Korábbi nyiroködéma cikkeimben nem említettem a nyirokrekonstrukciós műtét lehetőségét. Az orvoslás azonban szüntelenül változik, fejlődik. A mikrosebészet lehetőségeinek bővülésével egyre közelebb kerülünk a nyiroködéma sebészi megoldásához. Mivel nagyon sokakat érdekelhet ez a lehetőség, így a téma szakértőjét, Dr. Mohos Balázs nyirokrekonstrukciós sebészt kértem meg, hogy segítsen tisztán látni a témában. 

Dr. Zátrok Zsolt (ZZs): Az elmúlt évtizedekben az volt az orvosi álláspont, hogy a nyiroködéma egy gyógyíthatatlan állapot, és a kezelése csupán a tünetek visszaszorítására vonatkozik. Egyre több hír érkezik azonban a műtéti megoldásokról, így a nyiroködémás betegek is nagy várakozásokkal tekintenek rá. Nem ringatnak-e hiú ábrándokat? Valóban mindenkinek segíteni tud?

Dr. Mohos Balázs nyirokrekonstrukciós sebészDr. Mohos Balázs (MB): A legfontosabb azt kiemelni, hogy a helyreállító nyiroksebészet bizonyítottan hatásos. A nyiroködémával küzdő betegeknél a nyirokrekonstrukciós műtétek „erős ajánlás” mellett végezhetők. Ez azt jelenti, hogy nagy esetszámú tanulmányok alapján mérlegelték az ilyen jellegű beavatkozások előnyeit és rizikóit, és megállapították, hogy a nyirokrekonstrukciós műtétek egyértelműen hatásosak, és előnyösen befolyásolják a betegséget.

A lymphoedemában szenvedő betegek helyzetét azonban a műtétek technikai megvalósításának szempontjából kicsit távolabbról is érdemes megvizsgálni. Csak Magyarországon a statisztikák szerint több tízezer nyiroködémás beteg van. Egyetlen műtét 5-8 órát is igényelhet, így egy operatőr évente maximum párszáz operációt tud elvégezni. A probléma másik része, hogy az ehhez szükséges eszközök meglehetősen drágák. Ebből is láthatod, hogy a kapacitáshiány jelenti a legnagyobb akadályt.

ZZs: Mivel mindenkit nem lehet megoperálni, így nyilván szükség van a betegek „megválogatására”. Jelenleg milyen szempontok alapján történik eldöntése, hogy ki kerüljön műtétre?

MB: A nyiroködéma elsődleges terápiája a konzervatív, komplex fizikális terápia. Ez egy tüneti kezelésnek mondható, mert a betegség előrehaladását nem állítja meg. A konzervatív kezelés magában foglalja a manuális és gépi lymphdrainage-t, kompressziós kötést, mozgásterápiát és bőrápolást, és mindez a betegek 85-90%-ában javulást eredményez. Azonban ennek eredménytelensége esetén, a betegség előrehaladtával a nyirokrendszer állapota romlik, és betegek életminősége fokozatosan csökken. A nyiroködéma terápiájában a sebészi kezelés második lépésben jön szóba. A nyirokrekonstrukciós műtétekre a betegség folyamatosan romló természete miatt a lehető leghamarabb sor kell keríteni, de előfeltétel az elégtelen eredményű konzervatív ellátás.

ZZs: Milyen vizsgálatok alapján kerül sor a döntésre?

MB: A nyiroksebészeti rekonstrukció fajtájának kiválasztása minden esetben egyénre szabottan történik. A műtéti indikáció és a műtéti típus kiválasztása beteg általános állapotától, alapbetegségétől, életkorától függően, a lymphoedema stádiumának, összetételének, lokalizációjának megfelelően történik. A sebészi tervben a rekonstrukcióra alkalmas nyirokcsomók/nyirokerek megléte vagy hiánya is fontos szerepet játszik. Ezekre kérdésekre az egyszerű fizikális vizsgálat mellett különböző képalkotó módszerek adhatnak választ. Ilyen például a nyirokcsomó-nyirokút scintigraphia, lymphographia, ultrahang, CT és MR vizsgálat. Ezek kiegészíthetők egyéb más vizsgálatokkal és mérésekkel is a műtét effektivitásának fokozása érdekében.

ZZs: A nyiroködémás betegeknél nincs két egyforma eset, de nyilván vannak fő műtét típusok. Mik ezek?

MB: A sebészi kezelés egyrészt a szövetcsökkentő műtéteket jelenti (különböző típusú kimetszések, zsírszívás), másrészt a fiziológiás rekonstrukciós beavatkozásokat. Ez utóbbiak célja a nyirokelfolyás visszaállítása, és lymphoedema progressziójának megfékezése. Ezért azt mondhatjuk, hogy a nyirokelvezetés helyreállítását célzó, modern rekonstrukciós eljárások a betegséget nem csupán kezelik, hanem gyógyítják is. A helyreállító módszerekből több fajta műtét létezik, melyek különbféle elvek szerint vezethetik el az érintett területen található nyirkot.

Ezeknek egy példája, amikor a lymphoedemás régióban összeköttetést készítünk a kis nyirokerek és vénák közt. Ezek az összeköttetések a nyirokelfolyás zavarát okozó helytől távolabb készülnek, így az elzáródás felé áramló nyirok még az elzáródás előtt, azt kikerülve elterelődik a vénák irányába.

ZZs: Miért nem volt eddig ilyen megoldás?

MB: Ezeknek a műtéteknek az elve nem új, és egy részüket korábban is végezték. Az utóbbi években az eddig használt eszközök hatalmas fejlődésen mentek keresztül, illetve új eszközök is megjelentek. Ezáltal a műtéti paletta kiszélesedett és az egyes műtéti típusoknak az effektivitása is megnőtt.

A nyiroksebészeti műtéteket Bécsben tanultam Tzou Professzor által vezetett világszínvonalú mikrosebészeti központban. Itt volt lehetőségem egy Mikrosebészeti Fellowship Programban is részt venni. További szakmai támogatást is onnan kapok, és az ottani módszereket, irányelveket követem.

Dr. Mohos Balázs nyirokrekonstrukciós sebész
Mohos B.: A mikrosebészeti beavatkozás kivitelezése egy speciális mikroszkóp segítségével történik, melynek szerepe kulcsfontosságú. A képen egy robotmikroszkóppal dolgozom, aminek a kijelzője a VR szemüvegben található.

ZZs: A nyiroksebészet lehetőségei idehaza korlátozottak. Hogyan tovább?

MB: A jövőmet itthon képzelem el, és szeretnék a rekonstrukciós sebészetben elmélyedni. A külföldi tanulmányaimnak és munkámnak rengeteget köszönhetek. A hosszútávú fejlődés érdekében szeretném a külföldi szakmai és baráti kapcsolataimat legalább ilyen formában megőrizni és ápolni. Emiatt az itthoni munkám mellett továbbra is hasonló rendszerességgel tervezek kijárni és a külföldi munkacsoport munkájában részt venni.

ZZs: Mit üzensz a nyirokbetegeknek?

MB:

Azt hangsúlyozni kell, hogy a nyiroködéma ellátásában a hagyományos, konzervatív terápia a legfontosabb és ennek kiegészítéseképp sebészi lehetőségek is szóba jönnek.
A fenntartó kezelést rendszeresen szükséges végezni. Minél jobb állapotot őriznek meg, annál később jelentkeznek a betegség szövődményei és jobb eredmény is érhető el, ha műtétre kerülnek.
Fontos a gyors diagnózis és a korán kezdett kezelés. A betegség előrehaladtával a sebészeti lehetőségek szűkülnek és a helyreállító műtétek hatásossága is csökken.

ZZs: Sok sikert az eljárás itthoni elterjesztésében! Egyben javaslom, hogy minden újabb mérföldkőről számoljunk be az Élethosszig Egészségesen olvasóinak.

MB: Köszönöm és szívesen számolok be a változásokról!

Nyirokrekonstrukciós ambulancia konzultáció
Dr. Mohos Balázs nyirokrekonstrukciós sebészA közelmúltban tértem haza a bécsi tanulmányútról. Jelenleg azon dolgozom, hogy a nyirokrekonstrukciós műtétek a magyar betegek számára is elérhetők legyenek.
Foglaljon konzultációs időpontot
Dr. Mohos Balázs nyiroksebeszet@gmail.com

Tudj meg többet a nyiroködémáról és kezeléséről

A nyiroködéma a végtagok (lábak, kar), ritkábban törzs, fej duzzanata, amit a nyirok kóros felszaporodása okoz.
Lehet veled született vagy életed során „szerzett”, azaz baleset, de többnyire műtét vagy daganat miatti sugárkezelés következménye.
Jelenleg még nem gyógyítható, de a tüneteket folyamatos kezeléssel visszaszoríthatod.

Ebben segítenek írásaim és filmjeim. Iratkozz fel és díjmenetesen megkapod.

Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

6 Comments

 1. Gyógyászati segédeszköz boltokban érdemes keresni vagy ott kell kérni, hogy szerezzék be önnek.
  Az interneten pedig erre a kifejezésre keressen rá „circaid juxtafit”. Találhat webáruházakat, ahol beszerezhető.

 2. egyik videóját néztem, amikor a tépőzáras kompressziós termékeket említette, kimásoltam az egyik ilyen tépőzáras kompressziós harisnya használatát bemutató felvételt, és elkezdtem keresni, hogy hol lehet ilyet beszerezni, de sehol nem találtam rá. Tudnak nekem segíteni abban, hogy hol tudok hozzájutni?
  Tudok képet küldeni róla, de ide nem tudtam bemásolni.

  Előre is köszönöm szépen!

 3. A nyiroködémának oka van. Például többszöri orbánc, daganatkezelés ilyenek. MInd az orbánc, mind a daganatkezelés roncsolja a nyirokkeringést. Ennek következménye a nyiroködéma. Jelenleg nincs rutinszerűen végzett kezelés, amely ezt az állapotot megszüntetné és a nyirokkeringését helyreállítaná.
  Arra kell számítania, hogy a nyiroködéma élete végéig elkíséri és önnek minden nap meg kell küzdenie vele, és ami még fontosabb, napi rendszerességgel kezelnie kell. Egyébként dagadni fog.

 4. 15 éve kezdődött RA-ra gyógyszeres kezelést majd biológiai terápiát infúziós kezelést havonta Ro-actemrát kaptam akkor egyre többször orbáncos lett a lábam évente 2-3 alkalommal egyre dagadtabb lett a lábam. kezeltek Budakeszin az OORI – ban! 3éve mellrákot diagnosztizáltak,azóta nem kapom a biológiai terápiát és egyszer sem volt orbáncom,de az ödéma megmaradt Tisztelettel Julianna

 5. A nyiroködéma nem gyógyítható, azaz a duzzanat élete végéig elkíséri. Olvassa el ezt a cikkem: Miért szaporodik fel újra és újra a nyirok.
  A nyirokmasszázs gép a tüneti kezelés egy részét biztosítja. Önmagában nem elegendő, más ödémacsökkentő módszerek napi rendszerességű alkalmazásával együtt érhető el a tünetmentesség. Olvassa el a kezelés lehetőségeiről szóló írásom.
  Egyetlen kezelési mód (például a nyirokmasszázs gép) általában nem elég a teljes tünetmentességhez. Több kezelést kell együtt alkalmazni (de még eze3k sem gyógyítják meg a nyiroködémát és ha a kezelést csökkenti, a duzzanat visszatér). Olvassa el még ezt.

 6. Szép napot nekem kb 30 éve volt egymütött mélyvénástrombozisom azota nemjó anyirokkefingésem agyékba volta mütét fáslizom nyirokmaszás gépet is vettem öntöl éshasználomis mégisbedagad alábam és idönként fekélyesedik is néha még orbáncos is lesz kérném ataná csát tisztelettel László.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük