Ideg egy „kommunikációs kábel” a testedben. Információkat hoz és visz test felől az agyba és vissza, azaz az agyból a test felé is. Az idegek érző és mozgató impulzusokat egyaránt továbbítanak. Az érintés-, nyomás-, hőérző-, testhelyzet érzékelő impulzusok az agy felé mozognak, a motoros (azaz mozgató) jelek pedig az izmok felé. Az idegkárosodás következménye tehát az érzékelés, illetve a mozgatási képesség zavara, csökkenése vagy akár teljes elvesztése lehet.

Az idegkárosodás okai

A mozgató és érző ideg károsodás oka sokféle lehet. Az ilyen típusú idegkárosodás általában az úgynevezett perifériás idegrendszeri problémát eredményez, azaz olyan idegszakaszt érint, amely a test felől a gerincvelőig tart. Az idegrendszer központi (centrális) része a gerincvelőtől az agyik terjed. 

Néhány gyakori ok:

 • Diabetes mellitus (cukorbetegség): A tartósan (éveken át) magas vércukorszint károsíthatja az idegeket. Következménye a diabéteszes neuropátia. Ez fájdalmat, érzéskiesést, zsibbadást, viszketést és egyéb tüneteket okozhat.
 • Sérülés: Baleset miatt károsodhat az ideg, például egy súlyosabb csonttörésnél károsodik az idegszál.  
 • Műtéti szövődmény: Az idegkárosodás egyik gyakori oka az idegkárosodás. Számos oka lehet, például a műtéti feltárás során elvágja a sebész. Előfordul, hogy az ideg fizikailag nem sérül, mégis károsodik, például a műtétnél szükséges kampók, lapocok nyomják le az ideget vagy az azt tápláló eret és oxigénhiány miatt károsodik.
 • Fertőzések és gyulladások: Egyes fertőzések -például Lyme-kór vagy övsömör- gyulladást okoznak, ami idegkárosodást eredményezhet.
 • Autoimmun betegségek: Egyes formáiban az immunrendszer tévesen „betolakodónak” érzékeli az ideget és a védelmi rendszer megtámadja és károsítja azt. 
 • Toxikus hatások: Bizonyos vegyi anyagok, mint az alkohol, nehézfémek vagy egyes gyógyszerek (például a kemoterápiás szerek) toxikusak (mérgezők) lehetnek az idegekre.
 • Vitaminhiányok: Különösen a B-vitaminok (B1, B6, B12) hiánya okozhat idegkárosodást.
 • Genetikai rendellenességek: Néhány genetikai betegség, mint például a Charcot-Marie-Tooth betegség következménye lehet.
 • Daganatok: A daganat a növekedése során „ránő”, sőt „körbenövi” a közelében levő idegszálat. Ez a nyomás, szorítás károsítja az ideget. 
 • Érrendszeri rendellenességek: Az idegeket tápláló erek károsodása, elzáródása csökkentheti az idegek oxigénellátását, ami károsodáshoz vezethet.

Az idegkárásodás tünetei

Az érző és mozgató ideg károsodás tünetei attól függnek, hogy melyik idegek érintettek és milyen mértékben. Az érző idegek károsodása érzékelési problémákhoz vezet, míg a mozgató idegek károsodása mozgásbeli nehézségeket okoz. 

Érző idegek károsodásának tünetei:

 • Zsibbadás vagy bizsergés: Különösen a kezekben és lábakban érezhető, gyakran „tűszúrás”-szerű érzésként említik.
 • Fájdalom: Éles, égő, vagy lüktető fájdalom, ami gyakran rosszabb éjszaka.
 • Érzékenység: Fokozott érzékenység az érintésre; még a könnyű érintés is fájdalmas lehet.
 • Hőmérséklet-érzékelés változásai: Nehézség a hideg és meleg közötti különbségtételben. Emiatt például az érintett megégetheti magát, mert nem érzékeli a hőt.
 • Érzékelési hiányok: A test egyes részein az érzékelés csökkenése vagy elvesztése.

Mozgató idegek károsodásának tünetei:

 • Izomgyengeség: Az érintett területeken az izmok nem képesek normálisan működni, ami gyengeséghez vezet.
 • Izomrángások: Az érintett izmok akaratlan rángása vagy görcsölése.
 • Izomatrofia: Az izmok sorvadása az inaktivitás vagy a használat hiánya miatt.
 • Mozgászavarok: Koordináció hiánya és nehézségek a finom motoros mozgásokban.
 • Bénulás: Súlyos esetekben az érintett végtagok vagy testrészek mozgatásának teljes elvesztése.

Általános tünetek:

 • Koordinációs problémák: Nehézség a finom motoros készségekben, mint például írás.
 • Egyensúlyzavarok: Az érzékelési és mozgató idegek egyidejű károsodása esetén koordinációs problémákkal és egyensúlyzavarral egyaránt számolni kell. 
 • Krónikus fájdalom: Az idegkárosodás állandó vagy visszatérő fájdalmat okozhat, ami jelentősen befolyásolhatja az életminőséget.

Az idegkárosodás mértékét, típusát idegvezetési vizsgálattal és elektromiográfiával (EMG) lehet pontosan meghatározni. 

Mi történik az idegkárosodás után?

Az ideg a sérülése vagy átvágása után „megpróbálja helyrehozni magát”!

Az idegrostok (axonok) visszahúzódnak és körülbelül egy hónapig „pihennek”; ezután újra növekedésnek indulnak. 

Az ideg gyógyulásának mértéke egyénenként változó. Kimondható, hogy soha nem lesz 100%-os, azaz nem áll vissza teljesen a károsodás előtti állapot.

A gyógyulás esélye nő, ha például az átmetszett idegvégeket a sebész helyreállítja (egymáshoz „varrja”). 

Ha az idegszál megszakad és az idegvégek a sérülés miatt egymástól eltávolodnak (és nem hozzák össze őket ismét), akkor az idegrostok megpróbálnak növekedni és „megtalálni” az ideg másik végét. Számos esetben ez nem sikerül és az eredmény „idegvég-csomó” (neuroma) lesz. Ez ütésre vagy nyomásra érzékeny és egyes esetekben állandóan kellemetlen lehet.

Mennyi idő kell az idegregenerációhoz?

A regeneráció ideje attól függ, hogy az ideg mennyire súlyosan károsodott és a sérülés milyen típusú.

Egy átvágott ideg a sérülést követő körülbelül 4 héten át „pihen”, majd ezután növekedésnek indul. Emiatt az idegkárosodás utáni első hetekben érdemi javulás nem érzel. Általában több hónapon keresztül, folyamatosan változik a helyzet, fokozatosan észlelhető a javulás, az érzések és a mozgatási képességek visszatérése. 

A gyógyulás esélye azokban az esetekben a legjobb, ahol az ideg folytonossága nem szakadt meg. Ilyenkor általában 2-3 hónapon belül javulás várható.

Az ideg regeneráció nagyon lassú folyamat! Az idegszál naponta körülbelül 1 mm-t nő, egyes szakemberek véleménye szerint még ennél is lassabban. Ebből következik, hogy az idegsérülést követően hosszadalmas felépülésre kell számítani. 

Az érzőidegek ellenállóbbak, mint a mozgatóidegek, és hónapokkal vagy évekkel a sérülés után is visszanyerhetik az érzékelésüket.

A mozgatóidegek gyógyulásának van egy időbeli korlátja. Ennek oka a „motoros véglemez” nevű struktúra, ahol az ideg az izomba csatlakozik. Ha a motoros véglemez 18-24 hónapnál hosszabb ideig nem kap idegimpulzust, akkor elhal, és az izom többé nem aktiválható az ideg által. Az izom ekkor elfehéredik, izomként többé nem funkcionál. 

Idegregenerációt serkentő kezelések

 • Elektroterápia. Ahogy az előző fejezetben említettem, a motoros véglemez károsodás megelőzése alapvetően fontos a mozgatási képesség visszanyerése szempontjából. Az idegsérülést követően a lehető leghamarabb el kel kezdeni az érintett izmok elektromos izomstimulációját (denervált, azaz szelektív ingeráram kezelés). Az elektromos kezelést mindaddig fenn kell tartani, amíg a mozgatóideg regenerációja ismét eléri az adott izmot. Elektromos izomstimuláció nélkül az izmok állapota nem tartható fenn!
  A perifériás idegkárosodással érintett izmok kezelésre alkalmas eszközöket ide kattintva találsz. 
  Haastert-Talini K, Grothe C. Electrical stimulation for promoting peripheral nerve regeneration. Int Rev Neurobiol. 2013;109:111-24. doi: 10.1016/B978-0-12-420045-6.00005-5. PMID: 24093609.
 • Lágylézer terápia. A kutatók bizonyítékot találtak arra, hogy a lágylézer terápia segíti a perifériás idegek regenerációját. Ez javítja a motoros funkciókat. 
  Ide kattintva találsz megfelelő lágylézer készülékeket.
  Muniz XC, de Assis ACC, de Oliveira BSA, Ferreira LFR, Bilal M, Iqbal HMN, Soriano RN. Efficacy of low-level laser therapy in nerve injury repair-a new era in therapeutic agents and regenerative treatments. Neurol Sci. 2021 Oct;42(10):4029-4043. doi: 10.1007/s10072-021-05478-7. Epub 2021 Jul 22. PMID: 34292450.

Honnan lehet tudni, hogy az ideg helyreáll?

A regenerációsorán a problémás terület fokozatosan áll helyre. Kezdetben meglehetősen kellemetlen és bizsergető érzések keletkeznek. Elektromos áramütéshez hasonlító érzések tapasztalhatók a növekvő idegrostok mentén. E panaszok helye az ideg gyógyulásával és növekedésével együtt a törzstől távolodva fokozatosan elmozdul. Végül a kellemetlen érzések megszűnnek és a területet érzékelése normálissá válik.

Helyreállhat-e teljesen a károsodott ideg?

A tapasztalatok szerint a károsodott idegek soha nem épülnek fel teljesen. A gyógyulás mértéke számos tényezőtől függ:

 • Életkor: A test az életkor előrehaladtával egyre kevésbé hatékonyan gyógyítja önmagát.
 • A sérülés mechanizmusa: A vágásból származó idegsérülésnek jobb a gyógyulási esélye, mint az összenyomódásból származó sérülésnek.
 • A sérülés óta eltelt idő: Minél gyorsabban gyógyul az ideg, annál jobb lehet az eredmény. Ezért a 
 • Az ideg típusa: Az érzőidegek jobban gyógyulnak, mint a mozgatóidegek.
 • Társuló sérülések: Előfordul, hogy a gyógyuló ideg a sérülési hegszövetbe szorul, ami jelentősen rontja a gyógyulási esélyt. A sérült terület lágylézer kezelése javítja a hegszövet minőségét – lágylézer kezelés hatására kevesebb, de erősebb hegszövet képződik (a kollagéntermelés fokozása révén). A sérült terület lágylézer kezelésével a kóros hegszövet képződés elkerülhető
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

2 Comments

 1. A neuropátiára ma még nincs olyan gyógymód, ami biztosan és hatékonyan segítene. Tüneti terápiák vannak. Olvassa el erről ezt a cikkem: Perifériás neuropátia okai és kezelési lehetőségei
  A PeroBravo egy speciális készülék, mely a perifériás idegkárosodás (csigolya összeroppanás, idegszál elszakadás, átvágás) miatt lebénult izmok kezelésére való.
  AZ ön panaszain nem segítene.
  A neuropátia miatti izomsorvadásra elég egy egyszerűbb készülék is.
  Az Elite, Elite 150, Premium 400, Genesy 300 Pro, Genesy 600 készülékek közül válasszon. Ezek mindegyike segíti az izomsorvadás megállítását.

 2. Érdeklődéssel olvastam blog bejegyzését az idegkárosodással kapcsolatban. Az írás kapcsán fordulok most Önhöz a további itthoni kezelésemmel illetően.
  2023 nyarán tapasztaltam először tüneteket a jobb lábamban, járás közben csaptam a lábam. A lábfejem kicsit érzékenyebb lett, korábban nem voltam csiklandós,de az érintésre érzékeny lett a lábfejem. Egy ortopéd orvos ismerős tanácsára felkerestem egy neurológust. aki hosszas vizsgálatok után neuropátiát állapított meg a jobb lábamban. Felírt elektroterápia kezelést a lábamra, mely sokat használt. A kezelés véget ért, ismerősöm azt tanácsolta, hogy vegyek egy izomstimuláló gépet és itthon is használjam a torna és egyéb mozgások mellett. Az internet böngészése közben találtam az Ön blogjára és a gépekre, ezért szeretném megkérdezni, hogy Ön szerint a PeroBravo szelektív ingeráram készülék alkalmas-e a problémám kezelésére.
  Köszönettel: Piroska

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük