Ha sportolsz, akkor jól tudod, hogy milyen fáradtságos munkával lehet izmot építeni, izomerőt, állóképességet növelni. Azt is tudod, hogy néhány hét edzéskiesés milyen gyorsan rontja ugyanezeket. 2-3 hét kihagyás és oda fél év munkája. Az edzőtermek, uszodák, sportcsarnokok bezárnak. Egyelőre még futhatsz, kerékpározhatsz kültéren, de az olasz hírek alapján ezt még pár hétig teheted meg. Utána négy fal közé szorulsz, otthon tudsz csak edzeni. Ilyen helyzetben érdemes gondolkodnod egy sport-izomstimulátor beszerzésén. Jól fog jönni az izomállapot fenntartásában.

Edzéskiesés hatásai az izomzatodra

Edzéskiesés alatt azt értsd, hogy tartósan korlátozott a megszokott intenzitású izommunka.

Az edzésterhelés és intenzitás visszaesése egy sor folyamatot indít be a testedben. A magas terheléshez szokott izmok azt érzékelik, hogy a szobai edzéseid során messze nincs szükség a korábbi izomerőre. Beindulnak a katabolikus folyamatok és a „felesleget” lebontják. 2-3 hét alatt oda, amit fél éves felkészüléssel felépítettél.

Hasonlóan adaptálódik a keringés, a légzés és az anyagcsere is!  Ha a tested észleli, hogy csökken a vele szemben támasztott elvárás, akkor nem tartja fenn a „szupermagas készültséget sem”.

Miért „esnek össze” az izmok?

Az, hogy a lakásodban csinálsz néhány fekvőtámaszt, felülést, stb. megvéd az elpunnyadástól. Ha ismered az izomműködés élettanát, akkor azt is tudod, hogy csak sajátsúlyos edzéssel nem tudod a gym-ben felszedett izomtömeg csökkenést megakadályozni. Olvasd el az izomrostokról és a Hennemann-elvről szóló részt ebben a cikkemben.

Itt csak röviden: az egyes izomrostjaid nem egyszerre vesznek részt az összehúzódásban, hanem a terhelés függvényében.

Kis súllyal való edzésnél csak az I-es típusú rostok dolgoznak. A IIa rostok csak akkor lépnek működésbe, ha a maximális erőd 50%-át igénybe veszi a mozgás. A IIb rostok pedig csak akkor, ha a maximális erőd 75%-t kell mozgósítanod.

A jobb értelmezhetőség érdekében egy példa. Tegyük fel, hogy maximális erőfeszítéssel 100 kg-mal tudsz egy gyakorlatot elvégezni. Ha edzésen 30-40kg-mal végzel ismétléseket, akkor az I-es rostjaidat tréningezed. Ha 60-70kg-val, akkor már a IIa, ha pedig 80-90-nel, akkor a IIb rostjaid is működnek.

Mivel az I-es rostok vékonyak és minimálisan növekszik a tömegük, így a 30 kg-os ismétlésből egy idő után akár több százat is tudsz végezni, de az izomtömeged nem fog változni! Ami javul, az az állóképesség.

Ha saját testsúllyal guggolsz, lexikonok emelgetésével erősíted a vállad, akkor szinte biztosan csak az I-es rostjaid aktiválódnak. Egy idő után százszor, ezerszer is ismételheted. De cingár maradsz.

Leggyorsabban a IIb és IIa típusú rostok veszítenek képességeikből. Mert ezek karbantartásához nagy súlyokkal kell dolgoznod. Ha például fekvőtámasz közben a feleséged és a gyerekek is a hátadon ülnek…

Miért jó az izomstimuláció?

Az előbbi aktiválódási sorrend az agyad által szabályozott folyamat. Természetes módon semmiképp nem tudod megkerülni. Hiába akarod „megfeszíteni” a IIb rostjaid, ez nem az akarástól, hanem a terheléstől függ. Azaz bazi nagy súlyra van szükséged az edzéshez.

Az izomstimulátor előnye, hogy megkerülheted ezt az agyi szabályozást!

Az impulzus megfelelő beállításával egy adott izomrost típusra fókuszálhatsz. Azaz a maximális erő vagy hipertrófia programokkal a IIa és IIb rostokat is edzeni tudod! Ezzel tartósan megőrizhető az izomerő és izomtömeg.

Az edzéskiesés hatását kompenzáló programokkal rendelkező sport izomstimulátorok ára 65 ezer körül kezdődik. 150-ért szuper szintű eszközt kapsz. És persze a határ a csillagos ég…

edzéskiesés és izomstimuláció a hátizmokon

Mi a limitáció?

A limitációt az jelenti, hogy a sport izomstimulátor egyszerre csak korlátozott nagyságú területen vethető be (azaz nem kezelheted egyszerre az összes izmodat). Nem hat a keringésre és légzésre. Viszont az izom metabolizmusra igen.

Ebből következően a kezelést a nagy izomcsoportokra érdemes koncentrálod (combizmok, törzsizmok, váll és karok).

Az izom számára mindegy, hogy az agyból vagy a stimulátorból érkező impulzus hatására húzódik-e össze. Mindkét esetben pontosan ugyanolyan módon történik.

Ebből következik, hogy a stimulátoros edzés is csak akkor „működik”, ha naponta, megfelelő időtartamú a stimuláció. Hetente 30 perc pont annyit ér, mint a heti 30 perces hagyományos edzés.

Akinek nincs ideje stimulációra, annak nem ajánlom a készüléket. Ha viszont irodában csücsülsz vagy éppen lakásfogságra ítél a vírus, akkor lesz időd napi több órányira is.

edzéskiesés és combizom erősítés

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

4 Comments

 1. A karsérülés gyógyulását a mikroáramú programok segítik. Eek a 160 ezres kategóriában vannak benne.
  A 100ezres készülékek csak TENS és izomstimuláció programokat biztosítnak.
  A 3-400 ezres készülékek már „feleslegesek” sportolónak, mert olyan programokat tudnak, melyek a sport esetén többnyire szükségtelenek, például denervált kezelések. Ez csak idegkárosodott izom (perifériás bénulás) esetén alkalmazható, például gerincsérülés után. Sportolónál ilyen nem fordul elő.
  Az orosz/Kotz izomstimulációs hatása erős. A 70es években ettől vált világhírűvé Dr. Kotz – orosz sportolókon az izomerő jelentős fokozását érte el.
  Ez az áramforma azonban elég kellemetlen a kezelés során.
  A mai precíz EMS készülékek bifázisos négyszöghullám stimulációja sokkal kevésbé fájdalmas, és az állítható frekvencia miatt izomrost típusra specifikált stimulációt biztosít.
  Az orosz/Kotz nem ennnyire specifikus. Betegségkezelésben lehet inkább haszna, mint az ön céljaiban.
  A 160 ezres kategóriát javaslom! Pl. Runner Pro, Cycling Pro, Soccer Pro, Triathlon Pro, Premium 400, esetleg The Champion.

 2. Amíg be van gipszelve a karom addig az izomtömeg megtartására szeretném használni, későbbb a gyógytorna fázisban a sérült karom izomtömegének visszaszerzését szeretném felgyorsítani. Ha pedig már teljes értékű edzésmunkát végezhetek akkor esetleg az elmaradottabb testrészek felhozására és az agy-izom kapcsolat fejlesztésére használnám, már ha lehet ilyet vele. A sérülés előtt súlyzós és kerékpáros edzéseket végeztem rendszeresen.

  Ön szerint van különbség egy 100-200 ezres és mondjuk 3-400+ ezres készülék között vagy a magasabb árkategóriában inkább már a programok számossaga ami dominál az árképzésben?

  Az orosz/kotz stimulációról mi a véleménye?

 3. Nem így kell feltennie a kérdést!
  Az izomstimuláció nem „erő” kérdése.
  Az izomstimulátorok általában 1-120mA áramerősséget „teljesítenek”.
  De az izomstimuláció nem ettől függ, hanem a készülék és azon belül az impulzus generátor minőségétől.
  Kattintson ide: https://www.medimarket.hu/hu-hu/sport-stimulator/c/1156
  Az árak a készülék minőségi szintjét és hatását is jelzik.
  Aztán a következő kérdés: mire akarja használni? Már a sérülés gyógyulás gyorsítására is vagy csak teljesítményjavításra?

 4. Üdv,

  Érdeklődnék, hogy jelenleg melyik a legerősebb/legintenzívebb EMS készülék ami önöknél kapható? Sérülésből regenerálódok, de később, ha visszatérhetek az edzésekhez akkor aktívan használnám edzés melletti kiegészítésként is.

  Köszönöm,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük