Az izomerő csökkenése számos tényező miatt következhet be, és szerencsére vannak módszerek a helyreállítására. Ebben a blogcikkben megvizsgálom az izomerő csökkenésének leggyakoribb okait, valamint az izomerő visszaszerzés lehetőségeit, különös tekintettel az EMS (elektromos izomstimuláció) technikára.

Mik az izomerő csökkenés leggyakoribb okai?

 • Életkor: Az öregedés természetes része a csökkenő izomerő. Az izomszövetek idővel elveszítik tömegüket és erősségüket, ami a fizikai teljesítmény csökkenéséhez vezet.
 • Betegségek és sérülések: Bizonyos betegségek, mint az arthritis vagy sérülések, különösen azok, amelyek hosszú távú mozgáskorlátozást okoznak, szintén hozzájárulhatnak az izomerő csökkenéséhez. Ennek oka, hogy a mozgás hiányára a test az izmok egy részét lebontja.
 • Inaktivitás: Az aktív életmód hiánya, különösen hosszabb ideig tartó inaktivitás, jelentősen csökkentheti az izomerőt.
 • Táplálkozási hiányosságok: Az izomépítéshez szükséges tápanyagok, például fehérjék és bizonyos vitaminok hiánya szintén gyengítheti az izmokat. 

Az izomerő visszaszerzés módjai 

 • Rendszeres testmozgás: Az izomerő növelésének és fenntartásának legjobb módja a rendszeres testmozgás, különösen az ellenálláson alapuló gyakorlatok, azaz a súlyzós edzés. Rendszeres testmozgáson ne olimpiai sport felkészülést érts! A lényege, hogy hetente legalább 3-4 napon végezz valami testmozgást, egyszerre minimum 45-60 percig tartson.  Ügyelj arra, hogy ne mindig ugyanazt csináld, hanem egyik nap ezt, a másikon meg azt. Például egyik nap sétálj, a másik nap tornázz vagy jógázz, és egyszer teniszezz vagy ússz.
 • Táplálkozás: Fontos a megfelelő táplálkozás, mert az izmok építéséhez a testnek fehérjékre van szükség.  De a táplálkozás önmagában nem segít! Az izmok építését az izmok igénybevétele indítja be. Hiába eszel sok fehérjét, ha nem mozogsz, az nem is épül be az izmokba.
  Téves azt gondolni azonban, hogy húst kell enni hússal! A növényi fehérjék tökéletesen megfelelők ehhez. Például a spenót, bab, lencse, borsó, tökfélék kiváló fehérjeforrások.
 • Pihenés és regeneráció: Fontos tudni, hogy az izmok építése nem az edzés alatt történik, hanem amikor pihensz, alszol. Ezért az edzést követő pihenés és elegendő alvás szükséges az izmok helyreállításához és erősödéséhez.
 • Fizikoterápia: Sérülések vagy betegségek esetén a fizikoterápiás módszerek (lágylézer, mágnesterápia, ultrahang, mikroáram, stb.) segíthetnek a gyors gyógyulásban és ezzel az izomerő helyreállításában.
 • EMS (elektromos izomstimuláció) egy modern technika, amely elektromos impulzusokat használ az izmok összehúzódásának elősegítésére és ezzel az izomállapot erőteljes javítására. Ez különösen hasznos lehet azok számára, akik állapotuk miatt korlátozott mozgási képességgel rendelkeznek.

Hogyan működik az EMS?

A készülék enyhe elektromos impulzusokat küld az izmokhoz, ami összehúzódásra készteti őket. Az izom számára mindegy, hogy a készülék impulzus hatására húzódnak össze vagy az agyból jövő, akaratlagos mozgási „jelre”.

Előnyök: Az EMS segít az izomerő gyorsabb visszanyerésében, javítja a vérkeringést és ezen a módon segít az izomatrófia (izomtömeg csökkenés) megelőzésében és az elveszett izomerő visszanyerésében. 
Természetesen az izomtömeg és izomerő növelés nem az elektromos impulzustól nő, hanem attól, hogy a készülék intenzív izom összehúzódásokat vált ki. Olyan ez, mint az edzés. Egyetlen nap alatt nincs hatása, hanem heteken át, napi rendszerességgel alkalmazva érhető el eredmény.

EMS alkalmazása

Az elektromos izomstimuláció (EMS) és a hagyományos edzés eltérő módon hat az izmokra, ami fontos szempont az edzés tervezésekor.

A hagyományos edzés -mint például a súlyemelés vagy futás- többféle izomrostot aktivál egyszerre, a teljes izomcsoportokat mozgatva és fejlesztve.

A legtöbb otthoni használatra tervezett izomstimulátor (EMS) ezzel szemben csak egy-legfeljebb 2 izomcsoport egyidejű kezelését biztosítja. 

Az izomra gyakorolt hatás a kezelőprogram beállításaitól függ. Az izomban 3 féle izomrost típus található, melyek eltérő frekvenciával működtethető. Így az izomstimulátor a beállított frekvenciája függvényében fejt ki hatást. Az alacsony frekvenciák az „alap állóképességet” javítják. Ez kell a mindennapi élethez, a térd, gerinc stabilitásához, a panaszmentességhez. A közepes frekvenciák másik rosttípusra hatnak, így ezekkel az alaperőt nem, de az izomtömeget javítani lehet. Magas frekvenciák a IIb típusú izomrostokra hatnak.

Ha azonban valaki csak magas frekvenciájú programokat használ, akkor a stimulátoros kezeléssel nem növeli az alap erőt és ezzel nem javítja az állapotát sem. 
Ezért nagyon fontos, hogy az elektromos izomstimuláció előtt kérd hozzáértő tanácsát, hogy mely kezelőprogramok segíthetnek az adott állapotban.

Fontos még, hogy az EMS-t kiegészítésként használd a hagyományos edzés mellé és nem helyettük (kivétel, ha panaszaid, állapotod miatt hagyományos mozgásra nem vagy képes). 

Összegzés

Az izomerő csökkenése egy többrétű probléma, amelyet számos tényező befolyásolhat. A visszanyerésének kulcsa a rendszeres testmozgás, megfelelő táplálkozás, pihenés és szükség esetén modern technológiák, mint az EMS alkalmazása. 

Kérd stimulációban jártas szakember tanácsát a legmegfelelőbb kezelési terv kidolgozásához. Például itt találsz egyet a combizom visszaerősítésére.

Ha ezt megkaptad, akkor más dolgod sincs, mint követni a tervet.

Ide kattintva vásárolhatsz az izomerő visszaszerzését segítő izomstimulátor (EMS) készülékeket.

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

2 Comments

 1. a férjem diagnózisa, melyet ez év szeptemberében kapott: ALS. Alsó végtagját érinti, egyre gyengülő járás, nehéz lépcsőzés. Amennyire csak lehetséges, jó lenne lassítani a betegség progresszióját, az izomerő elvesztésének gyorsaságát. Szeretném a legmegfelelőbb stimuláló eszközt beszerezni, ehhez kérem az Ön tanácsát. Melyik eszközt válasszam, milyen erősséget használjunk, milyen gyakran, hogyan?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük