Az izomgörcs leggyakrabban az éjszaka órákban, főképp a lábizmon jelentkező, erőteljes fájdalmat okozó panasz. Az ágyadban fekve törhet rád, többnyire elalváskor vagy ébredéskor. Általában a vádli (a lábszár hátsó része) izmait érintik ezek az önkéntelen összehúzódások, bár a lábfej vagy ritkábban a comb is begörcsölhet. Az összehúzódott izom erőteljes nyújtása enyhíti a fájdalmat.

Az izomgörcs okai

Az éjszakai izomgörcs oka a legtöbbször nem állapítható meg. Az életkor előrehaladtával egyre gyakoribb lehet.

Általánosságban elmondható, hogy az izmok fáradtságával, táplálásával, oxigén ellátásával és idegproblémákkal állhatnak összefüggésben. Ilyen állapot egészségesnél is előfordulhat, de ez leginkább átmeneti és ritka görcsöket okoz. Az ismétlődő éjszakai görcsök esetén gyanakodni kell valamely betegségre, aminek következménye a görcs. Ha nem tudsz semmilyen betegségről, de gyakran jelentkezik lábgörcsöd, akkor menj el egy átfogó kivizsgálásra.

Nézzük át azokat az állapotokat, melyekhez gyakran társul éjszakai lábgörcs.

Fizikai-szerkezeti eltérések

Perifériás artériás betegség (PAD)

Gyakori keringési probléma. Az artériák belső falán lerakódás keletkezik, egyre szűkül az ér szállítási kapacitása (olyan ez, mint amikor a konyhai lefolyó fokozatosan eldugul, egyre nehezebben tud lefolyni a víz).
A szűkület miatt nem jut elég vér a végtagokba és azok oxigén- és tápanyaghiányban szenvednek.

Általában a lábakon fordul elő, de kialakulhat a kezeken is. A panaszok különösen akkor erősek, ha mozogsz – ilyenkor nagyobb az izmok vér (és oxigén) igénye. Már járás közben lábfájdalom jelentkezik (claudicatio), mely egy bizonyos távolság megtétele után jelentkezik. Megállás és pihenés után ismét tehetsz egy távot. A vérellátási és oxigénzavar következménye az éjszakai izomgörcs is, elsősorban a lábikrában.

A perifériás érbetegség a korai szakaszában még kezelhető lehet. Ehhez azonban drasztikus életmódváltás kell. Napi rendszerességű testmozgás (séta, túrázás, kocogás, kerékpározás), egészséges táplálkozás (transzzsírok minimalizálása) jelenti az alapot. A dohányzás súlyosbító tényező, így minden formáját abba kell hagyni.

Gerincvelő-szűkület

A gerinccsatorna beszűkülését a csontokon jelentkező felrakódások okozhatják. A gerinccsatorna beszűkül és nyomást gyakorolhat az itt futó idegekre. Leggyakoribb a hát alsó részén, deréktájon és a nyakon.

A betegek egy részének nincsenek tünetei. Másoknál fájdalom, bizsergés, zsibbadás és izomgyengeség jelentkezhet. A tünetek idővel súlyosbodhatnak.

A gerincvelő-szűkületet leggyakrabban a gerinc csontritkulással összefüggő kopásos elváltozásai okozzák. Súlyos eseteiben az orvosok műtétet javasolhatnak, hogy a gerincvelő vagy a kilépő idegek számára helyet teremtsenek.

Anyagcsere-problémák

Akut veseelégtelenség

A vesék hirtelen képtelenné válnak a salakanyagok kiszűrésére a vérből. Ha a veséid elveszítik szűrő képességüket, veszélyes mennyiségű salakanyag halmozódhat fel a véredben és a kémiai összetétele is felborulhat. Az akut vesekárosodás gyorsan, általában néhány napnál rövidebb idő alatt alakul ki. Leggyakrabban a már eleve kórházban levő, kritikus állapotú, intenzív ellátásra szoruló betegeknél jelenik meg. Akár végzetes is lehet és intenzív kezelést igényel, azonban visszafordítható. A veseműködésed visszanyerheti normális vagy csaknem normális állapotát.

Addison-kór (mellékvese-elégtelenség)

Más néven mellékvesekéreg-elégtelenség. Nem túl gyakori betegség, amely akkor jelentkezik, ha a szervezet túl kevés kortizolt és túl kevés aldoszteront termel. Ezek a hormonok sok más mellett a Na, Cl, Kalium sejtmembrán transzportjának szabályozásában fontosak. A sejtmembrán ionegyensúlyának felborulása neuromuszkuláris ingerelhetőséget is megváltoztatja, és ez vezethet a gyakori görcsökhöz.

Minden korcsoportban és mindkét nemnél előfordul, életveszélyes is lehet. A kezelés a hiányzó hormonok pótlását foglalja magában.

Vérszegénység

Nincs elegendő egészséges vörösvértest ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű oxigén jusson a test szöveteihez. Emiatt fáradtnak és gyengének érezheted magad. Számos formája létezik, ezek okai eltérők. Lehet átmeneti vagy hosszú távú, és az enyhétől a súlyosig terjedhet. Keresd fel kezelőorvosod, ha vérszegénységre gyanakszol, mert ez akár egy komolyabb betegség figyelmeztető jele is lehet.

Kezelése a táplálékkiegészítők szedésétől az orvosi beavatkozásokig terjed. Egyes típusait egészséges, változatos táplálkozással megelőzheted.

Krónikus vesebetegség

Krónikus veseelégtelenségnek is nevezik. A veseműködés fokozatos csökkenését jelenti. A vesék kiszűrik a salakanyagokat és a felesleges folyadékot a vérből, amelyek aztán a vizelettel ürülnek ki. Előrehaladott stádiumban veszélyes mennyiségű folyadék, elektrolit és salakanyag halmozódhat fel a szervezetben. Korai szakaszában kevés jele vagy tünete lehet. Nem feltétlenül válik nyilvánvalóvá, amíg a vese működése jelentősen nem károsodik.

A krónikus vesebetegség kezelése a vesekárosodás előrehaladásának lassítására összpontosít, általában a kiváltó ok kordában tartásával. Végstádiumú veseelégtelenségig is fajulhat, amely mesterséges szűrés (dialízis) vagy veseátültetés nélkül végzetes lehet.

Cirrózis (a máj hegesedése)

A májzsugor a máj hegesedésének (fibrózisának) késői stádiuma, amelyet számos májbetegség és állapot, például hepatitis és krónikus alkoholizmus okoz. A mérgek, kórokozók és az alkohol károsítja a májsejteket, a máj pedig megpróbálja „helyrehozni” önmagát. Ennek során az elpusztult májsejt helyett hegszövet képződik. Ahogy a májsejtek pusztulása előrehalad, egyre kevesebb a májsejt és több a hegszövet. Ez utóbbinak azonban nincs méregtelenítő funkciója, így fokozatosan csökken a máj méregtelenítő „ereje”. Előrehaladott stádiumban életveszélyes, mert teljesen megszűnik a mérgek elleni védelem (dekompenzált májzsugor) .

A májzsugorodás által okozott májkárosodást nem lehet visszacsinálni. Ha a kezdeti szakaszban felfedezik és az okát kezelik, a további károsodás megakadályozható és kismértékben akár javítható is.

Pajzsmirigy túlműködés

A pajzsmirigy túl sok tiroxin hormont termel. Ez felgyorsíthatja a szervezet anyagcseréjét, ami akaratlan fogyást és gyors vagy szabálytalan szívverést okozhat.

Számos kezelés áll rendelkezésre. Az orvosok pajzsmirigyellenes gyógyszereket és radioaktív jódot használnak a pajzsmirigyhormonok termelésének lassítására. Néha a kezelés a pajzsmirigy egészének vagy egy részének műtéti eltávolításával lehetséges. Általában elmondható, hogy a legtöbb beteg jól reagál az időben megkezdett kezelésre.

Pajzsmirigy-alulműködés

Ebben az esetben a pajzsmirigy nem termel elegendő mennyiséget egyes létfontosságú hormonokból. Korai szakaszban nem feltétlenül okoz észrevehető tüneteket. Idővel, kezeletlenül számos egészségügyi problémát okozhat, például elhízást, ízületi fájdalmat, meddőséget és szívbetegséget. A mesterségesen előállított pajzsmirigyhormon készítményekkel történű kezelés általában egyszerű, biztonságos és hatékony – az egyén számára megfelelő adagot azonban „meg kell találni”.

1-es típusú cukorbetegség

Korábban fiatalkori cukorbetegségként vagy inzulinfüggő cukorbetegségként ismerték. Krónikus állapot, amelyben a hasnyálmirigy kevés inzulint termel vagy egyáltalán nem termel inzulint. Az inzulin egy hormon, amely ahhoz szükséges, hogy a cukor (glükóz) a sejtekbe jusson és ott energiát termeljen.

A cukorbetegség kialakulásában különböző tényezőknek, köztük a genetikának és egyes vírusoknak is szerepe lehet. Bár általában gyermek- vagy serdülőkorban jelentkezik, felnőtteknél is kialakulhat. Az aktív kutatások ellenére az 1-es típusú cukorbetegség nem gyógyítható. A kezelés vércukorszint inzulinnal, diétával és életmódbeli változtatásokkal összpontosít a szövődmények megelőzésére.

2-es típusú cukorbetegség

A cukor (glükóz) üzemanyagként való felhasználásának és szabályozásának károsodását jelenti. Ez a hosszú távú (krónikus) állapot azt eredményezi, hogy túl sok cukor kering a véráramban. A magas vércukorszint végül a keringési, ideg- és immunrendszer rendellenességeihez vezethet.

Ebben az állapotban elsősorban két, egymással összefüggő probléma működik. A hasnyálmirigy nem termel elég inzulint – egy olyan hormont, amely szabályozza a cukor mozgását a sejtekbe -, a sejtek pedig rosszul reagálnak (rezisztensek) az inzulinra és kevesebb cukrot vesznek fel.

A 2-es típusú cukorbetegséget korábban felnőttkori cukorbetegségként ismerték, de mind az 1-es, mind a 2-es típusú cukorbetegség kezdődhet gyermek- és felnőttkorban is. Ez utóbbi gyakoribb az idősebb felnőtteknél, de az elhízott gyermekek számának növekedése miatt egyre több esetben fordul elő fiatalabbaknál.

Nincs rá gyógymód, de a fogyás, a helyes táplálkozás és a testmozgás segíthet a betegség kezelésében. Ha a diéta és a testmozgás nem elegendő a vércukorszint szabályozásához, akkor cukorbetegség elleni gyógyszerekre vagy inzulinterápiára is szükség lehet.

Gyógyszerek és egyes kezelések

 • Diuretikumok (vízvisszatartást csökkentő szerek): vízhajtók, más néven víztabletta, a magas vérnyomás gyakori kezelési módja. Segítenek megszabadítani a szervezetet a sótól (nátriumtól) és a víztől. Legtöbbjük segít a veséknek abban, hogy több nátriumot juttassanak a vizeletbe. A nátrium magával viszi a vizet a vérből, csökkentve a vénákon és az artériákon keresztül áramló folyadék mennyiségét. Ez csökkenti a vérnyomást.
 • Egyes vérnyomáscsökkentő gyógyszerek
 • Koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek (sztatinok)
 • Szájon át szedhető fogamzásgátlók
 • Dialízis

Egyéb állapotok

Kiszáradás

A kiszáradás (dehidratáció) akkor következik be, amikor több folyadékot használsz fel vagy veszítesz el, mint amennyit beviszel és a testedben nem marad elegendő víz és egyéb folyadék a normál funkciók ellátásához. Ha nem pótlod az elvesztett folyadékot, kiszáradsz.

Ez állapot különösen veszélyes a kisgyermekek és az idősebb felnőttek számára. Kisgyermekeknél a leggyakoribb oka a súlyos hasmenés és hányás. Az idősebb felnőttek szervezetében természetszerűleg kevesebb víz van, és olyan állapotokban szenvedhetnek vagy olyan gyógyszereket szedhetnek, amelyek növelik a kockázatot. Ez azt jelenti, hogy még a kisebb betegségek, például a tüdőt vagy a húgyhólyagot érintő fertőzések is kiszáradáshoz vezethetnek az idősebb felnőtteknél.

Előfordulhat akkor is, ha a meleg időjárás alatt nem iszol elég vizet – különösen, ha erőteljes testmozgást végzel.

Az enyhe vagy közepes fokú kiszáradás egyszerűen több folyadék fogyasztásával visszafordítható (de érdemes figyelni az ásványi anyagok pótlására is). Súlyos kiszáradás azonnali orvosi (kórházi) kezelést igényel.

Hasmenés

A laza, vizes, esetleg gyakoribb székletürítés gyakori probléma. A hasmenés általában rövid ideig tart, legfeljebb néhány napig. Ha nem szűnik 1-2 nap alatt, más probléma is lehet a háttérben.

Izomfáradtság

Idegkárosodás

Ilyet okozhat például műtét vagy daganat kezelés, besugarazás is.

Osteoarthritis (az ízületek leépülését okozó betegség)

Az ízületi gyulladás leggyakoribb formája, világszerte több millió embert érint. A gyulladás miatt a csontok végeit borító és védő porc lassan feltöredezik, elkopik.  Bármelyik ízületet károsíthatja, a betegség mégis leggyakrabban a kéz, a térd, a csípő és a gerinc ízületeit érinti.

Tünetei általában kezelhetők, bár a már kialakul ízületi károsodás nem fordítható vissza. Az aktív életmód, az egészséges testsúly fenntartása és bizonyos kezelések lassíthatják a betegség előrehaladását, és segíthetnek a fájdalom és az ízületi funkciók javításában.

Parkinson-kór

A mozgást befolyásoló, progresszív (lassan rosszabbodó) idegrendszeri betegség. A tünetek néha csak az egyik kéz alig észrevehető remegésével kezdődnek. A remegés jellemző tünet. Ezen felül izommerevség és a mozgás lassulása feltűnő. Korai stádiumában az arcon kevés vagy semmilyen megnyilvánulása nem látható a betegségnek. A karok esetleg nem lendülnek járás közben. A beszéd lágy vagy elmosódott lehet. Tünetei az idő előrehaladtával azonban súlyosbodnak.

Bár nem gyógyítható, a gyógyszerek jelentősen javíthatják a panaszokat.

Terhesség

A fentiekben felsorolt és bemutatott okok gyakorta társulnak az éjszakai lábgörcsökkel, mint tünettel. Azonban a pontos diagnózis felállítása érdekében mindig kérd ki kezelőorvosod vagy más egészségügyi szakember tanácsát, véleményét.

Mikor fordulj orvoshoz?

A legtöbb ember számára az éjszakai lábgörcs csupán bosszúság – valami, ami ritkán ugyan, de felébreszti az álmából. Bizonyos esetekben azonban szükség lehet arra, hogy orvoshoz fordulj.

Azonnal fordulj orvoshoz, ha

 • görcseid súlyosak és tartósak
 • méreganyaggal, például ólommal érintkezhettél.

Ütemezd be egy rendelő felkeresését, ha

 • napközben fáradtnak érzed magad amiatt, hogy a lábgörcsök megzavarják az alvásod és nem tudod kipihenni magad
 • izomgyengeséged és izomsorvadásod alakul ki a lábgörcsök miatt.

Otthoni gyógymódok a lábgörcs ellen

Az éjszakai lábszárgörcsök megelőzését segítik a következők:

 • Kerüld el a kiszáradást. Figyelj a folyadékbeviteledre.
 • Rendszeresen szedj ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmazó étrend kiegészítőt (Az A-Z-ig termékekben napi egy tabletta általában minden szükséges anyagból tartalmazza javasolt mennyiséget.)
 • Lefekvés előtt nyújtsd és lazítsd a lábizmaidat
 • Lefekvés előtt sétálj vagy szobakerékpározz néhány percet. Ide kattinva találsz egyszerű szoba-ergométereket. Ez meggyorsítja a vérkeringést, ami oxigénnel és tápanyagokkal látja el az izmokat.
 • Lefekvés kezeld izomstimulátorral a görcsölő izmot! A vérkeringés javító, regenerációt javító vagy a kapillarizációs programok gyorsan enyhítik a panaszokat. Az izomstimuláció megnöveli a vérkeringést, ellazítja az izmokat, csökkenti a neuromuszkuláris aktivitást (azaz a görcskésztetést).

Vádli lazítása

Este, lefekvés előtt lazítsd, nyújtsd a vádli izmokat. Ha az izmaid merevek, feszülnek, akkor nyújtásuk és lazításuk önmagában is megoldhatja a panaszaid. Amennyiben egész nap „talpalsz”, sokat jársz, állsz és estére a lábszárad „befeszül”, akkor szinte biztosan segít, enyhít a panaszaidon.

Néhány „praktika” az éjszakai izomgörcs azonnali enyhítésére:

 • A görccsel ellentétes irányú feszítés. A vádli görcs esetén óvatosan, de határozottan húzd a lábujjakat a lábszárad elülső felszíne felé.
 • Masszírozd a görcsös izmot kézzel vagy masszázsrúddal.
 • Sétálj vagy mozgasd át a lábaidat.
 • Végy egy forró zuhanyt vagy egy meleg fürdőt.
 • Kezeld izomstimulátorral a görcsölő izmot! Az izomnyugtató, regenerációs és merevségoldó programok a megfelelők. Ezek megnövelik az izom vérellátását, lazító hatásúak és csökkentik a neuromuszkuláris aktivitást (azaz a görcskésztetést).
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

14 Comments

 1. Kezdje a háziorvosnál. Végeztessen laborvizsgálatot, hogy nincs-e valamely ásványi anyag hiánya.
  Ha nincs, akkor lehetséges vérellátási probléma, mellyel érsebészhez menjen.

 2. Éjszakai lábszár görcsök miatt milyen szakorvohoz fordulatok ?

 3. A magas vércukorszintre jellemző tünet a túl sok vizelet. A vese feladata a túl sok vércukor kiürítése. Ezt csak sok vizelettel tudja megoldani.
  A vizelet azonban nemcsak vízből és cukorból áll, hanem ásványi anyagokat is tartalmaz, például az izomműködéshez szükséges ionokat.
  Ha túl sok a vizelet, túl sok hasznos anyag is távozik. Ez vezethet a görcsökhöz.
  A legfontosabb az lenne, hogy a vércukor normalizálása érdekében mindent megtegyen. 2. típusú cukorbetegségben elsősorban az étrenddel tud tenni a cukorszint csökkentése érdekében.
  Az elvesztett ásványi anyagokat pótolni kell, erre a gyógyszertárban vannak megfelelő készítmények.
  81 éves életkor nem akadálya annak, hogy tegyen az egészsége érdekében, hogy jobban elviselhető, panaszmentes legyen az élete. Azaz érdemes a problémával foglalkoznia, hogy elkerülje a szenvedést.

 4. Hónapok óta éjszakánként elsősorban,(5-10)de lefekvés,felkelés során is heves mindkét lábamban jelentkező ín megfeszülésekkel „kínlódok”Háziorvosomnál panaszaimat sokszor megemlítettem,de az a válasza,hogy időskori jelenség.Radikális prosztatarák műtétem volt 12 éve,a hormonális kezelés alkalmával kapott injekció mellékhatásaként ínfeszülést,gyakran ínszakadást említ.De az urológus szerint életem végéig el nem hagyható.Egyébként 2.típusú cukorbetegségem van,legutóbb mellékvese adonémát mutattak ki,copd betegségem is van.Izomfájdalom azért nem jellemző,mert izmaim „eltűntek”.Sok folyadékot iszom,de többet veszítek.Éjszakánként 3-5 litert kivizelek.A prosztata műtétem óta vérszegény is vagyok,későbbi prosztata sugárkezelés alatt megkaptam a covid betegséget is.Tisztelettel megkérdezném,81 éves koromban érdemes még egyáltalán jelzett problémámmal foglalkoznom?

 5. A cikk (amelynél a kérdést feltette) erről szól.
  A legfontosabb a kivizsgálás, hogy mi okozza a görcsöket. Ha tudjuk, hogy mi az ok, akkor lehet pontosabban kezelni. Diagnózis nélkül csak próbálkozni lehet.

 6. Édesanyámnak vénás elégtelensége van, elviselhetetlen láb görcsei vannak, amitől már egyáltalán nem tud aludni sem. Rengeteg gyógyszert szed stb, de hasztalan, esetleg valami tanács?

 7. Kérdés: éjszaka ha lefekszem kb.fel óra sem telik bele és jelentkezik az izomfájdalom.Comb, térd felett, alsó végtagok! Szedek fájdalom csillapitot, magne /6 de nem veszi ki a fájdalmat. Tornaztatom is a lábamaimat. Kérdezem ,meg hogy viszeresek is a lábaim, ez is befolyásolhatja e a izom görcsöt.Kerem írjon valamit hová forduljak, mitévő legyek! Köszönöm szépen a meghallgatást! Üdv.

 8. A kardio közben a légzéssel és verejtékezéssel (különösen ebben a melegben) sok folyadékot veszít az ember. A veríték nem csak víz, hanem létfontosságú ásványi anyagokat (nátrium, kálium, kalcium, magnézium, stb.) is tartalmaz. Edzést követően ezeket vissza kell pótolni. Erre valók a különféle sportolóknak szánt „sótabletták”. A görcs szempontjából a legfontosabb a magnezium. Pótolja az elveszett elektrolitot.
  Ezen felül az izmok fáradtsága és az edzés utáni nyújtás, hengerezés vagy masszázspisztoly használat elmaradása is fokozza a görcskészséget. Ezt az izomban maradó metabolitok, például tejsav okozza. Ne feledkezzen meg az edzés utáni regenerációs gyakorlatokról! Olvassa el ezt.

 9. mar kb.4honapja kuzdok ejjeli labgorcsel.Fel kell kelnem jarkalnom .A labfejtol a combomig az egesz labam nagyon begorcsolejjel.Minden nap edzek reggel 1,1-5 h.foleg futas ugralas ,gugolas,eros kardio mozgasokkal,az otthonomban.177cm.64-65kg..62.es szuletesu egeszsegesen taplalkozo no vagyok.Az idegeim nem erosek az alvasom csak akkor mukodik ha nagyon elfaradok.Aggaszt a tartos ejjeli labgorcs mit tanacsol.Koszonom szepen.

 10. arra gondolok, hogy a műtéti heg leszoríthat egy artériát, ami miatt vízszintes helyzetben egyes izmok vérellátása lecsökken és az oxigénhiány miatt görcsölnek az izmai. A függőleges helyzetben a vére a gravitáció hatására könnyebben áramlik, így az izmok „levegőhöz”, azaz oxigénhez és tápanyaghoz jutnak.
  Ez egy feltételezés, nem tudom, hogy bizonyítani hogyan lehetne.
  Próbálja meg, hogy segít-e a lábizmok esti átgyúrása, hengerezése vagy izomstimulációja.

 11. Egy éve achilles műtétet kővetően a műtött bal lábam éjszakai vízszintes fekvéskor fájdalmasan görcsöl.
  Ha lelógatom az ágyról akkor nem.Van-e rá megoldás?Köszönöm szépen.

 12. Az éjszakai lábszárgörcs számos betegség tünete lehet, de akár egy erőteljesebb testedzés is okozhatja. Az, hogy kinél kell kezdeni, attól függ, hogy mire utalnak a tünetek. Olvassa el ezt a cikkem és láthatja, mennyiféle ok lehetséges.
  A leghelyesebb, ha a háziorvosa segítségét kéri, ő ismeri az ön egyéb betegségeit, melyek következménye lehet. Neki kell az ön útját irányítani, nem pedig vaktában nekiindulni a vizsgálatoknak.

 13. Éjszakai lábszár görcsök miatt milyen szakorvohoz fordulatok ?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük