. (Kivétel, ha pacemakered vagy beültetett defibrillátorod van, mert ilyenkor nem lehet).

A Veinoplus készülékek vérkeringést segítő hatékonyságát orvosi tanulmányok igazolják.

Hogyan kell kezelni?

Nagyon egyszerűen. A készülék elektródáit felragasztod a vádli izmaidra, majd a készüléken a plusz gombbal úgy állítod be az áramerősséget, hogy az izmaidban nagyon határozott, de nem fájdalmas összehúzódásokat érezz.

Minél súlyosabb az állapot, annál gyakrabban kell az izmokat alaposan megtornáztatnod. Mint láthatod, még ilyen hatalmas fekély esetén is kezelhetsz! Készítettem egy ábrát arról, hova ragaszd az elektródákat.

Az első kezelések során a fájdalmad fokozódhat. Ennek az az oka, hogy a meggyorsuló vérkeringés elkezdi kimosni a fekélyből a felgyülemlett toxinokat (méreganyagok, melyek az elpusztult sejtek rothadása miatt keletkeznek) és ez fájdalmat kelt. Ne aggódj! Ez a gyógyulás megkezdődésének jele. Néhány nap után a fájdalom megszűnik.

A gyógyuláshoz azonban idő kell, nem megy percek, sőt még napok alatt sem. De ha segíted a vérkeringésed, akkor gyógyulással hálálja meg. Ugyanúgy, ahogy a barátod segítségével hamarabb eltünteted a kidőlt fa helyét.

fekély kezelése veinoplus vivel

MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (0)