Az elhízás Magyarországon a felnőtt lakosság 65 százalékát érinti. A nők 62, a férfiak 67%-a, összesen mintegy 5 millió ember túlsúlyosnak vagy elhízottnak számít. Az adatokra az országos táplálkozási és tápláltsági állapotvizsgálatból derült fény.

A reprezentatív vizsgálat azt mutatta, hogy az életkorral nő az elhízás aránya. A fiatal nők több mint harmada, a középkorúak kétharmada, az idősek több mint háromnegyede túlsúlyos, súlyfelesleggel küzd. A fiatal férfiak kétötöde, a középkorúak háromnegyede, az idősek több mint négyötöde túlsúlyos vagy elhízott – olvasható az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OÉTI) által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A haskörfogat, az elhízás mértékének fontos jellemzője

A tápláltsági állapot egyik jellemzője a haskörfogat. Tény, hogyha a haskörfogat a nőknél 88, a férfiaknál pedig 102 centimétert meghaladja, akkor a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata is jelentősen megnő.

A 2014-es felmérés szerint egy átlagos felnőtt magyar nőnek 91, egy férfinak 98 centiméter volt a haskörfogata. Míg a fiataloknál mért értékek a normál tartományba esnek, addig egy átlagos középkorú nő már hasi elhízottnak számít. Ugrásszerű a növekedés a középkorúak körében. A 35-64 éves magyar nőknek átlagosan 11 centiméterrel, a magyar férfiaknak 13 centiméterrel nagyobb a haskörfogatuk. Ehhez 65 év felett a nőknél plusz 7 centiméter, a férfiaknál 4 centiméter adódik.

Magyarországon az 1980-as évek után a sovány és a normál testalkatúak aránya 45 százalékról 35 százalékra csökkent, vagyis nőtt a túlsúlyosak és az elhízottak aránya. De míg 1988-ban a felnőtteknek csak 16 százaléka volt elhízott, addig 2014-re az arányuk megduplázódott. Ma már háromból egy felnőtt elhízott és egy túlsúlyos.

A vizsgálat célja az volt, hogy megismerjék a felnőttek táplálkozási szokásait, tápanyag-ellátottságát, és újbóli mérésekkel határozzák meg a túlsúly, az alultápláltság és a hasi elhízás előfordulását, hogy nyomon kövessék ezek időbeli változását.

A közleményben az olvasható, hogy a magyarok egészségi állapota rosszabb sok más európai országban élőéhez képest. Az egészség terén igen fontos a szerepe az életmódnak. Kiemelt a táplálkozás jelentősége az egészséges testsúly fenntartásában.

Az elhízás egészséges életmóddal megelőzhető lenne

 • a szív- és érrendszeri betegségek majdnem háromnegyede,
 • a daganatos betegségek egyharmada,
 • továbbá az egészségben, betegségmentesen töltött élet meghosszabbodna.

Forrás: MTI

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

3 Comments

 1. Köszönöm szépen a tanácsokat, elolvastam a cikkeket is. A készülék egy remek találmány – ha lenne rajta 6-os érték nálam azt mutatná – viszont nekem drága. (És nem költök gyorskajára, édességre, péksütire és egyéb cukros bolti izékre gyakorlatilag semmit, nem hogy ilyen összeget) Majd összespórolom az árát, végül is a wiwe-t is megvettem amióta folyamatosan attól félek, hogy szívbeteg vagyok (sajnos van családi halmozódás bár 1 év alatt 3 kivizsgálás (utoljára novemberben) : 1 terheléses ekg, 3 nyugalmi ekg és 3 szív uh, mellkas rtg és szintén novemberben nagylabor) sem talált gyakorlatilag semmi eltérést. Ezt a túlsúly dolgot (162 cm-hez 74 kg) viszont még azelőtt szeretném rendezni mielőtt a változókorral végleg lelassul az anyagcserém és hordóhasam nő. Ami egyelőre nincs de azt gondolom, jobb időben megfékezni a folyamatot.

 2. Minden ember különbözik a másiktól. Ezért nincs két egyforma test, egyforma anyagcsere, egyforma fogyási recept sem.
  A diéták hibája, hogy az ember csinálja, de fogalma nincs, hogy jó-e, ahogy és amit eszik.
  Ennek segítésére találták ki a Lumen készüléket.
  Segít abban, hogy meghatározza, a koplalás és éhezés ellenére lesz-e fogyás!
  Olvassa el a Mitokondriális egészség-rúl szóló cikkem.
  Hasznos lehet még a Metabolizmus monitorozása írásom is.

 3. Én is világgá futok a „férfi 100 kilónál kezdődik” vagy „játsszon a kutya a csontokkal” kijelentésektől, de az is igaz, hogy 40 felett és 2 gyerek után nőként borzasztó nehéz fogyni. Az első gyerekem születése után (30 voltam) minimális edzéssel és nem szigorú diétás táplálkozás mellett fél év alatt 12 kg lement. A második után egy deka sem, hiába diétáztam és gyötörtem magam 4×1 órát az edzőteremben minden héten 8 hónapon át… Azóta is csak akkor tudok fogyni maximum ha koplalok vagy annyira stresszelek, hogy rá se bírok nézni a kajára. Ez sajnos sokszor megesik mert generalizált szorongásban szenvedek (a terapeutám szerint)
  A középkorú nők és férfiak tényleg borzasztó hasakat tudnak növeszteni, de én nem hiszem el, hogy mindenkinél csak a zabálás+lustaság kombo ennek az oka. Betegségek, gyógyszerek, hormonváltozások mind lehetetlenné tehetik a fogyást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük