A nyaki fájdalom sok embert kínoz nap, mint nap. A nyaki fájdalom otthoni kezelésére van egy nagyon egyszerű módszer, az izomstimuláció. Egyszerű és hatékony! Ebben a cikkben az izomstimulátorral végzett kezelést ismerheted meg.  

Mi a nyakfájdalom oka?

Napjainkban a nyaki fájdalom leggyakrabban „civilizációs ártalom”.

 • „elaludtam a nyakam”. Ismert és gyakori probléma, hogy reggel egyoldali nyakfájdalommal ébredsz. Az alvás közben túlfeszülő izmok okozzák. Elaludtál a TV előtt ülve vagy a fej alá gyűrődött párna miatt a nyakizom hosszú ideig túlfeszített állapotban van.   
 • munkahelyi stressz: az egész napos feszültség, stressz hatására délutánra, estére feszülő nyaki fájdalom jelentkezik, mely előre a halánték irányába, illetve a trapézizmon keresztül a nyakra, vállakra, sőt a felkarra is terjed.
 • rossz testtartás: munkád miatt egész nap a számítógépet használsz. A munkaasztalod kialakításakor azonban nem ügyeltek az egészségedre. A monitorod túl alacsonyan van, lefelé kell nézned. A nyakad egész nap előregörnyedt tartásban van. Estére „be is áll” rendesen.

Ha ezek mellett nem sportolsz rendszeresen, nem edzed a nyaki izmokat, nem vezeted le a feszültséget, akkor különösen súlyosak tudnak lenni a problémák.

A nyaki fájdalom kezelése házilag

Nyilvánvalóan az életmódbeli problémák kiküszöbölése lenne a leghatékonyabb, azaz a stressz megszüntetése, a rossz munkahelyi környezet leváltása. Ezek azonban sokszor nem megoldhatók, mert -különösen vidéken- nincs másik munkalehetőség, a főnököt nem lehet leváltani és megváltoztatni sem, a munkáltató sem hajlandó például monitortartókat beszerezni (hogy a rossz tartást megszüntese).

A nyaki izomlazító gyógyszerek nem hatnak érdemben, hiszen az izmok túlterhelését nem tudják megoldani. Az izmok állapotára a gyógyszernek nincs hatása (legfeljebb a mellékhatásait tapasztalhatod meg, mint gyomorfájdalom, savasság, fekély, stb.).

Izomstimulátor – hatékony minden izomfájdalom kezelésében

Az izomstimulátor készülék izomrelaxációs és izomerősítő programjai azonban sokat segíthetnek.

 • izomrelaxáló (merevség oldó) programok: a kialakult feszülő fájdalom oldására, megszüntetésre alkalmas
 • izomerősítő programok: a nyakizmok erősítésével a tartási problémákból eredő panaszok megelőzését segíti. Erősebb nyakizmok jobban bírják a terhelést és bár a képernyő előtt görnyedsz, de „bírják a gyűrődést”.

Melyik készülékek jók a nyaki fájdalom otthoni kezelésére?

Amennyiben más problémád nincs, úgy a legegyszerűbb készülékek, mint a Rehalito vagy Myolito is megfelelő.

Ha más problémád, panaszod is van, akkor azok kezelésére multifunkciós, nagyobb tudású készülékek jönnek szóba: Elite SII, Genesy SII, MyoBravo, Elite, Elite 150, Premium 400, Genesy 1500, Genesy 3000, Cycling Pro, Moto Pro, Runner Pro, Soccer Pro, The Champion, Activa 700. 

Hogyan alkalmazd?

Nyaki fájdalom esetén minimum 2 csatornás izomstimulátorra van szükség.

Előkészítés

Vedd elő a

 • készüléket
 • 2 db stimuláló kábelt
 • 4 db öntapadó elektródát, az 5×5 cm-es a legmegfelelőbb. A ValueTrode, UltraStim és PALS elektródák egyaránt jók erre a célra. A drágább elektróda hatékonyabban viszi át az impulzust, így jobb a kezelési eredmény és kisebb a kezelési kellemetlenség.

Csatlakoztasd a kábelek egyik végét a készülékhez, a másikat pedig az elektródákhoz.

Elektróda felhelyezés

Ragaszd az elektródákat a nyakizmokra.

 • Az azonos kábelhez csatlakozó két elektróda ugyanazon a testfélen legyen!
 • Az ábrán a CH1 (azaz 1-es csatorna) elektródái a bal oldalon, a CH2-é (2-es csatorna) a jobb oldalra kerültek.
 • Izomstimulációnál a polaritás szerintem lényegtelen, azaz mindegy, hogy a pozitív vagy negatív pólus van fentebb. Egyes vélekedések szerint a pozitív legyen alul (távolabb a középtől és fejtől). Próbáld ki! Ha érzel különbséget -szerintem nem fogsz-, akkor azt használd, amit hatékonyabbnak érzel.

nyakizmoknyakizmoknyakizmoknyakizmok

Programválasztás

Ha ezzel megvagy, akkor kapcsold be a készüléket és válaszd ki az izomlazító, merevségoldó kezelőprogramot.

 • Rehalito: Program 03
 • Myolito: program 05
 • Elite SII: program 82 vagy 83
 • Genesy SII: program 28 vagy 29
 • MyoBravo: program 23, ezen felül próbáld ki a 21 és 22-es programokat is.
 • Elite, Elite 150, Premium 400, Genesy 1500, Genesy 3000, Cycling Pro, Moto Pro, Runner Pro, Soccer Pro, The Champion, Activa 700:
  Programlista / Sport / Merevségoldás
  Programlista / Sport / Aktív regeneráció vagy Verseny utáni regeneráció

Intenzitás állítás

Programválasztás még nem jelenti, hogy elindult a kezelés. Ha a kijelzőre nézel, az áramerősség nulla mA (milliamper) értéket mutat. Keresd meg a készülékeden a + és – gombokat. Mindegyik csatornához tartozik egy-egy.  A + gomb megnyomása emeli az áramerősséget, a – csökkenti.

Minden ember másképp érzi az áramot és másképpen reagál. Te is eltérőnek fogod érezni még az egyes napokon is. Ezért van az, hogy a készülék mindig nulla értékről indul. Neked kell a jó értéket megtalálnod.

Ha az intenzitást lépésenként emeled, akkor először érezni fogod az áram által keltett finom bizsergést. Majd az izmaidban finom rándulásokat fogsz érezni. Ezeknek a gyenge összehúzódásoknak még nincs hatása, azaz tovább kell emelned az intenzitást.

Minél magasabb az intenzitás, annál erősebb összehúzódást tapasztalsz.

Egy bizonyos (rád jellemző) áramerősség azonban már fájdalmat kelthet. Ezt a bőrön áthaladó feszültség váltja ki.

Ekkor vegyél vissza néhány mA értéket!

Az izomlazító, merevségoldó, vérkeringést fokozó kezelések esetén az intenzitás közepes legyen. Határozott összehúzódásokat kell érezned, de ennek nem szabad sem kellemetlennek, sem fájdalmasnak lenni!

Izomstimuláció esetén a túl alacsony áramerősség alkalmazása hiba! Ha nem érzel határozott izomösszehúzódásokat, akkor a kezelésnek nincs hatása.

Kezelési idő és gyakoriság

Az izmaid számra az összehúzódás (azaz a mozgás) természetes. Azaz akármennyit mozoghatsz – persze a fáradtság határt szab ennek. A stimulációval is így van: akármennyit használhatod, csak az izom fáradása szab határt.

Ahogy a testmozgásnál, úgy a stimulációnál sem jó a túlzás, azaz nem kell egész nap stimulálni!

A készülékek programjait orvosok és fizikoterapeuták állítják össze a sokévtizedes nemzetközi kezelési tapasztalatok szerint. Minden programnak van egy előre beállított, alapértelmezett időtartama. Ezen nem kell változtatnod.

Ha fájdalmat érzel, akkor végezz egy kezelést. Ez általában 15-20 perc tartamú. Egyszerre hosszabb merevségoldó kezelést nem javaslok. Inkább próbáld ki, hogy 3-4 óránként végzel egyet.

Napi 3-4 kezelésnél többet nem javaslok (bár igazolt, hogy akár 10 kezelésnek sincs semmilyen mellékhatása, kockázata).

Kezelés hatása

Az izommerevség oldó, relaxáló, regeneráló kezelés hatása leggyakrabban már a kezelés alatt érezhetővé válik és néhány órán át fennmarad. Ismételd a kezeléseket szükség szerint.

Ahogy már az elején is jeleztem, az izomstimuláció mellett a rendszeres testmozgás nagy jelentőségű. A hagyományos tornát/edzést/testmozgást iktasd be a napi programodba. Ezzel megőrizheted az izmaid állapotát és 2-3 hónap után a stimulációt már csak kiegészítésként alkalmazd.

Kezelés utáni teendők

Ha a kezelési idő letelik, a program befejeződik és megszűnnek az impulzusok.

Kapcsold ki a készüléket és az elektródákat válaszd le a bőrödről és azonnal tedd vissza a műanyag lapra. Óvatosan, az elektróda peremét fogd és ne a kábelnél fogva húzd.

Tipp: ha az elektródákat hűtőszekrényben (nem fagyasztóban!) tartod, akkor a ragasztó élettartama megnövekszik.

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

2 Comments

 1. Programlista / Sport / Merevségoldás alatt melyiket válasszuk? felső végtag / alsó végtag / törzs / glutes ?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük