Elhízás és túlsúly: ez a magyar szépségideál?

Az elhízás Magyarországon a felnőtt lakosság 65 százalékát érinti. A nők 62, a férfiak 67%-a, összesen mintegy 5 millió ember túlsúlyosnak vagy elhízottnak számít. Az adatokra az országos táplálkozási és tápláltsági állapotvizsgálatból derült fény.

A reprezentatív vizsgálat azt mutatta, hogy az életkorral nő az elhízás aránya. A fiatal nők több mint harmada, a középkorúak kétharmada, az idősek több mint háromnegyede túlsúlyos, súlyfelesleggel küzd. A fiatal férfiak kétötöde, a középkorúak háromnegyede, az idősek több mint négyötöde túlsúlyos vagy elhízott – olvasható az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OÉTI) által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

elhízás - a hiba nem a mérlegben van

A hiba nem a mérlegben van!

A haskörfogat, az elhízás mértékének fontos jellemzője

A tápláltsági állapot egyik jellemzője a haskörfogat. Tény, hogyha a haskörfogat a nőknél 88, a férfiaknál pedig 102 centimétert meghaladja, akkor a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata is jelentősen megnő.

A 2014-es felmérés szerint egy átlagos felnőtt magyar nőnek 91, egy férfinak 98 centiméter volt a haskörfogata. Míg a fiataloknál mért értékek a normál tartományba esnek, addig egy átlagos középkorú nő már hasi elhízottnak számít. Ugrásszerű a növekedés a középkorúak körében. A 35-64 éves magyar nőknek átlagosan 11 centiméterrel, a magyar férfiaknak 13 centiméterrel nagyobb a haskörfogatuk. Ehhez 65 év felett a nőknél plusz 7 centiméter, a férfiaknál 4 centiméter adódik.

elhízás - az étrend és az aktivitás hiánya okozza

Magyar Barbie. “Hisz’ alig eszem valamit, nekem a levegő is megárt! Ilyen vagyok…” Gyengécske magyarázat.

Magyarországon az 1980-as évek után a sovány és a normál testalkatúak aránya 45 százalékról 35 százalékra csökkent, vagyis nőtt a túlsúlyosak és az elhízottak aránya. De míg 1988-ban a felnőtteknek csak 16 százaléka volt elhízott, addig 2014-re az arányuk megduplázódott. Ma már háromból egy felnőtt elhízott és egy túlsúlyos.

elhízás - az étrend és az aktivitás szinte teljes hiánya okozza

Magyar Ken – ideális pár a magyar Barbie számára… már a megjelenése is igazi afrodiziákum….

A vizsgálat célja az volt, hogy megismerjék a felnőttek táplálkozási szokásait, tápanyag-ellátottságát, és újbóli mérésekkel határozzák meg a túlsúly, az alultápláltság és a hasi elhízás előfordulását, hogy nyomon kövessék ezek időbeli változását.

A közleményben az olvasható, hogy a magyarok egészségi állapota rosszabb sok más európai országban élőéhez képest. Az egészség terén igen fontos a szerepe az életmódnak. Kiemelt a táplálkozás jelentősége az egészséges testsúly fenntartásában.

Az elhízás egészséges életmóddal megelőzhető lenne

  • a szív- és érrendszeri betegségek majdnem háromnegyede,
  • a daganatos betegségek egyharmada,
  • továbbá az egészségben, betegségmentesen töltött élet meghosszabbodna.

Forrás: MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (0)