Ma egy kétségbeesett hölgy írt kérdést. „Párommal covid fertőzöttek vagyunk én már jobban vagyok „csak” köhögök. De a páromnak fáj a háta és a mellkasa. A véroxigén szintje minden nap kicsit alacsonyabb, most 92-93. A háziorvos telefonon annyit mondott, hogyha fulladna, akkor menjünk kórházba. Mit tegyünk?” 

Azért írtam meg ezt a cikket, mert felbosszantott a háziorvos hozzáállása és javaslata. Még pusztán józan paraszti ésszel gondolkodva sincs igaza! Elemezzük kicsit a dolgot!

1., A páromnak fáj a háta és a mellkasa

Mindenki tudja, hogy az egészséges embernek NEM FÁJ sem a háta, sem a mellkasa. Ha fáj, akkor az már eleve baj, amit az orvosnak meg kellene hallania.

Az adott esetben ismert a covid-fertőzés. Ez sokaknál csak náthaszerű tünetekkel jár. A mellkasi fájdalom csak súlyos esetben, tüdőgyulladás gyanújakor jelenik meg.

Ha tehát a mellkas fáj, akkor arra kell az orvosnak gyanakodni, hogy a „sima” covid tüdőgyulladássá súlyosbodása elindult.

Nincs mire várakozni! Minél nagyobb terület kerül gyulladásba, annál nehezebb felgyógyulni. A tüzet például nem lehet eltaposni akkor, amikor már az egész erdő lángol!

2., 92-93-as oxigénszaturáció

A pulzoximéter által mért 92-93-as oxigén telítettség érték az egészséges alsó határa. Ez önmagában nem lenne probléma.

Az, hogy a normális 95-99-es oxigéntelítettség érték lassan, nap-mind nap csökken, az már nagyon nincs rendben. A többi leírt panasszal (a mellkasi-háti fájdalom) együtt a csökkenés azt jelzi, hogy a tüdő működése fokozatosan romlik, egyre kevesebb oxigént tud felvenni (ami indirekt jele, hogy a tüdőgyulladás lassan, de terjed).

Ha a készüléked egyébként megbízható, akkor az ismert covid fertőzés esetén a romló értékek romló tüdőállapotot jeleznek.

Megint oda jutunk, hogy nincs miért tovább várni.

3., Ha fullad, akkor menjen kórházba.

Na ez az, ami felbosszantott és ennek a cikknek a megírására késztetett.

A háziorvosnak nincs igaza abban, hogy meg kell várni, amíg a nehézlégzés megjelenik! Az már késő! Fulladás érzés csak előrehaladott esetben jelenik meg, amikor már csak nagy küzdelemmel lehet gyógyítani.

Nem szabad megvárni, hogy az egész ház lángoljon, mert akkor lehet a tüzet elfojtani, ha már az első lángokat eltapossuk.

A tüdőgyulladást is akkor lehet gyógyítani, ha idejében kezdődik a kezelése és nem akkor, mikor az egész tüdőt „bekebelezte”. 

4., az orvos a beteg döntésére bízta a továbbiakat

Értem, hogy a háziorvos sem szeret covidosokkal találkozni. Azonban, ha telefonon „rendel”, akkor legalább arra figyeljen, hogy mit mond el a betege.

Már az is nagyon „gáz”, hogy nem ismerte fel, hogy a coviddal kezelt betegének állapota rossz irányba fordult, hogy panaszai a súlyosbodás irányába változnak. Nem ismerte fel, mit jelenthet, ha a covidos betegnek fájni kezd a mellkasa. Nem értette meg, mit jelent a covidos beteg csökkenő véroxigén szintje. Ez szerintem súlyos szakmai probléma, ami az alkalmasságát kérdőjelezi meg. Ebből következik, hogy teljesen rossz tanácsot adott: kérte a betegét, hogy várja meg amíg szinte menthetetlen állapotba kerül (megjelenik a fulladás).

A szakmai hibánál is súlyosabb azonban, hogy a betegét sorsára hagyta. Döntse el maga a beteg….”Mosta kezeit”, ahogy Pilátus tette.

Egy orvos soha nem hagyhatja a betegre annak eldöntését, hogy egy betegség mely stádiumában kell kórházba indulni, hogy mikor kell kezelést kérni. Ráadásul sem beutalót, sem más támpontot nem adott.

Így valójában a beteg élete már a saját és hozzátartozóinak döntésén és adott esetben erőszakosságán múlik. Tudniillik, hogy fogadják-e a sürgősségi osztályon beutaló nélkül. A kórházban ugyanis „nem szeretik” azokat, akik maguktól jönnek és nem az orvos küldi őket! Az két tűz közé lerült beteg issza meg a „levét”.

ÖSSZEGEZVE

Ha covidos vagy, köhögsz, vacakul vagy, de a mellkasod nem fáj, a pulzoximétered 95-99% között mutat (és nem csökken), nincs lázad, akkor NE PÁNIKOLJ! Pihenj, szedd be szépen az orvosod által felírt gyógyszereket, egyél könnyű ételeket, igyál gyógyteát. Naponta 2-3 alkalommal mérd meg a szaturációd és a lázad.

Amennyiben a mellkasod fájni kezd (különösen, ha mindkét oldalon, elöl és hátul is), az általános állapotod romlik (fokozódik a gyengeség, étvágytalanság), a pulzoximéterrel mért értékeid napról-napra csökkennek, magas lázad is van, akkor AZONNAL KÉRJ KIVIZSGÁLÁST és ellátást!

Amíg nem végeznek mellkasröntgen vizsgálatot és nem zárják ki a tüdőgyulladást, addig ne hagyd magad lerázni. 

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

6 Comments

 1. Egyetértek azzal, hogy a covidtóé való félelem irracionálisan rontja a nem covidosok ellátását. Késlekednek a kivizsgálások, az ellátás elmarad, ami sokszor az állapot akár visszafordíthatatlan romlásához vezet.
  Érdemes lenne elolvasnia még ezt a cikkem. Meg ezt is.

 2. Mivel profilomba vágót nem kérdezett, így mást nem is írok, mint úgy látom, hogy ez egy terápiás komment. Kiírta magából a mérgét. Én ehhez nem tudok semmit hozzátenni.

 3. Nagyon jó cikk. Köszönöm a dr úrnak. Nagy dolog, hogy az orvos nem fogja pártját egy rossz orvosnak. Megérintett a cikk, mert én is átestem ezen, sok lelkiismeretlen orvossal is találkoztam, de arra a néhányra, akik ORVOSOK voltsk, ma is hálával emlékezem. Az én háziorvosom is miután a postcovidos dr.nő beutalóit mutattm /amit neki kellett volna megírni/ azt mondta ,ennyi helyre küldi?’ Ha a postcovidosokat nem ķérdeik ki, nem fogják megismerni ezt a betegséget. Én a mai napig fulladok, ejszaka teljesen eldugul az orrom, nem kapok levegőt, arra ébredek, látótér kiesesem volt azota is 3x. Nem szívesen kelek.ki az ágyból, meg enni se, nics kedvem sehová menni, bármit csinálni. Kétsegbeejtő. Kérem olvasda el, NEM ÍRTAM MÉG ÉZEKET, MIÉRT KÜLDI VISSZA?Köszönom a válaszát. Még annyit; hiába van covid, az csak eggyel több betegseg, azért a kórházi betegek TÖBBI, MÁS panaszával is TÖrŐDNí KELLENE!!!nem hagyni, hogy 24 éves fiú a vakbél petforációban iszonyú kínok között kórházban meghaljon, csak mert covid van….

 4. Sajnos nagy különbség van az orvosok munkája, lelkiismeretessége és szakmai hozzáértése között. 2020.novemberében lettem rosszul.Bevonszoltam magam a munkahelyemre. Kértem az munkahelyi orvost, vizsgáljon meg. Elmondtam a panaszaim. Azt mondta, ,NEM RÖHÖGTETI KI MAGÁT A MENTŐSÖKKEL,MERT MÉG A VÉRNYOMÁSOM SEM MAGAS…,.`. A munkatársaim mondták, fehér vagy, látszik, hogy beteg vagy… Alig tudtam felmenni a lépcsőn, látótér kiesésem volt.nem tudtam enni, hányingerem volt, nagyon rosszul voltam. Munka után /vasárnap volt/, elmentem az ügyeletre. Majd belehaltam au útba… A színháznak van gépkocsija, taxicsekkje, de nem ajánlották fel, semmi segítséget sem kaptam…A fiatal dr.nő Bp 3 ker Vihar u ÍMS ügyelet/kikérdezett, megvizsgált./Azóta is áldom, mert nélküle meghaltam volna/. Ő mentőt hívott. 23 napig kezeltek a Honvéd kórházban tüdőembóliával, 2 oldali tüdőgyullafással, coviddal… azóta is nyögöm a postcovidot… a tengeteg gyógyszet számlát. A Vígszínház a volt munkahelyem ó/ahonnan azóta létszámcsökkentés miatt elküldtek tobbünket…’köszönet érte’ Rudolf Péter igazgatónak, Mádl Zoltán gazd-i ig-nak/ így, köszönte meg, így
  hálálta meg a 12 éves munkámat, nagy valószínűséggel ott kaptam el, mert nem volt kötelező a nézöknek a kézfertőtlenítés… nekünk kellett lázat mérni stb. A színházi ügyeletes helyettesítő orvosnő nevét nem mondták meg,hiába kérdeztem. A sarlatán dr.nő, aki lottón nyerte a diplomájat, praktizálhat…nem is tudta meg, hogy msjdnem megölt nem tudtam így feljelenteni. A Vígszínházban a defibrillátor a portán van…. oda lépcsőkön át cipelni pld egy infarktusos beteget!!!??? Mit csinál a munkavédelmis??? Az orvosi szoba gyengén ellátott orvosi eszközökkel és gyógyszerekkel. Van, hogy ezer néző is van. Vannak rosszúllétek, sok a dolgozó is. Oda kellene figyelni sz emberekre. NEM CSAK A FIATALOK SZÁMÍTANAK… Nem érdemlik meg a lelkiismeretes dolgozókat, akik felholtan is mentek dolgozni. Az igazmondókat se, mint Wunderlich művész úr. Azért Eszenyi direktor idejében az időseket nem tették ki megélhetési gondnoknak… így van Mádl úr? Maga se fiatalodik… Nem becsültek meg bennünket. Mit érdemel a munkáltató?

 5. Az orvos is ember. Ugyanúgy féltheti az életét, mint a betege. Szerintem nem az a legnagyobb baj, hogyha „telefonon rendel”, hanem az, hogyha ezen a módon nem ismeri fel, kit kell komolyan venni és mikor kell feltétlenül vizsgálatot elrendelni.

 6. Az írással tökéletesen egyet értek! Igaz a háziorvos telefonon rendel, de a legnagyobb baj az, hogy szinte
  egész nap nem veszik fel a telefont! Na, ez már nagyon gáz! Ilyenkor mit tehet az ember sürgős esetben?
  Még tanácsot sem kaphatunk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük