Attól, hogy a kezed vagy lábad hideg annak ellenére, hogy nem vagy hideg környezetben, a legtöbb esetben nincs ok aggodalomra. Általában ez a tested hőszabályozásának módja. Egyesek élénkebben reagálnak a külső hőmérséklet változására. Máskor azonban a hideg kéz-láb betegségre figyelmeztető jel lehet.  

A testhőmérséklet szabályozása

A kéz-láb erei nagy szerepet játszanak a testhőmérsékleted szabályozásában.

Sok ér hálózza be őket, melyek melegben kitágulnak és nagy mennyiségű vér áramlik át rajtuk. Mivel felületük viszonylag nagy, gyorsan képesek leadni a hőt. A lábak, a fülek, az orr és a térd is hasonlóan működik, így ezek a testrészek hűlnek le a leggyorsabban. Ebben annak is szerepe van, hogy tested itt van a legkevesebb zsírszövet.

Hideg környezetben a szervezet az élet fenntartásához nélkülözhetetlen szervekbe csoportosítja a vér nagy részét, hogy azokat melegen tartsa és változatlan tápanyag-, illetve oxigénellátással biztosítsa megfelelő működésüket. Ennek eredményeképpen a kevésbé lényeges perifériás részeken, mint a végtagok bőrében, relatív vérszegénység alakul ki s okoz hűvösséget. Hideg környezetben tehát a jelenség normális!

Mikor probléma a hideg kéz és láb?

A hideg kéz és láb önmagában nem jelent problémát és nem függ össze a testalkattal, soványsággal-kövérséggel sem.

Kötőszöveti betegségben, mint a Marfan vagy a Ehler-Danlos szindróma, nagyobb valószínűséggel lesznek hideg és zsibbadó végtagjaid.

A tartósan hideg kezek, különösen ha a bőrszín megváltozásával együtt jelentkeznek idegkárosodásra, véráramlási problémákra, esetleg a kéz vagy az ujjak szöveti károsodására utalhat.

Extrém példa, de (különösen a bőr színváltozásával együtt) a fagyás figyelmeztető jele lehet.

A következő jelekre és tünetekre figyelj:

 • hideg lábfejek vagy lábujjak,
 • fehéres, kékes vagy vöröses elszíneződés a kézen,
 • zsibbadás vagy bizsergés,
 • viszkető ujjak,
 • nyílt sebek vagy hólyagok,
 • feszülő vagy megkeményedett bőr.

Abban az esetben, ha ezeket a tüneteket nemcsak hideg időben tapasztalod, hanem melegben is gyakran hidegek a kezeid, akkor érdemes orvoshoz fordulni, hogy kiderítsék az okokat.

Lehetséges okok

Már mondtam, hogy a hideg kéz általában annak a jele, hogy a szervezet megpróbálja fenntartani a normál testhőmérsékletét. Ez a kéz-láb hűvössége és melegsége váltakozásával történik. A hideg kezet „eredményez” a hideg szobában vagy más hűvös környezetben való tartózkodás.

Az állandóan hideg kezek azonban betegség figyelmeztető jelei lehetnek. Szóba jöhet kötőszöveti betegség, keringési- vagy hormonzavar. A testi okok mellett a háttérben pszichés problémák is állhatnak, mivel a psziché hatással van a vérkeringésre. Az erek a stressz vagy a félelem hatására is összeszűkülnek, a kezed fázni kezd, noha a környezet hőmérséklete egyáltalán nem alacsony.

A hideg kéz és láb tünetet okozó betegségek, állapotok a következők lehetnek:

 • vérszegénység,
 • Buerger-kór: egy gyulladásos érbetegség, amely kis és közepes méretű artériákat és vénákat érinti. Előfordulása és újbóli megjelenése szorosan összefügg a dohányzással.
 • cukorbetegség: a gyakori magas vércukorszint az artériák szűküléséhez, és a szövetek vérellátásának csökkentéséhez vezethet, ami hideg lábat okoz.
 • alacsony vérnyomás, szívelégtelenség;
 • pajzsmirigy-alulműködés: „alapból” fázósabb lehetsz, ugyanis a pajzsmirigy hormonok hiánya miatt a szervezet anyagcsere folyamatai lelassulnak, a vérnyomás, pulzusszám csökken, ami hideg kezeket, lábakat eredményez.
 • pszichés okok: stressz, depresszió, félelem.
 • fagyás,
 • lupus: az immunrendszer rendellenes aktivitása jellemzi, ami változó klinikai tünetekhez vezet.
 • idegkárosodás,
 • Raynaud-kór: egy viszonylag gyakori, de többnyire fel nem ismert szindróma, amely az érgörcs következtében jellegzetes színváltozásokat okoz a lábujjakon. Ez hideg környezetnek való kitettség, érzelmi stressz, vagy egyéb fizikai vagy gyógyszeres kezelés után jelentkezhet. Az elsődleges és a másodlagos Raynaud-kór megkülönböztetése fontos, mivel a másodlagos Raynaud-kór ischémiás (vérellátási zavar miatti) és gangrénás (szövetelhalásos) szövődményeket produkálhat, míg az elsődleges Raynaud-kór általában jóindulatú állapot. Reumatológushoz való beutalás javasolt, hogy segítsen felmérni az esetleges alapbetegség fennállását és ezáltal irányítsa a jövőbeli terápiát.
 • szkleroderma: egy ritka kötőszöveti betegség, amely bőrszklerózisban és változó szisztémás érintettségben nyilvánul meg.

Az állandó hideg kéz, hideg láb tünetével fordulj orvoshoz, hogy az okát vizsgálatokkal kiderítsék. 

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

24 Comments

 1. A Raynaud szindróma jellegzetes tüneteket produkál, így nehéz eltéveszteni. Ez egy vérkeringés-szabályozási probléma, melyet a hűvös idő és például stressz vált ki.
  Gyógyszereket nem javaslok, mert azok a teste egészére hatnak, nemcsak az ujjaira. Ha értágítót szedne, akkor meg azzal kellene számolnia, hogy gyakran van ájulás érzése, sőt akár ájulása (amikor például hirtelen feláll).
  Várja meg az érsebészeti kivizsgálás eredményét, addig óvja a kezét a hidegtől. A problémát a hűvös idő aktiválja leginkább, azaz figyeljen arra, hogy mindig védje a kezés, legyen meleg kesztyűje.
  Ami fontos: alaposan vizsgálja meg az életét! Keresse azt a stresszforrást, ami miatt panaszai MOST JELENTEK meg és ha megvan, tegyen a stressz csökkentése érdekében.
  Mást nem tud tenni.

 2. Nálam kb.1 hete kialakult vélhetően Raynaud szindróma van.Elsődlegesen háziorvos diagnózisa.Érsebészt égen földön nem lehet elérni belátható időn belül.TB -ről nem is beszélve.
  Viszont a tünet nem múlik,hiába tartom melegen ,meleg szobában is folyamatos .Elfehéredik,kissé érzéketlen,lilás körmök,bőrszín.
  Perfúziós vizsgálatot el tudom intézni beualóval.
  Talán értágítót lehetne szednem.
  Tanácsot kérek,Öntől.
  Köszönöm
  Marianna

 3. A hőmérséklet észlelése és a hőérzet egyénileg eltérő. Vannak, akik télem is pólóban járnak, mások meg nyáron is fázósak.
  Ez nem betegség, hanem egyéni habitus.

  A fázósak bőr-erei összeszűkülnek (mert ez csökkenti a hővesztést) és a vérük a központi területen kering. Ezt azonban a vese úgy észleli, mintha túl sok lenne a keringő folyadék és a felesleget kiüríti vizelet formájában.
  Azaz ez is normális folyamat és nem betegség.

  Kezelés: A hőérzetnek megfelelő ruházatot használjon. Ha fázik a lába, akkor nyár ellenére is húzzon meleg zoknit.

 4. Üdvözlöm! A kislányomnak 12 éves évek óta bármilyen évszak is legyen nagyon nagyon hideg a lába. Azt mondja Neki nem fázik csak nagyon hidegnek érzi illetve ha ír pl suliba de otthon is elkezd izzadni a tenyere.
  Szeretném ezzel kapcsolatban a véleményét kérni.

 5. Most hogy 20 fok körül van a hőmérséklet még a 22 fokos lakásban is fázik a lábam. Hosszú szabadidő nadrág és zokni ellenére is.Ilyenkor a vizelési inger is gyakoribb. Kánikulában nem volt gond.Viszonylag keveset mozgok,gyakran ülök hosszabb ideig laptop vagy tv előtt. 62 éves átlagos dohányos,vékony testalkatú férfi vagyok.Normálisan étkezem. /IBS-em van a fűszeres nehéz ételeket kerülöm/Viszonylag kevés folyadékot iszom.Gyakran stresszelek apróbb dolgok miatt is. Jelenleg fizioterápiás kezelésre járok nyaki meszesedés miatt.Mit tanácsol a fázós tüneteimre? Köszönöm várom válaszát.

 6. Ahogy a cikkben is írtam: Vannak akik érzékenyebbek a hidegre és erőteljesebben reagálnak a hidegre. Ez egyéni jellemző.
  Ha a kivizsgálások nem találnak betegségre utaló eltérést, akkor a hideg ellen megfelelő ruházattal lehet védekezni. Különösen annak kell odafigyelni, aki tudja magáról, hogy rosszul tűri a hideget.

 7. Szép napot. Szeretném megkérdezni hogy hidegben és ha fázik a lábam a labujjaim nagyon bepirosodnak. Állandóan érzem hogy fázik a lábam, de csak a jobb labujjaim. Mitől lehet, és mivel kenhetem. Olyan mintha megfagyott volna? Nagyon sokat dolgoztam hidegbe, mindig fázott a labam. Hiába húztam rá melegebb csizmat. Lehetséges hogy attól lehet? Válasz előre is köszönöm szépen.

 8. A cikk erről szól! Olvassa el figyelmesen!
  Ha a hideg kéz nagyon zavaró és új jelenség (nem gyerekkorától ilyen fázós), akkor ki lehet vizsgálni, hogy állhat-e betegség a hátterében.
  Ha igen, akkor a hideg érzést kiváltó betegséget, állapotot lehet kezelni.
  Ha nincs ilyen betegség, akkor javaslom, hogy keressen egy gyógytornászt és kérje, hogy tanítson önnek olyan tornamozdulatokat, melyek javítják a karja vérkeringését. Ismételje ezeket a gyakorlatokat rendszeresen. Ha ilyet nem akar, akkor marad a magasabbra tekert fűtés és/vagy megfelelő ruházat, például akár kesztyű.

 9. 76éves Vagyok kb.2 éve hideg a Kezeim Lábaim sajnos fűtött szobában Kérdezném hogy ez ilyenformán Normális? Mitlehet Tenni? Üdvözlettel

 10. Ha figyelmesen elolvassa a saját írását, felismerheti a teendőket is. Vannak valószínűleg öröklött „dolgok”, mint például a hőérzékelése, mely alighanem öröklött. A hőérzékelése és szabályozása lehet eltérő a „normálistól”. Mivel ez a hőérzékenység gyerekkorától megvan, szerintem nem kóros és leginkább öltözködéssel tudja kontrollálni.
  A nagyobb probléma inkább az, hogy fokozatosan egyre kevesebbet mozog. Első jelként már van magas vérnyomás, ízületi panaszok.
  Az életmódban sokkal inkább oda kell figyelni a testmozgásra, az étrendre. Bizonyos ételeknek „melegítő hatása van”. Nézzen utána az ayurvéda étkezési alapelveknek. Részletezi, melyek a melegít és melyek a „hűtő” ételek. Azaz a hőérzet az ételek megválasztásával is szabályozható.
  Olvassa el ezt a cikkem.

 11. Gyerekkorom óta hidegek a kezeim, lábaim. Ezért nekem ez egy természetes dolog volt eddig. 57 éves vagyok és volt problémám a pajzsmirigyem működésével.Két évig szedtem rá gyógyszert.Két éve azt mondta a háziorvosom, hogy jó a vérvétel eredményem, nem kell szednem a gyógyszert. Minden év januárjában egy teljes vérképet csináltatok.Most a fűtött szobában is fázom, a kezeim úgy érzem, hogy lefagynak. Máskor pedig leizzadok egy pillanat alatt, ez nagyon zavaró a mjnkahelyemen. A bal lábam térd és boka között sokszor elnehezedik és tompa fájdalmat érzek, ez inkább nyáron, nagy melegben fordul elő. Magas vérnyomásra szedek gyógyszert.A térdizületeim ropognak, ezzel már több orvost felkerestem, nem tudom van-e összefüggés?
  Két hónapja refluxra szedek gyógyszert, így tünetmentes vagyok.
  Szeretnék egészséges lenni újra, régen sokat mozogtam, futottam, kondiba jártam, most keveset mozgok, tudom, és jobbára ülőmunkát végzek.
  Mit tehetek az egészségemért?
  Köszönöm válaszát!

 12. Várja meg a diagnózist. Kezelést ennek megfelelően lehet indítani, ajánlani.

 13. Üdvözlöm!

  A kérdésem a cikkel kapcsolatban arra irányulna, hogy az én lábam (bal, leginkább a lábfej, boka) is hideg folyamatosan. 2-3 nappal ezelőtt egy erős zsibbadás jött a bal lábakra, azóta pedig hol fáj, hol nem. Mintha be lenne görcsölve. A combom mögött illetve a térdhajlatban hátul. Sérülés nem történt velem. Amit tudni kell, hogy többnyire ülőmunkát végzek hétfőtől péntekig. Nem nagyon sportolok, tudom ez is baj. Orvosnál még nem jártam, de hétfőn az lesz az első. 

  Különösen vissza-visszatérő fájdalom, terhelésre rosszabb.  Én rögtön trombózisra gondoltam, ettől félek. 23 éves vagyok, dohányzom. Keveset. Néha olyan érzés, mintha feszülne/görcsölne és ez így változik: egyszer comb, egyszer térdhajlat, egyszer lábszár. 

  Köszönöm megtisztelő válaszát!

 14. A tünetek „jelek”. Arra utalnak, hogy valami nincs rendben. Távolról, vizsgálat nélkül persze nem lehet semmit megállapítani, de mindenképpen forduljon orvoshoz és kérje a kivizsgálását. A terhelésre gyengülés, végtagok lilás elszíneződés miatt elsőként kardiológiai kivizsgálást tartanék szükségesnek. Szív ultrahang és terheléses EKG vizsgálatnak kellene kizárnia a rejtett szívproblémát. Ha volt covidos, akkor ezek a fura tünetek lehetnek poszt-covid szindróma tünetei is akár. Keressen rá a blogomban a covid kifejezésre és olvassa el a covid szövődményeket.
  Mindenképpen azt ajánlom, hogy mielőbb induljon neki a vizsgálatoknak, mert nincs rendben, hogy 22 éves embernek panaszai vannak.

 15. Hasonló tünetek fordulnak elő nálam is. Nehezen tudok koncentrálni, korábban imádtam tanulni, könnyen és gyorsan ment, most azonban az egyszerű hétköznapi dolgokra való koncentrálás is nagyon nehéz. Elsősorban mozgás hatására, akár ha csak 2 perc sétáról van is szó, legyengülök, végtagjaim kihűlnek, lilásra színeződnek, kezem kiszárad.  Sok esetben nyílt, vérző sebek jelennek meg rajta. Valamint egyszerre fázom, lesznek jéghidegek a végtagjaim, de ugyanakkor elkezdek izzadni. A nap nagy részében sajnos gyengének érzem magam, sokszor fekszem. A diétámra rendesen figyelek, egészségesen, változatosan étkezem. Korábban sokat sportoltam, sétáltam, túráztam. Most azonban erre nem vagyok képes, ez pedig sajnos nagyon nehéz nekem. Szeretnék újra egészséges lenni, teljes életet élni, hiszen még fiatal vagyok, mindössze 22 éves.
  Gondolja,hogy esetleg keringési zavar állhat a háttérben?
  Előre is nagyon köszönöm!

 16. a szívbetegségek fájdalma nem állandó, különösen nem hónapokon át és egyáltalán nem függ össze a mozgással (de a terheléssel, azaz a megnövekedett oxigénigénnyel igen).
  Úgy vélem, hogy a panaszai összefügghetnek a gerincével és a gerincből kilépő idegekkel.
  Olvassa el a dermatómákról szóló cikkem.
  A panaszai és a cikk alapján meg tudja érteni, hogy melyik gerincszakaszok betegsége, hol okoz panaszt.
  Ezek alapján tudni lehet, hogy melyik gerincszakaszt kellene MRI-vel vizsgálni. A gerinc csigolyák, porckorongok elváltozásai okozhatnak ilyesmit.
  Az orrdugulás szerintem nem ezzel függ össze. Menjen el fül-orr-gégészhez.

 17. Jó estét kívánok ! 27 éves fiú vagyok ! Olyan problémára keresem a gyógymódot ami már 
  lassan már másfél éve húzódik és lassan az őrületbe kerget ,hogy mellkasi fájdalmam van ami úgy monoton szinten mindig meg van de mozgás hatására meg nagyobb bele fáj a hátamba is és a nyakam az lassan nem az enyém az anyira faj meg Nagyonn furán ropog amire eddig még nem volt példa és még majdnem állandó Orrdugulásom is van de legfőképp este mikor le fekszem már ha ennek lehet köze az egészhez ! Mind ehhez meg elég Kemény kéz zsibadas is hozzá tárul ez is csak éjszaka és ez nem attól van hogy rá fekszek vagy meg nyomom ezt már ki tanulmányoztam magamon ! Amióta ez megjelent azutantol próbálok mindent elkövetni a gyógyulás érdekében ! Voltam már. Tűdő orvosnál gasztroenterologusnál különböző fizioterápiás kezeléseken EMERI tesztet is meg csináltam itt sem láttak semmit ami okozhatná .Még ideggyógyászatra is el voltam mivel azt is mondtak hogy ideg alapon lehet ! Jelzem  hogy mindenütt egy rakás gyogyszert írtak fel amit én hűségesen be is szedtem reménykedve a gyógyulásban   Kezeltek már reflux -al is de az sem javított a hejzeten ! Idén januárban köldöksérvek is meg műtöttek de ezt is csak azért mert hogy talán ez is okozhatja ! De meg így sem lett jobb a valódi helyzet ! Lehet Hogy furának tűnik így ahogy le írom de ez a valóság és már Nagyonn bele fáradtam ! Nem tudom hogy merre próbálkozzak még tovább !?  

 18. Kerestem irodalmi adatokat… nem sok mindent találtam.
  Talán endokrin (hormonális) okai lehetnek vagy a kóros izzadáshoz hasonlóan a vegetatív idegrendszer (hőérző receptorai) „bolondulnak meg”.
  Ki kellene deríteni, hogy a hőmérséklet tényleg változik-e! Vagy csak ön érzi úgy!
  Egy érintés nélküli hőmérővel mérje meg a tenyere-talpa hőmérsékletét. MInden nap azonos időpontokban., Reggel, délután, este. Jegyezze fel egy táblázatban.
  Ha van hőmérséklet emelkedés, akkor akár hormonális szabályozási zavar lehet, akkor ebben az irányban, endokrinológusnál kellene folytatni. Ha nincs hőmérséklet emelkedés, akkor az érző idegvégződések zavara állhat fenn. Neurológus a folytatás. Ebben az esetben akár ki lkehet próbálni a hyperhidrózis kezelés módját is, ami a vegetatív idegeket „kikapcsolja” és megszűnik az izzadás. Ha ugyanez, de ellentétes az érző idegek zavara (melegérzést adnak le), akkor esetleg segíthet a kikapcsolásuk.
  Ezekre a válaszokra nincs tudományos alátámasztó dokumentum. Egyszerű „okoskodás”. Talán segít.

 19. Jónapot kívánok. 23 éves lány vagyok, és az olvasottakkal ellentétes tünetem van.
  Amikor este lefekszem aludni,gyakran a talpam és a tenyerem annyira felforrósodnak,hogy nem bírok elaludni, olyan melegem lesz ettől. Hiába nyitok ki ajtót-ablakot a helyzet nem változik, csak órákkal később. Elképzelésem sincs,hogy mi az oka,próbáltam összefüggéseket keresni az étkezésben, tevékenységekben,hogy mi lehet az összefüggés de eddig nem találtam közös pontot.
  Ön szerint mi lehet az oka, és mi lehetne a megoldás?
  Válaszát előre is köszönöm!

 20. Ehhez egyelőre semmit sem tudok hozzátenni. Folytassa a kivizsgálást. Ha kiderül a pontos ok, akkor tudok tanácsot adni arra, hogy milyen otthoni kezelési lehetőségek vannak.

 21. Szép napot kívánok! Érdeklődnék, hogy a bal kezem válltól fázik, valamikor a hátam is! Eleinte a bőr nem volt hideg külsőleg, csak belső fázást éreztem, most már külsőleg is hideg! S egy ideje a könyököm belső oldalán a porc fáj! A neurológus szerint teniszkönyök gyanúja áll fenn! Rheumatológiára küld vele! Valamint gerincserv gyanúja áll fenn!

 22. Üdv! Érdeklődnék melyik orvoshoz lehet fordulni a hideg kéz és láb állandó tünetével ?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük