Hideg kéz és hideg láb. Mikor jelez betegséget?

Attól, hogy a kezed vagy lábad hideg annak ellenére, hogy nem vagy hideg környezetben, a legtöbb esetben nincs ok aggodalomra. Általában ez a tested hőszabályozásának módja. Egyesek élénkebben reagálnak a külső hőmérséklet változására. Máskor azonban a hideg kéz-láb betegségre figyelmeztető jel lehet.  

A testhőmérséklet szabályozása

A kéz-láb erei nagy szerepet játszanak a testhőmérsékleted szabályozásában.

Sok ér hálózza be őket, melyek melegben kitágulnak és nagy mennyiségű vér áramlik át rajtuk. Mivel felületük viszonylag nagy, gyorsan képesek leadni a hőt. A lábak, a fülek, az orr és a térd is hasonlóan működik, így ezek a testrészek hűlnek le a leggyorsabban. Ebben annak is szerepe van, hogy tested itt van a legkevesebb zsírszövet.

Hideg környezetben a szervezet az élet fenntartásához nélkülözhetetlen szervekbe csoportosítja a vér nagy részét, hogy azokat melegen tartsa és változatlan tápanyag-, illetve oxigénellátással biztosítsa megfelelő működésüket. Ennek eredményeképpen a kevésbé lényeges perifériás részeken, mint a végtagok bőrében, relatív vérszegénység alakul ki s okoz hűvösséget. Hideg környezetben tehát a jelenség normális!

Mikor probléma a hideg kéz és láb?

A hideg kéz és láb önmagában nem jelent problémát és nem függ össze a testalkattal, soványsággal-kövérséggel sem.

Kötőszöveti betegségben, mint a Marfan vagy a Ehler-Danlos szindróma, nagyobb valószínűséggel lesznek hideg és zsibbadó végtagjaid.

A tartósan hideg kezek, különösen ha a bőrszín megváltozásával együtt jelentkeznek idegkárosodásra, véráramlási problémákra, esetleg a kéz vagy az ujjak szöveti károsodására utalhat.

Extrém példa, de (különösen a bőr színváltozásával együtt) a fagyás figyelmeztető jele lehet.

A következő jelekre és tünetekre figyelj:

 • hideg lábfejek vagy lábujjak,
 • fehéres, kékes vagy vöröses elszíneződés a kézen,
 • zsibbadás vagy bizsergés,
 • viszkető ujjak,
 • nyílt sebek vagy hólyagok,
 • feszülő vagy megkeményedett bőr.

Abban az esetben, ha ezeket a tüneteket nemcsak hideg időben tapasztalod, hanem melegben is gyakran hidegek a kezeid, akkor érdemes orvoshoz fordulni, hogy kiderítsék az okokat.

Lehetséges okok

Már mondtam, hogy a hideg kéz általában annak a jele, hogy a szervezet megpróbálja fenntartani a normál testhőmérsékletét. Ez a kéz-láb hűvössége és melegsége váltakozásával történik. A hideg kezet “eredményez” a hideg szobában vagy más hűvös környezetben való tartózkodás.

Az állandóan hideg kezek azonban betegség figyelmeztető jelei lehetnek. Szóba jöhet kötőszöveti betegség, keringési- vagy hormonzavar. A testi okok mellett a háttérben pszichés problémák is állhatnak, mivel a psziché hatással van a vérkeringésre. Az erek a stressz vagy a félelem hatására is összeszűkülnek, a kezed fázni kezd, noha a környezet hőmérséklete egyáltalán nem alacsony.

A hideg kéz és láb tünetet okozó betegségek, állapotok a következők lehetnek:

 • vérszegénység,
 • Buerger-kór: egy gyulladásos érbetegség, amely kis és közepes méretű artériákat és vénákat érinti. Előfordulása és újbóli megjelenése szorosan összefügg a dohányzással.
 • cukorbetegség: a gyakori magas vércukorszint az artériák szűküléséhez, és a szövetek vérellátásának csökkentéséhez vezethet, ami hideg lábat okoz.
 • alacsony vérnyomás, szívelégtelenség;
 • pajzsmirigy-alulműködés: “alapból” fázósabb lehetsz, ugyanis a pajzsmirigy hormonok hiánya miatt a szervezet anyagcsere folyamatai lelassulnak, a vérnyomás, pulzusszám csökken, ami hideg kezeket, lábakat eredményez.
 • pszichés okok: stressz, depresszió, félelem.
 • fagyás,
 • lupus: az immunrendszer rendellenes aktivitása jellemzi, ami változó klinikai tünetekhez vezet.
 • idegkárosodás,
 • Raynaud-kór: egy viszonylag gyakori, de többnyire fel nem ismert szindróma, amely az érgörcs következtében jellegzetes színváltozásokat okoz a lábujjakon. Ez hideg környezetnek való kitettség, érzelmi stressz, vagy egyéb fizikai vagy gyógyszeres kezelés után jelentkezhet. Az elsődleges és a másodlagos Raynaud-kór megkülönböztetése fontos, mivel a másodlagos Raynaud-kór ischémiás (vérellátási zavar miatti) és gangrénás (szövetelhalásos) szövődményeket produkálhat, míg az elsődleges Raynaud-kór általában jóindulatú állapot. Reumatológushoz való beutalás javasolt, hogy segítsen felmérni az esetleges alapbetegség fennállását és ezáltal irányítsa a jövőbeli terápiát.
 • szkleroderma: egy ritka kötőszöveti betegség, amely bőrszklerózisban és változó szisztémás érintettségben nyilvánul meg.

Az állandó hideg kéz, hideg láb tünetével fordulj orvoshoz, hogy az okát vizsgálatokkal kiderítsék. 

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (12)
 • comment-avatar

  Várja meg a diagnózist. Kezelést ennek megfelelően lehet indítani, ajánlani.

 • comment-avatar
  István 3 nap

  Üdvözlöm!

  A kérdésem a cikkel kapcsolatban arra irányulna, hogy az én lábam (bal, leginkább a lábfej, boka) is hideg folyamatosan. 2-3 nappal ezelőtt egy erős zsibbadás jött a bal lábakra, azóta pedig hol fáj, hol nem. Mintha be lenne görcsölve. A combom mögött illetve a térdhajlatban hátul. Sérülés nem történt velem. Amit tudni kell, hogy többnyire ülőmunkát végzek hétfőtől péntekig. Nem nagyon sportolok, tudom ez is baj. Orvosnál még nem jártam, de hétfőn az lesz az első. 

  Különösen vissza-visszatérő fájdalom, terhelésre rosszabb.  Én rögtön trombózisra gondoltam, ettől félek. 23 éves vagyok, dohányzom. Keveset. Néha olyan érzés, mintha feszülne/görcsölne és ez így változik: egyszer comb, egyszer térdhajlat, egyszer lábszár. 

  Köszönöm megtisztelő válaszát!

 • comment-avatar

  A tünetek “jelek”. Arra utalnak, hogy valami nincs rendben. Távolról, vizsgálat nélkül persze nem lehet semmit megállapítani, de mindenképpen forduljon orvoshoz és kérje a kivizsgálását. A terhelésre gyengülés, végtagok lilás elszíneződés miatt elsőként kardiológiai kivizsgálást tartanék szükségesnek. Szív ultrahang és terheléses EKG vizsgálatnak kellene kizárnia a rejtett szívproblémát. Ha volt covidos, akkor ezek a fura tünetek lehetnek poszt-covid szindróma tünetei is akár. Keressen rá a blogomban a covid kifejezésre és olvassa el a covid szövődményeket.
  Mindenképpen azt ajánlom, hogy mielőbb induljon neki a vizsgálatoknak, mert nincs rendben, hogy 22 éves embernek panaszai vannak.

 • comment-avatar
  Dóra 7 hónap

  Hasonló tünetek fordulnak elő nálam is. Nehezen tudok koncentrálni, korábban imádtam tanulni, könnyen és gyorsan ment, most azonban az egyszerű hétköznapi dolgokra való koncentrálás is nagyon nehéz. Elsősorban mozgás hatására, akár ha csak 2 perc sétáról van is szó, legyengülök, végtagjaim kihűlnek, lilásra színeződnek, kezem kiszárad.  Sok esetben nyílt, vérző sebek jelennek meg rajta. Valamint egyszerre fázom, lesznek jéghidegek a végtagjaim, de ugyanakkor elkezdek izzadni. A nap nagy részében sajnos gyengének érzem magam, sokszor fekszem. A diétámra rendesen figyelek, egészségesen, változatosan étkezem. Korábban sokat sportoltam, sétáltam, túráztam. Most azonban erre nem vagyok képes, ez pedig sajnos nagyon nehéz nekem. Szeretnék újra egészséges lenni, teljes életet élni, hiszen még fiatal vagyok, mindössze 22 éves.
  Gondolja,hogy esetleg keringési zavar állhat a háttérben?
  Előre is nagyon köszönöm!

 • comment-avatar

  a szívbetegségek fájdalma nem állandó, különösen nem hónapokon át és egyáltalán nem függ össze a mozgással (de a terheléssel, azaz a megnövekedett oxigénigénnyel igen).
  Úgy vélem, hogy a panaszai összefügghetnek a gerincével és a gerincből kilépő idegekkel.
  Olvassa el a dermatómákról szóló cikkem.
  A panaszai és a cikk alapján meg tudja érteni, hogy melyik gerincszakaszok betegsége, hol okoz panaszt.
  Ezek alapján tudni lehet, hogy melyik gerincszakaszt kellene MRI-vel vizsgálni. A gerinc csigolyák, porckorongok elváltozásai okozhatnak ilyesmit.
  Az orrdugulás szerintem nem ezzel függ össze. Menjen el fül-orr-gégészhez.

 • comment-avatar
  Szabolcs 8 hónap

  Jó estét kívánok ! 27 éves fiú vagyok ! Olyan problémára keresem a gyógymódot ami már 
  lassan már másfél éve húzódik és lassan az őrületbe kerget ,hogy mellkasi fájdalmam van ami úgy monoton szinten mindig meg van de mozgás hatására meg nagyobb bele fáj a hátamba is és a nyakam az lassan nem az enyém az anyira faj meg Nagyonn furán ropog amire eddig még nem volt példa és még majdnem állandó Orrdugulásom is van de legfőképp este mikor le fekszem már ha ennek lehet köze az egészhez ! Mind ehhez meg elég Kemény kéz zsibadas is hozzá tárul ez is csak éjszaka és ez nem attól van hogy rá fekszek vagy meg nyomom ezt már ki tanulmányoztam magamon ! Amióta ez megjelent azutantol próbálok mindent elkövetni a gyógyulás érdekében ! Voltam már. Tűdő orvosnál gasztroenterologusnál különböző fizioterápiás kezeléseken EMERI tesztet is meg csináltam itt sem láttak semmit ami okozhatná .Még ideggyógyászatra is el voltam mivel azt is mondtak hogy ideg alapon lehet ! Jelzem  hogy mindenütt egy rakás gyogyszert írtak fel amit én hűségesen be is szedtem reménykedve a gyógyulásban   Kezeltek már reflux -al is de az sem javított a hejzeten ! Idén januárban köldöksérvek is meg műtöttek de ezt is csak azért mert hogy talán ez is okozhatja ! De meg így sem lett jobb a valódi helyzet ! Lehet Hogy furának tűnik így ahogy le írom de ez a valóság és már Nagyonn bele fáradtam ! Nem tudom hogy merre próbálkozzak még tovább !?  

 • comment-avatar

  Kerestem irodalmi adatokat… nem sok mindent találtam.
  Talán endokrin (hormonális) okai lehetnek vagy a kóros izzadáshoz hasonlóan a vegetatív idegrendszer (hőérző receptorai) “bolondulnak meg”.
  Ki kellene deríteni, hogy a hőmérséklet tényleg változik-e! Vagy csak ön érzi úgy!
  Egy érintés nélküli hőmérővel mérje meg a tenyere-talpa hőmérsékletét. MInden nap azonos időpontokban., Reggel, délután, este. Jegyezze fel egy táblázatban.
  Ha van hőmérséklet emelkedés, akkor akár hormonális szabályozási zavar lehet, akkor ebben az irányban, endokrinológusnál kellene folytatni. Ha nincs hőmérséklet emelkedés, akkor az érző idegvégződések zavara állhat fenn. Neurológus a folytatás. Ebben az esetben akár ki lkehet próbálni a hyperhidrózis kezelés módját is, ami a vegetatív idegeket “kikapcsolja” és megszűnik az izzadás. Ha ugyanez, de ellentétes az érző idegek zavara (melegérzést adnak le), akkor esetleg segíthet a kikapcsolásuk.
  Ezekre a válaszokra nincs tudományos alátámasztó dokumentum. Egyszerű “okoskodás”. Talán segít.

 • comment-avatar
  Bella 8 hónap

  Jónapot kívánok. 23 éves lány vagyok, és az olvasottakkal ellentétes tünetem van.
  Amikor este lefekszem aludni,gyakran a talpam és a tenyerem annyira felforrósodnak,hogy nem bírok elaludni, olyan melegem lesz ettől. Hiába nyitok ki ajtót-ablakot a helyzet nem változik, csak órákkal később. Elképzelésem sincs,hogy mi az oka,próbáltam összefüggéseket keresni az étkezésben, tevékenységekben,hogy mi lehet az összefüggés de eddig nem találtam közös pontot.
  Ön szerint mi lehet az oka, és mi lehetne a megoldás?
  Válaszát előre is köszönöm!

 • comment-avatar

  Ehhez egyelőre semmit sem tudok hozzátenni. Folytassa a kivizsgálást. Ha kiderül a pontos ok, akkor tudok tanácsot adni arra, hogy milyen otthoni kezelési lehetőségek vannak.

 • comment-avatar
  Erzsébet 8 hónap

  Szép napot kívánok! Érdeklődnék, hogy a bal kezem válltól fázik, valamikor a hátam is! Eleinte a bőr nem volt hideg külsőleg, csak belső fázást éreztem, most már külsőleg is hideg! S egy ideje a könyököm belső oldalán a porc fáj! A neurológus szerint teniszkönyök gyanúja áll fenn! Rheumatológiára küld vele! Valamint gerincserv gyanúja áll fenn!

 • comment-avatar

  Érsebészt keressen fel.

 • comment-avatar
  Beáta 1 év

  Üdv! Érdeklődnék melyik orvoshoz lehet fordulni a hideg kéz és láb állandó tünetével ?