Melyik izomstimulátor jobb? Globus vagy Compex? - Dr. Zátrok Zsolt blog

Melyik izomstimulátor jobb? Globus vagy Compex?

Sportoló vagy? Elérkezettnek látod az időt, hogy -vetélytársaidhoz hasonlóan- Te is bevesd az izomstimulációt teljesítményed javítására? Érdemes körbenézned a piacon! Nagy az izomstimulátor kínálat, de ezek 80%-a műszaki paramétereiből kiolvasható, hogy nem alkalmas hatékony izomfejlesztésre. Az európai országokban a Compex és a Globus a két legismertebb gyártó, de újabban az olasz iTech és a német MTR+ is szeretne betörni a “komolyan vehető” sport izomstimulátorok piacára. Nézzük át, hogy mit várhatsz ezektől a gyártóktól!

Ennek a cikknek előzményeit az Izomstimuláció – mire jó a sportolónak? című cikkemben találod meg. Érdemes elolvasnod, hogy “teljes legyen a kép” és értsd, hogy miből következnek az itt leírtak.

Compex vagy Globus a jobb izomstimulátor?

Ez egy rosszul feltett kérdés!

Miképp választasz a Nikon, a Canon vagy éppen a Pentax fényképezőgép között? Vagy hogyan választasz a Kia, Hiundai, Toyota, VW és Mercedes autó között? És ha a gyártót eldöntötted, akkor hogyan választasz modellt és azon belül felszereltséget?

Ilyen komplex dolog a profi izomstimulátor választása is. Az, hogy számodra melyik lesz a legmegfelelőbb, attól függ, mi a célod. Mire szeretnéd használni, hol, hogyan, mit tudsz a stimulációról, milyen állapotban vannak az izmaid, mennyi szabadidőd van, stb.?

NEM ELÉG, ha leakasztod a polcról az első izomstimulátort, ami “szembejön” veled! Futócipőt, kerékpárt alapos megfontolás után választasz. Egy stimulátor is évekre meghatározhatja edzésmunkád és eredményeid, érdemes megfontoltan döntened ebben a kérdésben is.

Ebben az írásban csak 4 csatornás izomstimulátorokat gyártókat veszek figyelembe, mert csak ezek alkalmasak sportcélra. Arra, hogy egyszerre a teljes has- vagy hátizmod, mindkét combot kezelni tudd. Kétcsatornás készülékkel erre dupla annyi időre van szükséged. Ahhoz, hogy hatása is legyen a stimulációnak, naponta 60-90 percnyi kezelésre van szüksége az izmaidnak. Ha kétcsatornás a készüléked, akkor ez az idő “helyből” duplázódik.

Korábban írtam az izomstimuláció alapjairól. Ha elolvastad, akkor már tudod, hogy minden izomcsoportnak más és más impulzusra van szüksége a leghatékonyabb kontrakcióhoz. Mielőtt készüléket veszel, a legelső teendőd legyen, hogy megnézed a készülék műszaki adatait. Ha a beállítható impulzus tartam (amplitudó) felső értéke nem éri el a legalább 400 msec időtartamot, akkor ne vedd meg. Az ilyen jó lehet a karizmaidra, de például a combizmaidra már alkalmatlan.

Nézzük az általános tudnivalókat a legfontosabb gyártókról.

iTech izomstimulátor

iTech sport izomstimulátorok

Az iTech T-One család 3 készüléke (Coach, Medi Sport és Medi Pro) belépő szintű sport izomstimulátor.

Az olasz iTech Medical izomstimulátorai a “belépő szintet” jelentik a sport izomstimulációban. Hasonló ez, mint a fényképezőgépeknél. Ha szeretnéd kipróbálni a fotózást, de nem tudod, hogy mennyire merülnél el benne, akkor általában nem a drágább csúcsmodellt vásárolod meg elsőre, hanem ahogy kitapasztalod a gépet és érzed egyre szűkösebbnek a lehetőségeit, úgy veszel egyre többet tudó gépet.

Az iTech izomstimulátorok alkalmasak az izomstimulációval kapcsolatos tapasztalatszerzésre, tapogatózásra, kipróbálásra. Megfelelők akkor is, ha nem vagy túl aktív sportoló, és javítanál az izmaid állapotán, szeretnéd megelőzni a sérüléseket vagy kezelnéd az apróbb húzódásokat, fájdalmakat. A készülékeket Kínában gyártatja az iTech, ami látszik a felhasznált anyagokon. A készülékház, a kábelek és általában a kidolgozás minősége elmarad a Compextől, de méginkább a Globustól.

Az iTech gépek multifunkcionálisak, azaz biztosítják a legfontosabb izomstimulációs, fájdalomcsillapító programokat, továbbá a leggyakoribb sportsérülésekre, állapotokra kezelőprogramokat. Mindegyik készülék 4 csatornás, azaz egyszerre kezelheted akár mindkét combizomzatod vagy akár a teljes hátizmot. 2+2 programjaival egyszerre 2 külön programot is futtathatsz, azaz kezelheted az egyik oldali térdfájdalmad és közben a vállad.

Az előre elkészített programok száma átlagos. Azonban mindegyik programnak van testtáj szerinti változata (minden izomcsoport más és más stimulációs impulzust igényel). Az alkalmazások száma így többszázra nő. A menürendszer áttekinthető, jól szervezett, csak a nagyobb nyelveken elérhető, magyar nyelv nincs.

Előre beállított programokat tartalmaznak, melyeken nem tudsz módosítani. Azaz ha “haladó” módon szeretnéd alkalmazni a készüléket, módosítani a programon, akkor erre nem ad lehetőséget. “Saját program” létrehozására csak a csúcsmodell biztosít lehetőséget.

A T-One készülékekben van egy “hazugság”. A programok között van egy “mikroáram” elnevezésű, ami sima “csalás”. A mikroáram hatékony tartománya 200-800 mikroAmper között van. A T-One esetén a mikroáram legkisebb értéke 1000 mikroAmper, azaz valójában a hatásos tartományon kívül van. Már nem mikro, hanem 1 milliAmper. Tetten érhető benne az egyes gyártóknál szokásos logika: “azt hazudom, hogy van benne, aki megveszi majd úgyse tudja, hogy pontosan mit veszi”. Egy biztos, a T-One készülékek nem tartalmaznak hatékony mikroáramot.

Az iTech készülékek összességében jól használható eszközök, de ha nemcsak “kipróbálni” akarsz, hanem komoly sportcéljaid vannak, akkor inkább a Compex vagy Globus készüléket válaszd. 

Globus izomstimulátor

A Globus sport izomstimulátorok a legjobb ár/teljesítmény mutatójú készülékek a piacon.

A Globus sport izomstimulátorok (Cycling Pro, Moto Pro, Runner Pro, Soccer Pro, Triathlon Pro és The Champion) a legjobb ár/teljesítmény mutatójú készülékek a piacon.

Az olasz Globus készülékei a sport izomstimuláció legmagasabb szintjét képviselik, azon belül is a “konzervatív” gyártói vonalat. Azt értem ezen, hogy a Globus izomstimulátoroknak nincsenek “csili-vili” funkcióik, mint wireless vagy automatikus stimuláció (mint Compexnél), mert szerintük ezek egyelőre korlátozzák a kezelési hatékonyságot.

A Globus nem köt kompromisszumot, mindig a maximális kezelési hatékonyságot tartja szem előtt. Készülékeik lényegesen több szolgáltatást biztosítanak, mint a többi gyártó termékei, így a legjobb ár/teljesítmény mutatóval rendelkeznek. A készülékház, a kábelek és általában a kidolgozás minősége messze a legmagasabb. Csak a Compex közelíti meg.

A készülékek “teljes egészet” biztosítanak, azaz nemcsak az izomfejlesztés a cél, mint a Compexnél, nemcsak alapokat biztosítanak mint az iTech, hanem ezeken túlmutatva az adott sport minden lehetséges aspektusára biztosítanak kezelést. Például a mindazokra a lehetséges akut sérülésekre, túlterheléses fájdalmakra, műtétek utáni rehabilitációra biztosít kezeléseket, melyekkel a többi gyártó “nem foglalkozik”.

A Globus előre elkészített programok százait biztosítja és ha ehhez hozzáveszed a testtájak szerinti programváltozatokat is, akkor a lehetséges alkalmazások száma ezer közelébe ér! A hatalmas programkínálatban könnyű “elveszni” és nehezebb eligazodni a sok lehetőség között. A Globus szoftvere a nagy nyelvek mellett magyarul is elérhető.

A Globus készülékek legfőbb többlete a mikroáram (MENS) képesség, melyet a szakemberek ma a sérüléskezelés és krónikus gyulladások leghatékonyabb kezelési módjának tartanak. Sem a Compex, sem az iTech nem biztosít ilyet a készülékeiben.

A Globus izomstimulátorokat akkor javaslom, ha komoly sportcéljaid vannak vagy gyakran szerzel kisebb-nagyobb sérüléseket, melyek hátráltatnak az eredményességben. Akkor tudod a készülékekben rejlő képességeket leginkább kihasználni, ha kicsit belemerülsz az izomstimuláció rejtelmeibe, mert a Globus egy komplett elektroterápiás “nagyágyút ad a kezedbe”. Bár minden készülék előre definiált programok százait biztosítja, azaz elég kiválasztanod a kezelőprogramot, de ezen felül a Globus teljes hozzáférést ad a programok módosítására, azaz optimalizálhatod a kezeléseket a saját izmaidhoz.

Természetesen mindegyik Globus sport izomstimulátor 4 csatornás, azaz egyszerre kezelheted akár mindkét combizomzatod vagy akár a teljes hátizmot. 2+2 programjaival egyszerre 2 külön programot is futtathatsz, azaz kezelheted az egyik oldali térdfájdalmad és közben a vállad.

Összességében a Globus eszközök maximális lehetőséget biztosítanak a sportteljesítményed optimalizálására, különösen akkor érdemes Globust választanod, ha tudod, hogy utána fogsz járni a stimuláció hátterének és a lehetséges legtöbbet akarod kihozni a készülékből és izmaidból. 

Compex izomstimulátor

Compex izomstimulátor készülék valamennyi készüléke

A Compex izomstimulátor paletta 7 készülékból áll. A Fit készülékeket főképp az általános közérzet javítására és alakformálásra, míg az SP készülékeket a sportteljesítményed maximalizálására használhatod.

A svájci-amerikai Compex a sport izomstimulátorok nemzetközi szinten legismertebb, legnépszerűbb gyártója. Készülékeik az izomstimuláció legmagasabb szintjét képviselik, azon belül is az “úttörő” gyártói vonalat. Azt értem ezen, hogy a Compex izomstimulátorok olyan funkciók sorát biztosítják, melyeket a versenytársaik egyelőre nem. Érdekes, hogy Compex a készülékeket tunéziai gyárában készíti, de ez “nem megy a minőség rovására”. A készülékek anyagai, a kábelek, a kidolgozás magasszintű. Csak a Globus-e jobb ennél.

Ilyen például a wireless (kábelnélküli) stimuláció, ami nagy szabadságot ad az edzéssel kombinált stimulációhoz. Az izom-intelligencia szenzor a kezelés indítása előtt “megméri” a kezelendő izomzat aktuális állapotát és ennek megfelelően állítja be az optimális impulzust. Az automatikus stimuláció program meghatározza azt is, hogy aktuális állapotodhoz mi a megfelelő kezelési intenzitás. Magáról az izomstimulációról semmi sem kell tudnod, a készüléken nem kell (sőt nem lehet) semmit állítgatni – a készülék minden “maga csinál”.

A Compex csak a csúcsmodellekben biztosít sérüléskezelő és rehabilitációs programokat, ezekből is általánosakat. A kisebb készülékeikben csak fájdalomcsillapító programok vannak és 1-2 regenerációs program.

Ha programok számát keresed, az meglepetést jelenthet. A legnagyobb tudású eszköz is csak 40 programot kínál. Ez azonban megtévesztő! A Compex menürendszere logikusabb felépítésű, mint többi gyártóé, így a negyven főprogram mindegyike testtáj szerinti csoportokat is biztosít, ami az alkalmazások számát többszázra emeli! A Globusnál a programok egyenként vannak listázva, így eleve hatalmas a programkínálat és némiképp nehezebb eligazodni a sok lehetőség között. A menürendszer csak a nagyobb nyelveken elérhető, magyar nyelv nincs.

Készülékek ára magasabb, mint a versenytársaké, de minden más gyártónál többet biztosítanak számodra a teljesítmény maximalizálására.

A Compex izomstimulátorokat akkor válaszd, ha a legújabb technológiára van szükséged, komoly sportcéljaid vannak, ha ritkán szerzel sérüléseket, és ha nem akarsz bajlódni a stimuláció szakmai hátterének megtanulásával – egyszerűen csak a lehetséges legtöbbet akarod kihozni az izmaidból. Az SP6.0 és SP8.0 wireless készülékek maximális rugalmasságot biztosítanak az edzés és izomstimuláció kombinálásáhaz, ami növeli az edzéshatékonyságot.  

Ha a fenti képekre és linkekre kattintasz, akkor további információkat találsz a készülékekről.

Olvasd el az izomstimulációval kapcsolatos következő cikkemet: Az izomstimuláció elméleti alapjai

Mindent egyben az izomstimulátorok sportbeli alkalmazásáról

Szeretnél mindent megtudni arról, hogy a sportolóknak kifejlesztett izomstimulátorok milyen célt szolgálnak, miben segíthetnek neked és ennek milyen haszna lehet számodra?

Ha igen, akkor add meg a mail címed és kattints a “Kérem a tájékoztatót” gombra.

Mivel a stimulátor ezerféle lehetőséget kínál, így több részre bontottam az információt. Néhány nap alatt mindenre fény derül. Elmentheted, újra megnyithatod, bármikor hasznodra lehet. Bízom abban, hogy a stimulátorok képességeinek alapos megismerése segít a sporteredményed javításában, a sérülések megelőzésében vagy éppen a rehabilitációs idő rövidítésében.

Adataid önkéntes megadásával és a Kérem a tájékoztatót gomb elfogadásával hozzájárulsz, hogy neved és e-mail címed kezeljük. Ezt a meghatalmazásod bármikor visszavonhatod. Minden levelemben találsz leiratkozási lehetőséget. Adatvédelmi szabályzatunkat itt olvashatod el.

blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (6)
 • Dr. Zátrok Zsolt

  Hol talált ilyen jó árakat!?

 • comment-avatar
  Csiba Zsolt 2 weeks

  Kedves dr. Úr!
  Jó áron találtam az interneten 5 kedvezményes készüléket: Compex fitness sárga, Globus 150 elite és Globus elite /220€/, Compex running/249€/,  Compex elite sport /259€/. Tanácsot szeretnék kérni Öntől: melyiket válasszam és miért? 
  Azaz mik a fő különbségek a készülékek között? Köszönöm előre is a válaszát! 
  Üdvözlettel.         Zsolt

 • Dr. Zátrok Zsolt

  Az izomszakadás esetén az izomstimulátor (mint például a meglévő HV6609-es készüléke) nem alkalmazható, mert az elszakadt izomrostokat a készülék által kiváltott összehúzódások “szétcincálják”, azaz az első 2-3 hétben ne alkalmazzon az elszakadt izmokon izomstimulációt.
  A MENS (mikroáram) teljesen más módon, a gyógyulási folyamat serkentésével hat.
  A meglévő készüléke nem biztosít ilyen kezelést. A MENS előnye, hogy nem vált ki izommozgást. A gyógyulás serkentése révén gyorsítja az izomrostok “összeforrását”.

 • comment-avatar
  Török Zsolt 5 months

  Jó Estét Kívánok!

  Feleségem (69) bal vádliizom (mediális gastrocnemius) szakadása van, a felső szakaszon a 3 tartórostból 2 leszakadt, egy meg éppen hogy tart… az UH diagnózis szerint.
  Érdeklődöm Kedves Doktor Úr:
  van esély izomstimulációval gyorsítani a gyógyulást?
  van itthon egy TENS HV-6609 2csatornás kínaim, érdemes lecserélnem egy Globus (MENS) készülékre?
  Melyikre?

  Szíves válaszát előre is köszönve:

  Török Zsolt

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 12 months

  😊 igaza is van meg nem is. A Compexben nincs mikroáram. Ezt Ön sem vitatja.

  A T-One egy kínai konstrukció (ne tévessze meg, hogy olasz iTech a márka – ez egy kereskedőcég, ami egyszerűen saját címkével látja el a terméket).
  A T-One-ban van egyetlen “Mikroáram” nevű program, melyet a használati útmutató fájdalomcsillapító programként mutat be.
  A használati útmutató nem adja meg, hogy hány mikroampere kezel. Azt írja, hogy a lehető legalacsonyabb intenzitást kell állítani.
  A T-One készülékeken a legkisebb intenziát érték a milliAmper, azaz 1000 mikroamper.

  A mikroáram terápiás tartománya 200-800 mikroA között van. A T-ONE -n ha a legkisebb intenzitást beállítja (1000mikroamper), akkor máris kívül van a hatékony tartományon.
  Más áramerősség aktiválja a fájdalomcsillapítást, más serkenti az ATP termelést, más kell ödéma, gyulladás, szétesett izom esetén.
  Attól, hogy a T-One-ben van egy “mikroáramú” valami, még nem mikroáramú készülék. Ebben a formában szart se ér gyulladásra, túlterheléses panaszra, gyógyulásserkentésre, stb.
  Egy dolgot lehet elmondani, hogy a T-One készülék mikroáram programja egy csaló állítás. Valójában nincs mikroáram a készülékben, de jó kínai gyakorlat szerint azt hazudják, hogy igen.

  A T-One olyan távolságra van egy Globus készüléktől, és a mikroáramú kezeléstől, mint a Trabant egy Porsche-től.
  Persze erre megy ki a játék… aki nem veszi a fáradtságot, hogy utánanézzem, mit vesz, azt könnyű megvezetni.

 • comment-avatar

  “A Globus készülékek legfőbb többlete a mikroáram (MENS) képesség, melyet a szakemberek ma a sérüléskezelés és krónikus gyulladások leghatékonyabb kezelési módjának tartanak. Sem a Compex, sem az iTech nem biztosít ilyet a készülékeiben.”
  Ez teljesen valótlan állítás. Az iTech készülékekben biztos, hogy van.