Sportoló vagy? Elérkezettnek látod az időt, hogy -vetélytársaidhoz hasonlóan- Te is bevesd az izomstimulációt teljesítményed javítására? Érdemes körbenézned a piacon! Kevés olyan gyártó van, amelyek készülékei valóban használhatók. Európában a Compex és a Globus a két legismertebb gyártó, de újabban az olasz iTech és a német MTR+ is szeretne betörni a „komolyan vehető” sport izomstimulátorok piacára. A készülékek között épp olyan nehéz eligazodni, mint például a fényképezőgépek között. Mintegy 10 éve ismerem a készülékeket, mindegyik modelljüket kipróbáltam. Olvasd el összefoglaló véleményem!

Ha nem tudod, Mire jó az izomstimuláció a sportolónak?, akkor kattints a linkre és olvasd el erről szóló cikkem.

Compex vagy Globus a jobb izomstimulátor?

Nem egyszerű a válasz!

Hasonló a helyzet, mint például a mobiltelefonok esetén. Vannak az iPhone-ok, amelyek semmivel sem tudnak többet, mint mondjuk a Samsung, LG készülékei, mégis drágábbak. Az Apple-nak sikerült azonban presztízsterméknek beállítani ezeket az eszközöket és annak ellenére sokat adnak el belőlük, hogy a teljesítményükhöz képest túlárazottak. Aztán van egy sereg feltörekvő gyártó, akik jó ár/teljesítményű termékekkel próbálnak kihasítani maguknak egy szeletet a piacból.

Ilyen a helyzet a profi izomstimulátorok piacán is. Van a Compex, az amerikai presztizsmárka, aminek egyes modelljei háromszor annyiba kerülnek, mint az azonos kezelési minőséget és sokkal több szolgáltatást biztosító Globus termékek. A kisebb, de feltörekvő gyártók a Powerdot, MTR+, iTech. Ezekre már érdemes odafigyelni.

Az, hogy számodra melyik gyártó, melyik készüléke lesz a legmegfelelőbb, attól függ, mi a célod. Mire szeretnéd használni, hol, hogyan, mit tudsz a stimulációról, milyen állapotban vannak az izmaid, mennyi szabadidőd van, stb.?

NEM ELÉG, ha leakasztod a polcról az első izomstimulátort, ami „szembejön” veled! Futócipőt, kerékpárt alapos megfontolás után választasz. Egy stimulátor is évekre meghatározhatja edzésmunkád és eredményeid, érdemes megfontoltan döntened ebben a kérdésben is.

Csak a 4 csatornás izomstimulátort gyártókat veszem figyelembe, mert csak ezek alkalmasak sportcélra. Arra, hogy egyszerre a teljes has- vagy hátizmod, mindkét combot kezelni tudd. A kisebb, kétcsatornás készülékkel napi 3-4 óra kezelésre lenne szükség – már legalábbis, ha hatást szeretnél.

Nézzük az általános tudnivalókat az említett gyártókról.

iTech izomstimulátorok

Az olasz iTech Medical izomstimulátorai a „belépő szintet” jelentik a sport izomstimulációban. Hasonló ez, mint a fényképezőgépeknél. Ha szeretnéd kipróbálni a fotózást, de nem tudod, hogy mennyire merülnél el benne, akkor általában nem a drágább csúcsmodellt vásárolod meg elsőre, hanem ahogy kitapasztalod a gépet és érzed egyre szűkösebbnek a lehetőségeit, úgy veszel egyre többet tudót.

Az iTech izomstimulátorok alkalmasak az izomstimulációval kapcsolatos tapasztalatszerzésre, tapogatózásra, kipróbálásra. Megfelelők akkor is, ha nem vagy túl aktív sportoló, és javítanál az izmaid állapotán, szeretnéd megelőzni a sérüléseket vagy kezelnéd az apróbb húzódásokat, fájdalmakat. A készülékeket Kínában gyártatja az iTech, ami látszik a felhasznált anyagokon. A készülékház, a kábelek és általában a kidolgozás minősége messze elmarad a Globustól.

Az iTech gépek multifunkcionálisak, azaz biztosítják a legfontosabb izomstimulációs, fájdalomcsillapító programokat, továbbá a leggyakoribb sportsérülésekre, állapotokra kezelőprogramokat. Mindegyik készülék 4 csatornás, azaz egyszerre kezelheted akár mindkét combizomzatod vagy akár a teljes hátizmot.

Az előre elkészített programok száma átlagos. A menürendszer áttekinthető, jól szervezett, azonban csak a nagyobb nyelveken elérhető, magyar nyelv nincs.

Az olcsóbb modellek csak előre beállított programokat tartalmaznak, melyeken nem tudsz módosítani. Ha „haladó” módon szeretnéd alkalmazni a készüléket, saját kezelőprogramot nem tudsz készíteni. Csak a csúcsmodell biztosítja ezt a lehetőséget.

A T-One készülékekben van egy „hazugság”. A programok között van egy „mikroáram” elnevezésű, ami azonban egyszerű megtévesztés, csalás. A beállítható legalacsonyabb áramerősség 1000 mikroAmper, azaz nem mikroáram, hanem 1 milliAmper. A mikroáram hatékony tartománya 200-800 mikroAmper között van. Tetten érhető benne az egyes gyártóknál szokásos logika: „azt hazudom, hogy van benne, aki megveszi majd úgyse tudja, hogy pontosan milyennek kellene lennie”. Egy biztos, a T-One készülékek nem tartalmaznak hatékony mikroáramú kezelést.

Az iTech készülékek összességében megfelelők „kipróbálásra”. Ha komolyabb sportcéljaid vannak, esetleg masszőrként, terapeutaként is akarod használni, válassz nagyobb tudású eszközt.  

Compex izomstimulátor

A svájci-amerikai Compex a sport izomstimulátorok nemzetközi szinten is ismert, népszerű gyártója, mely a készülékeit Tunéziában készíti.

A doboz felnyitáskor az első meglepetést az árhoz képest „kínai hatású” műanyag kivitel okozza. A kidolgozottság itt is elmarad a Globus készülékei mögött.

A készülékek kiváló minőségű izomstimulációt biztosítanak, programjaik a teljesítmény és izomfejlesztésre fókuszálnak. Az alapkészülékek csak egyetlen TENS fájdalomcsillapító programot biztosítanak. A magasabb tudású modellek is csak 1-2 izomregenerációs programot adnak. Egyikben sincs sérülés megelőzés, rehabilitáció, sérüléskezelés támogató alkalmazás. Semmit nem biztosít a sportolók jellemző sérüléseinek kezelésére (pedig ez az elektroterápia egyik fő területe).

A legdrágább csúcsmodellekben van néhány olyan funkció, amit a többi gyártó nem biztosít. Például a wireless (kábelnélküli) alkalmazás, ami igen hasznos az edzéssel kombinált stimulációhoz. Ezen felül az izom-intelligencia szenzor említhető, amely automatikusan állítja be az optimális impulzust.

A kezelőprogramok száma igen alacsony, még a legnagyobb tudású és közel 400 ezerbe kerülő modell is csak 40 programot kínál (az olcsóbb Globus készülékek is többszázat).

A Compexben nincs magyar menü. Angol, német, francia, spanyol, olasz nyelveket állíthatsz be.

Készülékek ára magasabb, mint a versenytársaké, a kevesebb szolgáltatás ellenére. Compexet akkor vegyél, ha számodra a legmagasabb ár a fontos vagy az erőfejlesztő gyakorlatokkal egyidejűleg szeretnél stimulációt végezni.

Globus izomstimulátor

A Globus sport izomstimulátorok a legjobb ár/teljesítmény mutatójú készülékek a piacon.
A Globus sport izomstimulátorok (Cycling Pro, Moto Pro, Runner Pro, Soccer Pro, Triathlon Pro és The Champion) a legjobb ár/teljesítmény mutatójú készülékek a piacon.

Az olasz Globus készülékei a sport izomstimuláció legmagasabb szintjét képviselik, azon belül is a „konzervatív” gyártói vonalat. A Globus nem köt kompromisszumot, mindig a maximális kezelési hatékonyságot tartja szem előtt.

Készülékeik lényegesen több szolgáltatást biztosítanak, mint a többi gyártó termékei, így a legjobb ár/teljesítmény mutatóval rendelkeznek. A készülékház, a kábelek és általában a kidolgozás minősége messze a legmagasabb az említett gyártók között.

A készülékek „teljes egészet” biztosítanak, azaz nemcsak az izomfejlesztés a cél, mint a Compexnél, nemcsak alapokat biztosítanak mint az iTech, hanem ezeken túlmutatva az adott sport minden lehetséges aspektusára biztosítanak kezelést. Például a mindazokra a lehetséges akut sérülésekre, túlterheléses fájdalmakra, műtétek utáni rehabilitációra biztosít kezeléseket, melyekkel a többi gyártó „nem foglalkozik”.

A Globus előre elkészített programok százait biztosítja és ha ehhez hozzáveszed a testtájak szerinti programváltozatokat is, akkor a lehetséges alkalmazások száma ezer közelébe ér! A hatalmas programkínálatban könnyű „elveszni” és nehezebb eligazodni a sok lehetőség között.

A nyelveket nem beszélők számára nagy segítség, hogy a Globus készülékek magyarul (is) beszélnek (a többi gyártó készülékei nem).

A Globus készülékek -a TENS és EMS impulzusok mellett- valódi mikroáram (MENS) kezeléseket is biztosítanak. Ez a sérülések és krónikus gyulladások kezelésének egyik leghatékonyabb kezelési módja. Sem a Compex, sem az iTech nem biztosít ilyet a készülékeiben (bár az iTech „behazudja”, de amit kínál az nem mikroáram).

A Globus izomstimulátorokat akkor javaslom, ha komoly sportcéljaid vannak vagy gyakran szerzel kisebb-nagyobb sérüléseket, melyek hátráltatnak az eredményességben. Akkor tudod a készülékekben rejlő képességeket leginkább kihasználni, ha kicsit belemerülsz az izomstimuláció rejtelmeibe, mert a Globus egy komplett elektroterápiás „nagyágyút ad a kezedbe”. Bár minden készülék előre definiált programok százait biztosítja, azaz elég kiválasztanod a kezelőprogramot, de ezen felül a Globus teljes hozzáférést ad a programok módosítására, azaz optimalizálhatod a kezeléseket a saját izmaidhoz.

Természetesen mindegyik Globus sport izomstimulátor 4 csatornás, azaz egyszerre kezelheted akár mindkét combizomzatod vagy akár a teljes hátizmot. 2+2 programjaival egyszerre 2 külön programot is futtathatsz, azaz kezelheted az egyik oldali térdfájdalmad és közben a vállad.

A Globus eszközök maximális lehetőséget biztosítanak a sportteljesítményed optimalizálására, különösen akkor érdemes Globust választanod, ha tudod, hogy utána fogsz járni a stimuláció hátterének és a lehetséges legtöbbet akarod kihozni a készülékből és izmaidból.

Véleményem szerint a Globus izomstimulátorok rendelkeznek a legjobb ár/teljesítmény mutatóval.

Olvasd el az izomstimulációval kapcsolatos következő cikkemet: Az izomstimuláció elméleti alapjai


Mindent egyben a sport-izomstimulátorokról

Iratkozz fel hírlevelünkre, ha szeretnél mindent megtudni arról, hogy az izomstimulátorok mire valók, miben segíthetnek amatőr vagy profi sportolóként számodra!

Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

12 Comments

  1. Az ön által vett készülékre elég egy pillantást vetnie. Láthatja, hogy potméterekkel, kapcsolókkal van tele. A beállítási lehetőségek a sok gomb ellenére igen korlátozottak.
    Ez a készülék a régi tekerős, hullámsávkeresős, analóg rádiók kortársa. Műszakilag 3-4 generációval van elmaradva a mai, korszerű készülékektől.
    Ez 20-30 éve fizikoterapeuták használták, laikus ezt nem tudja érdemben használni, hiszen fogalma sincs, mit állítson be.
    A mai gépek több műszaki szinttel frissebbek. Az impulzusuk is sokkal jobb minőségű, ezért hatékonyabb.
    Ebben a cikkemben arról írok, hogy a mai modern stimulátorral, hogyan kell végezni a kezelést.

  2. Szeretnék érdeklődni vettem egy NERVOSTIM KLM 200 B mert ezt ajánlották kronikus izomproblémáim vannak a sulyom miatt (118) és az kérdés milyen beállításokkal kell használni a comb négyfelyű izmával van problémám és a térdemmel az meg állandó térdfájdalom.
    Ez sajnos nekem ismeretlen gép mert másképpen érzem az áramot mint a váltoáramu gépeken.
    Várom megtisztelő válaszát Krisztián

  3. Kedves Zsolt!Elsorvadt a combom egy patella térdtörés után.3 csavar van a térdemben és egy tengely helyreállító műtétem volt és lehet, h kell még egy műtét is, csak a térdemben a csontom esetlegesen megroppanhat, ezért nem biztos a műtét, egyenlőre nem vàllalja orvos.Ha megerősítem a belső combomat, esetleg megoldja speciális műtéttel.
    Melyik fajtát javasolja?160e a keretem max.Köszönöm!

  4. A MyoBravo belépőszint, de megfelelő a célra. Benne van minden, ami a felkészülésben segít. Az ideális megoldás a Triathlon Pro készülék lenne, ami szerintem 20-25%-kal hatékonyabb stimulációt biztosít, elsősorban a jobb impulzusgenerátor, továbbá az izomcsoport specifikus kezelőprogramok miatt. Ennek ára azonban kétszeres, így el kell dönteni, megér-e annyit a többlet.
    A rugalams elektróda készletet azonban nem ajánlom. Ez inkább általános fitnesz célokra és ödémacsökkentésre való kiegészítő. Az izomrost specifikus kezeléseket (állóképseségi erő, regeneráció javítás, stb) nem lehet ezzel precízen csinálni, illetve az erdményessége messze elmarad az öntapadó elektródával végzett kezeléstől.
    Ha az ismétlődő elektróda-költségektől szeretne megszabadulni, akkor inkább gumi elektródát válasszon. Hozzá szivacstok és rugalmás pánt szükséges még. Ezeket precízebben lehet elhelyezni. Bár a kezelés precizitása egy kicsit elmarad az öntapadó elektródákétól, de ez már vállalható kompromisszum!

  5. Kedves dr. Úr!
    Jó áron találtam az interneten 5 kedvezményes készüléket: Compex fitness sárga, Globus 150 elite és Globus elite /220€/, Compex running/249€/,  Compex elite sport /259€/. Tanácsot szeretnék kérni Öntől: melyiket válasszam és miért? 
    Azaz mik a fő különbségek a készülékek között? Köszönöm előre is a válaszát! 
    Üdvözlettel.         Zsolt

  6. Az izomszakadás esetén az izomstimulátor (mint például a meglévő HV6609-es készüléke) nem alkalmazható, mert az elszakadt izomrostokat a készülék által kiváltott összehúzódások „szétcincálják”, azaz az első 2-3 hétben ne alkalmazzon az elszakadt izmokon izomstimulációt.
    A MENS (mikroáram) teljesen más módon, a gyógyulási folyamat serkentésével hat.
    A meglévő készüléke nem biztosít ilyen kezelést. A MENS előnye, hogy nem vált ki izommozgást. A gyógyulás serkentése révén gyorsítja az izomrostok „összeforrását”.

  7. Jó Estét Kívánok!

    Feleségem (69) bal vádliizom (mediális gastrocnemius) szakadása van, a felső szakaszon a 3 tartórostból 2 leszakadt, egy meg éppen hogy tart… az UH diagnózis szerint.
    Érdeklődöm Kedves Doktor Úr:
    van esély izomstimulációval gyorsítani a gyógyulást?
    van itthon egy TENS HV-6609 2csatornás kínaim, érdemes lecserélnem egy Globus (MENS) készülékre?
    Melyikre?

    Szíves válaszát előre is köszönve:

    Török Zsolt

  8. 😊 igaza is van meg nem is. A Compexben nincs mikroáram. Ezt Ön sem vitatja.

    A T-One egy kínai konstrukció (ne tévessze meg, hogy olasz iTech a márka – ez egy kereskedőcég, ami egyszerűen saját címkével látja el a terméket).
    A T-One-ban van egyetlen „Mikroáram” nevű program, melyet a használati útmutató fájdalomcsillapító programként mutat be.
    A használati útmutató nem adja meg, hogy hány mikroampere kezel. Azt írja, hogy a lehető legalacsonyabb intenzitást kell állítani.
    A T-One készülékeken a legkisebb intenziát érték a milliAmper, azaz 1000 mikroamper.

    A mikroáram terápiás tartománya 200-800 mikroA között van. A T-ONE -n ha a legkisebb intenzitást beállítja (1000mikroamper), akkor máris kívül van a hatékony tartományon.
    Más áramerősség aktiválja a fájdalomcsillapítást, más serkenti az ATP termelést, más kell ödéma, gyulladás, szétesett izom esetén.
    Attól, hogy a T-One-ben van egy „mikroáramú” valami, még nem mikroáramú készülék. Ebben a formában szart se ér gyulladásra, túlterheléses panaszra, gyógyulásserkentésre, stb.
    Egy dolgot lehet elmondani, hogy a T-One készülék mikroáram programja egy csaló állítás. Valójában nincs mikroáram a készülékben, de jó kínai gyakorlat szerint azt hazudják, hogy igen.

    A T-One olyan távolságra van egy Globus készüléktől, és a mikroáramú kezeléstől, mint a Trabant egy Porsche-től.
    Persze erre megy ki a játék… aki nem veszi a fáradtságot, hogy utánanézzem, mit vesz, azt könnyű megvezetni.

  9. „A Globus készülékek legfőbb többlete a mikroáram (MENS) képesség, melyet a szakemberek ma a sérüléskezelés és krónikus gyulladások leghatékonyabb kezelési módjának tartanak. Sem a Compex, sem az iTech nem biztosít ilyet a készülékeiben.”
    Ez teljesen valótlan állítás. Az iTech készülékekben biztos, hogy van.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük