Ha életed tartós küzdelem a túlsúllyal -hol fogysz, hol visszanyered, amit leadtál-, akkor a metabolizmus monitorozása sokat segíthet a tartós eredmény elérésében. A metabolizmus jelentése anyagcsere, azaz a tápanyag- és az energiaáramlás összessége. A tested energiatermelése szempontjából elsődleges szerepe a szénhidrátoknak és a zsíroknak van. Ha tudod, hogy éppen melyikből állítod elő az energiát, akkor az nagy segítséget jelent az étrended összeállításában és ütemezéséhez is. Ebben nyújt számodra segítséget egy különleges eszköz, a Lumen.me.

A táplálkozás lényege és értelme a tested fenntartásához szükséges anyagok testedbe juttatása. Az ételek úgynevezett makrotápanyagokból, vitaminokból, ásványi sókból és nyomelemekből állnak. Az egyes ételek összetevői természetesen eltérők, azaz nem mindegy, hogy mit teszel a szádba.

Makrotápanyagok

A makrotápanyagok közé a szénhidrátok, a zsírok és a fehérjék tartoznak. Ezeket energiaforrásként és „építőanyagként” használja a tested. A makrók egy adott energiamennyiséget tartalmaznak. A szénhidrátok és fehérjék 1 grammja 4, míg a zsíroké 9 kcal-t.

A tested elsődleges energiaforrása a szénhidrát (cukor). A szénhidrátok (glikogén formájában) az izmaidban és a májadban tárolódnak. Mivel könnyen lebontható és “elégethető”, ezért ha van belőle a „raktárban”, akkor a tested ezt használja.

A zsírok (lipidek formájában) a zsírsejtekben találhatók. Ez sokkal “töményebb” energiatárolási mód, több mint kétszer annyit tartalmaz, mint a szénhidrát. A zsír hosszú távú felhasználásra, az ínséges időkre “van eltéve”, mint a befőtt. A tested csak akkor kezd zsírbontásba, ha a szénhidrát raktáraid kiürültek. Ilyenkor a zsírsejtekből lipidek kerülnek a véredbe, ahonnan az izomsejtek veszik fel őket. A sejten belüli mitokondriumok (ezek tested mini-erőművei) állítják elő belőlük az energiát.

Mi határozza meg, hogy mit égetsz el?

Azt, hogy éppen mit használsz energiaforrásként a szénhidrát beviteled és a glikogénraktárak “telítettsége” határozza meg.

Ha van cukor, akkor cukrot égetsz. Ha “kifogy” (azaz nincs cukor), akkor a tested lassan áttér zsír égetésre. Minél egészségesebbek a mitokondriumaid, annál gyorsabb az átállás. Rossz mitokondriális egészség esetén akár 3-4 napra is szükség lehet, mire a zsírbontás elindul.

A metabolizmus „mérése”

A szénhidrátból történő energia-előállítás végeredménye az ATP molekula (energia), továbbá víz és CO2. A széndioxid a tüdőn keresztül távozik, azaz kilégzed. A zsírból történő energia termelés ezzel szemben nem eredményez CO2 felszabadulást.

A metabolizmus tehát a kilégzett levegő CO2 tartalmának mérésével lehetséges. A magas kilégzett CO2 koncentráció jelzi, hogy zömében szénhidrátokat használ a tested. Minél alacsonyabb a CO2 szint, annál inkább zsírt égetsz.

A metabolizmus mérésre eddig csak klinikai, rendelői körülmények között volt lehetőség. Továbbra is ez a legprecízebb mérési mód. Mivel azonban a klinikai vizsgálórendszerek igen drágák, így hazánkban alig néhány helyen történik metabolikus mérés. Az energiatermelésed általános megítéléséhez nem is szükséges klinikai precizitás.

Lumen.me

mérés lumen.me metabolikus készülékkel

A Lumen.me eszköz egy új fejlesztésű eszköz, egy kapnográf és egy flowméter kombinációja. Az apró készüléken át kell a tüdőd levegővel teleszívni, benntartani, majd 10 másodperc után a készüléken át kifújni. A Lumen.me méri átáramlási sebességet (amiből meghatározza a légzési térfogatot), illetve a kilégzett levegő széndioxid tartalmát. Ezekből az adatokból klinikailag igazolt pontosságú információt szolgáltat az aktuális anyagcserédről.

A készüléket ingyenesen letölthető IOS vagy Android applikációval vezérelheted. A használathoz fiók létrehozása szükséges.

A mérési eredményeket a mobiltelefonodon követheted. A kapott érték 1 – 2 – 3 – 4 vagy 5 lehet. Az 5-ös döntően szénhidrát égetést jelez, míg az 1-es esetén zsírt égetsz.

Mire valók az értékek?

lumne.me applikációHa fogyni akarsz, akkor a reggeli ébredéseknél az 1 és 2 értékeket kell „elérned”. Ezek jelzik, hogy zsírt is bontasz. A 3-4-5-ös értékek esetén még mindig túl sok szénhidrátot viszel be és a tested egy pillanatig sem bont zsírt, azaz fogyni sem tudsz.

A mobiltelefonos alkalmazásban követheted az értékek változását, ezen felül nagyon sok hasznos információt és étrendi javaslatokat kapsz. Testreszabhatod az étkezési preferenciáid, így a húsfogyasztók, vegetáriánusok, vegánok egyaránt megtalálhatják a nekik megfelelő javaslatokat.

Ja… nem is mondtam… Személyes tapasztalataim pozitívak. Segít abban, hogy pontos képet kapj a táplálkozásod minőségéről. Éhezés és szenvedés mentesen, hiszen nem kalóriamegszorító módszerről van szó, hanem a szénhidrátbevitel szabályozásáról. Ajánlom! Lumen.me 

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

2 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük