Sok cikket írtam már az elektroterápia kiváló hatásairól. De nem mindegy, hogy mit, mire és mikor alkalmazod. Például egy baleset vagy műtét utáni első napokban nem javaslom az izomstimuláció (EMS) alkalmazását! Egy másik elektroterápiás kezelést, a mikroáramot (MENS, MCR) azonban akár a műtét napján elkezdheted. Hogy is van ez?

Az izomstimuláció kiváló módszer az izomerő és izomtömeg visszanyerésére. Már a műtét előtti felkészülésben is nagy szerepe lehet. Minél nagyobb izomtömeggel kerül sor a műtétre, annál kevesebb időre lesz szükséged a teljes felépüléshez. Ezért fontos, hogy műtét előtti hetekben izomstimulációval erősítsd meg az izmaid. Műtét vagy súlyos sérülés után alkalmazva segít visszatérni a normális életbe, a sportba.

Számos esetben, például súlyos betegség és műtét után a súlyzós, sőt még saját testsúlyos edzés sem engedélyezett. Az izomstimulátor azonban nem hoz létre elmozdulást az ízületben, így ilyenkor is használható lehet. Meggyőződéssel állítom, hogy egy-egy izomcsoport állapotának javítására (a testedzés mellett) ez a leghatékonyabb módszer. Segíti a gyógyulást, gyorsítja a felépülést.

Ha azonban közvetlenül műtét után akarod használni, először olvasd el ezt a cikket.

Rejthet-e veszélyt az izomstimuláció alkalmazása műtét után?

Egy nagyműtét vagy súlyos sérülése utáni néhány napban ellenjavallt lehet az izomstimulációs edzés. Nemcsak az érintett terület izmain, de a test bármely részén.

A megfelelően végzett izomstimulációs edzés igen komoly igénybevételt jelent a kezelt izmoknak és ezen keresztül a testednek. Az elektrostimulátor által küldött elektromos jelek hatására az izomrostok újra és újra összehúzódnak. Épp emiatt működik a stimuláció az erő és az izomtömeg növelésére.

Minél nagyobb a kezelés intenzitása, annál nagyobb az „izom elleni agresszió”. Ugyanez történik az edzőtermi edzésben is. Edzel, regenerálódsz és izmaid alkalmazkodnak az edzésszinthez.

Az edzés ingerek hatására az izomban változások történnek. Felszaporodnak a metabolitok, kiürülnek a tápanyag és energia-raktárak. Izomrostok szakadnak el.

Ezek helyreállítása a regeneráció, mely az edzést követő pihenés alatt történik.

Immunrendszer 

Az immunrendszer részt vesz az edzés utáni regenerációban. Műtét után azonban az immunrendszer kevésbé hatékony, hiszen sok a „feladata”.

  • Megpróbálja helyreállítani az operált terület szöveteit.
  • Megpróbálja visszapótolni az elvesztett vért.
  • Igyekszik minél gyorsabban gyógyulni.
  • Küzd a sebbe kerülő baktériumok ellen, hogy elkerülje a fertőzést.

Tested az izomstimuláció által okozott elváltozások regenerációja érdekében az immunrendszer aktivitásának egy részét átcsoportosítja a műtéti területről a stimulált izmokra. Ha pedig a műtéti terület gyógyulása kisebb erővel történik, akkor kockáztathatod, lassíthatod a felgyógyulást.

Az izomtréning (még akkor is, ha nem a műtét közelében, hanem távolabbi, egészséges izmokon történik) hatással lehet a sérült végtagra vagy a műtött részre (amely éppen a test leggyengébb része).

Ezért van az, hogy műtét után vagy végtag súlyos sérülése után teljesen ellenjavallt a stimulációs edzés a test bármely részén.

100%-os egészség kell hozzá!

Az elektrostimulációs edzés 100%-os egészséget igényel.

Ha nem vagy egészséges, nem tanácsos semmilyen edzést végezni. Sem hagyományosan, sem stimulátorral.

Lázasan vagy náthásan a védekezőképességed eleve alacsony és az edzés több kárt okozhat, mint hasznot. Amikor a tested egy betegséggel küzd, nem tud elegendő erőt fordítani az edzés okozta elváltozások regenerálására. Sőt, az edzés hatására az immunrendszer kapacitásának egy részét elvonod a fertőzés elleni küzdelemtől, így lassabban gyógyulsz. Maga a megfázás eleve azért van, mert a védekezőképességed alacsony.

Műtét után az immunrendszered a tested egészségének helyreállításáért küzd. Nem tanácsos tehát a gyógyulásra fordított erőket izomstimulációs kezeléssel elvonni.

Járulékos kárt okozhat!

Az elektrostimulátor által kiváltott izomösszehúzódás gyakran más izmokat is érint. Például néha a négyfejű combizom edzésekor a psoas is aktiválódhat.

Ha például nemrégiben hasi műtéten (lágyéksérv) estél át, és a négyfejű combizmod szeretnéd edzeni, hogy ne veszítse el az erejét. Az elektródákat rosszul helyezed el és emiatt nemcsak a combizom, de a psoas is aktiválódik.

Ennek összehúzódásai viszont már „rángathatják” a műtéti terület izmait. Így a műtét által érintett izmokban szakadást okozhat.

Mikor használj izomstimulátort?

Ha műtéten estél át, az izomstimulátor segít abban, hogy elkerüld az izomvesztést. Azonban csak akkor kezdj kezelésbe, ha azt megbeszélted a kezelőorvosoddal. Ha megadta az engedélyt, akkor az izomstimulációs programok néhány hét alatt segítenek, hogy jó izomtónust érj el. Műtét, baleset után minimálisan 7-10 nap szükséges az intenzív izomstimulációs kezelés megkezdéséhez.

Milyen elektromos kezeléssel gyorsíthatod a gyógyulást?

Az izomstimulációval szemben más elektroterápiás kezelések -így különösen a mikroáram- segíti, gyorsítja a gyógyulási folyamatokat.

Mikroáramú stimuláció (MENS, MCR kezelések) a műtét után azonnal, minden kockázat nélkül alkalmazható!

Felgyorsítja, támogatja a műtött terület gyógyulási folyamatait (mind a bőrön, mind a mélyebb szövetekben). A mikroáramú kezelésnek nincs semmilyen negatív hatása!

Természetesen olyan készülékkel tudod ezt használni, ami rendelkezik mikroáramú kezelőprogramokkal. Ide kattintva találsz ilyeneket.

Ebben a cikkemben olvashatsz arról, hogyan segíti a mikroáram a műtét utáni fájdalom csillapítását és a szöveti regenerációt, sérülés gyógyulást. 

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük