Edzéskiesés hatásai az izmok állapotára

Ha sportolsz, akkor jól tudod, hogy milyen fáradtságos munkával lehet izmot építeni, izomerőt, állóképességet növelni. Azt is tudod, hogy néhány hét edzéskiesés milyen gyorsan rontja ugyanezeket. 2-3 hét kihagyás és oda fél év munkája. Az edzőtermek, uszodák, sportcsarnokok bezárnak. Egyelőre még futhatsz, kerékpározhatsz kültéren, de az olasz hírek alapján ezt még pár hétig teheted meg. Utána négy fal közé szorulsz, otthon tudsz csak edzeni. Ilyen helyzetben érdemes gondolkodnod egy sport-izomstimulátor beszerzésén. Jól fog jönni az izomállapot fenntartásában.

Edzéskiesés hatásai az izomzatodra

Edzéskiesés alatt azt értsd, hogy tartósan korlátozott a megszokott intenzitású izommunka.

Az edzésterhelés és intenzitás visszaesése egy sor folyamatot indít be a testedben. A magas terheléshez szokott izmok azt érzékelik, hogy a szobai edzéseid során messze nincs szükség a korábbi izomerőre. Beindulnak a katabolikus folyamatok és a „felesleget” lebontják. 2-3 hét alatt oda, amit fél éves felkészüléssel felépítettél.

Hasonlóan adaptálódik a keringés, a légzés és az anyagcsere is!  Ha a tested észleli, hogy csökken a vele szemben támasztott elvárás, akkor nem tartja fenn a „szupermagas készültséget sem”.

Miért „esnek össze” az izmok?

Az, hogy a lakásodban csinálsz néhány fekvőtámaszt, felülést, stb. megvéd az elpunnyadástól. Ha ismered az izomműködés élettanát, akkor azt is tudod, hogy csak sajátsúlyos edzéssel nem tudod a gym-ben felszedett izomtömeg csökkenést megakadályozni. Olvasd el az izomrostokról és a Hennemann-elvről szóló részt ebben a cikkemben.

Itt csak röviden: az egyes izomrostjaid nem egyszerre vesznek részt az összehúzódásban, hanem a terhelés függvényében.

Kis súllyal való edzésnél csak az I-es típusú rostok dolgoznak. A IIa rostok csak akkor lépnek működésbe, ha a maximális erőd 50%-át igénybe veszi a mozgás. A IIb rostok pedig csak akkor, ha a maximális erőd 75%-t kell mozgósítanod.

A jobb értelmezhetőség érdekében egy példa. Tegyük fel, hogy maximális erőfeszítéssel 100 kg-mal tudsz egy gyakorlatot elvégezni. Ha edzésen 30-40kg-mal végzel ismétléseket, akkor az I-es rostjaidat tréningezed. Ha 60-70kg-val, akkor már a IIa, ha pedig 80-90-nel, akkor a IIb rostjaid is működnek.

Segítsd további cikkek készítését.


Kattints a részletekért!

Mivel az I-es rostok vékonyak és minimálisan növekszik a tömegük, így a 30 kg-os ismétlésből egy idő után akár több százat is tudsz végezni, de az izomtömeged nem fog változni! Ami javul, az az állóképesség.

Ha saját testsúllyal guggolsz, lexikonok emelgetésével erősíted a vállad, akkor szinte biztosan csak az I-es rostjaid aktiválódnak. Egy idő után százszor, ezerszer is ismételheted. De cingár maradsz.

Leggyorsabban a IIb és IIa típusú rostok veszítenek képességeikből. Mert ezek karbantartásához nagy súlyokkal kell dolgoznod. Ha például fekvőtámasz közben a feleséged és a gyerekek is a hátadon ülnek…

Miért jó az izomstimuláció?

Az előbbi aktiválódási sorrend az agyad által szabályozott folyamat. Természetes módon semmiképp nem tudod megkerülni. Hiába akarod „megfeszíteni” a IIb rostjaid, ez nem az akarástól, hanem a terheléstől függ. Azaz bazi nagy súlyra van szükséged az edzéshez.

Az izomstimulátor előnye, hogy megkerülheted ezt az agyi szabályozást!

Az impulzus megfelelő beállításával egy adott izomrost típusra fókuszálhatsz. Azaz a maximális erő vagy hipertrófia programokkal a IIa és IIb rostokat is edzeni tudod! Ezzel tartósan megőrizhető az izomerő és izomtömeg.

Az edzéskiesés hatását kompenzáló programokkal rendelkező sport izomstimulátorok ára 65 ezer körül kezdődik. 150-ért szuper szintű eszközt kapsz. És persze a határ a csillagos ég…

edzéskiesés és izomstimuláció a hátizmokon

Mi a limitáció?

A limitációt az jelenti, hogy a sport izomstimulátor egyszerre csak korlátozott nagyságú területen vethető be (azaz nem kezelheted egyszerre az összes izmodat). Nem hat a keringésre és légzésre. Viszont az izom metabolizmusra igen.

Ebből következően a kezelést a nagy izomcsoportokra érdemes koncentrálod (combizmok, törzsizmok, váll és karok).

Az izom számára mindegy, hogy az agyból vagy a stimulátorból érkező impulzus hatására húzódik-e össze. Mindkét esetben pontosan ugyanolyan módon történik.

Ebből következik, hogy a stimulátoros edzés is csak akkor „működik”, ha naponta, megfelelő időtartamú a stimuláció. Hetente 30 perc pont annyit ér, mint a heti 30 perces hagyományos edzés.

Akinek nincs ideje stimulációra, annak nem ajánlom a készüléket. Ha viszont irodában csücsülsz vagy éppen lakásfogságra ítél a vírus, akkor lesz időd napi több órányira is.

edzéskiesés és combizom erősítés

Sport és Izomstimuláció...továbbiak

Az izomstimuláció alkalmazása a sport-felkészülésben

Az izomstimuláció alkalmazása a sport-felkészülésben

Az első levelet az adatok megadása után perceken belül küldöm. Ha nem találod, akkor nézd meg a levélszemét vagy promo levelek mappát is. A további részek néhány napos időközökkel, automatikusan érkeznek, nincs mód, hogy a következő rész küldését előre ... ...részletek

Sporttal kapcsolatos cikkek...továbbiak

Achilles ín gyulladás kezelése mikroárammal

12

Ha Achilles ín gyulladással, fájdalommal orvoshoz fordulsz, valószínűleg elküld néhány fizikoterápiás kezelésre (ultrahang, lágylézer, elektroterápia vagy mágneses mező kezelés). Általában 10 alkalmat szoktak felírni, ami akkor "jár le", ... ...részletek

EMS, azaz elektromos izomstimuláció

56

Az EMS vagyis elektromos izomstimuláció módszerét már évtizedek óta alkalmazzák a sportolók felkészülésében...nos....NEM HAZÁNKBAN. Hogy miért van ez így? Határozott véleményem szerint ennek egyszerű az oka: a nyelvtudás ... ...részletek

Combizom visszaerősítés izomstimulátorral

14

A combizom visszaerősítés számos okból lehet szükséges. Tartós betegség, törés utáni izomtömeg vesztés visszafordítása, izomsorvadás kezelése, térd és csípőízület stabilitásának fokozása a leggyakoribb ok. Ebben a cikkben egy ... ...részletek

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (0)