Hideg kéz és hideg láb. Mikor jelez betegséget?

Attól, hogy a kezed vagy lábad hideg annak ellenére, hogy nem vagy hideg környezetben, a legtöbb esetben nincs ok aggodalomra. Általában ez a tested hőszabályozásának módja. Egyesek élénkebben reagálnak a külső hőmérséklet változására. Máskor azonban a hideg kéz-láb betegségre figyelmeztető jel lehet.  

A testhőmérséklet szabályozása

A kéz-láb erei nagy szerepet játszanak a testhőmérsékleted szabályozásában.

Sok ér hálózza be őket, melyek melegben kitágulnak és nagy mennyiségű vér áramlik át rajtuk. Mivel felületük viszonylag nagy, gyorsan képesek leadni a hőt. A lábak, a fülek, az orr és a térd is hasonlóan működik, így ezek a testrészek hűlnek le a leggyorsabban. Ebben annak is szerepe van, hogy tested itt van a legkevesebb zsírszövet.

Hideg környezetben a szervezet az élet fenntartásához nélkülözhetetlen szervekbe csoportosítja a vér nagy részét, hogy azokat melegen tartsa és változatlan tápanyag-, illetve oxigénellátással biztosítsa megfelelő működésüket. Ennek eredményeképpen a kevésbé lényeges perifériás részeken, mint a végtagok bőrében, relatív vérszegénység alakul ki s okoz hűvösséget. Hideg környezetben tehát a jelenség normális!

Mikor probléma a hideg kéz és láb?

A hideg kéz és láb önmagában nem jelent problémát és nem függ össze a testalkattal, soványsággal-kövérséggel sem.

Kötőszöveti betegségben, mint a Marfan vagy a Ehler-Danlos szindróma, nagyobb valószínűséggel lesznek hideg és zsibbadó végtagjaid.

A tartósan hideg kezek, különösen ha a bőrszín megváltozásával együtt jelentkeznek idegkárosodásra, véráramlási problémákra, esetleg a kéz vagy az ujjak szöveti károsodására utalhat.

Extrém példa, de (különösen a bőr színváltozásával együtt) a fagyás figyelmeztető jele lehet.

A következő jelekre és tünetekre figyelj:

 • hideg lábfejek vagy lábujjak,
 • fehéres, kékes vagy vöröses elszíneződés a kézen,
 • zsibbadás vagy bizsergés,
 • viszkető ujjak,
 • nyílt sebek vagy hólyagok,
 • feszülő vagy megkeményedett bőr.

Abban az esetben, ha ezeket a tüneteket nemcsak hideg időben tapasztalod, hanem melegben is gyakran hidegek a kezeid, akkor érdemes orvoshoz fordulni, hogy kiderítsék az okokat.

Lehetséges okok

Már mondtam, hogy a hideg kéz általában annak a jele, hogy a szervezet megpróbálja fenntartani a normál testhőmérsékletét. Ez a kéz-láb hűvössége és melegsége váltakozásával történik. A hideg kezet “eredményez” a hideg szobában vagy más hűvös környezetben való tartózkodás.

Az állandóan hideg kezek azonban betegség figyelmeztető jelei lehetnek. Szóba jöhet kötőszöveti betegség, keringési- vagy hormonzavar. A testi okok mellett a háttérben pszichés problémák is állhatnak, mivel a psziché hatással van a vérkeringésre. Az erek a stressz vagy a félelem hatására is összeszűkülnek, a kezed fázni kezd, noha a környezet hőmérséklete egyáltalán nem alacsony.

A hideg kéz és láb tünetet okozó betegségek, állapotok a következők lehetnek:

 • vérszegénység,
 • Buerger-kór: egy gyulladásos érbetegség, amely kis és közepes méretű artériákat és vénákat érinti. Előfordulása és újbóli megjelenése szorosan összefügg a dohányzással.
 • cukorbetegség: a gyakori magas vércukorszint az artériák szűküléséhez, és a szövetek vérellátásának csökkentéséhez vezethet, ami hideg lábat okoz.
 • alacsony vérnyomás, szívelégtelenség;
 • pajzsmirigy-alulműködés: “alapból” fázósabb lehetsz, ugyanis a pajzsmirigy hormonok hiánya miatt a szervezet anyagcsere folyamatai lelassulnak, a vérnyomás, pulzusszám csökken, ami hideg kezeket, lábakat eredményez.
 • pszichés okok: stressz, depresszió, félelem.
 • fagyás,
 • lupus: az immunrendszer rendellenes aktivitása jellemzi, ami változó klinikai tünetekhez vezet.
 • idegkárosodás,
 • Raynaud-kór: egy viszonylag gyakori, de többnyire fel nem ismert szindróma, amely az érgörcs következtében jellegzetes színváltozásokat okoz a lábujjakon. Ez hideg környezetnek való kitettség, érzelmi stressz, vagy egyéb fizikai vagy gyógyszeres kezelés után jelentkezhet. Az elsődleges és a másodlagos Raynaud-kór megkülönböztetése fontos, mivel a másodlagos Raynaud-kór ischémiás (vérellátási zavar miatti) és gangrénás (szövetelhalásos) szövődményeket produkálhat, míg az elsődleges Raynaud-kór általában jóindulatú állapot. Reumatológushoz való beutalás javasolt, hogy segítsen felmérni az esetleges alapbetegség fennállását és ezáltal irányítsa a jövőbeli terápiát.
 • szkleroderma: egy ritka kötőszöveti betegség, amely bőrszklerózisban és változó szisztémás érintettségben nyilvánul meg.

Az állandó hideg kéz, hideg láb tünetével fordulj orvoshoz, hogy az okát vizsgálatokkal kiderítsék. 

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (2)
 • comment-avatar

  Érsebészt keressen fel.

 • comment-avatar
  Beáta 3 hónap

  Üdv! Érdeklődnék melyik orvoshoz lehet fordulni a hideg kéz és láb állandó tünetével ?