A megfelelő légzés szerepe a legtöbb sportágban fontos, a kimagasló teljesítmény egyik követelménye és záloga. Hazánkban az edzők és a sportolók jelentős része az út elején jár a légzéstréningben. Pedig a légzésre fókuszáló edzéssel, az ehhez kifejlesztett technikai eszközök, trükkök tudatos alkalmazásával növelhető az állóképesség és gyorsítható a regeneráció.

Az edzőmaszk

A kedvező hatások megfelelő segédeszközök (legismertebb az edzőmaszk) rendszeres használatával és/vagy az e célra kidolgozott légzőgyakorlatok kellő ideig való rendszeres elvégzésével érhetők el. A gyakorlatok és segédeszközök révén elérhető, hogy jobb legyen a sejtszintű oxigénellátás, ami a nagyobb teljesítmény, állóképesség záloga.

Ez a cél, és ehhez „mindössze” az kell, hogy a sportoló légzésközpontja és egész teste egyre inkább hozzászokjon egy magasabb szén-dioxid koncentrációhoz az artériás vérben.

A légzéssel kapcsolatos könyvek közül 2017-ben kettő is megjelent magyar nyelven, ami sportolók (és edzőik) számára is nagyon hasznos lehet. Barna Miklós Ferenc: A légzés gyógyító ereje és Patrick McKeown: A légzés ereje (Oxygen advantage). E könyveket áttanulmányozva sok hasznos ötletet, gyakorlatot lehet elsajátítani.

Az, hogy a gyakorlások eredményeképpen milyen lesz az egyén légzése, az függ a gyakorlatok milyenségétől, a végrehajtás gyakoriságától, helyességétől és hosszától, valamint az egyéni adottságoktól, de kellő gyakorlással bárki jelentős eredményeket érhet el.

Edzőmaszkot ide kattintva vásárolhatsz.

A CO2 (széndioxid) szerepe a légzésben

A légzésközpont folyamatosan működik, soha nem áll le és természetének megfelelően úgy alakítja a vegetatív légzést, azaz az aktuális légzés mértékét, ahogy azt az artériás vér szén-dioxid koncentrációja megköveteli.

Sokan valószínűleg azt hiszik, hogy azért lélegzünk be, mert lecsökken testünkben az oxigéntartalom. Nem ez a belégzés oka!

A légzésközpont akkor ad ki parancsot a belégzésre, ha a szén-dioxid tartalom a megszokott szint fölé emelkedik. A megfelelő gyakorlatok és a technikák azt a célt szolgálják, hogy ez a belégzést kiváltó szén-dioxid szint megemelkedjen és tartósan magasabb is maradjon.

A légzés szerepe

Miért jó ez? – teheti fel valaki a kérdést.

Azért, mert a vérünkben az oxigénszállításért felelős hemoglobin nagyobb mértékben és könnyebben szabadul meg oxigénjétől a sejtekben, ha ott magasabb a szén-dioxid koncentráció. Ha nő a vérben a szén-dioxid koncentráció, miközben alig csökken az oxigén koncentráció, akkor ettől megnő a sejtekben az oxigénleadás, és így javul azok oxigén ellátása (pl. növekvő VO2max.), ezen keresztül energiaszintjük, ami a növekvő állóképesség záloga. Ez a Bohr effektus, melyet már 1904-ben felfedezett dr. Christian Bohr dán élettan tudós.

Sokak számára ismert ez az élettani törvényszerűség, csak keveseknél alkalmazzák a sportolók között. Ismereteim szerint leginkább az úszóknál használnak erre külön gyakorlatokat.

Ha hosszabb időn keresztül megnövekszik a szén-dioxid koncentráció a testben, az egy sor változást indít be. Megváltozik a vér összetétele, a vese működése, a vérképzőrendszer, a metabolizmus (esetleg még az étrend is). Meglehetősen bonyolult folyamatokon keresztül történnek meg a pozitív változások. Ha a légzés tartósan megváltozik, akkor tulajdonképpen egy „új testet alakít ki” a sportoló a sok változás miatt. Ez az új test még inkább alkalmasabb lesz a tartós igénybevételre úgy, hogy közben javul a regenerációs készség, hiszen a pihenő időkben is jobb lesz a sejtek energiaellátottsága (még az alvásigény is csökken).

Nemcsak az általános állóképesség növekszik meg, hanem a gyorsasági állóképesség is. Azaz például egy labdarúgó úgy lesz képes 20 %-kal több és 20 %-kal hosszabb sprintekre mérkőzésenként, hogy bőségesen marad ereje a 85. perc utánra is. Eközben figyelni is tud még, mivel a szén-dioxid tolerancia megnövekedésének fő „nyertesei” a szív és az agy.

A kontrollszünet

A szén-dioxid tolerancia egyszerűen mérhető a Butejko professzor által kidolgozott kontrollszünet meghatározásával, és ezáltal akár otthon is nyomon követhető a változás, amit a gyakorlatokkal elér a sportoló. Minél magasabb a kontrollszünet, annál jobb az állóképesség, a regeneráció.

A kontrollszünet az az időtartam, amely normál, nyugalmi állapotban eltelik egy átlagos kilégzés és a légszomj megjelenése között úgy, hogy közben az egyén nem vesz levegőt. Különösen lényeges, hogy reggel, közvetlenül felébredés után mekkora ez az érték.

A kontrollszünetet azért is jól használható adat, mert értéke nem függ attól, hogy a sportoló mennyire tud szenvedni lélegzetét visszafojtva.

Bár a légzőtréning eszközöket és a légzőgyakorlatokat magának a sportolóknak kell alkalmaznia, de az eredményesség érdekében elengedhetetlen az együttműködés egy légzésterapeutával. A leghatékonyabb módot nemcsak az edzések alatti légzőgyakorlatok jelentik, hanem a légzés teljes megváltoztatását. Ha csak az edzések időtartama alatti légzőgyakorlatokat végzi el, akkor fejlődése lassabb lesz és kisebb mértékű, mint amit a légzés megváltoztatásával egyébként el lehet érni, ha azt egész napba kényelmesen beilleszti (és tényleg beilleszthető kényelmesen is). A teljes módszer megértése és elfogadása jobb együttműködéshez és eredményhez vezet.

A légzőgyakorlatokat és a segédeszközök használatát mind élettani, mind psychés okokból kiindulva legkorábban 16 éves kortól tartom célszerűnek elkezdeni.

Szerző: Barna Miklós Ferenc

Kineziológus, bioenergetikus, légzésterapeuta vagyok, Többnyire vegyészmérnökként és környezetvédelmi szakmérnöki dolgozom, de hobbinál több számomra a természetgyógyászat. 2017-ben jelent meg légzéssel foglalkozó könyvem, A légzés gyógyító ereje címmel, a Bioenergetic Kiadó gondozásában. Természetgyógyászként krónikus betegségek kezelésében (daganatok, krónikus gyulladások, asztma, COPD, apnoe, krónikus fáradtság, szívritmus zavarok, stb.) vannak sikereim. Sportolóknak állóképességük fejlesztésében, regenációjuk elősegítésében légzésterápiával, koncentrációs készségük fokozásában kineziológiával és húzódásaik aránylag gyors gyógyulásában bioenergetikával tudok igazán segíteni. Mobil: 20/222-7697 Email: gyogyitomiklos@gmail.com

2 Comments

  1. Az, hogy felismerhetők a Buteyko tanítások nem meglepő! A cikk szerzője Barna Ferenc Miklós (lásd a cikk alján) légzésterapeuta (A légzés gyógyító ereje című könyv szerzője), mellesleg a Buteyko-módszer oktatója is.

  2. Jó ez a összefoglaló, mert Buteyko módszer tanításain alapszik. Azonban Buteyko professzor által kifejlesztet módszer, illetve az ő nevével fémjelzett iskola a gyerekek számára már 4 éves kortól javasolja a speciális gyerektréninget. A korai funkcionális légzés elsajátítása nagyon fontos a gyerekeknek, mert segítségével a fogászati, fogszabályozási, tanulási, mentális problémák megelőzhetővé válnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük