A csonttörés gyakori probléma. Általában baleset, elesés, leesés, fizikai erőbehatás miatt törik a csont. A tested rendelkezik egy csodálatos önjavító, öngyógyító rendszerrel, mely képes ezt a hatalmas problémát is helyreállítani és a csontokat „összeforrasztani”. Ha a tested jó állapotban van és csak a törés gyógyulására kell koncentrálnia, akkor is kell 2-3 hónap a gyógyuláshoz. Ha más problémák, más betegségek is kínoznak, akkor ezekre is energiát kell fordítani a testnek és ezért a csont gyógyulás elhúzódhat, sőt akár elmaradhat! Ha szeretnéd a csontgyógyulást segíteni, gyorsítani, akkor használj pulzáló mágneses mező (PEMF) terápiát minden nap. Bizonyított, hogy a pulzáló mágneses mező javítja a vérkeringést és serkenti a csontépítő sejteket. Így gyorsul a callus (friss csont) képződés.

A csonttörés tünetei

A csonttörés táján szúró, égető fájdalom és duzzanat keletkezik és vérömleny is megfigyelhető lehet. Az érintett terület, testrész, végtag alakja megváltozhat, szélsőséges esetben a törött csontvégek átszúrják a bőrt és látszanak. Az érintett végtag fájdalmasan vagy egyáltalán nem mozgatható.

Csonttörés diagnózisa és kezdeti fájdalomcsillapítás

Bár a tünetek egyértelműek, röntgenfelvétel mindenképp szükséges ahhoz, hogy tudni lehessen milyen az törés állapota, van-e elmozdulás, elég-e a rögzítés vagy műtétre van szükség.

A töréskor keletkező akut fájdalom gyógyszerekkel, jegeléssel és TENS vagy MENS kezeléssel enyhíthető.

A csonttörések gyógyulási ideje

Általánosságban elmondható, hogy a törés gyógyulási ideje (minimum 6-8 terhelésmentes hét) annál gyorsabb, minél fiatalabb a törésben szenvedő páciens. Gyorsítja a gyógyulást, ha csak egy törésvonal van és nem vagy minimálisan mozdultak el egymástól a csontdarabok. A törés súlyosságával általában növekszik a gyógyulási idő is.

Elhúzódó törésgyógyulás oka

Törés után a csontosodás akkor tud „rendesen” megtörténni, ha a törött csontokat rögzítik (gipsz vagy  korszerűbb műanyagok rögzítéssel). A rögzítővel nehezebb mozogni, azonban a csont eltört részei akkor sem tudnak megmozdulni, ha ráterhelsz.

Sokszor előfordul, hogy nem megfelelő a rögzítés, és a csontok minden lépésnél mozdulnak egyet és így nem tud megfelelő csont képződni. Ezt elhúzódó törésgyógyulásnak nevezik. Tartós fájdalom lehet a következménye. 

Törés esetén javaslom, hogy kérj rögzítést. Bár kényelmetlen, de ez biztosítja az erős csont kialakulását. 

A csonttörés kezelése

A gipsszel vagy az újabb, modernebb és könnyebb anyagokkal történő rögzítés során a törött csontot annak gyógyulásáig az eredeti pozíciójában fixálják. A rögzítést úgy kell felhelyezni, hogy a törött területet és az alatta és felette levő ízületet is elfedje, a törtvégek apró mozgásait is megakadályozza. Ekkor tud csak csontosodás elindulni a törésben.

A rögzítés után azonnal megkezdheted a törött terület mágnesterápiás kezelését!

Több kutatás vizsgálta a pulzáló mágneses mező hatását csonttörések gyógyulására. A mágnesterápiával kezelteknél a csontok összenövésére hamarabb kerül sor, mint kezelés nem kapóknál. A mágnesesség és csontgyógyulásra kifejtett hatásának vizsgálata és terápiás eredményei miatt Robert O. Becker-t, a State University of New York csontsebészét számos szakmai díjjal ismerték el.

A mágnesterápia 

  • javítja a szövetek mikrocirkulációját (vérkeringését)
  • javítja és hatékonyabbá teszi a sejtanyagcserét
  • gyorsítja a bomlástermékek (metabolitok) elszállítását, kiürítését
  • fokozza az új csontszövet felépítését és a kalcium beépülését
  • jelentősen növeli a proteoglikán szintet a porcszövetben.

Ezek eredménye a gyorsabb gyógyulás és erősebb új csont képződése. Érdemes tehát a csontépítést segítő kezelést minél előbb elkezdeni és hosszú időn keresztül folytatni. Naponta végzett kezelés az optimális. A kezelőtekercset közvetlenül a sérült terület fölé kell elhelyezned. A mágneses mező a gipszen is áthatol, tehát a kezeléseket a törés rögzítése után azonnal elkezdheted, nem kell várnod a gipsz eltávolításig!

A hatást vizsgáló tanulmányok egyik általános eredménye a páciensek kedvező véleménye a kezelésről. A páciensek jelentős része (több mint 80%-a) még akkor is kedvező érzésről számolt be, ha mérhető változást nem jött létre a csontszerkezetben.

A mágnesterápiás kezelést nemcsak a törések kezelésére, hanem álízületek gyorsabb gyógyulására, továbbá meglazult protézis megerősítése és az új protézisek jobb beépülése, rögzülése érdekében is alkalmazhatod.

Csonttörés esetén biztonságosan, hatékonyan és mellékhatástól mentesen segítheted a gyógyulásod a mágnesterápiás készülékek segítségével. Ráadásul otthon, kényelmesen, nyugodt körülmények között teheted meg. A nyugati fizikoterápiás gyakorlatban a csontokat vagy ízületeket érintő betegségek kezelése során a mágnesterápia mindig a komplex kezelés része!

A csonttörés kezelésére alkalmas készülékek lehetnek: Magnum L | Magnum XL | Magnum XL Pro | Magnum 2500 | Magnum 3000 Pro | Magnum 3500 Pro

További fizikoterápiás lehetőségek

A csonttörés utáni rehabilitáció nagy jelentőségű. Azt szolgálja, hogy az eredeti állapot és funkció minél előbb visszaálljon. Saját érdekedben fontos, hogy komolyan vedd és aktívan végezd!

Igen! Ez a Te feladatod! Nem tudja más csinálni helyetted. 

A törés után a (gipsz)rögzítés elengedhetetlenül fontos a gyógyuláshoz. Azonban a rögzítés „nem normális” állapot!  Nem engedi mozogni sem az törés körüli ízületeket, sem az izmokat. Az immobilizáció hatására azonban az izmok leépülnek, az izomrostok átmérője és ereje gyors ütemben csökken. A méretcsökkenés már 4-6 hét alatt is látható szintet érhet el. Ezen felül a nem mozgó ízület szalagjai is elmerevedhetnek és „kötötté” válnak.

Ezek következménye, hogy a rögzítés eltávolítása után meglepődve tapasztalhatod, hogy bár gyógyultnak minősítettek, de izmaid alig bírnak el, az ízületi mozgásaid pedig beszűkültek. Nem tudod úgy végrehajtani a mozdulatokat, mint korábban.

A gyógytorna mellett többféle fizikoterápiás eszközt is alkalmazhatsz (már a törésgyógyulás alatt is) a szalagok és izmok állapotának megtartása, javítása érdekében.

Izomstimulátor

Az izomstimulátor készülék elektromos impulzusokkal úgy hoz létre izomösszehúzódást, hogy közben nincs elmozdulás az ízületben. Ezért akár gipszelt állapotban is használhatod (persze nem a gipsz által takart izmokon). Ezzel mérsékelheted az izmok leépülését és az erővesztést.

Megfelelő készüléket ide kattintva találsz.

Terápiás ultrahang

Ezt a kezelést csak a gipsz eltávolítása után alkalmazhatod. Segít az elmerevedett szalagok, inak lazításában és az ízületi mozgásterjedelem visszaállításában. Az izomra nincs hatása, azaz izomstimulációval és gyógytornával együtt hatékony igazán.

Erre a célra az M-Sonic 950 készülék megfelelő lehet.

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük