Csontritkulás és a mágnesterápia hatása

A csontritkulás az életminőséget jelentősen korlátozó betegség. Súlyos formában még a mozgást is akadályozza. A problémát a csont szerkezetének leépülése, meggyengülése okozza. A mágnesterápiás kezelés alkalmazásának egyik legfőbb területe éppen ez a betegség. Segítségével  lassítható, megállítható és -szerencsés esetben- visszafordítható az állapot. Nyugat-Európában a mágneses mező kezelés a csontritkulás kezelésének orvosilag elismert módja. Itthon egy sor csaló cég miatt a mágneses mező kezelés megítélése igen rossz. Pedig nem a módszerben van a hiba!  

A csontritkulás kialakulásáról, megelőzési és kezelési módjairól

Amint már írtam, a csontritkulás során csökken a csontállomány és zavar keletkezik a csontszövet mikroszerkezetében. Felbomlik a csontbontó és csontépítő folyamatok közötti egyensúly, így csökken a csontok szerves és szervetlen anyag tartalma. A csont belső szerkezete meggyengül és ezzel megnő a törésre való hajlam.

A csontállomány 25-30 éves korunkig gyarapszik, majd egy stabil fázist követően csökkenni kezd. Csontritkulásra a hormonszint csökkenése miatt a legnagyobb esélyük a változó korban lévő nőknek van, mintegy 20 százalékuknál jelenik meg. További rizikófaktorok: ásványi anyag-, és vitaminhiány, felszívódási zavarok, túlzott alkoholfogyasztás, máj- és veseprobléma.

A diagnózist csontsűrűség-méréssel szokták felállítani.

Az állapot megelőzésében, kezelésében szerepet játszik a testmozgás (pl.: séta), a kalcium- és D-vitamin fogyasztás. Ha már fennáll a betegség, a csontképzést hormonokkal is lehet fokozni.

A pulzáló mágnesterápia hatása a csontritkulásra

A mágnesterápia jótékony hatását a csontritkulásra klinikai tanulmányok sora támasztja alá, javulást érhetsz el vele a csontritkulás esetében. A pulzáló mágnesterápia hatásmechanizmusát Yang Wei és kollektívája igazolta 2008-as kutatása* során. Úgy találták, hogy az alacsonyfrekvenciás pulzáló mágneses mező (ilyet alkalmaznak a mágnesterápiás készülékek) felgyorsítja a speciális csontépítő sejtek (osteoblastok) képződését.

A mágneses mező több változást hoz létre. Fokozza a sejtanyagcserét, javítja csontépítéshez szükséges ásványi anyagok -így a kálcium- felszívódását. Aktiválja a csont felépítéséért felelős sejteket és gyorsul az ásványi anyagok beépülése a csontokba. Ezzel a csontszerkezet erősödik, nő a csontsűrűség.

A csontritkulás kezelésére a Magnum XL és XL Pro, a Magnum 2500, 3000 Pro és 3500 Pro készülékek biztosítanak kezelőprogramokat. Érdemes matrac kiegészítőt vásárolni a hatékonyabb kezelés érdekében. Ide kattintva találod a készülékeket.

Segítsd további cikkek készítését.


Kattints a részletekért!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (2)
 • comment-avatar

  A csontritkulás legtöbbször a teljes csontozatot érinti, de vannak területek, ahol kifejezettebben jelenik meg. A mágnesterápia egyik fő orvosi alkalmazási területe a csontritkulás kezelése, mert a tanulmányok szerint a pulzáló mágneses mező legfontosab hatása a csontfelépítést végző sejtek, az osteoblastok serkentése, ami segíti a csontépítést. Csontritkulásban a hosszabb mágneses kezelés jobb. Ezért fejlesztették ki azokat a matracokat, amiken akár aludni lehet.
  A Magnum XL és Magnum XL Pro készülékekhez választhatja a MAT100 matracot, ami 45x70cm-es, vagy a FullBody 200, illetve 400 matracokat, amelyek 180×70 cm-es méretűek.
  A MAT 100 jó megoldás lehet, ha csak a csípőt, combnyak tájat akarja kezelni. Fotelben, irodai székben is ülhet rajta.

 • comment-avatar
  Judit 2 év

  Kedves Doktor Úr!
  Mostanra olyan mértékű csontritkulásom alakult ki, hogy orvosom szerint bármikor spontán csigolyatörésem lehet. Mivel ő sok éve kevés D vitaminon és biszfoszfonáton kívül (amit nem fogadtam el) mást nem ajánl, magam keresesem a lehetőségét hogy megfékezzem betegségem rosszabbodását, illetve javítani szeretném az állapotomat. Szedek 4.000NE D3 vitamint amivel kevés A, és 200 mg K2 vitamin is van, Magnézium-glicinátot, szerves kalciumot, napi rendszerességgel eszem diót és mákot felváltva, e mellett törekszem az egészséges táplálkozásra és napi 5-6 km-t lendületesen gyaloglok. 65 éves vagyok. Van némi túlsúlyom, amitől igyekszem megválni. A soroltak ellenére kevés állapotromlás mégis kimutatható volt a júliusi ellenőrzésen.

  Doktor Úr írásaiból szereztem tudomást arról, hogy a csontritkulás sikeresen kezelhető mágnesterápiával. Ki is néztem magamnak a Magnum XL Pro mágnesterápiás készüléket. Kérem Doktor Urat mondja meg nekem hogy a MAT100-asat vegyem-e aminek a kis matraca egyszerre kezelhetné a lumbális tájékot és a combnyakcsontokat, vagy elég lenne az alap készülék? Azért kérdezem, mert ennek a használatát, felhelyezését még nem tudom hogyan kell, de hálás lennék ha tetszen ajánlani nekem a megfeleőbbet.